kolme kulttuurituotetta iltojesi iloksi

Kaikki mitä rakastin

1. Näytelmä: Ota syliin

 

 

Tampereella liikuskelevia suosittelen istuttamaan peppunsa TTT:n Kellariteatterin penkkiin ja katsomaan näytelmän Ota syliin. Se kertoo perheestä, joka yrittää käsitellä teini-ikäisen pojan kuolemaa, ja naapurin pojasta. Siinä on tyylikäs käsikirjoitus, minimalistisen toimiva lavastus, huiput näyttelijäsuoritukset ja komea miespääosa. Tarvitaanko hyvään teatteri-iltaan jotain muuta? No väliajalla lasi punkkua ehkä. Sekin hoituu.

 

2. Kirja: Miika Nousiainen: Metsäjätti

 

ja totuus työpöydästäni

 

Miika Nousiaisen Metsäjätti oli kertakaikkisen mainio kirja. Se kertoo Pasista, Törmälän kasvatista, joka on luonut itselleen uran ja elämän Helsingissä. Työ vie Pasin takaisin Törmälään tutkimaan paikallisen vaneritehtaan kannattavuutta. Metsäjätti kertoo nykyajasta, pikkupaikkakunnan pessimistisestä sielunmaisemasta, markkinataloudesta ja poikien välisestä ystävyydestä. Ja tekee sen hienosti, vähän vittulajänkämäiseen tyyliin.

 

Kaiken yllä roikkuu surumieli, ja silti suuri toivo. Välillä naurattaa ääneen. Nousiainen osaa tehdä maaimasta huomioita, jotka saavat huutamaan toi on JUST noin! Nousiaisella on myös kyky, jota kadehdin: hän osaa kritisoida, arvostella ja olla pisteliäs, mutta tehdä sen kaiken lempeästi.

 

Ehkä olisi liian mahtipontista sanoa, että jos kaikki lukisivat tämän kirjan, niin me ymmärtäisimme toisiamme vähän paremmin - maalaiset ja kaupunkilaiset, varakkaat ja köyhät, miehet ja naiset. Minulle ainakin tuli sellainen olo, että ymmärrän, edes vähän. Tunnistin kirjan hahmoista paljon ihmisiä omasta menneisyydestäni ja nykyisyydestäni, ja itseni tietysti myös.

 

3. Elokuva: Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus

 

 

Ja vielä lopuksi: TINTTI!!! Vaikka rakastan Tintti-sarjiksia, muun leffakerhon piti vähän suostutella ennen kuin lähdin katsomaan tämän. Suhtaudun nimittäin äärimmäisellä epäluulolla 3D-leffoihin ja animaatioihin, jotka yrittävät olla jotenkin realistisia. Vaan myönnän auliisti olleeni väärässä: tämän jälkeen pyöri sukat jalassa.

 

Animaation tasokkuus ja realistisuus meni oman ymmärryskyvyn tuolle puolen (miten tuollainen on edes mahdollista?) ja tässä leffassa 3D-tekniikka ei ollut mikään päälleliimattu sirkustemppu, vaan oikeasti tuki tarinaa ja visuaalisuutta kertakaikkisen upeasti. Itse pätkäkin oli varsin viihdyttävä, juuri sellainen vanha kunnon seikkailuleffa, johon sai kunnolla uppoutua. Ääninäyttelijät olivat myös kaikki mainioita (kävimme katsomassa  englanninkielisen version) ja koko tuotanto ylipäätään todella huolellisesti tehty.

 

Jos siis kaipaat marraskuuhusi seikkailua, jossa on vauhtia, jännitystä, huumoria ja söpö koira, mene katsomaan Tintti.


Kuvat virallisia promomatskuja ja minun.

Kommentit

anna/walkwithhellogoodbye.blogspot.com (Ei varmistettu)

oon kans miettinyt tuota tinttiä koska ne sarjakuvat on niin tärkeitä ja miljoonaan kertaan luettu (kierros joka kesälomalla, tietty) että voiko se leffa olla muuta kun pettymys.. mutta ehkä sinne pitää uskaltautua! samaan tapaan oon vältellyt tuota animaatio-lajia, kaikki tähän asti on ollut niin luonnotonta ja kumimaista ja vaan niin kömpelöä. mutta niin paljon on kehuttu, että ehkä se menis?

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Anna: no itse oon lähtökohtaisesti sitä mieltä, että kirja on kirja ja leffa on leffa, ja niitä pitää kohdella itsenäisinä teoksina. Sinänsä en siis osaa sanoa, onko tuo pettymys isolle Tintti-fanille. Mutta itsenäisenä elokuvana se oli musta aivan huippu!

Lilya (Ei varmistettu)

Oih, tuo Tintti oli upea! <3

Muihin kulttuurisuosituksiin en olekaan tutustunut vielä, ehkä pitää ottaa työn alle!

Eeva (Ei varmistettu)

Lilya: ei työn, vaan ILON! ;)

Pumelo (Ei varmistettu)

Voi Eeva, olen aina ennen ollut lähestulkoon kaikessa kanssasi samaa mieltä mutta nyt tuli särö. Minusta Tintti-elokuva oli rasittava, eikä kunnioittanut Hergén henkeä kaikella rymistelyllään, Tinttihän pääsee aina pälkähästä oman neuvokkuutensa (tai Miloun) avulla, eikä indianajonesmaisella kohkaamisella. Toisaalta, minä olenkin Tintti-puristi, joka oppi lukemaan Faaraon sikareista...Teknisesti elokuva oli hieno, mutta kuten sanottua, hengetön.

karoliina (Ei varmistettu)

juurikin pohdin, minkä elokuvan sitä menis kattomaan, taidan valita tintin!

kiitos niin ihanasta blogista! mulla on ollut vaikeuksia löytää itseni lähiaikoina, ja muutenkin sattunut ikäviä juttuja. sun kirjotukset saa mut aina hyvälle mielelle, uskomaan parempaan huomiseen! miljoonia kiitoksia, oot ihana!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Pumelo: voi ei, harmi että tuotin pettymyksen ;) Elokuvassa mennään tietysti elokuvan kerronnallisilla keinoilla, jotka ovat väkisinkin erilaisia kuin sarjakuvan (eihän muuten olisi mitään mieltäkään kääntää sarjakuvia valkokankaalle). Mutta joo, tietysti leffassa oli paljon rymistelyä, mutta myös sitä tinttimäistä neuvokkuutta, huumoria ja läheltä piti-tilanteita. Koska sarjiksessa ei ole liikkuvaa kuvaa, jää tietysti jokaisen oman mielikuvituksen armoille, kuinka nopeasti tarinaa kuljettaa. Tämä tekijätiimi oli nyt kuvitellut tarinansa nopeatempoisemmaksi. Leffa oli yksinkertaisesti viihdyttävä seikkailu, enkä sen enempää siltä kaivannutkaan. ************* Karoliina: voi sua, kiitos ihanasta kommentista. Ja mene katsomaan Tintti, siinä jos jossain unohtuu mieltä painavat murheet ainakin hetkeksi :)

Liisa (Ei varmistettu)

Tintti pukeutuu tyylikkäästi!

Susanna (Ei varmistettu)

Voi eeeiiii, olin kaverin painostuksesta katsomassa ton Tintti-elokuvan ja NUKAHDIN!:D Ei ollut ihan mun juttu.:(

Nna (Hampaat irvessä) (Ei varmistettu)

Huovisen novellikokoelma Bakulainen pahvala on muuten ihan mieletön, mitä tulee tuohon taitoon "kritisoida, arvostella ja olla pisteliäs" lempeällä tavalla. Monessa novellissa joutuu miettimään, onko tämä nyt jonkinlaista humoristista irvailua vai ei. Huovisen romaanit ovat kyllä myös taidokkaasti kirjoitettuja, mutta en taida oikein kuulua kohderyhmään kun en ole nauttinut niistä kamalasti. Jos siis olet lukenut kirjoittamiaan romaaneja, mutta et novelleja, suosittelen kokeilemaan jälkimmäisiä.

Laura (Ei varmistettu)

oon ollut vähän epäluuloinen tuon tintin suhteen, mutta ehkä luotan sun arvostelukykyyn ja käynkin kattomassa sen! :)

Marge (Ei varmistettu)

Haluan palavasti nähdä Tintin, otan pari varhaisteiniä reksvisiitaksi:)

Eeva (Ei varmistettu)

Kiitti kommenteista! Ekana on pakko ihmetellä, että eikö KUKAAN ole sanonut mitään Metsäjätistä? Eikö kukaan ole lukenut sitä? Mitä täällä tapahtuu?! ************* Liisa: tiäks, ajattelin sitä ihan samaa! ;) ************ Susanna: mä nukahdan aina leffassa, tämä on ollut pitkään aikaan ensimmäinen, jossa pysyin hereillä :) *********** Nna: kiitos vinkistä! Enpä voi sanoa Huovista koskaan lukeneeni, joten pistetään korvan taakse. ******* Laura: no kuten muista kommenteista huomaat niin ilmeisesti mun arvostelukykyyn ei kannata luottaa :D ***************** Marge: pärjäät ilman varhaisteinejäkin, meidän näytös oli ainakin täynnä aikuisia :)

mini (Ei varmistettu)

Luin tänään Talouselämästä jutun Nousiaisesta. Se ja nyt tämä sinun postauksesi herätti kyllä kiinnostuksen Metsäjättiä kohtaan. Pitää toivoa kirja joulupukilta :)

Kurt V. (Ei varmistettu)

Metsäjätti oli ehdottomasti yksi parhaista kirjoista joita olen lukenut. Nousiainen pukee sanoiksi niin taidokkaasti suomalaisia sielunmaisemia ettei siinä voi kuin nyökytellä. Ja nimenomaan toi mitä sanoit, miten kritisointia voikin tehdä niin kauniisti kuin Nousiainen tekee.

Amanda (Ei varmistettu)
JL (Ei varmistettu)

Vahan jannaan tuon Tintin takia. Sarjakuvat ovat minulle todella rakkaita (7 kristallipalloa oli pelottavin ja upein sarjakuva, mita olin lapsena lukenut Carl Barksin Vanhan linnan salaisuuden jalkeen) ja telkkarisarjaa katsomalla harjoittelin ranskan kirjoituksiin aikoinaan.

Silmalasillisena inhoan 3D-leffoja, typeraa istua parisen tuntia kahdet lasit paassa, saan useinmiten hillittoman paansaryn ja 3D on minusta muutenkin aika turha. Odotan siis innolla DVD!

m (Ei varmistettu)

Tintti oli kyllä mainio! Nimenomaan viihdyttävyydessään. Itse en kyennyt katsomaan leffaa alkuperäiskielellä, koska Milou on englanniksi Snowy! Mikä hiton SNOWY? Pelkkä trailerikin särähteli korvaan thompsoniensa ja snowyjensa kanssa. Mutta täytyy sanoa, että dubbauskin oli verrattain onnistunut. :-)

Olivia (Ei varmistettu)

Begun, the great inteernt education has.

Olivia (Ei varmistettu)

Begun, the great inteernt education has.

ypdefn (Ei varmistettu)

ehcyX5 uirsbktipygl

jxkzis (Ei varmistettu)

raUrGB mpfjemhsbpxf

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.