bossypants

Yleensä kun erehdyn siteeraamaan tai muuten vaan ylistämään Tina Feytä, saan vastaukseksi joko tyhjän katseen tai kysymyksen "ai kuka?". No juu, myönnettäköön, että Fey ei taida Suomessa olla ihan Conanin asemassa. Kerrottakoon siis, että Tina Fey on naiskoomikoille tietä raivannut ja samalla koko amerikkalaista mainstream-komediaa muovannut käsikirjoittaja, näyttelijä ja tuottaja, ja Amy Poehlerin ohella suurin amerikkalainen koomikkoidolini. (Yleensä olen enemmän brittikomedian ystävä.)

 

Vaikka 30 Rock onkin viime vuosina menettänyt parhaan teränsä ja Date Night oli kuulemani mukaan niin huono, etten uskaltanut edes katsoa sitä, tulen silti aina olemaan Fey-fani. Siksi, että Fey on paitsi hauska, älykäs ja loistava käsikirjoittaja, hän myös uskaltaa komiikassaan sivuta sellaisiakin aiheita, joihin suurin osa tv-viihteen tekijöistä ei koskisi pitkällä tikullakaan. Ja jos et vielä ole tutustunut Amy Poehlerin tv-sarjaan Parks & Recreation, suosittelen! Se on niitä harvoja sarjoja, jotka muuttuvat paremmaksi ja hauskemmaksi edetessään - yleensähän asia menee toisin päin.

 

 

Sain juuri luettua Tina Feyn hiljattain ilmestyneen kirjan Bossypants. Kirja on jotain muistelmateoksen ja ajatuskokoelman väliltä - se sisältää kertomuksia Feyn lapsuudesta ja nuoruudesta sekä tietysti paljon juttua Saturday Night Livestä, 30 Rockista ja tietenkin siitä pahamaineisesta Sarah Palin-imitaatiosta. Lisäksi se sivuaa asioita kuten äitiys, uranaiseus ja showbisnes.

 

Kirja tuntui ehkä vähän hajanaiselta ja itse odotin siltä hiukan enemmän kuin sain, mutta ei tämä mikään pettymys ollut, vaan taattua Tina Feytä. Joka sivulla vähintään hymähti, monesti nauroi ääneen ja toisinaan päätyi salakavalasti ajattelemaan jotain tärkeääkin. Ja niin - siellä rivien välissä on myös oikeasti aika hyviä elämänohjeita. "Lesson learned? When people say, "You really, really must" do something, it means you don't really have to. No one ever says, "You really, really must deliver the baby during labor." When it's true, it doesn't need to be said."

 

En tiedä, saisiko tästä kirjasta mitään irti, jos ei tunne Tina Feytä entuudestaan, mutta kaikille rouvan tv- ja leffatuotantoon tutustuneille tämä on takuulla kiinnostava lukukokemus!

Kommentit

abeja (Ei varmistettu)

meitä on varmasti enemmäin kuin kolme ;)

Eeva Kolu

Abeja - joo, se oli sitä huumoria ny sitte.

Anna30rockfani (Ei varmistettu)

Tina on niin mun idoli ja 30 rock on hyvin shou. Ei ees se Date night ollu niiin kamala vaikka ei se kyllä hyväkään ollu :D

Marita (Ei varmistettu)

Muistan nähneeni Feyn joskus kauan sitten mainostamassa kyseistä kirjaa Conanissa, mutta olin jo kokonaan unohtanut koko jutun. Ehkäpä sille voisi antaa mahdollisuuden, vaikka minuun iskeekin enemmän Tina Feyn SNL-aikainen huumori kuin 30 Rock. Olen komediasarjojen kohdalla kovin nirso, joten Feyn ja Poehlerin tuotokset eivät ole oikein iskeneet, vaan haikailen vieläkin Arrested Developmentin perään. Onneksi Modern Familyyn voi aina luottaa.

Tiina (Ei varmistettu)

Sähän olet muistaakseni Seinfeld-fani? Oletko tutustunut sen luojan Larry Davidin sarjaan Curb Your Enthusiasm? Suomessa se on ollut nähtävillä vain jollain maksukanavalla (nimellä Jäitä hattuun...?) ja dvd:nä. David esittää siinä itseään ääliönä "periaatteen miehenä", joka ajautuu jääräpäisyytensä vuoksi mitä oudoimpiin tilanteisiin. David itse on ollut myös Seinfeldin Georgen esikuva hahmoa luotaessa.
Omituisia tilanteita ja outoa huumoria, jossa mikään ei ole .pyhää. Tanskalainen "Kyllä nolottaa" on ideana melko suora plagiaatti tästä, vaikka sävy on aika erilainen.
Saattaisit pitää tästä - tai sitten et :-)

Eeva Kolu

Anna: hyvä tietää, sen voi siis sittenkin joskus katsoa (kun potee yksin kotona kuumetta :D) *********** Marita: aika hauskaa, mäkin RAKASTAN Arrested Developmentia mutta Modern Family on mun mielestä tylsä ja ennalta-arvattava. Tai no, oli sekin aluksi hauska mutta lässähti tosi äkkiä, harmi. Sen sijaan Parks & Recreation on musta hauskinta, mitä tv:stä on pariin vuoteen tullut. No, nää on varmaan näitä mielipide-eroja :) ************ Tiina: olen joskus ihan vahingossa onnistunut näkemään sarjaa yhden jakson. Uskon, että se on loistava - mua vaan hirvittää kun sitä on tehty joku 1024458 kautta ja pelkään, että jos ryhdyn katsomaan sitä niin mun on pakko katsoa kaikki jaksot heti putkeen ja sitten koko muu elämäni jää tauolle, en saa töitä tehtyä enkä näe kavereita kahteen kuukauteen :D Myös tota tanskalaista sarjaa joku taisi kovasti kehua mulle yksi päivä...

Bemary (Ei varmistettu)

En oo erityisemmin juuri Feyn fani eikä 30 Rock oo ollu ihan mun juttuni, mutta SNL:ää toivoisin ihan hirmuisesti Suomen kanaville. Siitä on jo varmaan 14 vuotta kun NBC näkyi puolen vuoden ajan Suomessa ilmaiseksi ja sinä aikana koukutuin SNL:ään aivan täysin eikä vuottakaan ilman kaipausta oo kulunut. Mainio ohjelmakonsepti! Taisihan myös Fey olla mukana siinä esiintyjäporukassa niihin aikoihin ellen aivan väärin muista. Will Ferrell ja Christopher Walken olivat silti ehkä ne suurimmat suosikkini niistä tyypeistä. :)

nooratuulia (Ei varmistettu)

Luin itse tuon kirjan joku aika sitten, kun löysin sen sattumalta Akateemisesta kirjakaupasta. Tina Fey on mun idoli ja tuo kirja oli jotenkin niin inspiroiva, että levitin Tina Fey -ilosanomaa kaikille luettuani kirjan. Ahhh. :)

s (Ei varmistettu)

Tina Fey ja 30 Rock on ihan parhautta. Loistava tuo Feyn elämänohje myös. Itse olen viime aikoina miettinyt yhtä hyvin samankaltaista elämänohjetta jonka eräs viisas ihminen toisteli minulle useampaan otteeseen; "(unohda ulkoiset vaatimukset ja muista että) mitään ei ole PAKKO tehdä". Sitä mietin usein ja melkein aina se helpottaa oloa.

Emma (Ei varmistettu)

Saanko lainaan kun tuun käymään Tampereella? :)

Noora (Ei varmistettu)

Hei toi näytteli Mean Girls ykkösessä, sillä ihan mahtava hahmo! Muuta kauheen mainittavaa ei siinä leffassa sitten kai ollutkaan :D Pitääpä tutustua tohon paremmin.

m (Ei varmistettu)

@Noora, "Toi" myös kirjotti Mean Girls -leffan.

Eeva, komediakaksosesi ilmoittautuu. Ilmeisesti oon myös saarnannu Feyn loistokkuutta ympäri maailmaa, koska sain ko. kirjan paketissa lahjaksi jo pitkään ennen synttäreitäni, yllätyksenä ja pyytämättä. Ja Parks and Recreation, yksinkertaisesti parasta. Kohta sitä saa taas lisää...

Peppi (Ei varmistettu)

Oijoi, yksi fani lisää tunnustautuu. Neljäs kausi 30 Rockia menossa, ihan hulvaton sarja! :)

Mirka (Ei varmistettu)

Parks & Recreation on ihana! Se on yksi niitä sarjoja, joita katsoessa tulee aina hyvälle tuulelle. Ja mun mielestä se on hyvän sitcomin merkki :)

Tina Fey on kuulemma mun doppelganger. Hih. Jos meillä olisi ulkonäön lisäksi myös vähän yhteistä huumorintajussa ja karismassa, olisin aika iloinen.

Sori tää tosi turha kommentti, join just pari lasia skumppaa ja se avaa ilmeisesti sanaisen arkkuni :D Sun blogi on ihana, luen sitä aina kommentoimatta ja mietin että vaikutat tosi kivalta tyypiltä.

Karita (Ei varmistettu)

Pitkän linjan Tina Fey -fani ilmoittautuu! Luin kirjan itse viime viikolla! Hauskaa ja kevyttä luettavaa, josta sai revittyä mukavasti muutaman elämänohjeenkin ainakin työsaran ja toisten naisten kanssa kilpailun järjettömyyden suhteen.

Myös Parks & Recreation tuli katsottua kokonaisuudessaan viime viikolla läpi (sairasloman hyvä puoli), ja kokoajan sarja todellakin parani. Olen myös aika varma, että sarjasta löytyy parhaiten kuvattu naisten välinen ystävyyssuhde mitä televisiosta tällä hetkellä löytyy. (Ja lisäksi tahtoisin olla yhtä hyvä ihminen kuin Leslie Knope isona.)

Sonja (Ei varmistettu)

Meitä Tina Fey -valaistuneita TÄYTYY olla enemmän kuin kolme! Yritin taannoin kirjaa metsästää, mutta silloin kaikkialla oli eioota. Nyt ilmeisesti todistettavasti sitä saa, joten mars huomenna Akateemiseen! Jee!

Sonja (Ei varmistettu)

Tuohon Tinan elämänohjeeseen on vielä pakko lisätä tässä hiljattain työterveyshoitajalta kuulemani, kieltämättä aika perhanan osuva heitto:
Elämässä oikeasti VAIN elvytyksellä on kiire.

Kolahti aika hyvin flunssan kanssa kamppailevaan ja silti toimistolle punkeneeseen sieluuni.

essi (Ei varmistettu)

Tämä menee kyllä vähän aiheen ohi, mutta olisiko mahdollista saada toiveuusintana postauksiasi Pariisista? Olen itse lähdössä sinne elämäni ensimmäistä kertaa lokakuussa ja kaikki matkavinkit otetaan avosylin vastaan :) Kiitoksia jo etukäteen! (myös ihanasta blogista!)

Danielina (Ei varmistettu)

Tämä menee varsinaisen aiheen ohi, mutta voisitko kertoa missä myydään usein hehkuttamaasi A.P.C -merkkiä? :)

Kiitokset jo etukäteen!

Eeva Kolu

Kiva kuulla, että meitä Fey-faneja on näinkin monta :) Danielina - A.P.C.:tä myy Suomessa ainoastaan Helsingin Beam. Jos sinne ei pääse tai sieltä ei löydä etsimäänsä, niin fiksuinta on ostaa suoraan A.P.C.:n omilta sivuilta, www.apc.fr :)

Anna (Ei varmistettu)

Eeva, oletko tutustunut koskaan Sarah Vowellin teksteihin? Itsekin tykkään Tina Feystä, ja Vowellin esseissä on paljon samaa kuin Feyn komedioissa. En ole ihan varma, onko Vowellin tekstejä suomennettu, mutta enkuksi niitä löytyy helposti.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.