melkein lomalainen

Mikä on parempaa kuin loma? No tietysti loma Turussa!

 

Olen päättänyt pitää ensimmäisen varsinaisen lomani herra ties kuinka pitkään aikaan ja otan tänään suunnan kohti lempparikaupunkiani.

 

Kun opiskelee ja tekee töitä kotoa, ongelmana on se, että työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy - tai pikemminkin katoaa. Moni kadehtii freelancerin vapaita työaikoja, ja toki niissä on puolensa. On ihanaa, että saa herätä silloin kun huvittaa ja järjestellä menonsa juuri niin kuin haluaa. Mutta harva tulee ajatelleeksi sitä, että kun ei ole määrättyjä työaikoja, ei myöskään ole määrättyjä loma-aikoja (puhumattakaan lomarahoista...). Se voi olla todella kuluttavaa.

 

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kertoa opiskelevansa ja tekevänsä töitä freelancerina ja saada vastaukseksi aa niin et sä et oo nyt töissä missään. Aivan kuin ilman kellokorttia tehty työ ei olisi työtä lainkaan. Älkää ymmärtäkö väärin, rakastan kirjoittamista ja opiskeluistanikin tykkään (ainakin joskus), mutta kuten kaikki tiedämme, mielekäskään työ ei ole verrattavissa siihen, että laiskottelisi päivät pitkät.

 

 

Melkein lomalaista virnuiluttaa, oijoijoi, kohta se alkaa...

 

No, enhän minäkään tietenkään tee töitä tai opiskele 24 tuntia vuorokaudessa, mutta koska kukaan ei ole määritellyt työaikaani, työt ja opiskelut kummittelevat mielessä koko ajan. Jouluaattona kirjoitin itku kurkussa yhtä juttua, koska yliopiston joulua edeltävän tenttisuman vuoksi sitä oli mahdotonta saada valmiiksi ennen joulua, ja tänä vuonna skippasin vapun juhlinnan, koska pyhä oli ainoa hetki jolloin pystyin keskittymään yliopiston esseisiin. Ulkomaanmatkoillakin touhu menee lopulta aina siihen, että "pitäiskö nyt sit kuitenkin yrittää kirjottaa sieltä joku matkajuttu, jos mä nyt kumminkin otan sen läppärin mukaan". Vähän aikaa sitten onneksi havahduin siihen että hei spede, tää ei voi enää jatkuu näin.

 

Haaveenani olisi löytää työhuone, jossa töihin voisi keskittyä rauhassa ilman, että kaupungille täytyy aina lähteä mukanaan matkalaukullinen tavaraa, ja ilman, että läppäri pitää pakata laukkuun joka kerta, kun haluaa käydä vessassa tai hakemassa juotavaa. Työhuone auttaisi erottelemaan vapaa-ajan ja työajan. Olisi mahtavaa, kun joka päivä voisi mennä johonkin paikkaan, joka on pyhitetty vain työnteolle. Toistaiseksi moista ei ole vielä pikkubudjetilla löytynyt, mutta siihen asti yritän vain opetella uudenlaista suunnitelmallisuutta ja ajankäyttöä. Jos ruudun takana könöttää muita freelancereita, olisi tosi kiva kuulla, miten te olette ratkaisseet tämän epätyöajan aiheuttaman stressin ja sekavuuden.

 

Itse ajattelin aloittaa nyt siitä, että pari kertaa vuodessa pidän ihkaoikeaa lomaa. Meni ihan liian kauan ennen kuin tajusin, että jos kukaan ei anna minulle lakisääteistä lomaa, minun täytyy ottaa sellainen itse. 

 

Se alkaa TÄNÄÄN iltapäivällä, jahka palautan vikat jutut ja käännökset. Sitten tämä tyttö ei aio viikkoon vilkaistakaan sähköpostia, eikä suoda ajatustakaan millekään muulle kuin kahviloille, kirjoille, joogatunneille ja lounassalaateille. Ehkä tälle blogille sentään vähän, mutta vasta sitten, kun loman Turku-osuus on ohi - koska läppäri ei lähde Turkuun mukaan.

 

Voikaa hyvin!

Kommentit

Ada (Ei varmistettu)

Olen kuvataiteilija ja luonnollisestikin toimin ilman ulkoapäin säädettyjä työaikoja. Ongelma ei ole se, että työt jäisivät tekemättä vaan se, että kunnianhimo ajaa tekemään liikaa. Kun itse määrittelee mikä on tarpeeksi, voi se raja alkaa pikkuhiljaa lipumaan kohti sitä, ettei mikään ja siitähän seuraa huono omatunto turhasta. On varmasti osa ammattitaitoa osata pitää asiat tasapainossa. Itse en työskentele enää viikonloppuisin, enkä arkisin klo 16.00 jälkeen. Toimii!

Anni (Ei varmistettu)

Loistavaa, että olet saanut tuollaisen ajatuksen! Tiedän tarkalleen, miltä tuntuu kun koko ajan joku asia kolkuttaa, että "tee minut nyt, niin ei tarvitse huomenna". Ja kun niitä asioita tekee jatkuvasti tuolla metodilla, niin yhtä äkkiä huomaa, ettei se helpota yhtään jos koittaa saada seuraavaa päivää kevyemmäksi edellisenä. Yhtä paljon tekemistä onnistuu ymppäämään jokaiselle päivälle ihan vahingossakin.

Minäkin olen onneksi oppinut järjestämään työn ja vapaa ajan sopivasti erilleen ja samalla pääsin eroon sellaisesta jatkuvasti jossain lymyävästä stressistä :)

Rupesimpas nyt jaarittelemaan, pointti oli kuitenkin se, että haluan toivottaa sinulle OIKEIN RENTOUTTAVAA JA IHANAA LOMAA ihanassa Turussa!! :)

Jou (Ei varmistettu)

Vaiherikkaasta keväästäsi lueskelleena olen ehdottomasti sitä mieltä, että olet lomasi ansainnut! Ja Turku on todellakin the paikka aloittaa se, itsekin koin siellä tänä keväänä jotain ainutlaatuisen hienoa ikävän sattumuksen jälkeen. Löysin blogisi lopputalvesta ja vietin muutaman illan sängyssä silmät sikkurassa arkistoasi lukien. Olet kadehdittavan lahjakas kirjoittaja ja ajatusmaailmassasi ja elämäntyylissäsi on jotakin tavattoman valloittavaa, joka on saanut minutkin pohdiskelemaan, kaipaisiko elämäni pientä uudelleenjärjestelyä. Siispä kiitos herättelystä, nyt tämäkin freelancer muistaa joskus kauniina päivänä sulkea koneen ja kaataa itselleen lasillisen kylmää valkoviiniä - kun tietää, että työhuoneessa se odottaa uskollisena aamullakin. Toivottavasti löydät oman työskentelysopukkasi, minua se on ainakin auttanut erottelemaan työtä ja vapaata toisistaan. Joskus jopa kykenen noudattamaan itselleni asettamia "tänään lopetan viideltä"-rajoituksia. Leppoisaa lomaa ja kaunista kesää.

ida365 (Ei varmistettu)

Jeee, ihanaa lomaa! Syö paljon mansikoita ja rentoudu! :-)

t. toinen lomailija

Eeva Kolu

Ada: tuohon kun pystyisi, se on tavoite! Että pyhittäisi viikonloput ihan muille jutuille ja tekisi työ-ja koulujuttuja vain neljään asti arkisin. Ehkä vielä joskus onnistun siinä :) ******************** Anni: mahtavaa, että olet onnistunut tuossa erottelussa! Itselläni on siinä vielä paljon tekemistä, mutta sentään olen jo tiedostanut ongelman - eikös se ole kaiken alku? :) ******************* Jou: kiitos kovasti ihanista sanoistasi, ja voi miten kivaa, että löysit aikoinaan tänne blogiin :) Ihanaa kesää! ************ Ida365: oi ihanaa, mahtavaa lomaa sinnekin! Syön salettiin paljon mansikoita, pääsenhän Turun torille hohhohhooo!!!! JEE!!!!

ida (Ei varmistettu)

moikka ja kiitos ihanasta blogista!:)
Mitä opiskelet? Mulla on tainnut mennä ihan kokonaan ohi.

Eeva Kolu

Ida: kiitos itsellesi! Opiskelen tiedotusoppia :)

Emmi (Ei varmistettu)

Tuttu juttu! Itse olen viimeisen puolen vuoden ajan työskennellyt freelancer kuvittajana nimenomaan kotoa käsin. Valitettavasti se ruokkii sisäistä työnarkomaaniani tekemään aivan järjettömiä määriä tunteja päivässä, ja jos joskus erehdynkin istumaan lounaalla pari tuntia, nipistän nuo tunnit sitten yöunista. Kauhukseni olen huvittuneena joutunut toteamaan myös sen, että keskittymiskykyni ja tuotteliaisuuteni on huipussaan puolenyön jälkeen. Kotona asuessani äiti oli aina se järjen ääni joka sanoi että hei, ei sun oikeasti tarvitse nyt, mene jo nukkumaan, mutta nyt kun asun yksin huoneessa, joka on myös työhuoneeni, kulutan monesti aikaa ihan huvikseni töihin jos ei ole muuta tekemistä. Tuleepahan ainakin hyvä mieli, kun saa jotain aikaiseksi!

Olen kokeillut säännöllisiä työaikoja yms, mutta ei ne tunnu toimivan mulla. Olen freelancer, siispä ovat myös työaikani ja -tapani hyvin "free". Onneksi pääsen pian loisimaan tuttavan studioon, ehkä sitten voi taas oppia elämään normaalisti. :)

Noora Katariina (Ei varmistettu)

Joo, en ole onnistunut erottamaan niitä toisistaan millään. Sama homma tuon lomailun ja matkajuttujen kanssa. Katsotaan, miten käy, kun meen kesäksi sanomalehteen töihin ja työajat onkin ennalta määrätty. Helppoa!

Hanna (Ei varmistettu)

Oi, mahtavaa lomaa! Olet varmasti sen ansainnut, siitä ei ole epäilystäkään. :) Oon vähän kadekin, oot saanut mut ihastumaan Turkuun mutten ole päässyt käymään n. kolmeen vuoteen. :( Nauti meidän muidenkin Turkufanien puolesta! :)

Oot maininnut muutamaankin kertaan että teet myös käännöksiä - saanko udella ootko tehnyt yliopistossa kääntäjän opintoja vai miten oot saanut noin ihanan homman harteillesi? :D Opiskelen itte englantia mutten käännöstiedettä ja harmittaa kun haluaisin kääntäjäksi mutten oikein osaa arvioida miten se onnistuu ilman noita käännösopintoja. :( (meillä on rekryihmiset käyneet luennoitsemassa kuinka meidän alan opiskelijat ovat työllistyneet mm. postinkantajiksi, tosi motivoivaa... :D)

Minna (Ei varmistettu)

Asuessani Lahdessa joitain vuosia sitten, tuskailin kun kotona ei opinnäytetyön kirjoittamisesta tullut mitään. Aina oli joku muu homma mihin tarttua. Minulle suositeltiin työpistettä, joita kirjasto vuokraa. Muistaakseni 50e/kk olisi saanut avaimen työtilaan, jossa ymmärtääkseni jokaiselle olisi ollut oma soppi. Mietin vaan, olisiko vastaavaa sinun kaupungissasi, ja olisiko se käyttökelpoinen sulle. Oman opinnäytetyöni kirjoitin lopulta kuitenkin kotona.

Esikko (Ei varmistettu)

Ihanaa lomaa!

Mä en oo kerenny käymään tanssitunneilla koulukiireiden takia KUUKAUTEEN! En oo myöskään ehtinyt kokkailla tai nähdä kavereita tai tehdä muutenkaan mitään lempiajanvietteitä. :/ Rajansa kaikella... Tänään alkoi mullakin loma ja aion heti ensimmäisenä mennä punttikselle. Tein myös macaroneja ja prinsessakakun kaiken kunniaks ja ah miten ihanaa oli leipoa! :)

niina.karo@gmail.com (Ei varmistettu)

Erittäinkin tuttua myös itselleni tuo työajan hämärtyminen omalla toiminimellä työskennellessäni yksiössäni, joka on myös toki kotini, mutta myös työtilani. Liiemmin ei pääse hommiaan eroon kuin korkeintaan jääkaapille ja kahvinkeittimelle piipahtaessaan tai suihkutiloissa virkistäytymässä käydessään. Toisaalta ihanaa kun työt ovat käden ulottuvilla aina kun inspiraatio iskee, mutta toisinaan tulee ahdistava olo ja haluaisi irtautua siitä kaikesta hetkeksi. Ei ole hyväksi ihmiselle olla aina saatavilla ja sähköpostin päässä. Tätä mieltä ainakin itse olen. Itse olen pyhittänyt itselleni omaa vapaata rentoutumisaikaa erilaisten tv-ohjelmien parissa, jolloin en tee töitä koneen ääressä. Pyrin myös sulkemaan tietokoneen aina viimeistään ennen puolta yötä. Toki joskus vaikeaa, mutta myös kannattavaa oman jaksamisen kannalta.

Muistahan viettää ansaittu ja rauhallinen loma ilman netin ja koneen vuorovaukutusta ja anna mielesi vaellella vapaasti kesäisillä niityillä! : ) <3

Lomalainen (Ei varmistettu)

Tämä postaus sattuikin hyvään aikaan, sillä tulin itse juuri kotiin kevään viimeisestä tentistä ja aloitin lomani lukemalla blogeja. :) Vaikka en freelancer olekaan, niin tänä keväänä hurjan kurssimäärän ja satunnaisten sijaisuus-töiden takia on tuntunut siltä, että vapaa-aika on tosissaan kadonnut johonkin. Pääsiäisloma ja vappukin menivät esseitä kirjoittaessa ja sijaisuuksiakin tulee miten sattuu, eikä niistä uskalla kieltäytyäkään, kun rahaa tulee ja työkokemus karttuu. Onnekseni (ja rahapussini epäonneksi) en tänä kesänä saanut kesätöitä ollenkaan, joten edessä on 3 kuukautta ihanaa lomailua. Toki gradu pyörii taustalla ja ajatuksissa, mutta ainakin ensimmäiset viikot olisi tarkoitus keskittyä ihan vain lomailuun ja palailla gradun pariin sitten joskus sateisina päivinä. Ihanaa lomaa sinullekin! :)

MaijuEmilia (Ei varmistettu)

Ainakin Jyväskylässä pääkirjasto vuokraa pientä korvausta vastaan työhuoneita, joita olen kuullut käytettävän esimerkiksi gradun kirjoittamiseen. Eiköhän sellainen soveltuisi myös muihin kirjoitustöihin? En tosin tiedä, onko pääkaupunkiseudun kirjastoissa samanlaista mahdollisuutta.

sari (Ei varmistettu)

hanki lapsi!

omia opintoja rytmittaa varsin tehokkaasti se etta lapsi on hoidossa klo 9-16, eli se on mun tyoaikaa ja sen jalkeen on todellakin pakko laittaa pillit pussiin. ikava kylla tyoaika jatkuu illalla lapsen mentya nukkumaan, enka ole ihan viela keksinyt miten saan itsenikin noudattamaan omaa nukkumaanmenoaikaa...

Mira (Ei varmistettu)

Niin sä oot kesän (ainaki osittain) Turussa? Hitsi jos törmään suhun jossain nii tuun ahdistelemaan! :D

sannero (Ei varmistettu)

been there done that. Itse olen myös lehtimaailman leivissä ja rakastan ja vihaan sitä. Siinä vaiheessa, kun minä jouluaattoaamuna heräsin ensimmäiseksi ajatukseen "en saa sitä yhtä juttua ikinä kirjoitetuksi" päätin, että näin ei todellakaan tule jatkumaan. Silloin minulla oli kaksi paikkaa jonne kirjoitin, nyt niitä on enää yksi. Eikä minusta koskaan tule oikeasti toimittajaa, ainakaan freelanceriä, tämä on vähän niinkuin harrastus. En kestäisi sitä stressiä. Minä haluan säännölliset työajat!

Toivottavasti keksit keinon vapaa-ajan löytämiseksi ja tervetuloa lomalle tänne Turkuuun, kesäTurku on niin paras!

Pinja aka Pitkä (Ei varmistettu)

V on työhuoneella, josta maksaa 50e/kk. Työhuoneella on yleensä pari tyyppiä maksimissaan kerrallaan. Suurin osa on arkkitehteja, sit on joku kuvittajatyyppi tai joku. Ei se ehkä maailman rauhallisin paikka ole, mutta hyvä henki ja erinomainen sijainti. Mut ei mikään siistinnäköinen hipsteriluola vaan vähän sotkuinen. Jos on loman jälkeen ajankohtaista, voin kysellä onko niillä tilaa :)

Mimatsu (Ei varmistettu)

"Läppäri kainalossa pissalle" -problematiikan voi ratkaista n. 10 euroa maksavalla läppärin vaijerilukolla. Mars verkkokauppaan, kyllä ne siellä ohjeistaa. Viikon vainoharhaisuuden jälkeen tottuu siihen, että se kone tosiaan jää siihen pöydän ääreen yhden lukollisen vaijerin varaan eikä häviä yhtään mihinkään.

Anniina Marianne (Ei varmistettu)

Olet kyllä lomasi ansainnut! Tervetuloa Turkuun!

milli (Ei varmistettu)

Ymmärrän hyvin itse määriteltävien työaikojen stressin, töiltä ei pääse pakoon ellei itse lähde. Hyvä, että olet saanut aikaiseksi pienen etäisyyden ottamisen. Oikein rentouttavaa lomaa!

ps. Tykkäsin kovasti sun ihonhoito-tuotteet postauksesta blogspotin puolella ja linkkasin sen blogintapaiseeni (lily.fi/palsta/iho-kesakuntoon), ajattelin vaan, että vois olla kohteliasta ilmoittaa :)

http://kaukanakavalamaailma.blogspot.com/ (Ei varmistettu)

Itse olen myös elänyt vuosia (okei kolme) opiskellen ja free-juttuja kirjoitellen. Nyt olen töissätöissä ja tuntuupa kivalta tietää, että tänään sunnuntaina saan ottaa rennosti, sillä vasta huomenna on mentävä töihin.

Trix (Ei varmistettu)

I bow down hbulmy in the presence of such greatness.

Chamomile (Ei varmistettu)

It's much eiaser to understand when you put it that way!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.