The Counselor - öö mitä?

Kaikki mitä rakastin

Yleensä kirjoitan blogissa vain niistä elokuvista, joista tykkäsin ja joista haluan nimenomaan kertoa teille - huonot jätän suosiolla ilman huomiota.

No, tänään katsoin elokuvan, joka oli ennen kaikkea niin hämmentävä, että johonkin tämä hämmennys on nyt purettava, koska kävellessäni yksin teatterista ulos olisin todella halunnut meuhkata tästä jonkun kanssa.

Halusin tappaa muutaman tunnin ja menin katsomaan Ridley Scottin elokuvan The Counselor. 

Odotin jotain tyylikästä ja viihdyttävää huumebisnesdraamaa, mutta katsoinkin kaksi tuntia venezuelalaista telenovelaa. Enkä nyt yhtään edes liioittele. Reaktioni suunnilleen jokaiseen kohtaukseen oli siis mitä vit...?

Kävellessäni ulos lopputekstien rullatessa en vieläkään tiennyt, mistä elokuva kertoi ja keitä "ne" olivat. Elokuvaan tuli uusi henkilö viiden minuutin välein. Tai jos ei uusi henkilö, niin esimerkiksi leopardi. 

Suurin mysteeri tässä kaikessa on se, miten sellaiset näyttelijät kuin Michael Fassbender, Penelope Cruz, Javier Bardem ja Brad Pitt on saatu huijattua mukaan tähän elokuvaan. 

Onko kukaan muu nähnyt tätä? Hämmennyittekö yhtä paljon kuin minä?

Ridley Scott: MITÄ HITTOA?!

Kommentit

Tepsuu (Ei varmistettu)

Mä katsoin tän muutama viikko sitten Slovakiassa. Luulin, että se johtui siitä, ettei suomenkielisiä tekstityksiä ollut saatavilla, etten ymmärtänyt keitä henkilöt olivat. Näköjään tekstityksetkään eivät olis hyödyttäneet. Mutta joo, melko turha ja omituinen leffa. Samaa ajattelin kyllä Don Jonistakin..

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Mä en tajunnut tästä mitään, vaikka tämä oli sekä puhuttu että tekstitetty ymmärtämilläni kielillä :D Mutta Don Jonista tykkäsin ihan kauheasti.

comah (Ei varmistettu) http://revon.org

Nyt tämä on ehkä pakko katsoa :D

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Katso, mutta harkitse käytätkö leffalippuun kympin vai odotatko suosiolla Netflixiä :D

comah (Ei varmistettu)

Veikkaan kyllä että tämä saa odottaa, en nyt niin innolla ole rynnimässä katsomaan :D Mutta ehdottomasti jätettävä korvan taakse kuitenkin!

maunokas (Ei varmistettu)

Mitä helvettiä Cameron Diazin naamalle on tehty??

Into (Ei varmistettu)

Kieltämättä vaikuttaa hämmentävältä, mutta näköjään tuostakin voi pitää. Linkit vievät Kalle Kinnusen huippublogiin:

http://suomenkuvalehti.fi/kuvien-takaa/the-counselor-on-hyytavan-verinen...

http://suomenkuvalehti.fi/kuvien-takaa/vuoden-2013-parhaat-elokuvat-osa-...

Riikka / Riikan blogi (Ei varmistettu)

Mä näin eilen ja niin samaa mietin, oksetti ja ärsytti koko ajan ja vapaa-aikaani kului, jota ei hirveästi ole;) en suosittele !!

empuska

Mun mielestä se oli mukavan hiottu juuri sillä, ettei kaikkea viititty kertoa auki. Itseäni vitutti, miten sitä mainostettiin jonain suihkuseurapiirihöpöhöpönä ja ironisesti, se menikin sekaisin alunperin Runner Runnerin ja Wolf of Wall Streetin kanssa, koska "When all is not enough"-ajatus piili kaikissa trailereissa. Mutta sitten sieltä paljastuikin jotain aivan muuta kuin hattaraa ja sampanjaa ja todella freessiä nähdä muistutuksena, että ahneilla kun välillä tuppaa olemaan paskamainen loppu.

Sinänsä kummaa tuo tuollainen hyhhyh-kritiikki, jossa menee päivä pilalle, kun kerrotaan kuitenkin tarina maailman vaarallisimman kaupungin ympäriltä suoraan liittyen siihen, miksi se on vaarallinen kaupunki. Huviajoa Maybachillako sitä odotettiin? Juarez on kuitenkin alituiseen tapetilla siitä, että koko muu maailman väkivaltaisuudet ovat melkein lasten leikkiä. Sinänsä oli surullista, että se Juarezin raakuutta kuvattiin kovin pintapuoleisesti jonkun hyvin voivan kermaperseen kautta, mutta kai se sitten osui ja upposi oikeisiin ihmisiin, kun nenää pitää nyrpistellä sellaisesta.

Vierailija (Ei varmistettu)

en ymmärrä tosta ylläolevasta kommentista mitään... =0

empuska

Pähkinän kuoressa: Pienellä miettimisellä ymmärtää, mistä leffasta kyse ja jos raakuus nakersi, ei se mitään, Juarez on pahempi kuin yhden neuvonantajan epäonninen tarina.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Kivaa kuulla eriävä mielipide, kiitos siitä :) Mutta en kyllä ihan hiffaa kommenttiasi "hyhhyh-kritiikistä", koska "päiväni menee pilalle", kun näen Juarezin väkivaltaisuuden valkokankaalla - tai voihan toki olla, että viittaat leffan muuten saamaan kommentointiin. Se ei ollut ongelmani, vaan se, että leffa oli minusta yksinkertaisesti huono. Juarezin väkivaltaisuudestahan tehtiin tässä leffassa nimenomaan höpöhöpöfarssia. Jos väkivaltaisen ja vaarallisen kaupungin esittäminen tai kommentointi oli elokuvan tarkoitus, sen olisi voinut tehdä aika monellakin eri tavalla. Toisaalta mietin että pyrittiinkö tässä johonkin Kill Bill -henkiseen sarjakuvaväkivaltaan tai oliko se telenovelamaisuus tarkoituksellista, mutta oli miten oli, kummassakaan ei mielestäni tällä kertaa onnistuttu.

empuska

Tuskin se Juarezin väkivaltaisuus oli se juttu keskiössä, vaikka jotain kommentoinnin tynkää yritettiin (se mielenilmaisu kaduilla), mutta siinä vaiheessa, kun mainitaan kyseinen kaupunki, niin väkivaltaisuus on jotenkin sen jälkeen itsestään selvyys. Siinä suhteessa oli itse ainakin kummallista kuulla kommenttia (yllä esim), joka nuivasti suhtautui koko väkivaltaan elokuvassa. Aika goreahan se oli, mutta ei kuitenkaan mitään liiallista mässäilyä, mitä Kill Billissä sitten oli. 

Mulle tuli dialogista heti mieleen Closer, joka oli sinällään yhtä teennäistä samoine aspekteineen, ja nosti tapahtumat puhumisen edelle. Tietenkin se vaatii sen, että katsojan on yritettävä ihan itse luoda se yhteys hahmoihin tunteakseen jotain heidän puolesta, mikä on tietenkin aika kova vedenjakaja. Toisaaltaan luulisi tämän olevan helpompi juuri Counselorin kohdalla kuin Closerin osalta väkivaltaisuuden takia (koska ei nyt kukaan tervejärkinen ihminen halua pahaa toiselle, oli kuinka kusipäinen/liimatukkainen tahansa).

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielestäni ko. elokuva oli jotain aivan loistavaa! Siis oli ihan mieletöntä, että sai välillä vähän kelatakin asioita, ja pinnan alla pätkässä tehtiin mielestäni tosi tarkkoja huomioita elämästä ja ihmisestä. Tämä oli ihan helmi pätkä!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Kiitti kommentista, hauska kuulla että joku on totakin mieltä! Ehkä mä en kerrassaan vaan tällä kertaa päässyt tämän pätkän kanssa samalle aaltopituudelle :)

Ooo (Ei varmistettu)

Tässä Demari-lehden kriitikon Rane Aunimon näkemys: http://raneaunimo.blogspot.fi/2013/12/the-counselor-2013.html

tiia_

Menetin uskoni Ridley Scottiin Prometheuksen jälkeen, mutta The Counselorin arvostelut ovat kyllä niin laidasta laitaan erikoisia, että kai tämäkin sitten pitää jossain välissä katsoa... ihan sen takia, että tietää, mistä ihmeestä puhutaan. :)

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Juu musta tuntuu että tää leffa on joku persoonallisuustesti - en muista hetkeen elokuvaa josta toiset olis olleet näin vahvasti sitä mieltä että paskinta ikinä ja toiset sitä mieltä että parasta ikinä :)

PoniN (Ei varmistettu)

Michael Fassbenderin takia olen valmis antamaan anteeksi aika paljon.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

No siinä oot kyllä oikeassa ;)

Kuvaputkessa

Itse tykkäsin, mutta saatan toki Kinnusen Kallen kanssa olla vähemmistössä :) Kaikkea (tai paljon mitään) ei tosiaan perata auki, ja olen samaa miltä sun kanssa: The Counselorissa voi varmasti nähdä, mitä haluaa. Itse koin elokuvan ei-niin-kovin-mairittelevana näkemyksenä ihmisen perimmäisestä luonteesta: illuusiosta (miehisestä) kaikkivoipaisuudesta ja siitä, että voi itse määrätä kohtalonsa. (Ja jos ei muuten millään nappaa, katse vain sinne Fassbenderin suuntaan).

mariejulie (Ei varmistettu)

Voi Eeva olisin itse voinut kirjoittaa tän tekstin ! Ajatukset menee kyllä niin yksiin sun kanssasi! Kävin katsomassa kyseisen leffan muutama viikko sitten ja olin tyrmistynyt. Leffan tarina ei vaan auennut eikä huippunäyttelijät nostaneet sen viihdearvoa lainkaan. Hyvin kuvaa sekin, että salista lähti yksi jos toinenkin katsoja kesken kaiken pois. Itse hengailin penkillä lopputeksteihin asti odottaessani huipennusta, jossa tarina jotenkin aukeaisi tai palaset loksahtaisi paikoilleen, mutta se jäi saamatta. Fiilikset mulla ja kaverillani leffan jälkeen oli juurikin "öö mitä?" ja ehkä pari voimasanaa :)

Stiinaniina (Ei varmistettu)

Itselläni taas ovat odotukset korkealla tämän elokuvan suhteen. Kalle Kinnunen arvioitti tämän elokuvan vuoden 2013 elokuvien kymmenen parhaan joukkoon.

lapa111 (Ei varmistettu)

Mut Kalle oli kanssa pohdiskellut että Springbreakers olisi voinut kuulua tälle listalle. SAY WHUUT?! Springbreakers oli karmeinta kuraa aikoihin, edes James Franco ei pelastanut!

1 (Ei varmistettu)

Spring breakers oli harvinaisen ironinen ja päin vastoin teki pilkkaa mtv kulttuurille, toisin kuin jotkut luulevat. Siinähän nimenomaan naurettiin rahan ja materian ahneudelle, sille miten bailailu ja sekoilu on nuorisolle jokin päämäärä. Neonväreissään elokuva oli katsaus amerikkalaisen nuoren sielunelämään.

No ny se on katottava! 

P (Ei varmistettu)

Harrastaaks Mr Pitt nykyään kaikkee tällaista outoo? Huh, luulin kuolevani Tree of Lifeen. Olin kyllä pitkällä raskaana, mutta päällimmäinen ajatus koko leffan ajan oli, et mä en selviä tästä ;)

tisti
spring child

siis joo tree of life?! vitsi mitä dadaa! tylsistymisen ja hämmentymisen yhdistelmä jäi tosta päällimmäisenä tunteena mieleen.

Kris (Ei varmistettu)

Mä katsoin Tree of Lifen ensimmäisen kerran myöskin aika viimeisilläni raskaana, ja se on paras leffa jonka oon koskaan nähnyt. Itken ihan hulluna sitä joka ikinen kerta. Mutta onhan se nyt selvää, että jos ottaa elokuvallisesti sellaisia riskejä kuin vaikkapa Tree of Lifessa, toisia osuu suoraan sieluun ja toisia ei nappaa ollenkaan.
Tuli tuo Tree of Life muutenkin mieleen siitä, kun ylempänä mietittiin toista elokuvaa, joka olisi saanut arviointeja niin laidasta laitaan kuin tämä. Tree of Life todellakin sai. En ole vielä tavannut kasvotusten ketään, joka olisi edes vähän pitänyt siitä :D

Kuu (Ei varmistettu)

Voi, Tree of Life on järisyttävän hyvä!! Leffa tuntui niin todelliselta, että tuli mieleen, onko Malick (joka on myös käsikirjoittanut leffan) itse kokenut vastaavanlaisia asioita perhesuhteissaan. Itse elin täysillä mukana koko leffan ajan ja itkin myös puolet ajasta... Minuun leffa iski varmasti siksi, että olen kokenut samanlaisen lapsuuden kuin päähenkilö. Mieheni tykkäsi myös, mutta näki leffan pääajatuksen eri tavalla kuin minä. Harvinaista ja ihanaa, että leffa herättää ajatuksia monella eri tasolla! Ok, se "maailmanluomiskohtaus" oli tosin vähän liikaa... :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Täytyy katsoa tämä elokuva! Olen kuullut ystäväpiiristäkin kahdensuuntaisia kommentteja. Kaikkia hämennystä kaipaavia suosittelen katsomaan viime vuonna ilmestyneen Holy Motors leffan! http://www.imdb.com/title/tt2076220/ Kummallisinta ikinä ja silti jotenkin niin hienoa! Elokuvassa myös Eva Mendes ja Kylie Minogue aivan häröissä rooleissa! heh.

Elina R. (Ei varmistettu) http://baskerikallellaan.blogspot.fi

Elokuvateatterista ulos kävellessä ensimmäinen kysymys tosiaan oli "Mitä ihmettä juuri katsoin?". Juoni oli kai olemassa, mutta se oli outo ja ihmettelin myös sitä, että miten niin hyvät näyttelijät olivat suostuneet näyttelemään tuossa elokuvassa. No tulipahan nähtyä, mutta en tykännyt yhtään. :)

reetr (Ei varmistettu)

Ainakin Kalle Kinnusen mukaan elokuva jossain määrin perustuu juuri ns. muodon ja sisällön ristiriidalle: "The Counselor ei ole viihde-elokuva, vaikka se voi ensisilmäyksellä näyttää 'tavalliselta'." Katsominen vaatii siis hieman enemmän työtä kuin tavallinen Hollywood-pätkä ehkä vaatisi. Valtavien, viihdepuolella uransa tehneitä megatähtiä laittamisen vaikeasti ymmärrettävään "taide-elokuvaan" voi näin ymmärtää osaksi jutun jujua.

Elokuvan suhteen mielestäni yksi tieto on ratkaiseva: sen on kirjoittanut Cormac McCarthy. Se kirjailija, jonka romaaneihin perustuvat myös The Road ja No Country For Old Men. Jos on nähnyt nämä elokuvat ja tuntee kenties lisäksi McCarthyn romaanituotantoa, tietää, että miehen estetiikka ei ole sen kaltaista, josta pyörytetään kiihottava jännäripläjäys. McCarthyn ihmiskuva on julma ja lohduton. Tälle odottamattomana, häiritsevänä vastakohtana toimii ensinnäkin Ridley Scottin maine, toiseksi hänen tapansa tehdä juuri sitä viimeisen päälle sliipattu Hollywood-huttua.

Hämmentymisreaktiot voi nähdä elokuvan kannalta onnistumisina. Jälleen Kinnuseenkin viitaten väitän, että elokuvan on tarkoituskin olla hemmetin häiritsevä. Kiiltävä pinta yhdistetään tarkoituksettomaan, äärimmäiseen väkivaltaan. Yleensä kun se väkivaltakin on elokuvissa kovin tyylikästä ja luonnollista.

The Counselor ei siis ole kovin perinteinen elokuva eikä ainakaan tavallinen jännäri. Se ei ole kaikkien juttu. Silti sitä on mahdollista ymmärtää. Moni katsoja ei ollut valmistautunut Terrence Malickin Tree Of Lifen impressionismiin ja käveli ulos kesken elokuvan. Iso, nimekäs ohjaaja tekee jotain aiemmasta poikkeavaa, kokeellista, tavallista elokuvankatsomista haastavaa, ja monet pettyvät. Samoin näyttää tapahtuneen nyt. Saman voisi sanoa myös Spring Breakersista (josta voi lukea hyvän feministisen analyysin Kritiikin Uutisten viimeisimmästä numerosta). Toisaalta, uskoiko joku tosissaan, että Harmony Korine tekisi yhtäkkiä oikean, ei-yhtään-häiriintyneen high school -biletysleffan? Kysynpähän vaan, nih.

Suosittelen todella lukemaan Kinnusen jutun, se valottaa leffan tarkoitusperiä aika hyvin.

DL (Ei varmistettu)

Kävin katsomassa elokuvaa pojan, kanssa ketä olin tapaillut vain muutaman kerran. Hän totesi leffan jälkeen, että onneksi ei ollut ekat treffit. Olimme molemmat hyvin hämmentyneitä ja ei oikein keksitty mitään sanottavaa elokuvasta. Olin myös odottanut jotain ovelaa Hollywood-trilleri-pläjäystä, mutta en oikein voi sitä siksi kuvailla näin jälkikäteen. Mietimme jo hetken, että pitääkö mennä Tintåån kuohuvalle, jotta vähän piristyisi :D
Toisaalta, olihan se karu kuvaus siitä, mitä huumebisnes varmaan välillä on.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.