Marraskuun lukuhaaste (ja mikä siinä lukemisessa nyt muka on niin vaikeaa)

Olin alunperin ilmoittautunut mukaan marraskuun punnerrushaasteeseen. (Just siihen samaan, jossa sinunkin kaikki Facebook-kaverisi ovat mukana.) Sitten tuli mieleen, että sellainen määrä punnerruksia ilman yhtään lepopäivää ei ole välttämättä kauhean hyvä idea muutenkin rutiseville kyynärpäilleni.

Löysin onneksi marraskuulle toisen haasteen, jossa ei ole loukkaantumisriskiä. Kamuni Anna ilmoitti Instagramissa osallistuvansa lukuhaasteeseen, jossa luetaan marraskuun ajan joka päivä vähintään 30 sivua kaunokirjallisuutta.

En tiedä onko tämä jonkin tahon organisoima laajempikin haaste vai Annan oma juttu, mutta kajautin joka tapauksessa heti olevani mukana. (Lisäys: Kiitos lukijalle lisätiedoista - tämäkin haaste on Facebookista peräisin, löytyy täältä.)

Nykyään taitaa olla niin, että ihmiset unelmoivat kirjojen lukemisesta enemmän kuin oikeasti lukevat niitä. Olemme kavereiden kanssa monesti naureskelleet, että edelleen tituleeraamme itseämme koviksi lukijoiksi ja lukijatyypeiksi vaikka edellisestä loppuun saatetusta romaanista olisi vierähtänyt pari kuukautta...

Omalla kohdallani kyse ei ole tahdonpuutteesta eikä ajanpuutteesta - löytyyhän sitä aikaa tv-sarjoille ja Facebookillekin. Kyse on jostain paljon pelottavammasta: minulta ei nykyään tahdo enää löytyä keskittymiskykyä lukemiselle.

Luin nuorempana ja vielä yliopistoaikoinakin monta kirjaa viikossa, mutta viime vuosina tahti on merkittävästi hidastunut. Luen kyllä edelleen verrattain paljon, mutta en osaa enää samalla tavalla uppoutua tuntikausiksi kirjojen maailmaan. Nykyään se onnistuu oikeastaan enää lomalla, kaukana omasta arjesta.

Olen miettinyt syitä asialle. Älypuhelimet, sosiaalinen media ja niiden mukanaan tuoma erilainen lukutapa ovat takuulla vaikuttaneet asiaan. On vaikea keskittyä pitkiin teksteihin, jos päivät pitkät silmäilee otsikoita ja klikkailee linkistä toiseen. En kuitenkaan usko, että kyseessä olisi mikään peruuttamaton aivovaurio, vaan tapa, johon on opittu ja josta voisi harjoittelulla oppia myös pois. 

Toinen pirulainen saattaa olla salakavala tehokkuusajattelu. Yrittäjällä ei ole varsinaisia työaikoja, joten sorrun usein tiedostamattani ajattelemaan että juuri nytkin pitäisi/voisi/kannattaisi tehdä jotain hyödyllistä. Oikeasti uskon nimenomaan siihen, että ihmisten kannattaisi tehdä enemmän asioita ihan vain siksi, että niistä saa iloa - mutta jännästi sitä tiedostamattaan kuitenkin sortuu miettimään että nytkin voisi edistää sitä ja tätä asiaa. 

Tästä syystä lukuhaaste tuleekin oikein mainioon väliin. Se nimittäin pakottaa varaamaan joka päivä aikaa asialle, jota ihan oikeasti haluan tehdä. Koska minä ihan oikeasti haluan lukea enemmän kirjoja, mutta ennen kaikkea haluan taas löytää sen tavan nauttia niistä uppoutumalla tarinoihin ja erilaisiin maailmoihin kunnolla, ilman jatkuvia keskeytyksiä.


Tutkimusten mukaan uuden tavan muodostuminen kestää keskimäärin 66 päivää. Eli osallistumalla lukuhaasteeseen olen jo puolessavälissä kohti sitä, että kaunokirjallisuuden lukemisesta tulee minulle taas päivittäinen tapa.

Kuka muu on messissä?

Kommentit

maarett (Ei varmistettu)

Voi, tunnistan itseni kuvauksestasi täysin! Olen aina ollut "lukijatyyppi", mutta parin viime vuoden aikana on tullut luettua vain muutamia kaunokirjallisia teoksia, vaikka ajasta ei ole puutetta. Nyt tulee loppu keskittymiskyvyttömyydelle - messissä lukuhaasteessa!

Eeva Kolu

Hienoa! Tuuhan sit kertomaan mitä kirjoja luit :)

annamar (Ei varmistettu)

Juu kyllä olen pohtinut tähän lähtemistä, mutta. Miulla ei ole kirjojen suhteen mitään itsehillintää! 30sivua saattaa ollakkin kohta 300. Joten ehken tarvitse tätä haastetta 'pysyäkseni' lukijana. Vaikka tulihan sitä taas kirjamessuilta ostettua ja kirjaston pinokin on melkoinen. Huuh! :') Jos ottaisi haasteen niin, että 30x7=210sivua viikossa vähintään. Niin voisin lukea yhtenä päivänä ne 300 ja muuten pysyä ns. ruodussa.

Sellaisesta olen kyllä vähän unelmoinut, että kirjan viikossa lukisi. Totta on kyllä, että kun alkaa lukemaan niin muistaa että sillekin pystyy järkkäämään aikaa. Olen itse karsinut sarjojen tuijottelusta ja lukenut enemmän.

Eeva Kolu

Heh! Minä en kyllä näe mitään negatiivista siinä jos innostuisi lukemaan enemmänkin kuin 30 sivua päivässä :) Kivaa lukumarraskuuta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Miekin mukana! Ihana haaste ja tunnustan että mulla on just tuo sama ongelma, en meinaa jaksaa keskittyä vaan välillä pitää tarkistaa muka joku tosi tärkeä juttu puhelimella netistä tai tehdä joku pikkujuttu joka tulee mieleen. Ärsyttävää! Lisäksi olen huomannut että hamstraan kotiini kirjoja mitä haluan lukea, kirjastosta, kavereilta, alennusmyynneistä... Ja lisäksi nukkumaanmenorituaalini kautta aikojen on ollut lukea romaania hetken verran rauhoittuakseni, niin nytpä senkin saattaa ajaa joku älypuhelimen sovellus. Mutta jes, marraskuun pimenevät illat tuntuvat nyt mukavan kotoisilta tämän haasteen myötä. Tosin olenpa mukana myös punnerruahaasteesaakin :)

Eeva Kolu

Lukemista ja punnertamista, just oikea balanssi :)

eveliina
Kult!

Loistava idea, mukana ollaan! 

minareetti (Ei varmistettu)

Muuten kyllä mutta kun on NaNoWriMo enkä viitsi hirveästi lukea kun sitten kirjoista luetut asiat puskevat liian vahvasti omaan tekstiin. Ehkä pidän oman lukuhaasteeni joulukuussa, joululomalla ainakin luulisi olevan aikaa syventyä kaunokirjallisuuteen. :-)

karoliin (Ei varmistettu)

Ooh, mä lähden mukaan!

Mun ajatuksissa oon edelleen se himolukija; yksi niistä kakaroista joka raahasi kirjastosta kotiin muutaman hyllyllisen kirjoja joka kuukausi ja luki ne kaikki.
Jossain vaiheessa päälle parikymppisenä vain havahduin siihen, että en vaan enää lukenut juuri mitään. Koska ihanneminä kuitenkin saisi ihan varmasti ihan kohta taas palattua harrastuksen pariin, juujuu, jatkoin kirjojen lainaamista kirjastosta ja ostamista alennusmyynneistä, mutten saanut niistä moniakaan luettua. Lopulta lopetin kirjastossa käymisen ihan täysin, koska myöhästymismaksut lukemattomista kirjoista olivat liian suuri menoerä.

Silloin harvoin kun tartuin kirjaan, ahmin sen velvollisuuksista ja vuorokaudenajoista välittämättä alta aikayksikön, niin ihanaa se oli. Joka kerta mietin, että miksi helvetissä en lue enempää. Mulla on kirjahyllyt täynnä koskemattomia uusia maailmoja ja mä käytän aikani stressaamalla töistä tai netissä lukemassa että Intiassa syntyi kolmipäinen vuohi.

Lukemisen ei tarvitse olla kaikille tärkeää, ja vierastan esimerkiksi televisionkatselun dissausta - mutta itse saan kirjoista niin paljon, että haluan tehdä lukemisesta taas elämäntavan. Materiaalikin löytyy valmiiksi omasta hyllystä, kiitos takavuosien optimismin... :D

Tiia / Black + White = Grey (Ei varmistettu) http://blackpluswhiteisgrey.casablogit.fi

Tunnistan itseni niin hyvin tuosta tekstistäsi! Itse aina jaksan sanoa, että kaikkein tärkein ja rakkain harrastukseni on nimenomaan lukeminen, mutta tosiaan, viime kuussa taisin lukea peräti kaksi kirjaa. Normaalisti lukemiseni kulta-aikoina kun tuo luku on ollut tosiaankin pikemminkin kaksi kirjaa viikossa. Haluan siis ottaa osaa tähän haasteeseen, ja lukea pois tuon hemmetinmoisen kirjakasan, joka minulle on viimeisen puolen vuoden aikana kertynyt. Ostelen nimittäin edelleenkin säännöllisesti uusia kirjoja, vaikka ne edellisetkin ovat vielä lukematta : ).

Elliinainen (Ei varmistettu)

Absolutely mukana! Ja kerran kuussa kirjoitan postikortin myös ( jo tovin aikaa...se vasta unohdettu tapa onkin!)

tiia_

Sama vika täällä: tituleeraan itseäni lukijaksi, mutta luen ihan hävettävän vähän nykyään. Syyllistyn usein väittämään, ettei lukemiselle ole muka aikaa, vaikka todellisuus on juurikin kuvailemaasi "no pitäisi tehdä jotain hyödyllistä"-ajattelua tai someilusta aiheutunutta arjen ja keskittymiskyvyn sirpaloitumista. Mutta mukana ollaan tässäkin haasteessa - mulla on jo käynnissä "älä osta uusia vaatteita vuoteen"- ja "pukeudu vain kirpparivaatteisiin"-haasteet. :)  

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Tuo on kyllä niin totta, että lukemiseen ei enää samalla lailla osaa keskittyä kuin ennen. Juteltiin just mieheni kanssa itseemme tuskastuneina siitä, että ollaan tällä hetkellä aivan liian riippuvaisia somesta. Mä pidän itseäni edelleenkin ahkerana lukijana ja onhan mulla koko ajan joku kirja kesken, eri asia sitten on, miten nopeasti sen saan loppuun...

Olen mukana haasteessa! :)

Katrikkk (Ei varmistettu)

Haaste on alunperin Karo Hämäläisen ideoima, ja sille on omat facebook-sivut https://www.facebook.com/events/1504276173166924/?fref=ts.

Minäkin olen mukana haasteessa :)

ameliaemilia

Mukana! Tykkään kovasti kaikista historia-aiheisista romaaneista ja kävin jo kirjastossa lainaamassa muutaman. Kiva haaste!:)

Krisu (Ei varmistettu)

Kiitokset ihanasta blogista! Löysin tämän vasta hiljattain ja tykkään kovasti. Luksuspäivä tänään: ihan yksin kotona ja olen tehnyt ohjeittesi mukaan bataatti-kookoskeittoa sekä vanhemmalla ohjeella tomaattikeittoa. Aivan ihania kumpikin ja keitosta tulee aina hyvä omatunto (kuten Anna-Leena Härkönen on todennut). Sen lisäksi olen lukenut. Mitä sitä muuta ihminen tarvitsee ;)?

Vierailija (Ei varmistettu)

Loistava haaste, mä oon messissä!
Jotenkin tuo keskittymisen puute osui ja upposi. Ja sille tarttee tehdä jotain.
Pari vuotta sitten ajoin autolla yli 40 000 km/vuosi. Silloin äänikirjoja tuli kuunneltua läpi melkoinen setti. Esim. Sinuhen en koskaan jaksanut pitää käsissäni lukeakseni sen. Mutta Lars Svedberg luki sen niin hyvin, etten välillä malttanut mennä töihin, kun tarina jäi hyvään kohtaan. Välillä tekee mieli lähteä vain ajamaan jonnekin kuullakseen jonkun hyvän kirjan.
Mutta nyt lasken iPadin pois ja lähden lukemaan. Onhan jo pari päivää lukukuuta mennyt.

Oranssinen

AIna mukana lukuhaasteissa :) Eikä tee edes tiukkaa, koska olen himolukija: menee niin perinteiset kuin digiversiotkin...just kirjasin viimeisimmän lukukokemuksen (Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia).

Se oli 120. kirja tänä vuonna.

Titta K (Ei varmistettu) Http://kotivuori.blogspot.fi

Loistava haaste! Olen mukana. Tunnistan ja tunnustan myös tuon päivää vallanneen silmäilyyn ja nopeatempoisen lyhyisiin sälä-teksteihin keskittymisen. Olen jo jonkun aikaa tehnyt tietoisesti muutosta. Nykyisin istun ihan huoleti bussissa ja ratikassa räpläämättä kännykkää. Maisemat ja kanssamatkustajien tekemisten seuraaminen riittää. Ja oh-oh, joskus kännykkä jää kokonaan kotiin kun pistän oven perässä kiinni :)

anniini (Ei varmistettu)

Eeva, luotan kirjamakuusi.

Olen maailman huonoin lukija, enkä lukenut yläasteaikojen pakollisten tuntemattomien ja sieppareiden jälkeen kuin yhden käden sormilla laskettavan määrän kirjoja. oikein hävettää.

Jos saisit suositella 5..tai vaikka 10 kirjaa, jotka pitäisi ehdottomasti lukea, tällaisen en-lue-kirjoja-ihmisen silmin, mistä lähtisin liikkeelle, jotta tuo ah niin kadehtimani lukuinto löytyisi jostain? Romantisoin sitä mielikuvaa itsestäni kirjan, teekupin ja suklaan kanssa villasukissa sängyssä. Joo, haluan aloittaa lukemaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Allekirjoitan täysin! Ahdistaa oma lukemattomuus ja keskittymiskyvyn puute! Mutta ongelma on ollut myös hyvien kirjojen löytäminen. Viimeiset kymmenen kirjastosta lainattua kirjaa ovat jääneet kesken, koska eivät olleet sen tyylisiä, joista olisin pitänyt. Lukuvinkkejä siis kehiin!

JenniemiliaKoo (Ei varmistettu) Http://jetitravel.blogspot.com

I'm in!

Oon itsekin huolestuneena huomannut, kuinka vaikea nykyään on ottaa kirjaa käteen ja rauhoittua. Kyllä se lukeminen sitten siitä, kun saa aloitettua, mutta mikä siinä alkamisessa onkaan niin vaikeaa?

Ehkä tää haaste tosiaan auttaa alkuun lukurutiinin palauttamisessa.. Toivoa sopii. Pitäisiköhän haaste venyttää samantien suoraan tuohon 66 päivään?!

sonja s.t. (Ei varmistettu)

Voi kiitos ihana Eeva kun puit sanoiksi kaiken mitä olen ajatellut viime aikoina! Opiskelun vuoksi lukuinto on vähän katkolla mutta jospa ainakin yrittäisin tätä haastetta. Keskittymiskyvyn haluan ainakin palauttaa, kiitos sen muistuttamisesta. Hyvää alkavaa viikkoa suosikki kirjoittajalleni!

tunnels (Ei varmistettu)

Tämäpä sattui sopivasti! Viime viikolla aloin miettimään, kuinka monta kirjaa olenkaan tänä vuonna lukenut... ja huomasin, että kesäreissulle ostettu kirja oli vasta puolivälissä (!). Tästä voidaan kai päätellä jotain, hehe.. Lukeminen on itselläkin jäänyt ja samasta syystä kuin muillakin. En vain jotenkin jaksa keskittyä pitkiin kappaleisiin ja teksteihin? Kirjaa luettaessa silmä hapuilee vaan eteenpäin tekstissä.
Koitan nyt taas oppia lukemaan kaunokirjallisuutta ja vein itseni kirjastoon. Tällä viikolla olen taas huomannut, kuinka kätevä kirjasto on! Kirja on luettava tietyssä ajassa ja lainaamalla vaikka kaksi tai kolme kirjaa tahti vain nopenee... ;) Ja säästyy rahaa! Itsellä on ollut paha tapa ostaa kirjoja, ja koska mitään pakkoa ei ole ollut lukea sitä, se on jäänyt sohvan reunalle (ks. kesäreissukirja). Ja sitten tietty pitkään ajattelin, että pitää osta kirja, koska en kuitenkaan ehdi lukeen kuukaudessa mitään jne. ja tadaa, noidankehä on luotu.
Summa summarum, eli osallistun mielelläni haasteeseen :D Ja mielellään tehdään tästä myös tapa ensi vuodelle!

Mukana. Tosin en tiedä onko se niin kova haaste (enään/taas). Ilmottaudun myös näihin lukija-tyyppeihin joilta lukeminen on unohtunut, tai koko ajanhan mulla on ollu joku kirja kesken, mutta kun ennen luin useamman kirjan viikossa, on viime aikoina tahti ollut muutama kirja kuussa. Mutta jokunen tovi sitten palautin itseni ruotuun tämän asian suhteen ja laitan välillä aivan tarkoituksella läppärin syrjään ja kaivan kirjan esiin. Samoin kun pyhitän duunimatkat bussissa lukemiseen enkä kännykän räpläämiseen. Onnekseni omistan loistavan keskittymiskyvyn, joten lukeminen siellä ja täällä ja pienissä pätkissä onnistuu mainiosti! Vaikka parhainta onkin uppotua hyvään kirjaan oikein ajan kanssa ja rauhassa...

Lukija (Ei varmistettu)

Hyvä haaste tähän kuuhun!
Itse tein noin vuosi sitten syksyllä kesäloman jälkeen päätöksen, että en katso telkkaria ollenkaan, vaan käytän sen ajan tehokkaammin -lukemiseen. Ennen kuin jäin vain illallla sohvalle teekuppini kanssa kanavasurffailemaan, nyt en edes avaa telkkaria vaan automaattisesti otan kirjan esiin.
Tämä toimii! Ja kun lukee vähän niin kuin kokoajan, ei kirjojen väliin ehdi tulemaan taukoja vaan aina on vähintään kymmenen kirjaa odottamassa lukuvuoroa.
Ja kullä, olen paljon rentoutuneempi luettuna illalla kirjaa kuin katsellen jotain epämääräistä sarjaa, jota en kuitenkaan seuraisi yhtä jaksoa enempää. Toimii!
Plus Akateeminen kiittää uudesta vakioasiakkaastaan! :)

P.s. On ihan tutkittu juttu, että jos haluaa olla luova, kannattaakin tehdä jotain aivan muuta -kuten lukea ja kas kummaa, ne parhaimmat ideat/ratkaisut ongelmiin tulee siinä sivussa!

Kissis (Ei varmistettu) http://www.kissis.fi

Sama homma ton keskittymisen kanssa :( ! Ja sit se, että töiden jälkeen iltaisin vaan VÄSYTTÄÄ ja vaikka kirjassa ei oliskaan mitään vikaa, silmät painuu kiinni jo parin sivun jälkeen. Oi voi.

Supe (Ei varmistettu)

Mulla oli kans sama ongelma aiemmin, tuntui et ei pysty keskittymään kun selaili vaan facebookkia ja internettiä. Mutta helpotuksen sana kaikille: sitä pystyy kouluttamaan itsensä taas kirjan lukijaksi nimim. Rikos ja rangaistus kesken (on muuten hyvä, suosittelen).
Mut ihmeessä saat luettua jopa useamman kirjan viikossa? Mä oon jotenkin tosi hidas lukija ja se ärsyttää, ois kiva lukea enemmän, tällä hitaalla lukutyylillä lukusaldo jää aika pieneks. Ite luen suurinpiirtein kirjan muutamassa viikossa. Jos taas yritän lukea nopeammin, menee koko teksti ihan ohi et mitä just luin.

Vierailija (Ei varmistettu)

olen myös mukana! ensimmäinen kirja (Flynn: Kiltti tyttö) on otettu jo haltuun, seuraavana vuorossa Siri Hustvedtin Amerikkalainen elegia. tunnistan itseni nimenomaan tuosta kärsivällisyyden puutteesta. en ole lainannut kaunokirjaa kirjastosta aikoihin, ja omassa hyllyssänikin on rivi toistaiseksi lukemattomia teoksia. nyt se muuttuu!

Ihana haaste, tällaisiakin ehdottomasti tarvitaan! Itselläni lukeminen on kyllä aika hyvin pysynyt mukana elämässä, ehkä siksi, etten omista telkkaria ja nettiyhteyskin on viimeisen puolen vuoden aikana ollut heikonlainen. Mutta olen kyllä huomannut itsekin, että keskittymiskyky on nykyään huonompi. Vai onko sittenkin kyse siitä, etten ole aikoihin törmännyt riittävän kiehtoviin kirjoihin, joiden maailmaan uppoutua? En osaa sanoa, mutta jotenkin tuntuu, että hyvää lukemista on nykyään hankalampaa löytää.

LottaHei (Ei varmistettu) http://onnellisuustutkimus.tumblr.com/

Sama ongelma täällä! Poikaystäväni toiveesta meillä alkoi tällä viikolla uusi tapa: yksi ilta viikossa pidetään puhelimettomana, pädittömänä, tietonkoneettomana ja telkkarittomana. Kävin töiden jälkeen jumpassa, joten ihan hirveästi iltaa ei ollut jäljellä, mutta teki silti hyvää itselle ja parisuhteelle keksiä jotain muuta. Tuli juteltua ja luettua - tosin luin Liza Marklundia, joten kaunokirjallisuudeksi sitä ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua.

smes

Tuo on varmasti totta, että nykyään on tavallista lukea vain lyhyitä tekstejä, eikä keskittymiskykyä riitä pidempien tekstien lukemiseen. Itsekin todella nautin kirjojen lukemisesta, mutta jotenkin kirjaan tarttuminen ja lukemisen aloittaminen on nykyisin ollut hankalaa, vaikka kirjahyllyssä olisi monta lukemista odottavaa kirjaa. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.