kaikkien aikojen paras pieni musta mekko

 En ole koskaan omistanut alusmekkoa tai alushametta. Vaikka - tai oikeastaan koska - niissä on tiettyä 50-luvun charmia, olen ajatellut, että ne ovat vähän sellaisia muinaisjäänteitä, ihan somia vanhoissa valokuvissa, mutta eivät varsinaisesti tarpeellisia.

 

Ja hah, miten väärässä sitä voikaan moderni ihminen olla, vaikka kuussa on kävelty, internet kulkee taskussa mukana ja kahvissa on jäitä.

 

Kyllästyttyäni talven sähköiseen tunnelmaan ja alati sukkahousuihin liimautuviin, kipinöiviin helmoihin, marssin Lindexille ja ostin alusmekon.

 

 

Alkuperäiseen ongelmaani, sähköistyneiden vaatekappaleiden raivostuttavaan käytökseen, mekko ei auttanut. Se on kuitenkin jo osoittautunut korvaamattomaksi kaltaiselleni ihmiselle, joka pukeutuu mekkoon tai hameeseen 360 päivää vuodessa (ne loput viisi vietän verkkareissa).

 

Epäilin, että tällainen vartalonmyötäinen malli lähtisi heti rullautumaan helmoista kohti vyötäröä, mutta olin onneksi väärässä. Uskomatonta kyllä, se pysyy paikoillaan kaikesta kävelemisestä, istumiseesta, kurottelusta ja kumartelusta huolimatta. Ainakin vähän karheiden villasukkisten kanssa. Lyhyempien tai tuulenpuuskille herkempien helmojen kanssa ei enää tarvitse pelätä esittelevänsä ahteriaan koko kaupunginosalle, kun alusmekko on ja pysyy. Ja mikä parasta, näin talvella tämä myös oikeasti lämmittää!

 

Lisäksi alusmekosta tulee astetta ryhdikkäämpi ja jotenkin pukeutuneempi olo. Vähän niinkuin ripsiväristä. Ja niin - onhan siinä vähän sitä Mad Men -charmiakin. 

 

Syön siis sanani ja totean alusmekon ehdottoman olennaiseksi osaksi myös modernin naisen vaatekaappia. Myös tällaisen, joka ei osaa tehdä sormikiharoita tai käyttää punaista huulipunaa, kävelee huonosti koroilla, meikkaa kun jaksaa ja näyttää itse asiassa aika usein pojalta.

 

 

Kommentit

Nna (Hampaat irvessä) (Ei varmistettu)

olen todennut alushameen ihan korvaamattomaksi lämmikkeeksi ja pitämään helmat paikoillaan. mulla ainakin auttaa sähköisyyteenkin, pitäisikö sun ehkä kokeilla pidempihelmaista mallia (hametta mekon sijaan?), jos tuo ei auttanut? se helma saattaa toki vilkkua, mutta voit aina sanoa, että olet tahallasi laittanut sen näkymään. tajusin tänä talvena, että liukasmateriaaliset alustopit on myös paitapuseroiden alla paljon kätevämpiä, kun puuvillatopit. ei sitten aikaisemmin käynyt mielessä, vaikka paidat nousivat aina rinnuksille kun oli tavallinen puuvillatoppi alla.

kerttu (Ei varmistettu)

Itse vietän hameessa tai mekossa noin 300 päivää vuodessa, loput shortseissa tai verkkareissa. (No, on mulla yhdet housutkin.) Alusmekon ostaminen on ollut pitkään suunnitteilla, miksiköhän se on jäänyt??? Muistan, kun siskoni pari vuotta sitten metsästi alusmekkoa eikä löytänyt sellaista mistään...Ehkä se on jäänyt takaraivooni kummittelemaan. Mutta nyt menen kyllä Lindexille ja pian! Mitä materiaalia tämä kyseinen mekko on?

Eeva (Ei varmistettu)

Nna: kenties, alushameet on vaan tosiaan aina liian pitkiä. Mikähän siinäkin on, että tarpeeksi pitkää mekkoa ei löydä nykypäivänä etsimälläkään, mutta alushameet tehdään edelleen 50 vuotta vanhan muodin mukaan... ja ei, en halua että alushame vilkkuu mekon alta edes tarkoituksella :D ******* Kerttu: Lindexillä oli monia erilaisia alusmekkoja, tämä mun on jotain tosi joustavaa ja napakkaa matskua, joka liimautuu tiukasti kroppaan kiinni. Ei siis tosiaan mitään luonnonmateriaalia, mutta tässä asiassa siitä on mielestäni vain hyötyä!

Marika (Ei varmistettu)

Jos helmat alkaa liimaantumaan sukkahousuihin, kannattaa kokeilla voidella sukkikset vartalovoiteella :) Äidin niksi ja on ainakin mulla auttanut.

Olga (Ei varmistettu)

Alusmekot ja -hameet ovat ihan parhaita, etenkin jos asuu tuulisessa merenrantakaupungissa! Olen haalinut niitä eri pituisina niin mustana, valkoisena kuin mummokalsar... samppanjan värisenä. :) Ja koska olen toisinaan rietas ja hävytön, annan silloin toisinaan myös alusmekon _pitsien_ pilkottaa mekon kaula-aukosta tai helman alta. Romanttisten mekkojen kanssa käytän puolestaan valkoisia puuvilla-alushameita, joissa on reikäpitsi helmassa. Löysin kirpparilta joskus sellaisen vanhan, nilkkoihin asti olevan puuvillaisen alushameen ja tein siitä sitten kaksi polvimittaista, nykyaikaisempaa versiota.

Jaana (Ei varmistettu)

Minä ostin oman alusmekkoni Sokokselta. Materiaali on ohutta ja liukasta viskoosia, enkä ole huomannut sen sähköistyvän missään olosuhteissa. Malli on kapea, muttei aivan myötenmenevä. Merkki on Damella - taattua mummolaatua!

Elisa (Ei varmistettu)

Viskoosin pitäis joo olla hyvä materiaali jos haluaa välttää sähköistymisen, vuorikankaanakin se on parempi vaihtoehto kuin polyesteri. :) Ja omalta vaatetusalan opettajaltani opittu niksi sähköisten hameenhelmojen taltuttamiseksi on kevyt suihkaus hiuslakkaa hameen alle/väliin (vuorikankaan päälle siis). Toimii!

Uusi Aamu/uusiaamu.blogspot.com (Ei varmistettu)

Monesti olen lähes ostanut, mutta aina joko on ollut a) liian kallis, b) väärän mallinen c) usko kyseisen tuotteen toimivuuteen loppunut.
Mutta ensi kerralla se kuskautuu kotiin ja kaappiin ja sitten jos se malli ei istukaan jonkun toisen koltun kanssa niin sitten niitä tarvitaan kaksi. Nimimerkillä jos aina vain voisi viettää päivänsä helmoissa niin olisin onnellinen :)

Anna (Ei varmistettu)

ai hittolainen. pitäiskö. oliko eri väreissä?

vaiva (Ei varmistettu)

Hitto, täytyy nyt siis varmasti mekkohenkilönä hankkia itekkin. Kuitenkin luotan sanoihisi noin 98% ajasta. Ja ne loput kaks oon luottamatta ihan noin kapinamielen kunniaksi.

pauliinap (Ei varmistettu)

Kommentoisin tuohon koroilla kävelyyn ja punaiseen huulipunaan: hei, ei huolta, sulla on vielä aikaa, siis opetella. Oma tavoitteeni on oppia kävelemään koroilla, käyttämään punaista huulipunaa ja juomaan valkoviiniä ennen kuin täytän neljäkymmentä. Alta vuosi aikaa, hitsi vieköön...Kaksi ensimmäistä tuntuvat mahdottomilta saavuttaa, viimeinen tavoite ehkä saavutetaan.

villatyttö (Ei varmistettu)

Siinähän se selviääkin, muissa kommenteissa. Jos alusmekko on polyesteriä niin se kyllä sähköistyy. Se on muovia. Viskoosi taas on wikipedian mukaan "iskoosi (joskus raion tai tekosilkki, aikaisemmin tunnettiin vastaavia kuituja nimellä silla ja säteri[1]) on läpinäkyvää kuitua, joka on tehty käsitellystä selluloosasta. Selluloosan raaka-aineena käytetään tavallisesti koivua tai kuusta, mutta myös pyökkiä, eukalyptuspuuta, kaislaa tai bambua. Siitä tehdään hygieniatuotteita sekä kankaita.". Eli enemmän luonnonmateriaali kuin polyesteri. Niillä on sähköisyyden kannalta kyllä eroa. Koska jo melkein 10 vuotta sitten opiskelin vaatetusalaa minulla on vieläkin vähän hankalaa ostaa jotain joka ei ole luonnonmateriaalia. Ihanin alusmekko olisi siis aito silkkinen. :)

http://branightmares.blogspot.com/ (Ei varmistettu)

Oijoi, Ihana ajatus tuli, että hankin itsekin alusmekon. En ole tiennyt kaipaavani sellaista, vaikka usein mekkoihin ja hameisiin pukeudunkin.

Ulla (Ei varmistettu)

Komppaan mekkofiilistelyssä Olgaa. Mekot on ihania juuri noin, ja oloni on naisellinen ja rietaskin sopivan säännöllisesti. Ja onhan siitä tykätty...

Anna (Ei varmistettu)

Mulla kyllä puhtaan silkkinen mekko sähköistyy ja liimautuu sukkiksiin... :/

lukija (Ei varmistettu)

Ratkaisu sähköisyyteen on Softcare Antistatic-suihke http://www.softcare.fi/fi_vaatetuotteet.html
Saa esim. Stockalta.
Testattu on ja toimii!

Janita (Ei varmistettu)

Itse olen käyttänyt alushameita jo ala-asteelta lähtien (itsekkin kuljen koko vuoden hameissa ja mekoissa). En voisi elää ilman alushameita! Ja jos joku sattuu olemaan liian pitkä, se on helppo lyhentää tai tehdä itse.

Vannoutunut alushameiden käyttäjä.

Anki (Ei varmistettu)

Minulla on alushameita ja -mekko. Hyvin toimii. Omani olen ostanut Sokokselta, Lindexistä ja Stockalta. Nykyään myös Hemarilta löytyy ihana vintage-henkinen puuterinvärinen alusmekko ynnä muita. :) Ostin kerran silkkisen, mutta se hajosi melko pian. Viskoosinen porskuttaa vieläkin.

Sirkka (Ei varmistettu)

Minulla myös alushame kuulunut vaatekaapin vakiovarusteisiin muutaman vuoden. Kun näkee jonkun kivan ohuemmankin mekon, ei tarvitse harmitella, että kun ei ole vuorta. Alushame - niinkuin äitini sitä kutsuu - pelastaa pulasta. Ja mikä parasta, lämmittääkin talvella siellä mekon alla. Eikä mekko tartu muihin vaatteisiin kiinni ja laskeutuu nätisti. Kiva oli tämä sinun kirjoituksesi aiheesta.

Lentokenttäkeiju (Ei varmistettu)

Äitini niksi sähköisyyteen on laittaa huuhteluainetta suihkupulloon ja suihkutella sitä vaatteeseen.

Emma Keiu (Ei varmistettu)

Minä olen löytänyt alushameeni ja mekkoni kirppareilta muutamalla kymmenellä sentillä, pelastusarmeijan kirppiksiltä esim. (Pöytäkirppiksiltä en niinkään.) Alushameiden lisäksi käytän aluhousuja, eli samanlaisia huin hameet mutta missä on puntit. Toimii yhtä hyvin, mutta lisäksi estää sukkahousujen kulumista reisistä ja muutenkin saa kavelemisen tuntumaan silkkisemmältä :-)

Paula (Ei varmistettu)

En nyt ole aivan varma, oliko tätä vinkkiä jo sähköisyyden taltuttamiseksi annettu tuossa yllä... Mutta siis - kaada käsiin vähän nestemäistä huuhteluainetta (...onko edes olemassa muunlaista!? :D) ja hiero ainetta sukkahousuihin ja tarvittaessa myös mekon sisäpintaan. :)

Katariina (Ei varmistettu)

Menin, näin ja ostin Lindexiltä valkoisen ja tummansinisen alusmekon. Hassua, lapsena tykkäsin hirveästi alushameista (etenkin siis juuri mekoista) mutta aikuisena tuntui, että niitä ei myydä missään. Pitäisi pitää silmät auki kaupoissa, onneksi nyt tämän blogitekstin myötä tajusin mennä Lindexiin :D

Nina (Ei varmistettu)

Minä pidän mekkoja joka päivä. Koska toisissa mekoissa ei ole vuorikangasta käytän alusmekkoa tai hametta aina. Olga sanoo olevansa rietas jos alushame vilkkuu helman alta. Höpö höpö, Minulta näkyy pitsit aina, se on täysin jokapäiväinen asia! Ei kukaan ole valittanut.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.