oi armaani, pullaseni

Kaikki mitä rakastin

 

Nyt niitä ilmestyy vähän joka kortteliin, pieniä vanhanaikaisia ruokaputiikkeja. Moni huokaisee ja sanoo, että kyllä on ruokasnobbailu mennyt överiksi, kun ei voi enää edes juureksia ostaa tavallisesta marketista.

 

Minä toivotan uudet yrittäjät tervetulleiksi ja nostan hattua heidän rohkeudelleen. (Jaksan myös yhä kummastella sitä, mistä lähtien laboratorioissa kehitellyt ruuansulatusjugurtit ja proteiinimaidot ovat olleet "tavallista ruokaa" ja kauppahallissa paperiin kääräistystä kyljyksestä tai mummin reseptillä leivotusta ruisleivästä on tullut "snobbailua". Jo on aikoihin eletty...)

 

 

Yksi uusimmista tulokkaista on Tampereen keskustaan avautunut maitokauppa Armas. Armaaseen (Armakseen?) tieni vei, koska olen jo pitkään halunnut kokeilla tätä paljon puhuttua raakamaitoa, jonka pitäisi kaikin tavoin olla ihmisen elimistölle pastöroitua ja homogenoitua maitoa parempi vaihtoehto. Elimistöstä en tiedä, mutta makunystyrät ainakin allekirjoittavat tämän väitteen. En ole ikinä ollut mikään maidonjuoja, mutta enpä toisaalta ole aikaisemmin tiennyt myöskään, että maito voi maistua noin... hyvältä.

 

 

Halpaahan se ei ole, mutta toisaalta juon maitoa niin harvoin, että silloin kun juon, voin hyvin juoda parasta mahdollista söpöimmästä mahdollisesta pullosta. Huomattavasti halvemmalla raakamaitoa saa muuten suoraan tiloilta, mutta se ei oikein tällaiselle 2 dl kuukaudessa kuluttavalle, autottomalle yksineläjälle taida olla vaihtoehto.

 

 

Ja kun kerran oli niin hyvää maitoa, täytyihän sen seuralaiseksi pyöräyttää pari korvapuustiakin. Maito ja pulla, pieni asia, suuri onni. Aavistelen, että tästä saattaa tulla meidän perheessä uusi sunnuntaitraditio. (Uusi siksi, että aikaisemmin olin sitä mieltä, että tuoreen pullan kanssa pitää olla kylmää Coca Colaa. Kuten sanoin, en ole ikinä ollut mikään maidonjuoja... voi kunpa voisin sanoa samaa Coca Colasta. Ystävien kesken lempinimeni on Kola-Kolu.)

 

 

PS. Jos elämässä on onnekas, on korvapuustin täyte valunut pellille ja voi ja sokeri ovat uunissa paistuneet krokantiksi, jonka voi parhaassa tapauksessa napsauttaa irti pullasta ja syödä sellaisenaan. Jos taas ei usko onnekkuuteen vaan on mieluummin oman onnensa herra, kannattaa ilmiötä avittaa laittamalla korvapuusteihin aina vähän liikaa sitä täytettä.

 

 

Kommentit

AnnaMaitotyttö (Ei varmistettu)

Omnom, ostin Kluuvista kyytönraakamaitoa ja se oli herkkua. Ja kauhistus millasta paheksuntaa se sai aikaan niiltä jotka ovat ravitsemusterapeutteja ja töissä Valiolla. Raakamaito, living on the edge!

liina / kuinsurmaisisatakielen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Mikään, ei siis mikään voita tuoreita ja lämpimiä korvapuusteja ja kylmää maitoa! Aikamoista luksusta on myös maito noin kauniista pullosta eikä harvinaisen rumasta tölkistä. Ja herranjesta tolta pöydältä ei voi mitään muuta syödäkään! :D

Pulla (Ei varmistettu)

Etkö ole juonut ikinä tuoretta maitoa niin sanotusti suoraan lehmästä? :D Vaarini luona lapsena aina oli pakko sitä juoda. En tykännyt, nyt en enää muista edes kovin hyvin miltä se maistui.

nina (Ei varmistettu)

Itse olen niin onnekas, että omistan vanhemmat jotka pitävät maatilaa ja näinollen saan ihan tuoretta raakamaitoa mielin määrin, nams! Ja kyseistä maitoa tosiaan voin huoletta juoda vaikka laktoosi-intoleranssi on todettu ja kaupan maitotuotteet aiheuttavat erittäin epämiellyttäviä oireita ja tuntemuksia, ja tätä samaa on sanoneet monet muutkin raakamaitoa kokeilleet maitovammaiset ystäväni. Pistää miettimään, että kuinka monta muutakin yliherkkyyttä voisi kadota pois jos lopetettaisiin sen aidon tavaran pelkääminen ja kaikenmaailman keinotekoisuuksien lisääminen ja nautittaisi vaan asiat sellaisena niinkun ne luonnollisimmillaan voi.

http://like-paper-cuts.blogspot.com

Petra (Ei varmistettu)

Pullaa ja kokista? :D Jotenkin tosi epä-Eevamaista, sen mielikuvan perusteella minkä olen sinusta blogiesi kautta luonut.

Hosuli / hosuli.blogspot.com (Ei varmistettu)

Minua on vaivannut viime viikkoina pahanlaatuinen korvapuustihimo, eikä tämä nyt auttanut asiaa yhtään. Kai se on ryhdyttävä leipomispuuhiin. Mutta kokis ja korvapuusti? Huh, radikaalia!

Elina (Ei varmistettu)

Pakko mainita, että sattuipas sopivasti kun syön juuri korvapuustia tätä lukiessani. Sun omat on kyllä nätimpiä :)

Sanna (Ei varmistettu)

Ihana pöytä, pullo ja pulla. Miks mulla ei ole ikinä kotona korvapuustiaineksia, kun haluaisin leipoa? Ei ole ollut vielä kertaakaan. Hö.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Anna: onhan se aito tavara kauhistelun aihe :) Kluuvissa myytävä kyytönmaito on muuten muistaakseni juuri tuota samaista Armaan maitoa! ****************** Liina: kyllä! Asiat maistuu paremmilta kauniista astioista, sama pätee näköjään maitoonkin :) *************** Pulla: missäs minä kaupungissa kasvanut olisin lehmän tissiin törmännyt? :) Eihän se hyvää varmaan suoraan tissistä ole, mutta jääkaappikylmänä, oijoi. ***************** Nina: niinpä, pistää miettimään, eikö totta! Ja voi oletpa tosiaan onnekkaassa asemassa, nautihan maidosta minunkin puolestani! **************** Petra: siinäpä jälleen yksi todiste siitä, ettei pidä hetkeäkään luottaa siihen että blogi kertoisi ihmisestä koko totuuden :) ************** Hosuli: jep, hihat rullalle ja kaulin heilumaan! Ihmisen pitää, siis PITÄÄ saada tasaisin väliajoin pullaa. *********** Elina: mun omat meni jo :( Kelpais siis rumemmatkin tähän hätään! *********** Sanna: kaupastahan niitä saa :)

Hanna (Ei varmistettu)

Hurmaavia pulloja! Tuota maitoa tekisi mieli ostaa jo noiden takia. Enkä edes juo maitoa.

ida365.indiedays.com (Ei varmistettu)

Voi että, mun on pitänyt käydä tuolla tuhat ja yksi kertaa, mutten ole muistanut muka!!! Sisko suosittelee myöskin mustaherukkajugurttia, on kuulemma taivaallista. :-)

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Hanna: en minäkään yleensä, mutta noiden kohdalla teen poikkeuksen. Ymmärrettävistä syistä :) ************** Ida: käy ihmeessä, ihanaa maitoa! Ja hei ensi kerralla pitää napata mukaan purkki jugurttiakin, vaikka yleensä olen ihan sellaisen happaman valkoisen luonnonjugurtin ystävä :)

eve-liina (Ei varmistettu)

ihastuttavia pulloja ja pullia ja eeva, mutta siitä nyt ei pääse yli eikä ympäri, että maito on vasikoiden ruokaa ja mä en haluu varastaa vasikoilta... onks se mikään ihme, et niin monella on laktoori-intoleranssit sun muut, kun ihminen on ainoa laji, joka imeväisiän jälkeen juo maitoa, ja vielä toisen lajin.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Eve-liina: ymmärrän kyllä tuonkin pointin enkä itsekään usko, että maito olisi varsinaisesti terveellistä ihmiselle (vaikka kuinka näin väitetäänkin). Vaan enpä minä ruokavaliossani ole terveysnatsi muutenkaan, syön kaikenmoista, joka ei ehkä ihmiskeholle tee hyvää, mutta ihmismielelle kylläkin.

paramandaguimaraes@gmail.com (Ei varmistettu)

I can't understand a word that you said. But I think nordical languages are beautiful! Where r u from?

I think that the pics are absolutely beautiful! yuuuuhm! Made me hungry.

paramandaguimaraes@gmail.com (Ei varmistettu)

By the what, that's my blog: www.magicgazelle.blogspot.com

Check it out!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Amanda: oh thanks, so nice to hear you liked them, and so funny to hear a non-Finnish speaker ended up here :) I'm from Finland and the pastry in the picture is actually a traditional Finnish treat, pulla. We like to eat it hot from the oven with a glass of cold milk :)

paramandaguimaraes@gmail.com (Ei varmistettu)

I think the milk glass is absolutely lovely. I be curious about pulla now, I'll seach on internet a recipe or something like this. :) I already said that I love nordic culture? haha

K / kookirjain.blogspot.com (Ei varmistettu)

Oi että kun oliskin pullaa. Ja just sitä krokanttia kanssa! Pitäisköhän leipoa viikonloppuna, pitäisi.

misu / ihantaysin.blogspot.com (Ei varmistettu)

Armasperhe on mun enon tuotos ja rakas lapsi. Armasperheen juustot vasta herkkua onkin, omnomnom. Samoin ne täällä jo kehutut jogurtit!
Kalevan Prismassahan on nykyään kans Armasperheen osasto ja ainakin silmämääräisesti hinnat näyttää olevan samat kuin kaupalla. Itsellä ainakin tulee useammin ostettua kaikkia herkkuja (kyytönmaitofudgea, mmm) kun niitä on tarjolla ihan jokaisella kauppareissulla, tiedä sitten onko hyvä vai huono asia :)

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Amanda: you can find the recipe in English here: http://scandinavianfood.about.com/od/coffeecakessweetbreads/r/slappedear... They are soooo good, I recommend trying to make your own :) ************ K: no arvaat varmaan mun vastauksen, PITÄISI! *********** Misu: oi ihanaa, mainio yritys enollasi :) Ja siis oi, tuota kyytönmaitofudgea ei näkynyt nyt kaupassa, mutta pitääpä käydä kysymässä joku kerta, kuulostaa jumalaiselta :)

Maria (Ei varmistettu)

Näyttää aivan ihanalta. Herkulliselta ja suloiselta :) Tekis ihan heti mieli leipoa korvapuusteja! !

Ja kirjoitat muuten aivan ihanasti :) Me likey! <3

http://dejiss.blogspot.com oisin erittäin iloinen jos kävisit mun blogia kattomassa ! :)

Maaria (Ei varmistettu)

En ole lapsuuden jälkeen juuri pitänyt maidosta. Tuota kyytönraakamaitoa aion kuitenkin maistaa, pullokin on aivan ihana! Henkilökohtaisesti olen aina ihmetellyt suomalaisten maitorakkautta. Mikäs siinä, jos haluaa välillä juoda lasillisen tai käyttää sitä leivontaan yms. Mutta litratolkulla päivittäin! Ja ruokaillessa. Ulkomaalaiset aina ihmettelevät tätä. Hyi, Italiassa lapsille annettiin aamupalaksi lämmitettyä punaista maitoa ja keksi. Tulee vieläkin paha olo :) PS: Olet mahtava!

www.magicgazelle.blogspot.com (Ei varmistettu)

Thanks! I'll try to do it and post the pics in my blog. :)

Kermis (Ei varmistettu)

Joskus maitopullot oli vaan maitopulloja.. jotain niin tavallista, nyt ne on jotain käsittämättömän söpöä kun maito myydään kartonkipurnukoissa. Mitenköhän jos maidonmyynti alettais toteuttaa esteettisissä lasipulloissa niin tuliskohan niistä taas tavallisia. Ja missähän kohtaa pahvisista maitotölkeistä tulis söpöjä retrotuotteita.. Mutta maidossa on kaikkia aminohappoja mitä ihminen voi tarvita ja hyvin imeytyvässä muodossa, että kyllä se kaikista puheista huolimatta on varsinaista terveysruokaa verrattuna lihoihin ja soijiin. Tietysti autenttinen -> paras. Mutta oliskohan se autenttinen muuttunu snobbailuks siinä kohtaa, kun ihmisen pitää olla vähän parempiosainen sitä ostaakseen. Sosiaaliturvalla ei käydä kauppahallissa, mutta maitoa kyllä juodaan. Juomalla kauniista pakkauksesta voi erottautua joukosta, jos on kykyä. On ajatusta, rahaa ja silmää. Tällaisia mietin tänään.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Maria: kiitos kaunis :) Ja pullan leipomiseen saat täältä siunauksen aina! ***** Maaria: minäkään en tajua sitä, mutta kukin tietysti tavallaan :D Mun mielestä maito ruoka-ruuan kanssa on ällöttävä ajatus, se sopii keksille, pullalle ja suklaakakulle ja täts it. ***** Amanda: hoping they turn out great! :) *************** Kermis: joo, toki maito lasipullossa oli ennen tavallista ja nykyään se viehättää silmää juuri siksi, ettei se ole, mutta mitä pahaa siinä on? Miksi se sinua häiritsee? Toisekseen maidon terveysvaikutteista on hyvin ristiriitaisia näkemyksiä, joten ihan noin messiaanisesti en julistaisi kantaasi ainoaksi totuudeksi :) Ja arvasit oikein, ostan maitoa lasipullossa ja käyn kauppahallissa juuri siksi, että haluan näyttää sosiaaliturvalla eläville että mulla on kuulkaa rahaa. Anteeksi kärkkäyteni, mutta tämä sama keskustelu käydään joka kerta kun jossain vain mainitaankin "aito ruoka", kauppahallit tai luomu ja musta se on vähän typerää.

Anne (Ei varmistettu)

Ihanaa kun Suomessakin mennään hiljalleen siihen että ei vaan marketeissa jonoteta vaan mennään pikku puodista toiseen. Minä kun Kesi-Euroopassa eläjänä juoksen puodista toiseen enkä tykkää ostella supermarketista kerralla kaikkea. Ja jos vaan mahdollista niin haen maalaistalosta vielä vihanneksia ja leipää.Ihana tuo maitopullo! Aivan ihastuttava! Tykkään ostaa joskus jogurtitkin lasipurkeissa ihan vaan purkin takia. Maistuukin paremmalta.
Itsetehdyt lämpimät korvapuustit...nams. nuo sinun tekemäsi näyttää niin mehukkailta.

Lavin (Ei varmistettu)

Pulla ja kokis? Sä todella olet eri sukupolvea kuin minä......!

Iiris (Ei varmistettu)

Jos haluaa halpaa raakamaitoa ja asuu Tampereella kannattaa suunnata Ahlmanin oppilaitokselle. Tavallisen lehmän maito 1€ litra ja kyyttö 1,50€. Avoinna hiukan suppeesti ja sijainti syrjäinen mutta herkkua on! http://www.ahlman.fi/maitobaari

Tupuna (Ei varmistettu)

Ihanaa, että joku muukin ajattelee näin: "Anteeksi kärkkäyteni, mutta tämä sama keskustelu käydään joka kerta kun jossain vain mainitaankin "aito ruoka", kauppahallit tai luomu ja musta se on vähän typerää." Osuit, Eeva, naulan kantaan. Miksi, oi miksi, pitää itsekin tuntea muka huonoa omaatuntoa siitä, jos työpaikalla kaivaa eväskassistaan luomumaitoa, luomupähkinöitä, luomuomenoita ja - hui kauhistus - vaikkapa Anton&Antonista tai Kluuvin maatilatorilta ostettua luomuleikkelettä! Eikö se loppujen lopuksi ole jokaisen oma asia, mihin rahansa käyttää? En jaksaisi enää kuunnella kommenttia "oi, tuo luomukurkku on varmaan ollut kallis!". Huoh. Liityn mielelläni "kärkkäisiin". (tuo sana ei nyt tainnut mennä ihan kohdalleen, hihii...). Kiitos loistavasta kirjoituksesta ja kommenteista!

Hanna (Ei varmistettu)

Olenkohan mä ainoa joka ymmärtää Eevan lisäksi tuon kokiksen pullan kanssa? :D Kokis käy kaikkeen, myös pullan parina. Hyvältä näyttää nuo korvapuustit, pitääkin taas tehdä pitkästä aikaa ja kutsua joku syömään, etten syö yksin kaikkia. Ja tarjoilen tietysti kokiksen kanssa. Täälläpäin en ole nähnyt noin söpöjä maitopulloja, ostan tölkkejäkin harvoin ja juon nekin vain kaakaossa tai käytän leivontaan.

Kermis (Ei varmistettu)

Juu, paitsi että mulla siihen ei liittyny moista arvolatausta, siis en mitenkään negatiivisella mielellä kirjottanu. Enemmänki totesin, että siitä se varmaan johtuu.. siis kun mietiskelit, että miksi niinkin tavallinen asia kuin paperiin kääritty liha voi olla nykyään snobbailua. En mä tosiaan ajattele että kauppahallilla kävisit "köyhille näyttämässä" vaan musta olis jees jos tällaset tavalliset asiat vois olla normaalia ja useimpien ulottuvilla, ettei se kaasuun pakattu liha olis se ei-snobi. Haikailen niitä aikoja kun pullomaidossa ei ollu mitään snobimaista, mutta toisaalta se on romantisointia ku en ikinä eläny silloin ja en olis valmis luopuun monista niiden aikojen jälkeen tulleista mukavuuksista. Mutta kyllä voitais palata vähän kauppahallimaisempaan ruokaketjukulttuuriin noin ihan yleisesti ottaen. En silläkään tarkoittanu tuohduttaa että pullot on söpöjä koska ne on epätavallisia, onhan ne mustakin söpöjä.. mutta sekin on aika kiinnostava ilmiö, että

Kermis (Ei varmistettu)

pahvitölkistökin VOIS ihan hyvin tulla meidän kaikkien silmissä söpöjä vaikka ne nyt on arkisia ja ruman puoleisia. Niistä pitäis vaan tulla nostalgisia.. Vähän yllätyin ku kaikki tuntu olevan sitä mieltä että tulin tänne kritisoimaan vaikka tulin vaan kanssaihmetteleen ilmiöitä, mutta ehkä se johtuu tosiaan kaikilla foorumeilla aina tapahtuvasta keskustelusta jota en satu oleen seurannu, mut väärintulkittiin. Suosin luomua ja tykkään näistä lähituotteista, että ollaan kyllä ihan samassa veneessä "snobbailemassa"..

Eeva (Ei varmistettu)

Tupuna: kaipa se on sitä, että ihmiset helposti tulkitsee asian niin, että jos joku tekee erilaisia valintoja kuin muut, hän samalla kritisoi muiden valintoja. Menee puolustusmekanismit päälle :) Se on harmillista, mutta en oikein tiedä mistä muustakaan voi olla kyse, kun saa jatkuvasti kuulla että "ai yrität olla jotenkin parempi" vaikka yritän vain elää elämää niin kuin itse HALUAN sitä elää, minulle tärkeiden arvojen mukaisesti (luomuruoka kuuluu niihin!) :) *****Hanna: JES, joku toinenkin kolahörö! Mä niiiiiiin en haluaisi olla kokiksen "puolestapuhuja", koska onhan se elintarvikkeena aivan kamala, mutkunseonniinhyvää :D

Eeva (Ei varmistettu)

Kermis: ok, pahoittelut että tulkitsin sanomasi väärin. Minusta tuo kohta, jossa puhuit siitä kuinka kauppahallissa käymällä yms. voi "erottua muista" kuulosti juuri siltä "yrität vaan näyttää muille" -argumentilta jonka terveellisen, luomun tai vähän kalliimman ruuan ystävä usein saa kohdata. Mutta kiva kuulla, ettet tarkoittanut sitä noin :) Tässä veneessä on hyvä olla! Ja joo, tottahan toki meidän 2011 vuoden maitotölkki voi olla tosi söpö ja retro 50 vuoden päästä, mutta sehän on pelkästään hauska asia, eikö totta :)

Kermis (Ei varmistettu)

Ei se mitään, oot näköjään saanut kuulla ikäviä kommentteja, joten kai se siitä sit tuli..vaikka eihän sulle voi sanoa mitään ikävää, oot niin mainio!!! Pitäis ehkä säästää pari kartonkitölkkiä ni vois sit mummon kaivaa ne kaapista..
Mutta piti oikein mennä kattoon että mitähän tulin kirjottaneeks/ miten sanani asetelleeks ja totta että saatto näyttää se "muista erottautuminen" vähän pahalta, mutta oikeestaan siis tarkoitin sillä sellasta "ihmisenä samanarvoinen, mutta erilainen" erottautumista, että "tää on mun juttu, tää kuvastaa sitä millainen oon" eikä että "oon parempi kuin muut". Luulisin, että jotkut ostaa mielummin marketista ja se kuvastaa niitä, esim jos arvostaa tehokkuutta, niin marketti on aika tehokas tapa ostaa. Ja pitää olla joku ajatus, silmää..niinku vaikka sulla, että pääsee siihen fiilikseen. Aina ei tietty tarvi olla omaa ajatusta, vaan voi vaikka täältä tulla hakeen inspiraation ja puhtaasti matkimalla löytää sama ilo jostain asiasta joka olis jääny huomaamatta

(edellinen) (Ei varmistettu)

(Ja joskus tarvii olla myös rahaa.. siis esim opintotukien kanssa menee talous konkurssiin, jos käy Kauppahallissa aina. Siellä voi käydä vaan joskus harvoin, ja valitsee vaan yhen asian jota sitten fiilistelee. Jos ei rahaa tarvis ajatella niin paljon enemmän vois tehdä "itsensä näköisiä" ja arvojensa mukaisia valintoja. Mutta onneksi tietysti kaikki asiat ei maksa ollenkaan, että aika paljon voi tehdä ilman rahaakin.)

Tiia (Ei varmistettu)

Ah, ihanaa, että jokin muukin pitää kokiksesta! Mua usein hävettää, kun pidän siitä niin paljon. Pullan kanssa en ole sitä juonut, sillä vaikken itsekään ole maidon ystävä, niin pullan kanssa sitä on oltava mielin määrin.
Mutta kyllä se kolajuoma vaan on hyvää, eikä mikä tahansa kola, vaan juuri se oikea punainen. Mieluiten tölkistä tai lasipullosta. En tiedä mikä siinä on niin hävettävää pitää limpparista. Ehkä se on tämä nykyajan kevytruokakulttuuri ja sokerin paheksunta. Minä kun en keinotekoisia aineita halua syödä ja leivän päällekin laitan voita. Täytyisi ehkä opetella tässäkin suhteessa elämään juuri niin kuin haluaa eikä vaan häpeillä (:

Pirkko (Ei varmistettu)

Heippa sinulle! Piipahdin blogiisi Trendi-lehden sähköpostiviestin myötä (olen ennenkin toki täällä käynyt), ja ihastuin kovasti tähän kirjoitukseen. Kuvat ovat tosi suloisia, ja tuli niin ihanainen korvapuustin tuoksu mielelle ja kielelle. Kiitos sinulle arjen piristyksestä. Teillä täällä Trendi-lehden sivuilla on tosi kivoja blogeja. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.