Hullu aarrekarttanainen pinnaa ( + hae mukaan Body & Mind -projektiin)

Yhteistyössä Danone Vitalinea

Heippa kamut,

olettehan huomanneet, että Lilyssä haetaan osallistujia Koplan ja Vitalinean järjestämään Body & Mind -projektiin? Minua pyydettiin projektin tiimoilta tekemään oma hyvinvoinnin aarrekartta ja kertomaan siitä teille, ja noh - ei kai hullu aarrekarttanainen voinut kieltäytyä..!

Olen normaalisti tehnyt aarrekartat perinteisellä leikkaa ja liimaa -menetelmällä, mutta koska tänne Helsinkiin ei ole vielä ehtinyt kertyä niitä Turun-kodista tuttuja horjuvia aikakauslehtipinoja, kokeilin tällä kertaa vähän modernimpaa toteutustapaa ja tein vuoden 2014 aarrekarttani Pinterestiin.

Kertauksena aarrekartan idea: etsitään kuvia (tai sanoja), jotka inspiroivat, innostavat tai kuvaavat jotain, jota haluat elämääsi. Aarrekartan voi tehdä yhdestä tietystä aiheesta (vaikkapa työ, terveys, asunto, tietty matka...) tai ihan yleisesti. Juu juu, kuulostaa hihhulilta, mutta on hauskaa ja toimii.

Minusta aarrekartta kannattaa tehdä aika intuitiivisesti - jos jokin kuva tai sana tuntuu inspiroivalta, se kannattaa tallettaa aarrekarttaan, vaikka ei tietäisi miksi tai mikä siinä innostaa. Monesti kuvista muodostuu kokonaisuus, josta alkaakin sitten nousta esiin teemoja ja hahmottua, mitä tässä oikein haetaan. Aarrekarttoja kannattaa siis tehdä silloinkin, kun olo ei ole tippaakaan innostunut eikä yhtään tiedä, mitä oikein elämältä tai miltään muultakaan haluaisi. Niihin kannattaa myös palata myöhemmin uudestaan - silloin niissä näkee taas uusia asioita.

 

Mitä tulee hyvinvointiin, vuonna 2014 ajattelin lopettaa hyvinvoinnin ajattelemisen ja ihan vain voida hyvin.

Kokosin aarrekarttaa tämä ajatus mielessäni ja nyt näyttää vahvasti siltä, että hyvinvointiani lisäävät aurinko, meri, tanssi, nauru, tuuli tukassa ja näemmä yläosattomissa hengaaminen. Niin ja sitruunat.

En siis ajatellut tänäkään vuonna luvata liittyä kuntosalille, alkaa karkkilakkoon tai mitään sellaista. Sen sijaan lupaan pitää enemmän hauskaa, sanoa useammin joo, puhua enemmän vieraille ihmisille ja hyödyntää jokaisen mahdollisuuden pistää varpaat hiekkaan ja mereen. Jopa ehkä oikein häikäilemättä etsiä sellaisia mahdollisuuksia.

No okei. Kaksi konkreettista hyvinvointilupausta teen:

Alan juomaan enemmän vettä. (Jostain syystä kuvittelen aina olevani ihminen, joka juo hirveästi vettä, mutta sitten kun oikeasti tarkkailen tilannetta niin totuus onkin jotain ihan muuta.)

Ja pysyn aktiivisena työpäivän aikana. Tämä on tosi tärkeää nyt, kun siirryn toimistotöihin, koska jatkuva istuminen on terveyden pahin vihollinen, joidenkin asiantuntijoiden mukaan pahempaa kuin tupakka! Pitää siis muistaa nousta välillä seisomaan, tehdä pientä toimistojumppaa, nousta portaita tai käydä välillä vessassa tanssimassa salaa dancehallia.

(Siinä kanssa yksi lupaus: aion tanssia enemmän. Mutta en liikuntamielessä, vaan siksi, koska tanssiminen on parasta.)

 

Body & Mind -projektiin voi ilmoittautua vielä 6.1. asti, eli pistäkeehän hakemusta menemään täällä, jos innostutte. Hakemuksena toimii oma aarrekartta.

Projektissa halutaan selvittää 25-45-vuotiaiden naisten ajatuksia hyvinvoinnista ja osallistujat pääsevät osallistumaan esim. keskustelutilaisuuksiin ja joogatunneille. Lue lisää täältä!

Kuvat ruutukaappauksia Pinterest-tililtäni

Kommentit

SMM (Ei varmistettu)

Hei onpa mahtava ajatus tehdä aarrekartta Pinterestiin! Mutta toisaalta, nyt kun ajattelen tarkemmin - mun koko Pinterest-wall taitaa olla yhtä suurta aarrekarttaa :-) Sinne palaan joka fiiliksissä, ja huomaan eri mielialoissa pinnaavani vähän erilaisia juttuja, mutta kyllä siellä tietyt polut alkaa jo talloutua. Tuntuu myös, että useasti Pinterest kertoo paljon ihmisestä. Ehkä se on ilmiönä suurempi juttu kuin vielä tiedetäänkään!

No, se siitä Pinterest-hehkutuksesta, mutta: sun pinnailut on ihanan vapauttavia, freesejä ja innostavia! :)

Eeva Kolu

Totta, Pinterest on vähän kuin yksi iso aarrekartta! Mä aloin vasta nyt tätä juttua varten käyttämään sitä, joten saa nähdä innostunko enemmänkin.

Aarrekarttailun kannalta kätsää on se, että uusia tauluja voi luoda niin monta kuin haluaa ja niille voi myös pinnata uudestaan muilta tauluilta, joten aarrekartoista voi tehdä johonkin ihan tiettyyn hetkeen tai asiaan liittyviä (kuten perinteiset paperikartat) tai sitten ne voivat olla vuodesta toiseen laajenevia aarrekarttoja :)

Pitkäikäisiä tauluja selaamalla huomaa yleensä, että tietyssä hetkessä on pinnannut tietyntyyppisiä kuvia ja fiiliksiä, sitten taas taaksepäin rullaillessa tunnelma muuttuu. Se on aika jännää. Kuvat tosiaan kertoo niin paljon, ja yhtä paljon taitaa kertoa se, mitkä kuvat milläkin hetkellä puhuttelee :)

SMM (Ei varmistettu)

Sain tästä jutusta ihan hirvittävän pinnauspuuskan, mutta kuinkas kävikään: Pinterest on näemmä päivittynyt jotenkin suomenkieliseksi (tähän heti iso buu!), enkä pääse enää kirjautumaan tililleni lainkaan (tuplabuu!)! Jotakin se herjaa selaimista ja muista, mutta kaikki pitäisi olla ok.

Toimiiko palvelu sinulla Eeva ihan normaalisti?

hannampe (Ei varmistettu)

Ihanaa, Pinterest on kyllä parhautta!

Saako sua Eeva seurata siellä, vai onko sun profiili salaisuus? :)

Eeva Kolu

Hihii no mää just liityin vasta sinne. En vielä tiiä kuinka aktiivinen tulen olemaan aarrekarttailun jälkeen. Laitan profiiliin tänne linkin jos innostun pinnaamaan enemmänkin!

Onko sulla kaikki ihan hyvin? Musta tuntuu kuin sä pyrkisits nyt olemaan vähän yliseesteinen. 

No, oli miten oli, tsemppiä uuteen työhön ja elämänvaiheeseen! 

Eevakolu (Ei varmistettu)

Heippa Anniemilia,

Ja mulle kun on koko syksyn ja talven sadellut kommentteja että olenko kunnossa kun kaikki seesteisyys on kadonnut täältä blogista :DD mun on nyt pakko ihan vilpittömästi kysyä että onkohan meillä sama käsitys siitä, mitä seesteinen tarkoittaa? :)

Eeva mobiilista (kirjautuminen ei toimi)

hih (Ei varmistettu)

Paul Rudd<3

Vierailija (Ei varmistettu)

Harmi kun en oo löytänyt tuolta pinterestistä paljoo eeva koluja, muuten mä pinnaisin niitä tuhansia. Sää oot niin ihku silloinkin kun oot vähän down and out. Seesteisyyttä tai ei, mutta tuntuu aina aidolta ja elämältä.
Tv. fani 36v.

Cattt
Reading Minds

Anniemilian kommenttiin liittyen: musta on ihana huomata, miten seesteisyys on palannut sun kirjoituksiin :) vaikka liityin tänne vasta ihan hetki sitten, oon lukenut sun blogia jo useamman vuoden ja rakastanut sitä ensi hetkestä asti. Siksi ehkä täälläkin päässä tuli loppuvuodesta huoli, että mitähän sun elämään kuuluu, kuten ilmeisesti monella muullakin, kun teksti muuttui vähän vakavampaan suuntaan. Eihän tekstin perusteella voi analysoida totuudenmukaisesti toisen tuntemuksia, kyse voi yksinkertaisesti olla jaksosta, jolloin erilaiset asiat pohdituttaa kuin ennen tms. ja varmasti uusi työpaikkakin on aiheuttanut hiukan myllerrystä (ja tämähän on täysin pätevä psykologinen arvio krhm). Toivottavasti elämääsi kuuluu hyvää! :)

Aarrekartta näyttää hienolta, tuli ihan innostus tutustua tuohon Pinterestiin! Toisinaan on tullut laadittua noita paperisina versioina ja tapa on hyväksi havaittu, mutta tuo ohjelmahan on kamalan kätevä, kun ei tarvii säästellä enää kauheita kasoja erilaisia aikakauslehtiä "jos vaikka näistä sais jotain inspiraatiokuvia". Mainio tapa säästää varastotilaa ja rahaa (ja hermoja).

Niin ja vielä: olen ehdottomasti ton vessa-dancehallin kannalla :D

Leenu (Ei varmistettu)

Heh, ollaan uudenvuodenlupauskaimoja! Mieki lupasin tanssia enemmän, ihanaa vuotta meille!

Emiliamariah (Ei varmistettu) http://emiliamariah.blogspot.fi/

Noniin, tulipas sopivasti ja mun omiin ajatuksiin osuvasti tämä postaus! :) Pinterestissä on jo kaikenlaista inspiraatiota, mutta nimenomaan joku hyvinvoinnin aarrekartta multa uupuu. Ehkä sitä jopa uskaltautuisi hakea tuohon Body&Mind projektiin... *suuntaa Pinterestiin*

Annita
Keinutellen

Huii, jokohan munkin pitäis tutustua tuohon Pinterestiin, alkaa houkuttelemaan kovasti :D

Jenni H.
Terävät hampaat.

Ouh, olinkin liian nuori osallistumaan tuohon projektiin. Ehkä tässä siis sekoilen vielä seuraavat neljä vuotta ja alan sitten vasta miettiä hyvinvointiani :D

Onneksi Pinterestiin ei ole ikärajaa<3

Cattt
Reading Minds

I feel you! Mutta voihan tämän tosiaan tulkita niinkin, että meidän ei ihan vielä tarvii miettiä sitä hyvinvointia niin tarkkaan ;) ryppyvoiteitakin kaupataan vasta n. 25-vuotiaille!

Jenni H.
Terävät hampaat.

Ah, aivan totta. Ihan hyvin menee vielä siis :D

iloinenjakiitollinen (Ei varmistettu)

AH IHANAA ensimmäinen blogi koko blogosfäärissä joka ei saa omaatuntoani kieriskelemään häpeässä kun en "hoida terveyttäni" kunnolla - kuten sporttiliiveissä itseään kuvaavat fitness-intoilija-bloggaajat hoitavat - vaan syön raakasuklaan sijasta oikeaa suklaata ja hiilihydraatteja (!!!!) ja elokuvissa karkkia pähkinöiden sijasta enkä jaksa käydä salilla jnejne. On se kyllä niin omituista että ennen terveellisesti elävät ja mieleltään sekä keholtaan terveet ja kauniit ihmiset muuttavat elintapojaan ja ovat sitä mieltä että nyt tässä oman vatsalihaksieni muotoilun ohella elämänlaatuni on parantunut niin hemmetin paljon. (ikään kuin ennen raakasuklaata ja karppausta ja kuntosalia ja proteiinipatukoita tässä maailmassa ei olisi elänyt hyvinvoivia ja sopivan painoisia ihmisiä) Okei, vilpittömästi niin ajattelevia kyllä on, mutta koska he edustavat selvää vähemmistöä koko suomen kansasta, on ihanaa että edes joku bloggaaja pitää meidät lukijat maan pinnalla ja häpeän sijasta saa meidät tuntemaan itsemme hyviksi ja sopiviksi. Kiitos siitä! &lt;3

*Annie (Ei varmistettu)

Ihana idea! Väkersin heti tänään itselleni 2014 motivaatio-tai-mikä-lie kartan, kun sopivasti pino lehtiä odotti kierrätykseen lähtöä. Ensin katsoin, että no empä kovin kummoisia kuvia leikannut, mutta jo vain kun aloin niitä asetella paperille, niin siitähän todentotta muodostui ihan hyvä kokonaisuus ja vähän syvempiäkin merkityksiä kuvien taustalle :) En muistakaan koska olisin viimeksi jotain askarrellut, Jace Everettin levy soimaan ja saksien ja lehtipinon kanssa keskelle olkkarin pörrömattoa, virkistävää oli!

Kissanmintu (Ei varmistettu)

Yksi kuvistasi aiheutti sen, että liityinpä viimein Pinterestiin minäkin. Ja koetin heti hakea sinut sieltä!
The meaning of it all

vilpori (Ei varmistettu)

No eikä, olin ihan innoissani tuosta kampanjasta kunnes tajusin että oonkin 5 vuotta liian nuori osallistumaan :(

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.