Kiinnostava juttu pyykinpesusta

Tiedetään. Käytin juuri sanoja "kiinnostava" ja "pyykinpesu" samassa lauseessa.

Mutta kuunnelkaas. Tämä on oikeasti aika kiinnostavaa. Törmäsin Yle Uutisten sivuilla pyykinpesua koskevaan artikkeliin, jossa vaatetusalan asiantuntija Lassi Järvelä tuumaa esimerkiksi näin:

"Muuten vuosia kestävään paitaan laitetaan alhainen lämpötilasuositus, että se kuluisi nopeammin."

 

Siis että alhainen pesulämpötila kuluttaa vaatteita?! Luulisi asian olevan toisinpäin, mutta tilanne selittyy sillä, että esimerkiksi puuvilla ei voi Järvelän mukaan syväpuhdistua alle 60 asteessa. Kun vaate jää likaiseksi, se kuluu nopeammin.

Ai niin, kiehtovaa tietoa meille raitapaitojen suurkuluttajille: korkea pesulämpötila myös ehkäisee värien leviämistä. Taas kerran, luulin asian olevan aivan päinvastoin...

Kiitos erään asiansa osaavan farkkumyyjän, olen lopettanut huuhteluaineiden käytön jo vuosia sitten, mutta myös tätä sivutaan jutussa. Tiivistettynä: huuhteluaine kuluttaa vaatteita.

Lukekaa ihmeessä koko juttu täältä.

Jotain tällaista olen kyllä epäillytkin - tuntuu, että esimerkiksi valkoisia t-paitoja ja pikkareita on mahdotonta pitää valkoisina valkaisuaineista huolimatta, ja nykyaikaisista tehokkaista pesuaineista huolimatta jokainen arkinen tahra tuntuu jämähtävän vaatteeseen. Muistelisin, että lapsuudessani kaikki pestiin 60 asteessa, mutta vaatteiden lajittelu väreittäin oli tarkkaa. (Tästä olen itsekin edelleen neuroottinen - turha kuvitella, että minun koneessani pestäisiin vaaleansinistä ja mustaa samassa satsissa!)

Ai niin, artikkelin innostamana päädyin myös pesemään erään murheenkryynivaatteen - paidan, jonka pesuohje on DO NOT WASH. Siis ei dry clean only, vaan absoluuttisesti DO NOT WASH. (Mitäköhän valmistaja oli ajatellut paidalle tapahtuvan, kun se likaantuu - roskiinko olisi tarkoitus heittää?)

No, heitin tämän ÄLÄ KOSKAAN IKINÄ PESE -paidan pesukoneen hienopesuohjelmaan 40 asteeseen, ja arvatkaa, mitä tapahtui?

Ei yhtään mitään.

Kommentit

Maija Kangasluoma

Mä opin tuon värienleviämispointin Trendin materiaalioppaasta alkuvuodesta, mutta kuluminen oli uutta! Tosi kiinnostavaa. Tosin ympäristönäkökulmasta lienee parempi pestä alhaisemmissa lämpötiloissa. Mutta TOISAALTA onhan sekin ekologista, että vaate kestää. Hmmm...

Aurinkopiirakka

Pyykinpesu on kiinnostavaa, koska se ei ole niin helppoa kuin miltä kuulostaa. Minulla on tällä hetkellä haasteena se, että musta pyykki haisee aina, kun sen laittaa kuivumaan. Muun värinen pyykki ei haise mutta musta haisee. Pitäisi perehtyä enemmän tähän pyykinpesuun. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Joissain tuotteissa on käytetty sellaista mustaa väriainetta joka haisee. En muista enää tarkemmin miksi/mihin se liittyi. Periaatteessa sille ei siis voi mitään.

Aurinkopiirakka

Siinähän mahtava idea. Tuntuu järjettömälle käyttää sellaista väriainetta vaatteissa, joka saa vaatteet haisemaan niin pahalle, ettei niitä tee mieli käyttää. Kukapa haluaisi haista pahalle. Vai senkö takia on olemassa hajusteilla varustetut pyykinpesuaineet?

PW (Ei varmistettu)

Etikka auttaa tuohon mustan pyykin haisemiseen, eli ensin liotus etikassa ja sitten pesu kuumimmassa mahdollisessa pesuohjelmassa. Myos koneen ylitayttaminen on minusta aiheuttanut hajua mustaan pyykkiin.

Vierailija (Ei varmistettu)

selitys hajuun on juuri toi pesulämpötila,eli usein tummia ei uskalla pestä 60 asteessa,ja sen taas jotkut böböt kuollakseen tarvitsisivat...

FFFifi
Fitness Führer

Tää hajukysymys on mielenkiintoinen ja superärsyttävä!!! Olen tutkinut tätä pitkään, ja väriaine on luotettavin selitys. Erityisesti uskon sen liittyvän elastaania sisältäviin mustiin vaatteisiin, mutta tämä on mutua.

Koneen putsaus sitruunahapolla ei ole auttanut, etikka ei ole auttanut, kuumassa peseminen ei ole auttanut, eikä kylmässäkään, vajaiden koneellisten peseminen ei paljoa jeesaa, eri pesuaineilla ei juurikaan ole vaikutusta jne. jne.

Mulla on hirveä show tämän hajun välttämiseksi koska käytän oikeastaan pelkästään mustia vaatteita enkä kestä hajustettuja pesuaineita. Kuten todettua, mikään muu kuin vaatteiden pois heittäminen ei ole ratkaissut ongelmaa, mutta apua on seuraavista:

-säännöllinen sitruunahappoputsaus

-nestemäinen pesuaine

-koneen tyhjentäminen sillä sekunnilla kun ohjelma loppuu

-väljä kuivatus

Joidenkin tekstiilien kanssa käy niin että vaikka niitä pesee säännöllisesti ja kuumassa, lopulta haju ei enää lähde, vaan aktivoituu aina tekstiilin kastuessa. Koskee pyyhkeiden lisäksi eritoten urheiluvaatteita. Mutta se tapahtuu usein pitkän ajan päästä, tämä mustan vaatteen haju voi tulla nopeastikin.

ettäMitä (Ei varmistettu)

Mitä väiliä pestävävän värillä on?? - Ei niin mitään. Zeoliitti pesuaineet
pitäisi lailla kieltää. Alumiinisaven käyttö on sensijaan aivan tyhmää.

Persikantuoksuinen (Ei varmistettu)

Musta väriaine on sellainen, että se sitoo itseensä muita värejä innokkaammin hajuja. Suosittelen etikkaa huuhteluaineena. Ja tosiaan vähintään joka toinen kerta 60 asteessa pesua. Ja kuivatus raikkaissa tiloissa. Kannattaa mysö pestä pesukone 90 asteessa sitruunahapolla (apteekista 1,5 e). Lähtee mömmöt, jotka muhivat pesukoneen sisällä, pois.

A.H.
Helsinki-Antwerpen

Mahtavaa, kiitos Eeva! Oon se tyyppi joka aiemmin kilahti, jos joku muu oli heittänyt meikäläisen 30° paidan neljäänkymppiin, mutta sittemmin oon relannut... Ja oon miettinyt paljon tota puhdistumisasiaa. Vaikka ois ekologista pestä kaikki aina kolmessakympissä niin kyllä nyt jotkut vaatteet pitäis saada kunnolla puhtaaks O__O

Per*****he-elämää

Ohho, jopas on... Tiesin, että elektroniikassa tuotteen käyttöikää lyhennetään tietoisesti, mutta että vaatteissakin!Pitää mennä lukemaan koko juttu-->

Mä oon aina ihmetellyt kun muut valittaa, että vaatteet menee huonoksi pyykissä. Kyllä mulla on kestänyt halvatkin h&m-rievut vuosien käyttöä, kun pesen käytännössä kaiken pyykkini 60 asteessa. Äiti opetti joskus, että vaikka vaatteessa olisi 40-asteen lappu, ei se tule oikeasti puhtaaksi kuin vasta 60 asteessa.

En sitten tiedä, bakteerit ei ainakaan taida kuolla noin alhaisissa lämpötiloissa... mä jatkan varmaan 60 asteessa pyykkäilyä hamaan hautaan asti. :D

muro (Ei varmistettu)

Työskentelen hotellissa, joka on allergia- ja astmaliiton merkitsemä/hyväksymä. Kun tuon hyväksynnän saimme, kävimme läpi kriteerejä tietysti myös pyykin osalta. Muistelen allergia- ja astmaliiton testanneen näitä 30 asteen ihmeaineita. Lopputuloksena likaisemmat/pöpöisemmät liinavaatteet kuin pesuun laitettaessa.

Ann. (Ei varmistettu)

Jossain vaiheessa kaupoista sanottiin, että sitä 30 leimaa lätkitään sen takia vaatteisiin, että pelataan varman päälle (ei vaate kutistu tms). Mutta minullekin sanonut jo vuosia sitten joku myyjä, että ei vaatteet oikeasti puhdistu jatkuvassa kolmellakympillä pyörittämisessä vaan varsinkin puuvilla tarvitsee VÄHINTÄÄN 40 astetta. Kolmenkympin käyttäminen lähinnä aiheuttaa useammin pesemistä (kun tuntuu että esim hiki pinttyy niin että yhden käyttökerran jälkeen pitää taas pestä) ja sitä myötä kulumista.

Itse suosin ahkeraa vaatteiden tuulettamista ja sitten kun pesen niin kunnolliset lämpötilat. Tolla tuulettamisella oikeasti voi vähentää pesukertoja - ja noin voi kumota sen että alhainen lämpötila olisi ekologisempaa. Ekologisempaa on jos saa jätettyä väliin kokonaisia pesukertoja.

Todellaupea Layra
Mad & Fab

Oho, vahingossa olen tehnyt kaikki oikein :D Pesen aina pyykin kuudessakympissä ja huuhteluainetta en ole käyttänyt viiteen vuoteen, koska sen tiesin pilaavan elastisuutta..

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on jotenki sellanen kuvielma, että rakkaat T-paitani ja neuleeni kärsisivät siitä kun ne venyy ja vanuu yli tunnin pesukoneen pyörityksessä. (Koneessani ei ole miään lyhyempää ohjelmaa-asia, johon en konetta ostaessa osannut kiinnittää huomiota.) Siksi mulle on tullu joidenkin vaatteiden kohdalla tavaks pestä ne käsin. Laitan kyllä ihan kunnolla lämmintä vettä.

nipsuu (Ei varmistettu)

Mua kiinnostaisi, millainen tämä sun ÄLÄ IKINÄ PESE -vaate oli. Mitä materiaalia, tai mitä "pilalle menevää" siinä olisi voinut muka olla?

Eeva Kolu

No sepä se, materiaali oli muistaakseni puuvilla-pellava-keinokuitusekoitetta. Paita on kylläkin aika haurasta, ohutta neulosta, mutta pesupussissahan tuollaiselle ei käy mitään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on yhdet ihan laadukkaat ratsastushousut, joiden pesuohjeessa oli ruksit kaikkien mahdollisten pesuvaihtoehtojen yli. Ei käsinpesua, ei kuivapesua, ei vesipesua... Ja ratsastushousuthan ei tietenkään koskaan mitenkään likaannu! Kalliitkin olivat joten ihmettelin asiaa tosissani. Nyt olen pessyt housut parin vuoden ajan vähäisellä pesuaineella 30 asteen "hienopyykkinä" koneessa säännöllisesti noin kahden viikon välein eikä mitään ole tapahtunut. Edes joustavuus tai ihmemateriaaset paikat eivät ole kärsineet väristä puhumattakaan. Eli DO WASH :D

madded (Ei varmistettu)

Monesti vaatevalmistajat merkkaavat pesuohjeita myös "varman päälle", eli esim. tuo DO NOT WASH tai pelkkä käsipesu tai vain 40 asteessa yms, koska siten välttää asiakkaiden valitukset siitä, että vaate meni pilalle konepesun tai liian korkean pesulämpötilan takia.. Siten saadaan vastuuta siirrettyä pois omilta hartioilta. Opiskelen kolmatta vuotta vaatetusalaa ja sen ainakin olen oppinut, ettei pidä uskoa sokeasti noihin pesuohjeisiin vaan mennä perstuntumalla ja tutkia ennemminkin vaatteen materiaaleja kuin pesusuosituksia.

Maira's

Olen kuullut että pitkät pesuohjelmat kuluttavat vaatteita  paljon. Siitä(kään) syystä en uskaltanut juuri mitään pestä 60-asteessa, toinen syy tälle on se, että oman pesukoneeni kuudenkympin ohjelma pyörisi lähes kolme (!) tuntia, kun viidenkympin kestää tunti neljäkymmentä. Ilmeisesti mut on aika hyvin aivopesty tuijottamaan noita pesulappuja, kun en mitään uskaltaisi pestä korkeammassa asteessa mitä lappu sanoo :D
Voisi olla kyllä todella hyödyllistä hankkia lisää tietoa aiheesta, ja kankaista noin muutenkin. Osaisiko joku kertoa, mistä tietoa voisi löytää lisää?

terttunen (Ei varmistettu)

Johtuvatkohan nuo älyttömän pitkät pesuajat siitä että nykyiset pesukoneet ottavat tosi niukasti vettä. Vedessä säästyy, sähkössä tuhlataan, ja kun pyykki pyörii pitkään vähässä vedessä saattaa se hankautua. En kyllä edes omista pesukonetta, pyykkituvalla 60:n ohjelma pyörii tunnissa. Pesen enimmän osan pyykistä 60:ssä eikä hiki tosiaankaan lähde jossain 30:ssä asteessa.

Ne pesukiellot on yleensä "varman päälle" pelaamista. Takissa, jossa vuori on eri materiaalia kuin päällinen, jompi kumpi saattaa kutistua enemmän. Viskoosi varsinkin.

ElinaKoo (Ei varmistettu) http://www.kirppisstyle.blogspot.com

En ymmärrä muutenkaan miten kukaan pesisi vaaleansinistä ja mustaa samassa koneellisessa?? Vaaleansininen ja -punainen yms. ovat VAALEITA kuten jo nimikin kertoo. Meillä käytiin meinaan tästä kädenvääntöä kotona.

Olen itse myös pessyt kaksi kertaa koneessa villakangastakin, jossa oli samanmoinen 'ei pesua'-lappu. Ei kai tarvitse mainita, että hyväks tuli.

Niinukka (Ei varmistettu)

Jos vaatteissa on paha tai pistävä haju kannattaa ne pestä väkiviinaetikalla ja kuivata ilmavasti. Etikkaa voi laittaa n. desin pesukoneeseen tai sitten ämpäriin veden kanssa.
Ainakin toimii farkkujen, T-paitojen ja muiden haisuleiden kanssa.

Aurinkopiirakka

Etikkaa olen kokeillut mutta ei ole vielä ainakaan auttanut. Tosin tämmöisessä säässä vaatteiden kuivaaminen sisällä on muutenkin surkuhupaisaa. 

Niinukka (Ei varmistettu)

Totta. Parashan olis olis jos sais kuivattua ulkona kuivassa ja raikkaassa ilmassa. Ne on ne bakteerit mitkä siellä muhii jotka haisee. Etikka niitä hitusen hillitsee, mutta myös se että niiltä lähtee kosteus.

S-S

Kiitos tästä! Mä olen miettinyt pääni puhki että MITEN voi 40 asteessa pesty puuvillatrikoovaatesatsi alkaa haista ummehtuneelle heti kun se telineessä vähän kuivahtaa. Tässä mitä ilmeisimminkin syy. Monet lastenvaatteethan kehoitetaankin pesemään 60 asteessa, eivätkä ne ole yhtään sen kummoisempaa matskua kuin perusteepparit ym. aikuisten vaatteet. Simsalabim, tästä lähtien pestään vain kuudessakympissä!

Ja toi huuteluaineasia... Mä taas päinvastoin hiljattain ryhdyin sitä käyttämään, toiveenani saada vaatteista ihanan pehmoisia ja hyväntuoksuisia. Onnistuin bongaamaan jopa aidon laventelin (!!) tuoksuiset aineet eräästä porvoolaisesta pikkuputiikista. Nyt alkaa arveluttamaan sen käyttö - tietty en farkkuihin ym. sitä ole käyttänytkään.

 

Unia

Lueskelin itse tämän saman artikkelin vähän aikaa sitten ja siitä jäi taas sellaiset ristiriitaiset "miten päin tässä maailmassa pitäisi oikein olla"-fiilikset. Siis lähinnä juuri tuo, että energiansäästösyistä pitäisi pestä matalissa lämpötiloissa, mutta tämä haastateltu herra sanoi että no enemmän kuluttaa energiaa niiden uusien vaatteiden tuottaminen kun entisiä ei pestä kunnolla. Jotenkin vain tuntuu, että no niitä uusia vaatteita syydetään tuolla maailman hikipajoissa ihan siitä riippumatta, ostanko t-paidan kerran vuodessa vai viiden vuoden välein. Että tuhoanko tuplasti maailmaa jos pesen kuumassa vedessä JA niitä uusia vaatteita tehdään samaan aikaan hirveät määrät? Ääää.

 

Kaikesta huolimatta taidan ruveta pesemään vaatteeni kuudessakympissä. (Värien mukaan lajittelua olen tehnyt siitä asti, kun äiti aikanaan opetti pyykinpesun perusteet.)

MillaK (Ei varmistettu)

Minullakin on yksi paita, jonka erehdyin ostamaan katsomatta sen tarkemmin, ja myös siinä lukee tuo mystinen "do not wash". Mietin ihan samaa että mitähän tällä sitten on tarkoitus tehdä parin käytön jälkeen, mutta niin vaan pesun jälkeen sekin oli ihan normikuosissa...

Hik (Ei varmistettu)

Mä olen vaatetusalaa opiskellut ja pesulassa työskennellyt ja nyt lapsen myötä pesen melkein kaikki 60 asteessa. Lappuja kattelen hyvin harvoin. Mutta meillä on yksi lapsen pehmolelu jossa muistaakseni oli vain kemiallinen pesu "sallittu". Se oli musta aivan järjetön ohje, sinne sit jää täytteisiin perkloorietyleenit muhimaan ja pieni pistää lelun suuhunsa, 60 asteessa on sekin jo monesti pesty :)

lukija (Ei varmistettu)

Mietin vaan, että kuinka "likaiseksi" kevyttä sisätyötä tekevän aikuisen paita tulee, kun sitä käytetään yksi päivä ja laitetaan pyykkiin? Että tarvitseeko se sen 60 astetta tosiaan? Riittäisikö 30 asteen kevytpesu kuitenkin raikastamaan sen? Eri asia niiden vaatteiden kohdalla, jotka oikeasti ovat likaisia, hikisiä ja tahraisia, ne varmaan tarvitsevat sen 60 astetta puhdistuakseen.

Venla** (Ei varmistettu)

Miksi ihmeessä paita pitäisi laittaa pyykkiin yhden päivän käytön jälkeen, jos sitä on käytetty vain kevyessä sisätyössä?

Eeva Kolu

Mäkään en pese yhden käyttökerran jälkeen mitään muita vaatteita kuin treenivaatteita, alusvaatteita ja sukkia. Alusvaatteet ja sukat tosiaan kyllä kaipaavat kuuman lämpötilan, koska vaikka naiset ei tietenkään hikoile niin kuollutta ihoahan meistäkin irtoaa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan! Jos paita tarvitsee raikastusta, sen voi tuulettaa.

Johkis (Ei varmistettu)

Tuulettaminen olisi pop, mutta missä tuuletat kerrostalossa, jossa ei ole parveketta? Joskus olen yrittänyt ripustaa ikkunalle, mutta ei oikein aja asiaa. Ja ei, pihassa ei ole mitään pyykkinaruja tmv. mihin voisi ripustaa. Joten paidat menevät usein 30 asteessa ja satunnaisesti sitten kuudessakympissä, jotta puhdistuvat kunnolla.

HannaLe (Ei varmistettu)

Marimekon raitapaidoissa on usein toi 60 asteen pesuohje.

Mua jaksaa aina ihmetyttää miksi urheiluvaatteissa on todella usein se 30 asteen pesusuositus. Ne kun ovat tälläisellä suht siistiä sisätyötä tekevällä ihmisellä ne ainoat ihan oikeasti likaiset vaatteet. Oma lenkkivaatekertani on viehättävästi hien ja aurinkovoiteen sekoituksella marinoitu, ja ajatus jostain 30 asteen viileästä hienohuljuttelusta ei tunnu kovin puhdistavalle. Onneksi oma pyykkikoneeni on mallia karvalakki, eikä siinä ole edes mitään kylmäpesuja.

anonyymi (Ei varmistettu)

Marimekon myyjä sanoi kerran, että heidän raitapaitansa kannattaa aina pestä 60 asteessa juuri siitä syystä, että värit eivät leviäisi (ja varmaan myös siksi, että puuvilla puhdistuisi kunnolla).

Siry (Ei varmistettu)

Hmm, mitäs kun jotkut vaatteet vaan jotenkin tuppaa pienentymään jo kuudessa kympissä? Ja semmosta haluaisin vähän näin btw kysyä että tietääkö kukaan saako kellertäviä deodoranttipinttymiä pois t-paitojen kainaloista? Oon muistaakseni kokeillut etikkaa mut ei oo auttanut eikä netti oo auttanut enkä oo löytänyt mistään muualtaan.

Eeva Kolu

Mä luulen että tässä on just se, että niitä deodoranttipinttymiä ei tulisi, jos vaatteet pesisi kuumemmissa lämpötiloissa :/

Luonnollisestikin pesulämpötila pitää valita materiaalin mukaan, esim. 60 astetta koskee puuvillaa ja polyesteria mutta ei tietenkään esim. villaa, joka kutistuu helposti kuumemmissa lämpötiloissa.

Jos 100 % puuvillavaate kutistuu 60 asteen pesussa, kyseessä on huonosti tehty vaate.

Laura Kristiina (Ei varmistettu)

Tämä menee ehkä jo vähän ohi aiheen, mutta ihan vinkkinä silti. Luonnonkosmetiikan deodoranteista (Madara, Acorelle...) ei näytä jäävän pinttymiä vaikka missä lämpötilassa pesisi.

aimy (Ei varmistettu)

Hinkkaa kuivan paidan kainalosta dödöpinttymää nestemäisellä pesuaineella ennen pesua. Ei tarvitse huuhtoa välissä, mutta ei kannata käyttää paljoa pesuainetta. Lähtee samalla pahat hajutkin!

Monesti puuvillapaidat tulee kuitenkin pestyä 30 tai 40-asteessa, koska printit eivät kuumempaa kestä. Joskus sitten kaivankin ihanan hikisen hajuisia paitoja narulle kuivamaan, yäk. Useimpiin niistäkin auttaa esikäsittely, jos ei auta niin sitten ne jää treeni- ja pelipaidoiksi. Tai heitetään menemään...

helena-ihana (Ei varmistettu)

Huili- lehdessä oli taannoin juttu ekopesulasta, jonka omistaja sanoi että keltaiset läikät johtuvat alumiinia sisältävistä deodoranteista ( jonkinlainen värjäävä kemiallinen reaktio?). Oma kokemukseni kertoo samaa. Hikoilen kovasti ja olin aina ajatellut että ne johtuvat hiestä. Siirryin vuosia sitten deodoranttiin joka kylläkin sisältää alunaa, eikä estä hikoilua, niinkuin ei kohdallani muutkaan kokeilemani tuotteet..mutta keltaiset läiskät ovat pysyneet poissa, ja aiemmin paitoihini tuli niitä ihan muutaman käyttökerran jälkeen. Runsas hikoilu tietenkin kuljetti deodorantin kankaaseen. Ne jotka malttavat odottaa deodorantin kuivumista ennen pukeutumista, eivätkä juuri hikoa, eivät yleensä ole keltaisista läiskistä kuulleetkaan. Vanhat läiskät sain muuten pois vahvalla nestemäisellä pyykinpesuaineella ( muistaakseni lila bioluvil), jolla kastelin läiskät kokonaan ja jätin pariksi päivää (!) odottamaan pesua 60 asteessa. Jotkin läiskät vaativat useamman tällaisen käsittelyn mutta haalistuivat pikkuhiljaa. Ylipäänsä pinttyneihin tahroihin ja kainaloihin jne. kannattaa laittaa pyykinpesuainetta suoraan kohteesen. Oletteko muuten huomaanneet että yleensä noissa kalliimmissa designer- vaatteissa on kem. pesumerkintä aina, vaikka olivatkin puuvillaa. Luulisi laatuvaatteen pesua kestävän..itse toki pesen kaiken, myös silkin pesukoneessa, kerran jopa kuivausrummutin erään silkkimekon vahingossa, ja niin, ei mennyt miksikään. Silkin hauraudesta puhutaan, mutta eikös silkki ole myös yksi kestävimmistä kuiduista? Muistuu mieleen peruskoulun kirjasta kuva, jossa kiinalaiset kutojat venyttävät silkkikuitua, eikä se katkea..

FFFifi
Fitness Führer

Valkoisista saa kloriitilla.

EllaK (Ei varmistettu)

Pyykinpesu on ehdottomasti kiinnostavaa! :D Mieheni pesi vähän aikaa sitten vahingossa ison kasan vaatteitamme 95-asteessa (hän ei ole turhan tarkka ton pyykinpesun suhteen...), hieman peloissamme avasimme luukun, todetaksemme että kaikki vaatteet oli ennallaan! Yksi urheilutoppini haalistui aika lailla, mutta senkään elastisuus tms ei ollut kadonnut minnekkään. Minäkin pesen "do not wash" ja "kemiallinen pesu" vaatteita usein koneessa, varsinkin jos ei ole kyysessä mikään kalliimpi/hienompi vaate :)

Eeva Kolu

Hihihii pyykinpesu selkeästikin ON kiinnostavaa tästä kommenttimäärästä päätellen!

(Oikeasti musta pyykinpesu on jollain pervolla tavalla aivan parasta ja oon aina fiiliksissä kun pääsee ostamaan uusia pesuaineita! :D)

Joh (Ei varmistettu)

HanneLe:n tavoin mäkin olen ihmetellyt teknistä materiaalia olevien urheiluvaatteiden 30 asteen pesuohjeita! Miehen urheilupaidat haisee kuolemalle pesunkin jälkeen, kun se hiki on lievästi stydimpää tavaraa - mutta se pelkää, että niille tapahtuu hirveitä, jos ne rohkaistuisi pesemään edes neljässäkympissä. Se, että vaate on hiessä pesusta toiseen, ei voi kyllä myöskään olla kovin kestävä ratkaisu... Pitäisi ehkä kokeilla niihin sitä etikkakikkaa, kun romppeitaan kohtaan ylisuojeleva mies tuskin suostuu niitä 40 asteessa pesemään, 60:stä puhumattakaan.

anonyymi (Ei varmistettu)

Rohkaisuksi miehellesi: omat urheiluvaatteeni kestävät ainakin hyvin 40 asteen pesun. En ole huomannut 30 ja 40 asteen ohjelmien välillä juuri muuta eroa kuin että ensimmäinen on lyhyempi ja usein tuntuu, että sillä vaatteet eivät puhdistu kunnolla.

urheilijan vaimo (Ei varmistettu)

Urheiluvaatteet ovat tekokuitua ja siksi hiki pinttyy niihin helposti. Ne tulisi pestä HETI käytön jälkeen, siten säilyvät raikkaina. Koska tätä ei tule aina tehtyä, apua saa etikasta tai korkeammasta pesulämpötilasta. Mutta etikkaa on kerran pinttyneeseen käytettävä joka pesussa... Lyömätön materiaali urheiluun on ohut merinovilla, esim. Icebreakerilta löytyy. Ei pinty hiki ja hengittää.

amv (Ei varmistettu)

samaisen artikellin innostamana oon pessyt omat urheiluavaatteeni 60:ssä, ei ne miksikään mennyt. Ainoa selvä ero on, että nyt ei paidatkaan haise vanhalta hieltä viisi minuuttia päälle laiton jälkeen. Me like.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.