Lähdin rautakauppaan, päädyin Paraisille

Olen sanonut tämän ennenkin, ja aion sanoa aina, kun joku kysyy: vanhan talon remppaamisessa kannattaa varautua siihen, että mikään ei mene helpoimman kautta.

Esimerkiksi yhtenä päivänä sitä saattaa luulla lähteneensä kukkahousuissaan Bauhausiin, mutta päätyykin Paraisille, koska vanhaan altaaseen eivät mene uudet hanat, ja koska Maskun rakennusapteekki on päättänyt lomailla (rakennusapteekkien pitäjät ovat aika boheemia väkeä, olen huomannut). 

Ja meikämuijahan ei matkusta 80 kilometriä yhden hanan perässä, jollei reissusta saa irti jotain muutakin. Koko matkan Paraisille siis googlasin, että mitäs siellä Paraisilla voisi muuta tehdä kuin etsiä vanhoja hanoja.

Ilmeni, että kesällä vaikka mitä, mutta syksyllä ei juuri mitään.

PAITSI: ihailla vanhoja puutaloja, ihmetellä puiden reunustamia koivukujia, riippusillalta aukeavaa hienoa vesistömaisemaa ja oppia pari juttua:

1. Googlasin autossa Fredrika Runebergia, ja opin, että Fredrika ei ollut vain ja se tyyppi joka keksi ne tortut ja sen toisen tyypin vaimo, vaan kirjailija itsekin - Suomen ensimmäisiä naiskirjailijoita. Kyllä hävetti. (Miksi googlasin Fredrikaa autossa? No siksi kun Paraisilla kaikki tiet ja paikat ovat yhtä ruuneperiä.)

2. Ihmettelin, että mikä näitä paraislaisia vaivaa, kun kahvilassa myydään pipareita syyskuussa, kunnes muistin, että ah! Köksäntunnillahan meitä opetettiin tekemään nimenomaan Paraisten piparkakkuja.

Niin että ei mikään ihan turha mesta tämä Parainen. Antoivat meille piparit, ja tavallaan kai runebergintortutkin.

Niin ja lopuksi juotiin munkkipossukahvit. Paitsi että Paraisilla niiden nimi on kaffe och grismunk.

Ja koska kuitenkin jännitätte, miten niiden hanojen kanssa kävi, niin löytyihän ne. Ovat hienot. Tein haalistuneiden kuuma- ja kylmävesimerkkien tilalle uudet punaisella ja sinisellä kynsilakalla.

Kun lapsenlapset joskus kysyvät, että mitä sääkin mummo muka elämälläs teit, niin vastaan, että restauroin kaksi vanhaa hanaa OPIn kynsilakoilla.

Rakennusapteekin kotoisa kaaos. Mihin ihminen voisi tarvita sata vanhaa ikkunaa? Eikun oikeasti. Haluan tietää. Koska haluan ne kaikki.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi, Paraisilla voi tehdä vaikka mitä! Käydä vaikka missonsbodenissa, joka on aivan huvittava kirppis (tosin ei ollu auki keskiviikkona, jolloin taisit piipahtaa) syödä mitä parhaimmassa kalaravintolassa tai lepposasti grillillä. Eikä vanhaa Malmia voita mikään. Olishan noita putiikkeja ja paikkoja monen monta, mutta päätän luentoni tähän :) Kannattaa kuitenkin poiketa toistekin. Mutta ihan totta, kyllä oli ihan hyvä päätyä Paraisille Maskun sijaan :D

Lise (Ei varmistettu)

Ooh, sä kävit Axossa kaffella? Ainakin lasipullosta päätellen. Se on ihan paras paikka, en olekaan pitkään aikaan käynyt!

Murun kera

ihanat kukkapökät... Parainenki vaikuttaa kivalta! Huraa kotimaanmatkailu!

Jenni S.

Olen käynyt Paraisilla kaksi kertaa ja voisin muuttaa sinne. <3 Voisin myös olla töissä rakennusapteekissa, paitsi että ehkä sekoaisin aarteiden keskellä. Kävin kesällä Hämeenlinnan tienoilla Metsänkylän navetassa ja menin ihan lukkoon enkä voinut ostaa mitään, kun oli liian ihanaa. Kotimaanmatkailu kunniaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen aina hämmästellyt, että miten tuollaisia hanoja käytetään? Siis niitä, joissa toisesta tulee tulikuumaa vettä ja toisesta jääkylmää? Avataan molemmat hanat ja sitten toinen kämmenselkä saa paleltua kun toinen taas kärsii kuumasta vedestä..? Vai lillutellaan käsiä siellä jossain altaan pohjalla, jossa vesi on ehkä sekoittunut? Vai avataan vain se kylmä hana, kun se tekee vähemmän kipeää..? :P osaatko kertoa minulle hölmölle.. Noita on siis tullut testattua ulkomailla, mutta tähän mennessä en ole löytänyt ratkaisua ja olen vain onnitellut itseäni siitä, että onneksi meillä suomessa vesi osataan sekoittaa sopivan lämpöiseksi yhdessä hanassa. :)

Gitla (Ei varmistettu)

Oon tosi (tositositosi) pahoillani, kun olen tällainen niuho, mutta ei me turkulaiset (siis melkein paraislaiset.. tai no, ei ihan) voida omia ruuneperiä eikä niitä torttujakaan. Runeberg syntyi Pietarsaaressa, siis pohjanmaalainen, ja kuoli Porvoossa. Tähän suomenkielellä P:llä alkavien kaupunkien listaan Parainen toki sopii ja onhan se siellä jonkin aikaa aikaansa viettänyt.

Ja ainakin joidenkin tarinoiden mukaan Runeberg söi joka aamu lähileipomosta ostetun tortun (siis aamupalaksi) punssiryypyn kanssa. Miksei siis nykyään voi aloittaa päivää noin, kysyn vaan?

Mutta tosi hienot hanat!

Vierailija (Ei varmistettu)

ajatteleppa, miten ihanan kasvihuoneen joku näppärä tekisi sadasta vanhasta ikkunasta... kaikki vähän erilaisia ja eri kokoisia. varsinainen palapeli mutta lopputulos olisi takuulla vaivan arvoinen!
mutta teidän uuden kotinne olohuoneeseen ei taida mahtua kasvihuonetta... saako kerrostalon pihaan pystyttää oman? hienon.
-kaisa

Titti (Ei varmistettu)

Todella hienot hanat! Olen itse muuttanut Paraisille elokuun alussa ja ihastelen/hämmästelen paikkakunnan toimivuutta ja palvelujen runsasta tarjontaa. Asumme kivenheiton päässä tuosta kauniista vaaleanpunaisesta talosta ja lähikortteleissa sijaitsee kolme vanhan tavaran kauppaa/kirpputoria, tv-korjausliike, yhdistetty kukka- ja fillarikauppa, rakennustavaraliike ja varmasti vielä paljon muuta johon en vielä ole törmännyt. Itse aloittelen 60-luvun retrotalon kunnostamista ja sisustamista ja intoakin löytyy kunhan syysflunssasta toivutaan.

Metsästysonnea ja huimia löytöjä kaikille! -Titti

Miss T (Ei varmistettu)

"Kun lapsenlapset joskus kysyvät, että mitä sääkin mummo muka elämälläs teit, niin vastaan, että restauroin kaksi vanhaa hanaa OPIn kynsilakoilla."

Ihana!

Lille (Ei varmistettu)

Onko teillä myös moderni (lämpimän ja kylmän veden sekoittava) hana kodissanne? Insinööri-isäni aina taivastelee vanhojen hanojen epäkäytännöllisyyttä, ja kyllähän se tuntuu hankalalta vaikka käsiä pestessä jos toisesta tulee ihan kylmää ja toisesta ihan kuumaa. Onkohan alunperin ollut ajatus että erilämpöisiä vesiä lasketaan altaaseen... Mutta onhan nuo tosi ihanat hanat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Samaa itsekin ihmettelin, joitain vuosia ulkomailla eläneenä nautin SUURESTI näistä meikäläisten edistyksellisistä, lämpimän ja kylmän veden sekoittavista hanoista! :)

Hassu kysymys: onko teidän talossa hissi? Olen etsiskellyt asuntoa hissillisestä vanhasta (20-30 -luvun) talosta, mutta se tuntuu olevan mahdoton yhtälö... ja nyt sitten mietin, mistä haaveesta voi luopua ja mistä ei!

Ps. Ensimmäistä kertaa kommentoin, ja samalla tietysti pitää kiittää ihanista, kauniista jutuista. Täältä saa aina arkeen vähän luksusta, silleen sopivan tavoitettavissa olevalla tavalla :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Oi mä vihaan tollasia hanoja vaikka antiikkia ovatkin... nimierkillä Englannissa asuva ;D

Hosuli
Hömppäblogi

Aivan ihana vaaleanpunainen talo tuossa yhdessä kuvassa. Kiitos siitä, jäi tuijottelemaan. :)

Ja Englanti-aikojen muistot tulivat noista hanoista mieleen minullekin. :D Voih!

lodjs (Ei varmistettu)

Kauniithan nuo hanat on, mutta niin epäkäytännölliset! Itsekin asun Englannissa ja VIHAAN noita hanoja. Liityin kerran jopa fb ryhmään "You don't live in a developed country if you have separate water taps" :) Itselle vasta selvisi että syy siihen miksi se vesi joka noista lämminvesihanoista tulee on tulikuumaa on se, että Englannin vanhoissa kuumavesi putkissa elää Legionellosis bakteereja, jotka saattavat aiheuttaa legioonalaistaudin jos vesi ei ole tarpeeksi kuumaa.

Mutta luulenpa että sanonta kauneuden eteen pitää kärsiä pätee myös remontointiin :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo epäkäytännöllisyys riippuu vähän talosta ja sen putkistosta. Meillä on erilliset hanat vessassa, mutta kun putkistosta tulee aina haaleaa vettä ensimmäiset 15 sekuntia molemmista linjoista niin erilliset hanat toimii ihan ok altaassa, jota käytetään lähinnä käsien pesuun. Altaan alle on myös mahdollista sijoittaa sekoittaja, jolloin toisen hanan lämpötilan voi valita aika vapaasti ja toinen olisi kylmä tai kuuma. Hienot hanat, enkä kyllä ymmärrä miksi aina ostetaan uutta vaikka hanatkin ovat huoltamalla ikuisia.

Mikko p

http://howsheloves.blogspot.fi/ (Ei varmistettu)

Hei Eeva mistä nuo ihanat kukkahousut on?
Päivi

rgfvdzbfbv (Ei varmistettu) http://www.air-jordan-6.fr/air-jordan-13-retro-c-3_17/

<a href="http://www.airjordan4.uk.com/" rel="nofollow">air jordan,air jordan 4,air jordan uk,air jordan 4 retro,air jordan cheap,jordans 4 black cat</a>
<a href="http://www.airjordan4.uk.com/air-jordan-3-retro-c-9.html" rel="nofollow">air jordan 3 uk,air jordan sale,air jordan 3 retro,men's air jordan 3</a>
<a href="http://www.airjordan4.uk.com/air-jordan-6-retro-c-3.html" rel="nofollow">air jordan 6 uk,air jordan 6 womens,air jordan 6 mens,air jordan 6 retro</a>
<a href="http://www.airjordan4.uk.com/nike-air-yeezy-2-c-7.html" rel="nofollow">cheap nike air yeezy 2,air yeezy 2 sale,air yeezy 2 uk,air yeezy 2 mens</a>
<a href="http://www.airjordan11.uk.com/" rel="nofollow">air jordan 11,air jordan 11 uk,air jordan 11 cheap,air jordan 11 low,air jordan 11 sale</a>
<a href="http://www.airjordan11.uk.com/air-jordan-5-retro-c-19.html" rel="nofollow">air jordan 5 retro uk,cheap air jordan 5,air jordan 5 sale</a>
<a href="http://www.nikefreerun.me.uk/" rel="nofollow">nike free run,nike free run sale,cheap nike free run,womens nike free run</a>
<a href="http://www.nikefreerun.me.uk/nike-dunk-sky-high-womens-c-5.html" rel="nofollow">nike dunk sky high uk,nike dunk sky high womens,nike dunk sky high,nike dunk sky high wedge</a>
<a href="http://www.nikefreerun.me.uk/nike-revolution-sky-hi-womens-c-15.html" rel="nofollow">nike revolution sky hi,nike revolution sky hi wedge,nike revolution sky hi uk,nike revolution sky hi city pack</a>
<a href="http://www.newbalance996.co.uk/" rel="nofollow">new balance,cheap new balance,new balance 996,new balance 996 women,new balance 996 sale,new balance uk</a>
<a href="http://www.newbalance996.co.uk/asics-mens-c-4.html" rel="nofollow">asics gel kinsei 4,asics gel kinsei 5,asics gel kinsei 5 womens,asics gel kinsei 5 mens,asics gel sale</a>
<a href="http://www.adidastrainers.uk.com/" rel="nofollow">adidas trainers,adidas originals trainers,adidas originals cheap,adidas trainers cheap,adidas trainers sale</a>
<a href="http://www.adidastrainers.uk.com/adidas-zx-flux-c-8/" rel="nofollow">adidas zx flux uk,cheap adidas zx flux,adidas zx flux black,adidas zx flux running shoes</a>
<a href="http://www.adidastrainers.uk.com/adidas-js-wings-20-c-40/" rel="nofollow">adidas js wings uk,adidas js wings 2.0,adidas js wings 2.0 womens</a>
<a href="http://www.adidastrainers.uk.com/adidas-y3-qasa-racer-c-49/" rel="nofollow">adidas y-3,adidas y-3 shoes, adidas y3 sale,adidas y3 uk,adidas y3 qasa</a>
<a href="http://www.asicstrainers.uk.com/" rel="nofollow">cheap asics trainers,asics trainers sale,asics trainers uk,asics trainers women,asics trainers men</a>
<a href="http://www.vanstrainers.uk.com/" rel="nofollow">vans trainers uk,vans shoes cheap,vans shoes outlet,vans trainers sale,women vans shoes</a>
<a href="http://www.vanstrainers.uk.com/vans-golf-wang-c-14/" rel="nofollow">vans golf wang uk,vans golf wang for mens,vans golf wang skate shoes</a>
<a href="http://www.adidasoriginals.uk.net/" rel="nofollow">adidas originals,adidas originals sale,adidas trainers cheap</a>
<a href="http://www.adidasoriginals.uk.net/nike-stefan-janoski-c-3_4/" rel="nofollow">nike stefan janoski uk,nike stefan janoski mens,discount nike stefan janoski</a>
<a href="http://www.air-jordan-6.fr/" rel="nofollow">air jordan 6,air jordan pas cher,air jordan homme,air jordan france</a>
<a href="http://www.air-jordan-6.fr/nike-air-yeezy-2-c-15/" rel="nofollow">nike air yeezy 2 femme,nike air yeezy 2 homme,air yeezy 2 prix</a>
<a href="http://www.air-jordan-6.fr/air-jordan-4-retro-c-3_11/" rel="nofollow">air jordan 4 pas cher,air jordan 4 femme,air jordan 4 homme,air jordan 4 france</a>
<a href="http://www.air-jordan-6.fr/air-jordan-13-retro-c-3_17/" rel="nofollow">air jordan 13 femme,air jordan 13 homme,air jordan 13 pas cher,air jordan 13 france</a>
<a href="http://www.air-jordan-6.fr/saucony-femme-c-13/" rel="nofollow">saucony original femme,saucony original pas cher,saucony original france,saucony shadow original</a>

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.