Ciao Milano!

Vihdoin pääsen kertomaan teille Milanosta, jossa piipahdin viime kuussa parin päivän pressimatkalla. 

Olin käynyt Milanossa nopeasti kerran aikaisemminkin, ja tuolloin minulle oli jäänyt kaupungista kovin kolkko ja tylsä kuva. Tällä reissulla näin kuitenkin Italian muoti- ja bisnespääkaupungin ihan uudessa valossa, ja kyllä vaan - se oli amore toisella silmäyksellä.

Ehdimme tehdä parissa päivässä hämmästyttävän paljon - vinkkaan teille tässä paikoista, joihin mielestäni teidänkin kannattaa piipahtaa, jos suuntaatte Milanoon!

Pikku-Duomonenhan se siinä kököttää. Duomo on Milanon tuomiokirkko, ja sikäli erikoinen turistirysä, että sen ympäriltä löytyy paljon oikeasti kiinnostavia paikkoja, joissa käy paikallisiakin.

Esimerkiksi Terrazza Aperol (Piazza Duomo/Galleria Vittoria Emanuelen kulma), kattoterassi, jossa on tyylikkäitä tyyppejä, hienot näkymät Duomolle ja joka päivä aperitivo. Drinkin hinnalla pääsee siis osalliseksi myös näistä herkuista:

Duomon aukio on myös hyvä paikka bongailla tyylikkäitä milanolaisia! Voi elämän kevät kun ne muuten ovatkin tyylikkäitä.

Milanolaiset näyttävät kauniilta ja kopeilta ja etenkin naisilla on naamalla sellainen kestotympääntynyt ilme (tunnetaan myös "halpa makkarahan se siinä" -katseena), mutta sen ei kannata antaa hämätä: kun milanolaiselle alkaa jutella, hän paljastuu varsin ystävälliseksi ja mukavaksi. Tai ainakin tämä oli oma kokemukseni.

Varoituksen sanana: Milanossa saattaa iskeä ns. alemmuus- tai nuhjuisuuskompleksi. Itse tein kuitenkin tietoisen valinnan, että en lähde siihen voi voi kun nämä ihmiset ovat kauniita ja pitkiä ja laihoja ja tyylikkäitä ja itse olen niin paksupohkeinen ja homssuinen ja tukkakin hapsottaa -hommaan. Sen sijaan päätin yksinkertaisesti nauttia milanolaisten täydellisten hiusten ja asukokonaisuuksien katselemisesta. Ehdottomasti lomafiiliksen kannalta parempi valinta!

Koska kyseessä oli Camparin pressimatka, piipahdimme tietenkin Camparino-baarissa, jota väitetään koko aperitiivikulttuurin syntysijaksi. Koska olen itse suuri katkeroiden ja aperitiivin ystävä, tämähän passasi meikäläiselle paremmin kuin hyvin.

Myös Camparino-baari löytyy Duomon aukiolta ja siellä on mahdollisuus päästä maistamaan sitä ainoaa oikeaa Campari-soodaa, sillä alkuperäinen soodakone on yhä baarissa käytössä. Ja juu, kyllä se maistuu (ja näyttää) tuolla ihan erilaiselta kuin missään muualla! Kuten kuvasta ehkä näkyy, jokunen Campari-sooda kumotaan Camparinossa päivittäin.

Yksi matkani tärkeimmistä tavoitteista oli päästä maistamaan aito risotto alla milanese, eli milanolainen risotto, joka maustetaan sahramilla. 

Tämä on lempiasiani Milanossa ja Italiassa ylipäätään. Lämpimät illat, ihmisiä täynnä olevat kadut ja ravintolat, jotka jatkuvat kadulle ja kadun ylikin ilman, että kukaan kyselee anniskeluoikeuksia tai motkottaa terassialueista. Kaduilla vallitsee maaginen tunnelma, joka imaisee mukaansa. Mitä sitä mistään murehtimaan, meillähän on tämä ilta, viiniä ja ystäviä ympärillä, saattaa stressaantunut suomalainenkin ajatella. 

Arki-iltana kello 23 kadut olivat vielä ihan täynnä meininkiä, sillä milanolaiset treffaavat ystäviään nimenomaan baareissa töiden jälkeen, drinkkien ja ruuan merkeissä. Tuumasin yhdelle paikalliselle naiselle, että varmaan te sitten aloitatte työt kymmeneltä aamulla, mutta vastaus oli ei ei, toimistoaika alkaa 8.30 tai 9.00. 

Taitaapi olla niin, että hyvä fiilis ja elämästä nauttiminen korvaa puuttuvan yöunen.

(Kuvassa hurjan kiva RadetzkyCorso G. Garibaldi 105.)

Jos voisin tuoda Italiasta Suomeen mukanani yhden asian, se olisi aperitiivikulttuuri. Milanossa aperitivoa on tarjolla tosi monissa paikoissa, ja kaupungissa vieraileminen ilman siitä nauttimista on suorastaan rikollista.

Suppeasti aperitivo tarkoittaa sitä, että juoman hinnalla saa myös ruokaa. Laveasti se on jotain paljon enemmän - ystävien tapaamista, työpäivän paineiden nollaamista, ulkona olemista, uusiin ihmisiin tutustumista... Elämästä nauttimiseksikin sitä voisi kutsua.

Hinnat vaihtelevat 6-8 eurosta aina pariin kymppiin, mutta rahoilleen saa takuulla vastinetta. Aperitivolla voi käydä ennen illallista, tai siellä voi syödä vatsansa täyteen.

Peckiä (Via Spadari 9) oli useampi teistä suositellut - kiitos vinkeistä! Kyseessä on huikean mahtava herkkukaupan, ravintolan, viinibaarin ja teehuoneen yhdistelmä, josta löytyy aivan kaikkea mitä kulinaristi saattaa ikinä toivoa.

Toin Peckistä tuliaisiksi ison köntin parmesania ja italialaisia kestomakkaroita - hyvältä maistuivat vielä kotonakin, vaikka olin kanniskellut niitä laukussani päivän ympäri aurinkoista Milanoa.

Via Montenapoleonen seutu on paras paikka bongailla huipputyylikkäitä ihmisiä (juuri sitä jengiä, joita katumuotikuvaajat kuola valuen vaanivat). Alueelta löytyy liuta luksuskauppoja, mutta sivukujilta voi tehdä myös hyviä vintage-löytöjä. 

Ostosalueita on Milanossa vaikka kuinka monia, mutta itse en ehtinyt tällä kertaa hirveän perusteellisesti tutustua Milanon ostosmahdollisuuksiin, koska oli niin kiire syödä ja juoda. Duomon takana tuntui kuitenkin olevan hurjan paljon kiinnostavia kauppoja edullisista ketjuliikkeistä luksusmerkkeihin. Tykkäsin erityisesti Excelsior -konseptitavaratalosta (Galleria del Corso 4).

Ja taas ollaan aperitivilla... Tämänkertainen annos nautittiin koruista ja hajuvesistä tunnetun Bulgarin hotellin terassilla (Via Privata Fratelli Gabba 7/b), jonne pääsee nauttimaan syötävästä, juotavasta sekä vehreästä ja rauhallisesta hotellin sisäpihasta, vaikka ei asuisikaan itse hotellissa.

Illalla 20 eurolla saa juoman kylkeen varsin taidokasta pikkusyötävää niin paljon kuin sielu sietää, melko kohtuullinen hinta! Kuulin hyvää myös Bulgarin brunssista, mutta tällä kertaa en itse päässyt testaamaan sitä. 

Toinen onnistuneesti ruokaa ja muotia yhdistävä paikka on 10 Corso Como (Corso Como 10) - konseptiliike, joka yhdistää vaatekaupan, taidegallerian, ravintolan ja kyllä - vehreä, ihanan sisäpiha terasseineen löytyy täältäkin. Kannattaa kiivetä myös kattoterassille! Ehdottomasti must-kohde muodin ja tuoksukynttilöiden ystäville.

Oi bella Italia, on jo ikävä. Nähdäänhän taas pian?

Kuvista kiitos Brendan Delany

Kommentit

Rin (Ei varmistettu)

Tulipa kuin tilauksesta tämä postaus, sunnuntaina on tarkoitus suunnata Eurooppaan ja aloittaa turnee Milanosta! :) Kiitos kaunis!

Eeva Kolu

No sepäs sattui! Ihanaa reissua! 

Riina Pariisista (Ei varmistettu)

Aperoista tykkään myös! Kun Ruotsissa käytiin anglosaksisesti afterworkilla, täällä (ja ilmeisesti myös siellä etelänaapurissa) käydään aperitiivilla. Toisessa kulttuurissa jäsennetään elämää työn kautta, toisessa aterioinnin kautta. Tai jotain...

Eeva Kolu

Erittäin hyvä huomio muuten! Täytyykin olla tarkkana, ettei ajattele tätä afterworkina vaan pre-illallisena :)

Kiitos postauksesta, Rinin tavoin minullakin olisi tarkoituksena reissata Pohjois-Italiaan kesällä! :) Itse vaan aloin hieman hermoilla, onkohan Milano kuitenkin ns. liian hieno ja trendikäs kaupunki minulle - pohjoisen tyttönä koen homssuisuuskohtauksia välillä jo Helsingissäkin. Tykkään hyvästä ruoasta, juomasta ja tunnelmasta, mutta olen kuitenkin kaukana kulinaristeista ja ruokaviisaista. :D Ehkä pitää vaan lähteä katsomaan omin silmin, miltä näyttää!

Eeva Kolu

Voi, kannattaa ihmeessä mennä käymään, eihän sitä muuten voi tietää! Mukaan kannattaa ottaa perussiistit vaatteet (ei verkkareita, mutta lenkkareita milanolaiset rakastaa - farkkujen kanssa), se riittää. Ei siis suinkaan tarvii olla yhtä skarppi kuin milanottaret 13 sentin koroissaan!

Katsku (Ei varmistettu)

Onpas hyvännäköinen mies tossa kuvassa katubaarissa, jossa luettelet lempiasioitasi Milanossa :)

Eeva Kolu

Hahahaa, no eipä ne komeat miehetkään varsinaisesti haittaa :D

Aivan mahtavia kuvia Eeva! :)

minä-tässä-hei
A modo mio

Italialaisethan on hyvännäköistä porukkaa :) Tosin, kun kulttuuriin tutustuu paremmin, saattaa ainainen ulkonäkökeskeisyys alkaa ärsyttämäänkin. Minäkin pidän itseäni Italian-matkoilla jotenkin homssuisena... Sielläasuessani taas keskityin ehkä enemmän itsestäni huolehtimiseen ja tunsin itseni kaunottareksi. Asiaan kyllä vaikuttaa aivan varmasti myös sensuelli (macho)kulttuuri. Italiassa miehet osoittavat kiinnostuksensa paljon helpommin kuin Suomessa ja ilmassa on aina sellaista seksuaalista väreilyä :) 

Nina Enroth

Hei mä olin kanssa just Milanossa ja oma postaus on vasta muhimassa. Aperitiivit on ihan parhautta. Käytiin myös tuolla Corso Como 10:ssä hipsteröimässä - siellä oli silloin World Press Photo -näyttely. Hienoja kuvia kyllä, mun ei taida olla ihan tätä luokkaa ;) Mutta ei se laatu, vaan se tunnelma!

TiinaMariN.

Pohjois-Italiassa ollaan varsin erilaisia kuin etelässä, jossa kansa on varattomampaa eikä vastaan tulee designer-luomuksia samaan tahtiin kuin pohjoisessa. Siellä jengi pukeutuu vaatimattomasti mutta tyylikkäästi. Tunnelmakin on toisenlainen, suosittelen käymään niille jotka eivät vielä ole ehtineet. Milanokin on mahtava paikka, ja haaveilen palaavani sinne, mutta ennen sitä täytyy käydä (taas) etelässä, vaikka Barissa. Tai Napolissa. Tai Leccessä ja Tarantossa. É La Nostra Bella Italia!

billie (Ei varmistettu)

Milanossa kävin viimeksi 15 vuotta sitten, ja hauska huomata että silloin teininä merkille panemani asiat Milanosta ja italialaisista pätevät edelleen :D Hieno kaupunki, mahtipostaus :)

AmiH (Ei varmistettu)

Barcelonan kirjoitustesi perusteella varasin pöydän Ticketsistä - mahtava paikka. Vietimme siellä todella herkullisen illan pari viikkoa sitten. Nyt kun luin nämä Milano-vinkkisi aiomme ehdottomasti käydä Peckin ja Burgarin hotellin terasseilla nyt heinäkuun lomalla. Kiitos vinkeistä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.