Kolme sivua aamuisin

Olen herättänyt henkiin vanhan tavan ja olen ryhtynyt kirjoittamaan aamusivuja.

Aamusivut esiteltiin alunperin Julia Cameronin klassikkoteoksessa Tie luovuuteen. En koskaan jaksanut lukea kirjaa loppuun saati suorittaa kirjan 12 viikon ohjelmaa, mutta aamusivuja kirjoittelin joskus ahkerasti.

Aamusivujen konsepti on helppo: joka aamu heti herättyään kirjoitetaan kolme sivua puhdasta tajunnanvirtaa. Miksi? No, siihen on monia selityksiä. Toisten mielestä se pistää ideat ja mielikuvituksen liikkeelle. Toisten mielestä se on rentouttavaa, koska stressaavat, vaivaavat tai ikävät asiat voi heti aamusta purkaa paperille, jonka jälkeen niitä ei tarvitse hautoa mielessään niin paljon. Toiset saavat kirjoittaessaan suoranaisia oivalluksia itsestään tai elämästään. 

Sivuja ei kannata näyttää muille eikä edes lukea itse, paitsi ehkä joskus paljon myöhemmin. Näin välttyy siltä, ettei itsekritiikki ala tulla tajunnanvirran tielle. Ei tarvitse eikä kannata pyrkiä olemaan hauska, fiksu tai kirjallisesti taiteellinen - tarkoituksena on antaa sanojen virrata vapaasti.

Myönnän - toisinaan istun pitkiä aikoja tuijottamassa tyhjää paperia enkä keksi mitään kirjoitettavaa. Silloin alan yleensä kirjoittaa siitä, että en keksi mitään kirjoitettavaa. (Sitten keksinkin äkkiä aika paljon kirjoitettavaa, heh - oma inspiraation puute on varsin inspiroiva aihe.)

Ainoa huono puoli tässä on se, että meikäläisen aamut alkavat jo olla aika täyteen ahdettuja. Kun 2010-luvun ihmisellä on niin monia asioita, joita pitää tehdä juuri aamulla: oil pullata, juoda sitruunavettä, kirjoittaa aamusivuja (näemmä terveellinen on vieläkin terveellisempää ja kehittävä vieläkin kehittävämpää, jos sen tekee aamulla).

Ja sitten toki ihan old skool -hommat, hampaidenpesut ja puuronsyömiset. Ja kaiken lisäksi yleensä haluan vielä kuitenkin istua kaikessa rauhassa, haahuilla ja tuijotella taivaalle, kuunnella vähän musaa. Kaikki näistä asioista ovat ihania juuri aamulla, enkä halua luopua mistään. 

Ehkä alan herätä vieläkin aikaisemmin.

Kommentit

saarah
visual diary

Hmm. Lasketaanko aamulla piirtäminenkin aamusivuiksi? Itse oon alkanut harrastaa sitä ja se on tosi koukuttavaa :)

Eeva Kolu

Uskoisin, että toimii aivan samalla periaatteella :) Ehkä mäkin kokeilen tota seuraavaksi!

just saying (Ei varmistettu)

Eikö sitä purskuttelua ja kirjoittamista voi yhdistää? :)

riikka1234 (Ei varmistettu)

Luin otsikon ensin "Kolme siivua aamuisin" ja odotin että tämä postaus kertoisi jostain uudesta makkarasta tai juustosta, jota syöt aina kolme siivua aamuisin...

Eeva Kolu

Haha! Mutta huojentavaa on että sulle tuli kuitenkin ekana mieleen juusto eikä esim. konjakkisiivu :D

Wada (Ei varmistettu)

Heippa Eeva! Teetkö vielä mehua Coway- juicepressollasi?

Eeva Kolu

Heippa! Jouduin jättämään mehuprässin Turkuun, koska mulla on täällä Helsingissä niin superpieni keittiö. Mutta edelleen vahva suositus Cowaylle, aivan huippu on!

Wada (Ei varmistettu)

Tiedetään koska blogisi suosituksen perusteella hankin sellaisen ;) ei enää myydä suomessa mutta löysin edullisesti huuto.netistä! Ihana väline. Eli kiitokset taannoisesta perinpohjaisesta mehupostauksestasi.

Hosuli
Hömppäblogi

Tää vois olla mullekin hyvä juttu. Millaisia vaikutuksia oot huomannu? Lähteekö päivän kirjoitustyöt paremmin käyntiin aamusivujen jälkeen?

Oon havainnut tuon saman aamujen täyttymisilmiön. Tykkään aamuista, joten ymmärrän, miksi kaikki pitäis tehä just silloin, mutta toisaalta en saa mentyä nukkumaan tarpeeksi aikaisin, jotta jaksaisin herätä kuudelta ja ehtisin kaiken. First world problems indeed.

Eeva Kolu

En osaa sanoa olenko huomannut elämässä yleisemmällä tasolla mitään vaikutuksia, mutta kyllähän tuon jälkeen on rentoutunut ja vapautunut olo :)

Anne T (Ei varmistettu)

Kiilaan hieman tämän bloggauksen vierestä, nimittäin ajattelin, että tämä voisi olla sopiva foorumi tiedustella sekä Eevalta että teiltä muilta ihanilta, mikä olisi sopiva lääke elokuvan muodossa VALTAVAAN Pariisi/Ranska-ikävään tilanteessa, jossa VALTAVAN rahapulan vuoksi haaveet sinne lähtemisestä ovat siirtyneet hamaan tulevaisuuteen? Kyllä, juuri sitä romantisoivaa ja eksotisoivaa viininlipittelyä ja suudelmia sateessa, kiitos! Ja Eeva, Ranska-postauksesi toki hellittävät tätä haikailua, mutta kun et ole vielä elokuva-alalle lähtenyt, niin... (VIELÄ)

Tilliina (Ei varmistettu)

Amelie :)

Eeva Kolu

Absolutely! Myös esim. Viimeinen rakkaus, Paris Je t'aime, Midnight in Paris, Nainen nimeltä Nathalie, Kimpassa.... :) ja tietty vanhat klassikot myös!

 

 

Seregi
Sekaisin Seregistä

Me keskusteltiin, joskus 10 vuotta sitten luovan kirjoittamisen tunneilla, että pitääkö kirjoittaa käsin vai kelpaako koneella kirjoitettu.

Itse olen niin huono enää kirjoittamaan käsin, että käteni kipeytyy nopsaan.

Eeva Kolu

Sama mulla! Mutta tuossahan se treenaantuu :D

Ninnu u (Ei varmistettu)

Onko öljypurskuttelusta ollut oikeasti hyötyä? Eikö tuossa sitruunaveden juomisessa taas tuhota hampaita vaikka muulle kropalle hyvä homma? Ei riitä minuutit aamussa jos näiden välissäkin pitäisi pitää taukoa. Miten sä teet?

Eeva Kolu

Heippa, siis miksi pitäisi pitää taukoa? Sitruunavesi on haitallista hampaille, mutta muuten tosi hyväksi. Oil pullingista on hyötyä, olen kirjoittanut siitä pitkän postauksen jota en pysty nyt kännykältä linkkaamaan, mutta löytyy haulla :)

Eeva Kolu

Vai tarkoititko taukoa sitruunaveden ja hampaiden harjaamisen välissä? Siinä pitää olla 20 min väli, mutta öljy ei vahingoita hampaita mitenkään.

MinäKertoja (Ei varmistettu) http://www.minakertoja.blogspot.fi/

Hauskaa, että postasit aamusivuista. Olen aikoinaan ilolla lukenut Julia Cameronin kirjoja ja muistaakseni joskus myös kokeillut aamusivujen kirjoittamista. Ehkä pitäisi ottaa tuo tapa uudestaan käyttöön! Viime aikoina olen kuitenkin käynnistänyt aamuni usein lukemalla sinun blogiasi :) Kiitos!

AnnaAlexandra (Ei varmistettu)

Oih, aamusi kuulostavat kadehdittavalta! Itse herään klo 6.00, pesen hampaat, puen päälle, heitän kamat kassiin ja poistun ulko-ovesta noin 6.45, enkä haaveilekaan että ehtisin kuunnella musiikkia tai syödä aamupuuroa. En ymmärrä mihin mustaan aukkoon mun aika katoaa aamuisin. Kuinkahan aikaisin mun pitäisi herätä jos alkaisin kirjoittaa aamusivuja. :D

nitaksi (Ei varmistettu) http://nitansapuskat.blogspot.fi

Sää oot Eeva niin kovin kaunis ja inspiroiva persoona ^3^
Eikös sitruunaveden juominen pillillä pelasta hampaat pahalta? :-)

Maikki V. (Ei varmistettu) http://maikinmokomin.blogspot.fi

Hei tosi kiva idea! Olen kuullut, että jotkut piirtävät heti aamulla herättyään yhden piirustuksen, mutta ehkä kirjoittaminen olisi enemmän meikäläisen heiniä :)

Sini/Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Hei Eeva, saako toivoa postausta kapseligarderobistasi? Kirjoittelit siitä aiemmin, miten projekti on edennyt?

memmmi (Ei varmistettu)

Hämmennyn aina siitä, miten voitkaan olla niin inspiroiva Eeva. Tai jotenkin musta tuntuu, että löydän ittestäni hyvin paljon samaa kuin susta. Mulla nää ajatukset ja jutut vaan tosiaan jää sinne ajatuksen tasolle, mutta sitten tuun sun blogiin ja löydän samankaltaisia mietteitä ja toteutettuja tekoja konkreettisessa muodossa. Ehkäpä voisin itekin kokeilla aamulla kirjoittamista, koska oon monen monet kerrat miettinyt, että haluaisin kirjottaa ajatuksiani ja tunteitani ylös ja selvitellä päätäni. Yritykset on aina tyssänyt siihen, että se kirjottaminen on alkanut tuntua jotenkin liian muodolliselta ja yrittämiseltä. Mutta aamut voisi toimia! Silloin oon vielä tarpeeks unenpöpperössä, päälimmäiset ajatukset ja tuntemukset on ihan tuoreina mielessä ja muutenkin aamut on päivän parasta aikaa, sillon on lähes poikkeuksetta hyvä fiilis! :)

iituliina (Ei varmistettu)

Oot mun silmissä superihminen. Mä kykenen nousemaan sängystä sen verran ajoissa, että ehdin suunnilleen kiskoa vaatteet päälle ja pestä hampaat ennenkuin oon myöhässä. Yyh.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.