Kas näin se käy: kodinkoneiden tilaaminen Saksasta

Tästä aiheesta on tullut niin paljon kysymyksiä sekä kommentteihin että sähköpostiin, että ajattelin, että olisi varmaan helpointa vain tehdä samantein postaus aiheesta. Nyt siis tarina siitä, kuinka minä ja maailman kaunein Smegin jääkaappipakastin päädyimme yhteen.

Arvatenkin joku siellä jo naputtaa vihaista kommenttia siitä, miten pitää aina suosia kotimaista kauppiasta, joten totean heti alkuun, että olen samaa mieltä! Pidän pienistä putiikeista ja kivijalkaliikkeistä ja maksan niissä ihan mukisematta parikymmentä prosenttia ekstraa.

Kuitenkin esim. Smegin jääkaappi-pakastimen tapauksessa säästö alkoi olla jo 500-600 euron luokkaa, joten ainakaan tämä freelanceri ei tuntenut suurempia tunnontuskia ohjatessaan roposensa saksalaiselle nettikaupalle. (Ja no - aika harva kotimainenkaan kodinkoneliike nyt muutenkaan on mikään symppis paikallinen pikkuyrittäjä.) 

Hintavertailu on kaiken a ja o 

Kaikki ei suinkaan ole Saksassa halvempaa, mutta osa on ja tuntuvasti. Itse vertailin ensin Suomen hintoja esim. Vertaa.fi -palvelussa, jonka jälkeen vertailin Saksan hintoja Idealo.de-sivustolla.

Kun löydät Idealosta mieleisesi hinnan, pääset linkin kautta kyseisellä hinnalla laitetta myyvään puljuun. Klikkailemalla ympäriinsä tai viimeistään lähettämällä liikkeelle sähköpostia selviää, toimittaako kauppa Suomeen. Tämän jälkeen kannattaa vielä tehdä muutama Google-haku selvittääksesi, onko kauppa luotettava.

Älä säikähdä, jos sivut ovat kokonaan saksaksi - saksalaiset osaavat kuitenkin yleensä englantia ja maileihin saa todennäköisesti vastauksen myös lontooksi. Google Translator kääntää melko hyvin tarpeelliset tiedot kuten laitteen kokoa, tehoja yms. koskevat tiedot.

Itse päädyimme tilaamaan Smegin jääkaappi-pakastimen, Smegin (törkeeeeeen hienon...) induktiolieden, Siemensin astianpesukoneen sekä Boschin liesituulettimen Cucine24.de-nettikaupasta. Sen sijaan Smegin uunin tilasimme suomalaisesta Koti-in.fi -nettikaupasta, koska sen hinta oli täysin kilpailukykyinen Saksan hintojen kanssa, eikä kyseistä mallia edes ollut kovin monessa paikassa tarjolla. Kaiken a ja o on siis vertailu!

Cucine24:n kanssa kaikki toimi loistavasti, maileihin vastattiin yleensä parin tunnin viiveellä ja kaikki meni luotettavasti. Maksoin laitteet ihan tavallisena tilisiirtona, mutta esim. PayPal ja luottokortti olivat maksuvaihtoehtoina. Toimituksessa meni pari viikkoa.

Cucine24 ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto, vaan muitakin Suomeen toimittavia ja luotettavia nettisivuja on kuulemani mukaan olemassa. Valikoima ja hintataso vaihtelee liikkeittäin. Kannattaa siis ensin etsiä Idealosta miellyttävä hinta ja sen jälkeen tehdä pientä taustatutkimusta ko. liikkeestä. 

Ymmärtääkseni jotkut ovat tilanneet kodinkoneita (varsinkin Mielen tuotteita) myös Ranskasta melko huokein hinnoin.

Muista pyytää tarjous

Saattaa olla fiksuinta ostaa kaikki tai mahdollisimman suuri osa kodinkoneista samasta liikkeestä, koska silloin saatat saada vähäsen halvemman kimppahinnan tilauksellesi, ja lisäksi säästät todennäköisesti rahtikuluissa. 

Joka tapauksessa - pyydä aina tarjous! Voi olla, että säästät satasia, voi olla, ettet säästä mitään, mutta kysyminen on aina ilmaista.

No mutta rahti on varmaan sitten todella kallis?

Hassua kyllä, ei ole. Tilaamamme neljän kodinkoneen (mukana siis jättimäinen jääkaappi-pakastin ja astianpesukone) rahti Saksasta Suomeen oli 99 euroa. Hintaan ei kuitenkaan kuulunut sisälle kanto, joten tarkista tämä ennen tilauksen tekemistä! Meidän tapauksessa kuljetusfirma toi koneet alaovelle, mutta poikaystävä kavereineen joutui kantamaan ne sisälle.

Entäs takuut ja huolto?

Takuuhommeleista Euroopan kuluttajakeskus kirjoittaa seuraavaa: 

"Kilpailusäännökset edellyttävät, että valmistajan yhdessä maassa myöntämän tehdastakuun on pääsääntöisesti oltava samoin edellytyksin voimassa myös muissa EU-maissa. Tavara pitäisi saada siis takuukorjattua Suomessa, jos sillä on valmistajan tehdastakuu ja maahantuoja Suomessa."

Joudunko maksamaan veroja tai tullimaksuja?

Tilaa EU:n sisältä, niin tällaisia ei tarvitse miettiä. 

Siinä se! Toivottavasti tästä oli apua kaikille keittiöremppaa suunnitteleville :) Tarkennan siis vielä, että emme ole edelleenkään päässeet muuttamaan uuteen kotiimme, joten varsinaista käytännön kokemusta laitteista ei siis vielä ole - ne kun odottelevat yhä asennusta pahvipakkauksissaan...

 

 

Kommentit

Tommi K
Isyyspakkaus

Tässä on myös yksi hintavertailusaitti: http://www.preissuchmaschine.de/

Me tilasimme Smegin kaasilieden kahdella sähköuunilla wohn-freunde.de:stä, ja heitä voin ainakin suositella. Liesi olisi maksanut Suomessa 4000 euroa, tuolla saksalaisessa nettikaupassa hinta 0li yli 1500 euroa vähemmän! Kuljetus maksoi 83 euroa.

http://www.lily.fi/juttu/pienet-askeleet-ja-iso-liesi

Eeva Kolu

Kiitos Tommi hyvistä vinkeistä, nuo tulee varmasti tarpeeseen kaikille tämän postauksen lukijoille! Se teidän kaasuliesi on muuten törkeän hieno. Mekin mietittiin kaasulieden ja induktion välillä pitkään, mutta meikäläisen tapaturma-alttius ja kaasupullon sijoitteluongelma saivat lopulta vaakakupin kallistumaan induktioon :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, luin tuon oman postaukseni viime syksyltä, ja niinhän se oli, että se tilaaminen ei ollut aivan suoraviivaista. Ongelmaksi saattaa muodostua tuotteiden ja hintojen vertailu, sillä eri maissa saatetaan myydä hieman eri malleja. Kaasuliedessä piti huomioida, että eri maissa maakaasu on erilaista. Eipä siinä mitään peruuttamatonta vahinkoa olisi tapahtunut, lieden suuttimet olisi pitänyt vain vaihtaa toisiin.

Sen sijaan astianpesukoneen kanssa kävi niin, että etsin kovasti juuri tiettyä Siemensin mallia, mutta Suomessa käytössä olleella mallinumerolla ei yksinkertaisesti löytynyt mitään, kun etsi konetta saksalaisilta saiteilta. Lyhyiden ominaisuuskuvausten perusteella taas oli mahdoton sanoa, mikä Saksassa myytävistä malleista sisältäisi juuri ne ominaisuudet, joita halusimme.

Lopulta tilasin apk:n konelux.fi:stä, Virosta. Hinta oli ehkä hieman enemmän kuin olisi ollut Saksassa (tämä arvailu ei perustu mihinkään faktaan), mutta ainakin se oli satasen-pari halvempi kuin Suomessa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Millainen liesituuletin teille tulee? T. Eräs, joka suunnittelee juuri keittiöremonttiaan ;)

Eeva Kolu

Tommi K, se Siemensin astianpesukoneviidakko oli kyllä jotain uskomatonta! Miljoona mallia, joilla kaikilla tuntui olevan samat ominaisuudet... jonkin aikaa yritettiin jaksaa vertailla niitä, mutta loppupeleissä katottiin vain sellainen, jossa miellytti hinta, desibelit, eko- ja energialuokitus. Saa nyt sitten nähdä, kun astianpesukone tulee käyttöön, tuliko tehtyä ihan susi ostos :D

Vierailija, meille tulee ihan semmoinen tavallinen teräksenvärinen liesituuletin, perinteinen "nenän" mallinen :)

Toni (Ei varmistettu)

Moi Eeva.

Saitko tilattua www.cucine24:sta tavarat Suomeen vaikka heidän nettisivuillaan alasvetovalikot eivät anna vaihtoehdoksi Suomea, mutta kylläkin monta muuta maata?

Kiitos.

Vieras 12 (Ei varmistettu)

Ostin lieden virolaisesta Konelux-nettikaupasta, Tallinnassa. Liike lupasi netissä toimituksen 5 - 10 päivässä ja sanoivat soittavansa, kun liesi tulee. Liesi oli varastotuote. Maksoin sen luottokortilla.

Tuotetta ei toimitettu Koneluxilta 10 päivän kuluessa. Liikkeen edustajat eivät myöskään soittaneet myöhästymisestä eivätkä kertoneet syytä myöhästymiseen. Koneluxista ei ilmoitettu uutta toimituspäivää.

Lähetin sähköpostitse 10 päivän kuluttua kyselyn liikkeeseen, kun lieden toimitus oli myöhässä. Pyysin tarkkaa toimituspäivämäärää. Samalla kerroin, että vanhan lieden uuni ei toiminut, joten tarvitsin uutta liettä nopeasti. En saanut Koneluxista vastausta sähköpostiin.

Noin viikko sähköpostikyselyn jälkeen perjantaina soitin Koneluxiin. Puhelussa myyntipäällikkö lupasi toimittaa lieden seuraavan viikon keskiviikkona tai torstaina.

En saanut liettä puhelussa sovitun aikataulun mukaisesti. Koneluxista tuli sähköposti tiistaina illalla, että toimitus siirtyy, liesi toimitetaan seuraavan viikon maanantaina illalla klo 18.30. jälkeen.

Koska lieden toimitus ei tapahtunut lupauksien mukaan (2 luvattua toimitusaikaa ei pitänyt paikkaansa) eikä Koneluxista kertaakaan soitettu toimituksen myöhästymisistä, lähetin liikkeeseen hyvitysvaatimuksen lieden toimituksessa tapahtuneista myöhästymisistä. En saanut vastausta sähköpostiini eikä Konelux hyvittänyt kauppasopimuksen vastaista toimitusajan myöhästymistä.

Ala-arvoista ja huonoa asiakaspalvelua Koneluxilta.

Lemppu (Ei varmistettu)

Lämpimät kiitokset kun jaksatte jakaa tietoa ulkomailta tilaamisesta.
Itse olen niin arka, etten ominnokkineni uskaltaisi tilata tikkariakaan.
Meillä olisi tarve mökille smegmerkin tyyppinen jääkaappi ja kotiin 60cm leveä liesi sekä pakastin...aluksi.
Hirvittää vähän kyllä vieläkin.
Pystyykö mistään ostamaan niin,että vasta tuotteen saatuaan voi maksaa mikäli kaikki on sujunut ok ja saa oikeat tuotteet?
Jatkan vertailuja.
Vielä toivotan aurinkoisia kevätpäiviä!
T. Anne Lahtinen

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.