Hyvästi, vanha koti

Kaikki mitä rakastin

Tein viime viikolla kaupat Turun-asunnostani. Alkoi näyttää hyvin epätodennäköiseltä, että enää palaisin Turkuun ainakaan lähivuosina.

Moni on kysynyt, että eikö harmita luopua maailman kauneimmasta kämpästä. Ei harmita. Ikävä tulee takuulla, niin entistä kotia kuin Turkuakin, mutta ei harmita. Kauneutta on maailma täynnä. 

Olihan - onhan - se aivan huikea asunto, ja voi niitä tunteja, hikipisaroita (tai no, ollaanpa rehellisiä - ämpäreitä) ja euroja, jotka sen remontoimiseen käytettiin. Mutta mitäpä niistä. Olen oikeastaan vain iloinen siitä, että minunkin rähmäkäpäläni ovat olleet osallisena siihen, että tässä maailmassa on yksi ihana koti enemmän. 

Minä sain herätä siellä kaksi vuotta, tassutella paljain jaloin lautalattialla ja katsella iltapäivisin olkkarin erkkeristä ulos. Kaksi vuotta sellaista autuutta on jo aika hyvä saldo.

Nyt on jonkun toisen vuoro.

Yllättäen vaikeinta kaupanteossa oli se hetki, kun näin pankissa vanhan osakekirjan. Siinä omistajaksi oli merkitty Eeva Kolu 24.1.2012.

Sen nähdessäni jotenkin konkretisoitui, että elämä ei tosiaankaan mene niin kuin on suunnitellut. Sillä Eevalla, joka oli pistänyt nimmarinsa osakekirjaan tammikuussa 2012 oli varmasti hyvin erilainen käsitys siitä, mitä tulisi tapahtumaan seuraavan muutaman vuoden aikana. 

Mutta c'est la vie! Tällä hetkellä en osaa ennustaa edes missä olen 24.1.2015. 

Olen viime viikkoina käynyt asuntonäytöissä ja miettinyt, josko ostaisin Helsingistä asunnon jahka Turun-kämppä on myyty. Tämä vuokralla asuminenhan on oikeasti ihan järjetöntä. (Nyt sen vasta ymmärrän, kun tililleni palautuivat kaikki ne parin vuoden aikana makselemani lainanlyhennykset.)

Mutta arvatkaa mikä oli myös järjetöntä - järjettömän siistiä nimittäin? Se tunne, kun asuntolaina katosi tililtä.

Yksi napin painallus ja sinne meni, ihmiselämän kokoinen velka. Nauratti. Tuntui aika kevyeltä.

Että katsotaan nyt. 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

<3

Sanna S. (Ei varmistettu)

Minulla ei ole edes sanoja sille, miten oikeana hetkenä sain lukea juuri tämän tekstin. Kiitos Eeva, että kirjoitat <3.

Jenniii
Pupulandia

Olipa lohdullinen teksti. Kaikenlaisten elämänmuutosten myllerryksessä parin viime vuoden aikana itsekin kouliintuneena sitä on saanut todeta, että en todellakaan tiedä, mihin elämä tässä vielä kuljettaa. Tulevaisuus ja takki auki mennään. Ja uskotaan siihen, että kaikki menee lopulta juuri niin kuin pitikin. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä pääsin kans eroon asuntolainasta myymällä ihanan kodin ja päätin kyllä siinä samalla, että ihan helpolla en uutta lainaa ota. Ei vuokralla asuminen nyt niin tyhmää ole... Helppoahan se on ja huoletonta! Ja helpompi siitä on lähteä eteenpäin...

Joh (Ei varmistettu)

Mitä nuo asiat jääkaapin kyljessä on? Näyttää hauskoilta!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Ne on magneetilla kiinnitettäviä maustepurkkeja :) 

Laura - Tee Hetki (Ei varmistettu) http://lauranteehetki.blogspot.fi

Täälläkin on kaikenlaisia elämänmuutoksia käyty läpi vuoden-parin aikana ja nyt viimeistään olen oppinut, ettei vaan voi tietää mitä se tulevaisuus tuo tullessaan. Ja niin on oikeastaan ihan hyvä. Jotenkin nuorempana stressasin paljonkin siitä, että pitäisi tietää mitä tulevaisuudellaan tekee. Ei kannata. Kyllä se elämä kuljettaa ja kummasti sitä ehtii elämässä olla erilaisia vaiheita ja ehtii tehdä erilaisia juttuja. Sehän se tästä elosta tekeekin mielenkiintoista ja mukavaa.

sirkkutäti (Ei varmistettu)

Heissan ja onneksi olkoon asuntokaupoista. Itse ollaan myymässä isoa omistuskämppää, joka onneksi jo maksettu aikapäiviä sitten. Tytär muuttaa omilleen ja meille "vanhuksille" nykyinen koti liian iso. Haetaan siis: ostajaa tälle ja vuokra-asuntoa itselle. Kyllä, ei ole tarkoitus omistaa enää seiniä, joiden sisällä asuu. Jos oltaisiin ihan oikeasti remontoivia ihmisiä, niin ostettaisiin joku luukku jostain, ja kaikki pitäisi alkaa alusta. Huhhuh. Ajateltiin päästä helpolla. Ja jäisi kenties rahaa nauttia elämästäkin. Lykkyä sulle tulevaisuuteen!

tiinapetriikka

Heippa vaan vanha koti, ja onnea je menestystä uusiin haasteisiin Eeva!

SaaraCecilia

Jätin viimeisen asumukseni Turussa kesällä taakseni ja sekin oli jo itsessään melkoinen rituaali, niin voin vaan kuvitella, miltä teikämandoliinista tuntui. Taino okei, onhan siellä aina kotikoti, jonka teiniangstin kyllästämien tapettien sisään pääsee aina tarvittaessa nukkumaan, mutta kuitenkin tiesin, etten sinne asukkaaksi ole luultavasti ennen eläkepäiviä palaamassa.

Mutta asiaan. Katselin  tuossa kesällä ostettavia kämppiä, koska mantra "vuokralla asuminen on ääliömäistä" oli syöpynyt mieleeni. Harmikseni Helsingissä on muutama muukin innokas asunnonostaja ja hinnat ovat sen mukaiset. Laskin lainanhoitokuluja ja tajusin, että maksaisin vuosittain tuhansia euroja pelkkiä lainan korkoja. Onhan sekin nyt ääliömäistä!

Aloin sitten pohtia koko asunnonoston järkevyyttä ja tulin siihen tulokseen, ettei se kyllä ole pitkään aikaan kaikista parhain vaihtoehto, edes välttämättä taloudellisesti. Vaikka vuokraa maksaessa laittaa rahaa kankkulankaivoon (paitsi, jos vuokraemäntä tai -isäntä on kiva, koska silloin se menee kivaan kaivoon), niin meneehän sitä muutama äyri juurikin korkoihin ja vastikkeisiin ja ylläpitokustannuksiin. Omalla kohdallani tietysti rakkaus kimppa-asumista kohtaan pitää myös vuokramenot kurissa.

Taloudellista puolta tärkeämpää on  kuitenkin vuokralla asumisen vapaus. Vapaus liiallisista tunnesiteistä. Vapaus irtisanoa asunto heti kun siltä tuntuu ja luultavasti vapaus liiallisesta roinasta. Vapaus unettomista öistä, joiden aikana pelätään korkotason nousua, mahdollista työttömyyttä ja asuntokuplan puhkeamista. Lisäksi jos säästän ylimääräiset roponi vaikka vain pankkitilille tai hurjalle päälle sattuessani sijoitusrahastoihin, ne on nopeasti realisoitavissa, jos vaikka kaipuu ulkomaille tulee. Ne on myös realisoitavissa, mikäli keksin maailman parhaimman bisnesidean ja tarvitsen alkupääomaa. Ne ovat realisoitavissa, jos suvun rakas mökki on lunastettava. Ne on vapaasti ja nopeasti realisoitavissa, mihin tahansa päähänpistoon ilman, että samalla on myytävä koti alta. 

Summa summarum, onhan se vähän pöljää asua vuokralla, mutta toisaalta onhan se ihanan huoletonta. Asunnon ostaminen nyt vaan sattuu Suomessa olevan syvään juurtunut tapa, vähän kuin se, ettei muualla kuin urheilussa kuulu kertoa tavoittelevansa voittoa. Jos vielä aikuisenakin asuu vuokralla, saatika kämppisten kanssa, joutuu sitä vähän selittelemään. Se on sääli. 

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Juu, Helsingissä homman nimi on ihan eri, asunnot on täällä niin järjettömän hintaisia.

 

Kris (Ei varmistettu)

Tilille säästämisessä on vain pari sen kaltaista ongelmaa, kuten inflaatio ja taloustilanteen vaihtelut. Jos siis haluaa säästää pahan päivän varalle mahdollisimman hyvin, se ei onnistu sijoittamatta, ja jollei ole tarkoitus tehdä valtavan hyvää tuottoa lyhyessä ajassa, asuntoon sijoittaminen on monelle kaikista järkevin ratkaisu ja asuntokuplien vaikutuksen ulottumattomissa - varsinkin Helsingissä. Toki pitää katsoa, mitä ostaa, mutta se kait on suositeltavaa muutenkin.

Päätän kuivan avautumiseni tähän ja menen syömään jugurttia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Edelliselle kommentoijalle: niin, ei asunnon ostamisen idea varmaan olekaan, että se olis välttämättä kuukausitasolla paljon "halvempaa" eikä se ettei kankkulankaivo-rahanmenoa vastikkeisiin jne tulisi. Mutta siinä iässä, kun tulotaso putoaa dramaattisesti (=eläke), ei ole järkeä asua kalliisti vuokralla.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Kiitos kaikille kommenteista!

Oletin että jutusta tulisi ilmi se, että asunnon omistaminen on taloudellisesti järkevämpää (ainakin kaikkialla muualla kuin Helsingissä), mutta vuokralla asuminen voi olla muussa mielessä paljon parempi ratkaisu - esimerkiksi juuri vapauden tunteen takia.

Ei ollut eikä ole jatkossakaan tarkoitus arvostella kenenkään elämänvalintoja :) Ja jatkan toistaiseksi itsekin erittäin tyytyväisenä vuokra-asujana.

SaaraCecilia

Aikauhee, en edes mitenkään pahoittanut mieltäni! Oon vaan kummastellut sitä, että asunnonostoa pidetään niin itsestäänselvyytenä ja ajattelin vaan kommentoida omia mietteitäni asiaan liittyen, kun harvoin vuokra-asumisen puolesta kuitenkaan liputetaan :D 

Pyjama
Pyjamapäiviä

Siis eikö asunnon omistaminen ole taloudellisesti järkevämpää juuri Helsingissä ja muissa suurimmissa kaupungeissa, joissa asunnon arvo ainakin pysyy ja usein jopa nousee? Ainakin jos haluaa joskus muuttaa? Sen sijaan se ei välttämättä ole taloudellisesti järkevää pienellä teollisuuspaikkakunnalla, jossa et välttämättä saa asuntoa myytyä viiden vuoden päästä. Tai sen arvo on pudonnut. Siellä raha kannattaisi sijoittaa ehkä johonkin muualle kuin asuntoon?

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

En tiedä voiko sitä pitää enää taloudellisesti (tai muutenkaan) järkevänä jos asuntojen hinnat ovat niin kalliita, että koko palkka menee lainanlyhennyksiin ja vastikkeisiin :) Jollain pitäisi syödä ja elää elämääkin. Ei ole mitenkään ihan tavatonta että yksiö Helsingissä maksaa 350 000 euroa - se on jo yhdelle hengelle aivan järjetön laina.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

No toki jos katselee yli 300 tonnin yksiöitä (!?) niin haastavaksi menee. 100-200 tonnin väliin saa kuitenkin Helsingistä paljon sellaisia asuntoja, joiden omistaminen tulee äkkiä edullisemmaksi kuin vastaavassa vuokralla asuminen. Mutta kuten mainitsitkin, vuokralla asumisessa on silti omat etunsa!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Kyllä Turusta tulevalle 200 000 euroa on yhdelle hengelle jo aikamoinen laina, mutta jokaisella on tietysti erilainen taloudellinen tilanne :) Itse asun mieluummin kohtuuhintaisesti vuokralla superkivalla alueella kuin kohtuuhintaisesti omistusasunnossa ei-niin-kivalla alueella, jos kustannukset kuukaudessa on samat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo siis käytännössähän tietenkin valtaosa Etelä-Helsingistä on aluetta, jolta ostaminen voi olla taloudellisesti mahdotonta vaikka vuokraaminen olisi mahdollista. Tuo alkaa tasoittua heti keskustasta mihin tahansa muuhun ilmansuuntaan lähdettäessä aika pian kantakaupungin sisälläkin. Mut tuo on tosiaan yksi niitä vuokralla asumisen etuja, että voi asua myös siellä mistä ei olisi varaa ostaa, jos sen oman kodilta tuntuvan alueensa sieltä löytää! Mulla ei varmaan olisi varaa asua Ullanlinnassa vuokrallakaan, mutta omistusasuntoon toiselta kivalta alueelta kyllä. :)

X (Ei varmistettu)

No kyllä ton Eevan asunnon hinta Ullanlinnassa noilla näkymillä olisi likempänä sitä 300t euroa, siitä korot ja vastikkeet tekevät jo sievoisen kuukausimaksun. Ja asunnon ostoon liittyy myös riski sekä korkojen noususta että hintakuplasta. Minusta vuokraaminen tässä tapauksessa ei ole huomattavasti kalliimpi tai hölmömpi ratkaisu kuin omistaminenkaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei ollenkaan olekaan!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Näinpä. Tässä asunnossa on todella kohtuullinen vuokra, mutta minulla ei todellakaan olisi varaa ostaa vastaavaa kämppää omaksi. Joten olen ainakin toistaiseksi tyytyväinen vuokralainen :)

Aure (Ei varmistettu)

Meillä on sama tilanne. Asutaan Munkkiniemessä vuokralla eikä minnekään haluttaisi lähteä, mutta omistusasunto tältä seudulta ei välttämättä ikinä ole meidän budjetissa. Yhtenä vaihtoehtona on nyt alettu miettiä sijoitusasuntoa. Ihannetilanteessa saataisiin finassit kohdilleen niin, että sijoitusasunto maksaisi itseään pois ja me voitaisiin jäädä vuokralle Munkkaan. :) Mutta saas nähdä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuulostaa järkevältä! :) Mä ostin ensiasunnokseni pikkuisen yksiön Helsingistä, jossa asuin viisi vuotta. Sen jälkeen elämä heitti toiselle paikkakunnalle, mutta asunto on minulla edelleen, koska siitä saatavalla vuokralla pystyn pyörittämään kaikkia asunnon kuluja eli lainaa ja vastiketta. Kaiken lisäksi varsinkin Helsingissä asunto on erinomainen sijoitus, koska oman asuntoni arvo on noussut siitä, mitä se joitakin vuosia sitten oli eikä asuntojen hintojen heilahtelu näy pääkaupungissa sillä tavalla kuin muualla Suomessa. Oman kokemukseni pohjalta suosittelen siis asunnon hankintaa sijoitusmielessä ihan kaikille, jos siihen on mahdollisuus. Isäni suositteli (aikoinaan minullekin, kun mietin asunnon ostamista) metsää, joka varmasti on hyvä vaihtoehto myös, mutta kyllä ainakin itse koen yhteistyön vuokralaisen kanssa sujuvammaksi kuin pyörimisen omassa metsässä vesurin kanssa. ;)

Pyjama
Pyjamapäiviä

Mutta eihän sitä asuntoa silloin varsinaisesti omista (eikä tule koskaan omistamaankaan), jos ei selviä lainanlyhennyksistä. 

Se onko asunnon omistaminen tai asuntolainan ottaminen järkevää, on vähän eri asia. Toki hyvin kiinteästi toisiin liittyviä, usein. :)

t.o.o (Ei varmistettu)

No kyllähän tuo lause "Vuokralla asuminenhan on oikeasti ihan järjetöntä" kuulostaa ikävän elitistiseltä sellaisen korvaan, joka ei ole asuntolainakelpoinen eikä vaihtoehtoa vuokralla asumiselle näin ole.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tarviiko kaikki ottaa henkilökohtaisesti? Eiköhän kaikki tajunneet että tuossa verrattiin kahta vaihtoehtoa joista molemmat ovat varmaan ihan mahdollisia monelle tän blogin lukijalle. Mutta Afrikan lapset jne....

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Vuokralla asuminen on tietyllä tavalla taloudellisesti järjetöntä jos vaihtoehtona on maksaa omaa asuntoa pois ja siitähän tässä oli nyt kyse, tilanteesta jossa se vaihtoehto (ainakin periaatteessa) olisi olemassa. Sinunkin kommenttisi kuulostaisi elitistiseltä sellaisen korvaan, jolla ei ole kotia ollenkaan, joten toteaisin mieluummin että olemme me vuokra-asujatkin aika onnekasta porukkaa, vai mitä?

Vierailija (Ei varmistettu)

He, just mietin että toi ylempi vuokralla-asujan kommenttikin olis varmaan aika elitistinen niiden korvaan jotka just pari viikkoa sitten jonotteli soppaa Asunnottomien yössä...

Jokainen elää omaa elämäntilannettaan ja hyvä vasn se on, että pohtii erilaisia vaihtoehtoja jos niihin kerran on mahdollisuus :)

Sra (Ei varmistettu)

Olipa kauniisti kirjoitettu. Kosketti, vaikka mun elämä on aika tasaista ja kotikin ollut jonkin aikaa sama. onnellista loppusyksyä Eeva!

Eeva H

Jossain pitää ihmisen asua. Jotkut asuvat sukupolvitolkulla samoilla seutuvin, jopa samojen seinien suojissa. Muutin vuosi sitten 25 maalaisvuoden jälkeen, metsän keskeltä pikkukaupunkiin, palvelujen äärelle. On ollut rankkaa mutta ihanaa.

Kauniita kuvia, kaunis koti - mutta se rakentuu jälleen uudenlaisena, omanlaisenaan, omanlaisenasi!

emzi (Ei varmistettu) http://emmelemzi.com

Vuokralla asuminen on hullua. Mutta niin on kyl asuntojen hinnatkin ainakin Helsingissä. Mutta ehkä joku päivä pitää ostaa se oma asunto.

-Nina (Ei varmistettu)

Onnea rohkeasta ratkaisusta! Myös minä tein juuri eilen kaupat omastani, samassa tilanteessa, samoin perustein. On vaikeaa olla kuulematta muiden harmitteluja siitä miten voi luopua maailman kauneimmasta kämpästä. Sinä sen sanoit - nyt on jonkun toisen vuoro. Palan halusta nähdä mitä seuraavaksi tapahtuu, sekä siellä että täällä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Voihan sitä ostaa ja vuokrata eteenpäin pienen asunnon Helsingin ulkopuolelta, vaikka itse asuisi Ullanlinnan vuokrakodissa (tai vaikka Taiwanissa teltassa). Sijoitusasunto on säästöpossu. Pienen lainan kanssa jää tilaa elämällekin.

MPK (Ei varmistettu)

Onnea Eeva asuntokaupasta ja vapaammasta elämästä! Kumma, kun osa kommetoijista jaksaa puuttua täysin tuntemattoman elämänvalintoihin, osaisivat iloita ja kunnioittaa toisen päätöksiä. Ei se onni aina niissä järkevissä valinoissa asu.

Heiddi (Ei varmistettu)

Hei!

Pakko kysyä, mistä tuo upea ruokapöytä ja tuolit on hankittu? :)

VSY (Ei varmistettu)

Ihanasti kirjoitettu, ja hyvin osaat iloita siitä että aiemmasta asunnostasi joku saa hienon kodin! :)

Olin itse vajaat 3 vuotta sitten samanlaisessa tilanteessa: ero takana, omistusasunto kaupan ja kaikki tavallaan auki. Nyt tällä hetkellä en osaa olla kuin onnellinen siitä, että silloin tuli tehtyä oikealta tuntuva mutta haastava ratkaisu - elämä on nyt juuri niin onnellista kuin parhaimmillaan uskalsin kuvitella! :) Nyt kaiken jälkeen paras neuvo minkä osaisin antaa on se, että kannattaa kuunnella itseä ja sydäntä sekä uskaltaa toivoa ja unelmoida!

Mariii (Ei varmistettu)

Hei Eeva! Hyvä kirjoitus ja onnea uuteen elämänvaiheeseen. Ei kannata liikaa suunnitella ja miettiä elämää vuosien päähän. Tämä hetki on se, josta onni löytyy.

Aiheesta superkauniiseen mattoon - mistä olet olohuoneen maton hankkinut? Olen yrittänyt etsiskellä juuri kyseisen kaltaista.

Takertuja (Ei varmistettu)

Kiitos ihanasta tekstistä ja kauniista kuvista, Eeva! Ihailen todella kykyäsi nauttia hetkestä ja päästää irti menneestä. Joskus irti päästäminen on vaikeaa ja takertuminen vanhaan ja tuttuun tuntuu paljon helpommalta, vaikka vanhassa roikkuminen ei tekisikään onnelliseksi. Uusi ja tuntematon on usein pelottavaa. Siksi ihailen optimistisuuttasi ja kykyäsi nähdä asioiden hyvät puolet, sekä tietysti rohkeuttasi! Toivon elämääsi kaikkea hyvää ja onnellista (ja samalla toivon, että jatkat niistä hetkistä kirjoittamista tänne)! Blogistasi saa aina uusia oivalluksia ja hyvin kirjoitettua tekstiä on ilo lukea :)

Maria R (Ei varmistettu)

Ihana sänky, saako kysyä saako samanlaisen hankittua jostain?

mari w (Ei varmistettu)

Jollen ihan väärin kuvaa tulkitse, kyseessä taitaa olla Ikean sänky. Meillä on sama sekä kotona että mökillä, suosittelen lämpimästi! :)

ameliaemilia

Minulla nousee käsikarvat pystyyn kaikenlaisten asuntolainojen ajattelemisestakin:D En jotenkin koea tarvetta omistaa seiniä kun se luultavasti vain sitten stressaa ja ahdistaa. Jää enemmän aikaa elämälle ja spontaaneille asioille kun ei tarvitse haalia omaisuutta. Mut kaikki tavallaan ja ikinä ei voi tietää mitä elämä tulee. Que seraaa seraa! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun mielestä asunnon myynti ja muutto vuokralle on ollut yksi parhaimpia päätöksiä. Tietysti on fiksua asua omistusasunnossa, jos mahdollista, mutta miksi asua omistusasunnossa, jossa ei ole onnellinen? Haluan olla onnellinen nyt! Ja tämä velkavapaus on myös aika kiva juttu! Jossain vaiheessa omistusasunto on taas varmaan ajankohtainen, mutta nyt nautin vuokralaisen vapaudesta ihanassa asunnossa unelmasijainnilla.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.