Lattiaremontin lopputulos

Muutamakin teistä on kysellyt, mihin lopulta päädyimme lattiapohdinnassa. 

Taustatietojen kertauksena kerrottakoon, että asunnossamme oli ostettaessa aika ankea parketti, jonka alta löytyi alkuperäinen lautalattia. Se oli kuitenkin niin huonossa kunnossa, ettei sen  kunnostaminen tullut enää kuuloonkaan, joten riuskoina poikina meidän iskä, poikaystävä ja poikaystävän kaveri repivät vanhan lattian veks ja rakensivat tilalle uuden.

Laudat ostettiin muistaakseni suoraan sahalta ja ne olivat uunikuivattuja, eli lautoja ei tarvinnut makuuttaa viikkokaupalla asunnossa ennen asentamista.

Lattian pintakäsittely oli se vaikein päätös, mutta päädyimme lopulta Osmo Colorin öljyvahaan, valkoiseen sävyyn. Sitä laitettiin kaksi kerrosta, jolloin lopputulos on vielä todella läpikuultava, ihan kuten haluttiin.

Jahkailimme tosi pitkään valkoiseksi maalatun ja kuultovahatun lattian välillä, mutta nyt en kyllä voisi olla tyytyväisempi lopputulokseen. Vahan läpi näkyvät puun syyt tuovat tosi paljon lämpöä asuntoon, joka on muuten ovia, seiniä, kattoja ja osittain kalustustakin myöten valkoinen. Ja vaikka valkoinen maali näyttää tosi hyvältä vanhassa, rakoilleessa lautalattiassa, en tiedä kuinka kivalta se olisi näyttänyt tässä meidän vielä toistaiseksi sileässä ja tasaisessa lattiassa.

Osmon vaha oli muutenkin mielestäni hyvä valinta. Se tuntuu kivalta ja lämpimältä paljasta jalkaa vasten ja on jotenkin "pehmeä". Lattiaan on tullut jo jonkin verran naarmuja putoilevista esineistä ja riehuvasta koirasta, mutta son elämää se. 

Vahatun lattian verraton etu on se, että noita naarmuja ja muita voi koska tahansa itse paikkailla ja hioa sen sijaan, että täytyisi käsitellä kerralla koko lattia. Etu on myös se, että osumista jää vain painauma tai naarmu eikä näkyvää reikää pintakäsittelyyn, kuten lakatun lattian kanssa saattaisi käydä. Naarmut näkyvät vain, kun niitä katsoo läheltä, eivät "kokonaiskuvassa".

 

(Koira+puulattia -yhdistelmästä vielä sen verran, että tuo meidän pötkylä painaa n. 7,5 kg ja ainoa kohta, johon sen kynsistä on jäänyt jälkiä on eteinen, jossa se saa innostushepuleita lenkille lähtemisestä. Muuten tuntuu, ettei tuon kynnet pahemmin edes koske lattiaa, kun se täällä tepastelee.)

Osmon vaha ei ole mikään halvin vaihtoehto, mutta toisaalta tämän kokoluokan konkurssissa (nimeltä remontti) se ei enää kauheasti painanut. Enemmän painaisi se, jos joutuisi seuraavat 10 vuotta katselemaan epämieluisaa lattiaa.

Lattiaremontin yhteydessä pistettiin uusiksi myös listat. Teetimme sahalla kopiot alkuperäisistä listoista, jotka olivat tosi hienot, mutta ikävä kyllä pahasti ajan hapertamat. Uudet ovat melkein yhtä nätit kuin alkuperäiset, ja sopivat hyvin yhteen vanhojen ovenkarmien kanssa. Voin erittäin lämpimästi suositella listojen teettämistä: nuo kolmiportaiset listat teetettyinä eivät maksaneet sen enempää kuin Bauhausin valmiit peruslistat.

Summa summarum: lattian vahaus on toistaiseksi tuntunut erittäin hyvältä ratkaisulta sekä ulkonäön että käyttöominaisuuksiensa puolesta, mutta aika näyttää, miten vaha kestää käyttöä ja miten vahattu lattia ikääntyy.

Kommentit

Murkinamasu (Ei varmistettu)

Eikö oikeasti listojen teettäminen ole tuon kalliimpaa? Voisitko kertoa käyttämänne sahan yhteystiedot, koska meillä on myös remppa edessä ja ne Bauhausin peruslistat jäävät noiden jalkoihin 6-0.

Remontoija (Ei varmistettu)

Minuakin kiinnosta missä teetitte koska tarve varsin akuutti myös täällä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Todellakin, vaikka maksaisi tuplasti, teettäkää listat ennemmin kuin ottaisitte tällaiset jotain ihme massaa olevat listat (jotka sitten turpoavat, jos kastuvat kunnolla), jotka mulla on. Nuo on oikein kauniit!

LiK (Ei varmistettu)

En muista kommentoinko sulle aikasempaan postaukseen tosta Osmosta, mutta nyt ainakin! Meillä 2 vuotta sitten tehtiin remontti vanhaan puulattiaan, josta hiottiin lakat ja muut pois. Käsiteltiin se konjakki-sävyisellä Osmolla ja tyytyväisempi en voi olla! Meillä on 6 ja 8 kg kissat, jotka tietysti juoksee vauhtia Bolt eteisen ja makkarin väliä kynnet ojollaan. Kuitenkin naarmuja on tähän nähden vähän ja lopulta ne ovat tuoneet "vanhaa", kulunutta fiilistä lattiaan. Ihastuin silloin Osmoon niin, että käsittelen kaikki työnikin sillä.:) Ja kosteuden kesto niissä on loistava! Eli ei haittaa vaikka ne punaviinit läikkyykin valkoiselle lattialle:)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana lattia teillä, väri on tosi kaunis. Meillä koivusta tehdyt rappuset on käsitelty myös Osmo colorilla.
Teidän koira on kyllä ihana, ihan kuin meidän Edi-westie!

-Elina

tiia_

Tosi kaunis lattia! Meillä vielä pähkäillään, mitä vanhalle lautalattiallemme tehdään - saadaanko se kunnostettua vai pitääkö laittaa uusiksi. Ihanat listat myös!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei Eeva! Pakko kysyä, millainen on käytössä työ Hay:n nojatuoli? Onko mukava vai jääkö pahasti raitoja peppuun? Tarvitsisin olohuoneeseen vielä yhden tuolin ja tuo on kovassa harkinnassa, mutta tuo käyttömukavuus mietityttää. On se kuitenkin niin kaunis! Oletteko käyttäneet jotain pehmustetta/vilttiä tuolin päällä? Kiitos jo etukäteen :)

Ellinoora

Neiti Naarmu (Ei varmistettu)

Tietääkö joku tarkalleen miten tuo naarmujen paikkailu itse helposti sujuu?

LiK (Ei varmistettu)

Kun häiritseviä naarmuja tulee ja haluat paikata ne, rajaa alue teipillä, hio vanhat öljyvahat rajatulta alueelta pois ja paikkaa syvät naarmut puukitillä. Valitse kitiksi samansävyinen kuin lattian materiaali (yleensä kuusi tai mänty). Kun kitti on kuivunut hio se tasaiseksi lattian kanssa ja käsittele uudestaan samalla Osmon sävyllä. OsmoColorin sivuilta löytyy varmaankin tarkempaa tietoa tai sitten kysymällä sieltä sähköpostilla:)

LiK (Ei varmistettu)

Kun häiritseviä naarmuja tulee ja haluat paikata ne, rajaa alue teipillä, hio vanhat öljyvahat rajatulta alueelta pois ja paikkaa syvät naarmut puukitillä. Valitse kitiksi samansävyinen kuin lattian materiaali (yleensä kuusi tai mänty). Kun kitti on kuivunut hio se tasaiseksi lattian kanssa ja käsittele uudestaan samalla Osmon sävyllä. OsmoColorin sivuilta löytyy varmaankin tarkempaa tietoa tai sitten kysymällä sieltä sähköpostilla:)

Tyyne (Ei varmistettu)

Vou, noi listat tuo kyllä ihanan viimeisen silauksen :)

Eeva Kolu

Kiitos kommenteista!

Murkinamasu & Remontoija, kysyin poikaystävältä listat tehnyttä firmaa, ja se vastasi, että "no se Teemun isän firma, en mä muista nimeä". Eli tästä ei nyt ikävä kyllä ole teille kauheasti hyötyä :( Mutta joku loimaalainen saha se oli. Puutavaraa myyviä kauppoja ja sahoja löytyy kyllä googlaamalla tosi hyvin, suosittelen siis etsimään jonkun lähimaastossa olevan ja soittamaan sinne suoraan ja kyselemään hinnoista ja mahdollisuuksista.

Ellinoora, no eihän tuo Hayn nojatuoli toki mikään löhötuoli ole, mutta siitä saa helposti pehmeämmän joko viltillä tai istuintyynyllä. Meillä ei ole nuo olleet vielä kauheasti käytössä, koska olohuoneessa ei ole vielä mitään muita kalusteita, joten ei juurikaan vielä oleskella siellä. Mutta noissa on kyllä todella hyvä ja mukava istua, ovat ergonomisesti muotoillut, mutta eivät tietenkään mitkään pehmoiset laiskanlinnat :D Riippuu siis varmaan, mitä hakee: jos haluaa sellaisen tuolin, jolle voi tuntikausiksi uppoutua lukemaan kirjaa, niin sitten en ehkä hankkisi tuota. Mutta jos haluaa sellaisen tuolin, jolla vieraiden on mukava istuskella vaikka illanvietoissa, niin joo, ei mitään ongelmaa!

LiK, kiitos vinkistä, itselle ei ole tullut tämä tilanne vielä eteen :)

VierailijaC (Ei varmistettu)

Ikävä kyllä monissa paikoissa listan teettäminen saattaa vaatia esimerkiksi kilometrin tilausta tms. Eli ehkä teidän listoissa hintaa laski tuo "Teemun isän firma", eli tuttu teki. Mutta aina kannattaa kysellä.

Poikaystävä (Ei varmistettu)

Listojen tekemisessä kriittistä on se, että jos sahalla on valmiina terä sopivaan profiiliin. Terän tekeminen halutunlaiseksi tietysti maksaa ekstraa, mutta yleensä kaikilla sahoilla on ihan mukavasti terävalikoimaa. Vaikka tässä tilanteessa "kaverin iskä" tekikin listat niin eipä ne paljoa hintaan vaikuta, yleensä enemmänkin toimitusaikoihin. :)

Lattialankuissa ei myöskään kannata luottaa uunikuivaukseen, vaan jos asunnossa on paljonkin erilainen kosteusprosentti, kuin lankussa (siis niin että asunto on kuivempi kuin lankku), niin asennuksen jälkeen rakoja varmasti tulee. Mutta se nyt on ihan makukysymys salliiko pienet raot, vai haluaako täysin sileän lattian.

Eeva Kolu

VierailijaC, ei saatu kaverialennusta ja vaikka oltaisiinkin saatu, niin eipä tuo olisi kovin kallista ollut, vaikka siihen olisi tullut tuplatkin päälle. Soittelin lista-asioissa useammallekin puumyyjälle ja kaikki olisivat mielellään ottaneet yksityiskodin suhteellisen pienen tilauksen vastaan!

Eeva Kolu

Niin ja lukekaa kaikki lattia-asioista kiinnostuneet Poikaystävän kommentti, se tietää, mistä puhuu mua paremmin :D

Vierailija (Ei varmistettu)

On kaunis! Itsellä myöskin Osmotettu lautalattia, mutta 4 vuoden jälkeen valitsisin toisin. Minusta vaha on vaikea pitää puhtaana ja lattia kellastuu esim. huonekalujen alta. Toki tämä korjantuu kun pinta saa happea, mutta nyt valitsisin tosin. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mekin asumme ihan Turun keskustassa vanhassa puutalossa. Remontoitu koko koti pikku hiljaa vuosien varrella, ja koska meilläkin lattia oli pakko uusia (vanha lautalattia oli puoli metriä alempana, joten ei oikein onnannut), me ostimme ihan k-raudasta lattialannkua, taisi olla vielä jotain ns halpaa ö-luokkaa. Hyvä tuli, meillä maalattuna vitivalkoiseksi ja nyt muutaman vuoden asumisen jälkeen alkaa näyttää todella kivalle. Rakojaon tullut ja elämä alkaa näkyä. Ja paikaillu on ihan helppoa valkoisen lattiamaalinkin kanssa. :)
Lautalattia <3

Erkkixxx (Ei varmistettu)

Erikoishöyläämö tekee tuommoista listoihin liittyvää.

http://www.erikoishoylays.fi/index.html

mariann (Ei varmistettu)

Ihana lattia! Tiedätkö Osmo Colourin öljyvahanne sävystä tarkemmin, eli onko kyseessä "3040 Kuultava valkoinen" vai "3041 Valkotammi, matta"?

ofa (Ei varmistettu)

Tuo osmon "öljyvaha" on aika kaukana aidosta öljyvahasta, sisältää myös liuotinbensaa.. Me käytettiin toista saksalaista Biofarbenia (www.biofarben.fi) ja vahattiin lattia harmaaks. Mut öljyvaha on kylä ehdottomasti lakkaa tai maalia mukavampi paljaille varpaille :)

Huvila (Ei varmistettu)

Hei! Kaunis lattia ja näyttää kivan mattapintaiselta. Minuakin kiinnostaisi tietää oliko sävy "3040 Kuultava valkoinen" vai "3041 Valkotammi, matta"?

Sum (Ei varmistettu)

Hei. Lattia näyttää todella upealta! Olemme myös juuri käsitelleet koivunlankkulattiamme osmo colorin kuultovalkoisella öljyvahalla. Haluaisinkin kysyä, miten öljyvahattu lattia on menestynyt muutaman vuoden aikana ja onko antaa jotain hyviä vinkkejä esim. lattian siivoukseen/hoitoon. Osmo colorin sivuilla oli myös erikseen maininta siitä, että öljyvahatulle lattialle ei suositella mattojen käyttämistä ensimmäiseen puoleen vuoteen kellastumisen vuoksi. Onko sinulla kokemusta lattian kellastumisesta?

Annawinb (Ei varmistettu)

Hej! Tosi hieno lattia! Muitatko mikä valkoinen syvä olet käyttänyt? Minäkin haluan vähän samanlainen :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.