Nuoret miehet eksyksissä kesäisissä kaupungeissa

Tässä postauksessa oli tarkoitus kirjoittaa kirjoista, joissa nuoret miehet vaeltelevat päämäärättöminä kesäisissä kaupungeissa.

Idea tuli mieleeni, kun luin Peter Cameronin kirjan Someday This Pain Will Be Useful to You. Sitä miettiessäni muistin nimittäin ainakin kaksi tai kolme muuta kirjaa, jossa nuoret miehet vaeltelevat päämäärättöminä kesäisissä kaupungeissa (ja miettivät, mitä haluavat elämältä), mutta nyt en muistakaan kuin yhden - Riku Korhosen Lääkäriromaanin.

Kamalasti muuta yhteistä näillä kirjoilla ei tietenkään ole. Korhosen sankari on vähän härski turkulainen, Cameronin päähenkilö rikkaan perheen newyorkilaisvesa ja epäuskottavan kiltti ollakseen 18-vuotias newyorkilainen ihmisvihaaja. Kummassakin kirjassa on kesä. Kumpaakin päähenkilöä taitavat ärsyttää muut ihmiset ja kumpikin ärsyttää lukijaa, mutta samaan aikaan kumpikin on kuitenkin vähän symppis.

Cameron on onnistunut luomaan päähenkilö Jamesista juuri sellaisen tyypin, jollaisia tietynlaiset teini-ikäiset ihmiset ovat (ja jollainen minäkin olin). Sellaisen vähän ärsyttävän (paikoitellen tosi ärsyttävän), joka kuvittelee olevansa ensimmäinen henkilö maailmassa, joka on koskaan kyseenalaistanut muita ihmisiä ja vallitsevia tapoja. Tiedättehän. Sellainen, joka ei tiedä mitään raivostuttavampaa kuin aikuiset, jotka hymyilevät tietäväisesti ja sanovat voi, se on toi ikä, mutta joista isona tulee itse tietäväisesti hymyileviä aikuisia.

Että sikäli. En nyt tiedä, mitä muuta ajattelisin tästä kirjasta, jota on kovin ylistetty ja joka on takakannen mukaan LA Weeklyn kriitikon mielestä "possibly one of the all-time great New York books". En tosiaan tiedä. Viihdyttävä ja paikoitellen hauska kirja lukea juurikin nyt kesällä, mutta ei tästä nyt kamalasti jäänyt käteen.

Suosittelen hikisiin kesäisiin iltapäiviin kun mietit, mitä tekisit elämälläsi. Tosin suosittelen ehkä vielä mieluummin sitä Lääkäriromaania, josta en siitäkään tavallaan tajunnut mitään, mutta josta kuitenkin tiesin pitäväni. 

(Ai niin, mutta pidin valtavasti tämän kirjan nimestä. Se kaikuu minulle samalla tavalla ankarana mutta lohdullisena kuin The Smithsien kappale You Just Haven't Earned It Yet, Baby.)

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

"Sitä miettiessäni muistin nimittäin ainakin kaksi tai kolme muuta kirjaa, jossa nuoret miehet vaeltelevat päämäärättöminä kesäisissä kaupungeissa (ja miettivät, mitä haluavat elämältä)"

Minun mieleeni tuli heti Sieppari ruispellossa! New York, vuodenaikaa en kyllä muista, mutta arvaanpa sen olleen kesä. Päähenkilö oli hyvinkin ärsyyntynyt muihin ihmisiin ja minä vielä ärsyyntyneempi päähenkilöön. Huh mikä kirja, en muista milloin viimeksi olisin lukenut romaania, joka olisi nostanut verenpainettani yhtä paljon! Syytän vihastani suomennosta, sillä kai Siepparissa jotain hyvääkin täytyy olla, kun sitä on niin ylistetty.

Lääkäriromaani lähti to-read -listalle.

Eeva Kolu

Vierailija, voi, musta Sieppari oli ihana! Saattoi tosin johtua siitä, että luin sen ehkä 14- tai 15-vuotiaana ja myöhemmin uudestaan lukiossa - en tiedä, mitä mieltä olisin siitä nyt... Muistelisin, että se sijoittuu joulun aikaan, ja siksi se ei päässyt  tälle huimaavan pitkälle listalleni (muuten mullekin tuli se heti mieleen haahuilevista nuoristamiehistä!).

Saarikosken alkuperäistä Sieppari-suomennosta on aika rankasti arvosteltu (ilmeisesti otti liikaa vapauksia), mutta mulla on sellainen hatara mielikuva, että siitä olisi jokunen vuosi sitten tehty uusi suomennos. 

Surdegshipster

Pussikaljaromaani!

Eeva Kolu

Surdegshipster, totta! Taputaputapu!

tiia_ (Ei varmistettu)

Rikos ja rangaistus! Raskolnikov vaeltaa kuumassa Pietarissa.

Let us go
LET US GO

ei liity aiheeseen mutta: kaipaamme sinua leirillä! toivottavasti paranet pian :) 

-kaisa

Xxxx

Vierailija (Ei varmistettu)

No Pussikaljaromaanihan on the ultimate nuoret-miehet-haahuilevat-kesäisessä-kaupungissa-romaani, se istuu ostikon alle vielä paremmin kuin mainitsemasi teokset :)

Tulkku (Ei varmistettu)

Faulknerin The Sound and the Fury. En tosin tarkalleen muita mitä siinä tapahtuu, mutta luultavasti juuri nuoren miehen turhautumista ja vaeltelua. Oli vaikeaselkoinen ja raskas mutta jotenkun vangitseva kirja. Nimikin on niin makea.

Eeva Kolu

Tiia_, LOISTAVA lisäys! Olen itse lukenut tuon yli 10 vuotta sitten enkä muista kirjasta kauheasti mitään - paitsi juurikin sellaisen hikisen painostavan tunnelman.

Kaisa, haha, mitä ihmettä! Luin teidän postauksen leiristä ja ajattelin että onpas hassu sattuma, toi Kaisakin on lähdössä samana viikonloppuna aikuisten leirille :) Oisinpa siellä, harmittaa vietävästi kun en voinutkaan liittyä seuraan. Mulla jäi taudin vuoksi koko viikon työt tekemättä ja naputan niitä nyt täällä samalla kun te huruilette siellä, voi vääryyttä!

Vierailija, totta, ylempi kommentoijakin tuossa sen mainitsi ja sehän sopii kyllä tähän kategoriaan kuin nakutettu! Meillähän alkaa tässä olla jo kohta kokonainen kirjallisuuden genre kasassa.

Tulkku, kiitos lisäyksestä - tuota en olekaan itse lukenut. (En kyllä mitään muutakaan Faulkneria, täytyy myöntää. Eiku taisin mää sen Villipalmut, vaimikäsenyon...) Kirjan nimi on tosiaan yksi kirjallisuushistorian hienoimmista.

SannaK (Ei varmistettu)

Wolfgang Herrndorfin Ladaromaanissa haahuillaan myös, vaikkakin kaupungin sijaan maaseudulla. Mainio teos, jota on verrattu Sieppariin.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.