Oil pulling - ohjeet ja omia kokemuksia

Taannoisessa postauksessani mainittu oil pulling herätti kiinnostusta ja kysymyksiä (vähän myös hämmennystä ja kauhua). Sain aiheesta niin paljon kysymyksiä, että lupasin tehdä siitä oman postauksensa. Interwebbi on toki täynnä infoa aiheesta, mutta tässä nyt joukon jatkoksi omia kokemuksiani.

Oil pullingissa (en ole löytänyt tälle mistään suomenkielistä termiä) on lyhykäisyydessään kyse öljyn purskuttelusta suussa. Juu, tiedetään! Minustakin tämä kuulosti alkuun todella omituiselta, mutta päätin jo kauan sitten, että en halua olla se ihminen, joka istuu kädet puuskassa vaatimassa todisteita, vaan annan mieluummin avoimin mielin mahdollisuuden asioille. Siispä ystäväni suosituksesta testasin tätäkin hullutusta, ja hurahdin heti. 

 

Oil pulling kuuluu ayurveda-perinteeseen, mutta olen kyllä kuullut eurooppalaisista mummoista ja papoista, jotka ovat käyttäneet tätä metodia vuosikymmeniä eivätkä takuulla ole koskaan kuulleetkaan mistään ajurveedasta.

Oil pullingin hardcore-fanien mukaan tämä tapa vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin, esim. tulehduksiin, akneen ja niin edelleen, perustuen siihen, että öljy puhdistaa suusta kuona-aineita ja bakteereja, jotka muuten pääsisivät rasittamaan koko kehoa.

No, tästä en tiedä, mutta olen huomannut muutaman merkittävän hyödyn:

 • Hampaat ja ikenet voivat loistavasti! Öljynpurskuttelun jälkeen hampaisiin tulee sellainen samantyyppinen puhtauden tunne kuin suuhygienistillä käynnin jälkeen - sellainen, jota ei saa pelkästään harjaamalla hampaat. Öljyä purskutellaan suussa pitkään, joten kenties se jotenkin liottaa tai pehmentää plakkia/hammaskiveä? (Tämä puhtaasti omaa spekulaatiota.)
 • Hampaat näyttävät valkoisemmilta.
 • Auttaa verta vuotaviin, kuiviin ja (halleluja!) vetäytyviin ikeniin.
 • Itse purskutteluliike auttaa poistamaan aamuturvotusta kasvoista.
 • Helpottaa nenän tukkoisuutta - suosittelen kevätallergikkoja kokeilemaan! 

Purskuttelun jälkeen kielelle yleensä ilmestyy valkoista mönjää, joten kyllä siellä suussa jotain tapahtuu.

Kas näin se käy:

 • Käsittääkseni tähän voi käyttää lähes mitä tahansa öljyä, kunhan se on kylmäpuristettua. Suosituimmat ovat seesamöljy ja kookosöljy. Itse käytän vähän molempia.
 • Tee oil pulling ensimmäisenä aamulla ennen kuin olet syönyt.
 • Öljyä otetaan ruokalusikallinen ja sitä purskutellaan kuin suuvettä sivulta sivulle ja hampaiden "läpi", 15-20 minuuttia. Alkuun aika voi tuntua pitkältä, mutta äkkiä tähänkin tottuu. Voit myös aloittaa 10 minuutilla, jos tuntuu ihan mahdottomalta.
 • Öljy sylkäistään pois, sitä ei siis nielaista! (Jos homma toimii niin öljyhän on täynnä kuonaa, joka halutaan pois elimistöstä, ei takaisin sinne.)
 • Älä sylkäise öljyä viemäriin tai vessanpönttöön, koska kovettuessaan öljy voi aiheuttaa tukoksia! Roskikseen siis.
 • Huuhtele suu ja harjaa hampaat.

Huom: monille tulee alkuun öljyn purskuttelusta kurkku kipeäksi tai tukkoinen nenä. Se helpottaa ajan kanssa. Itse olen huomannut, että erityisesti kookosöljyllä tuntuu olevan tällainen vaikutus ennemmin kuin seesamöljyllä.

Onko kukaan muu hurahtanut oil pullingiin? Mitä vaikutuksia olette huomanneet?

Kommentit

Kanelibasilika

Kiitos tästä! ..tulikin guuglailtua ja jo testattua (ja tykkäsin etenkin tuosta puhtaiden hampaiden tunteesta). Ja huippuhyvä, että lisäsit tekstiin ettei öljyä saa sylkeä viemäriin! :)

Pihkassa (Ei varmistettu)

Itte olen hurahtanut Kuusenpihkaan ja juurikin sain liuotettua sitä noin 5% oliiviöljyyn. Aamulla kokeillaan ensmäistä kertaa oil pullingia. Kuis se mahtaa toimia? Ja, vielä pihkan kanssa?

mailisp (Ei varmistettu) http://brouhahas.blogspot.com

Eikä, pakko kokeilla. Luin just äsken, että oil pulling kuuluu neiti (!) Paltrowinkin rutiineihin. Jäin pohtimaan, että haittaakohan, jos kahvin juo ennen tuota purskuttelua? Mä tykkään pestä hampaani vastoin suosituksia vasta aamukahvini jälkeen, koska se helpottaa ajatusta kahvin kellastuttamista hampaista.

Eeva Kolu

Mä luin kanssa eilen sen jutun! :D En osaa sanoa tuohon kahviasiaan, olen kuullut, että tämä olisi tehokkainta tyhjällä vatsalla. Itsekin tosin juon sen paheksutun sitruunaveden ihan ekana aamulla :)

katiK
Punainen tupa

Kaikenlaista! Mutta koska olen hurahdusherkkä ihminen, saatan hyvinkin lähteä kookosöljykaupoille.

TiinaSakar (Ei varmistettu)

Suosittelen, kookosöljy on muutenkin hyvää mm. paistamiseen tai laihduttamiseen!

http://dieetit.com/kookosoljy-laihdutus/

amv (Ei varmistettu)

Luin tästä ekan kerran alkuvuodesta, ja pakko oli kokeilla. Kookosöljyä ei ollut, mutta tuntuu oliiviöljykin toimivan. ihan joka päivä en muista tätä tehdä ja eron huomaa kyllä päivän mittaan, öljypäivinä hampaat tuntuu puhtailta koko päivän. Mun lukemassa ohjeessa neuvottiin öljypurskuttelun jälkeen huuhtelemaan suu suolavedellä (vähän suolaa suuhun ja lämmintä vettä päälle, kunnon purskutus ja sylkäisy), sen tarkoitus on tehdä suusta emäksinen, niin bakteerit ei viihdy siellä niin hyvin.

Eeva Kolu

Tuo suolavesi voisi varmasti olla hyvä lisä rutiiniin! Kiitos vinkistä, kokeilen.

Hosuli
Hömppäblogi

 

Suolavesi ikään kuin viimeistelee puhdistuksen, jää tosi raikas tuntuma suuhun. :) Suosittelen!

Kuulin oil pullingista ehkä pari kuukautta sitten, mutta olen purskutellut öljyä vasta muutamia kertoja. Vähän yökkäysrefleksiä se aiheuttaa, mutta jospa harjoitus tekisi mestarin. En tiedä, pitäisikö vaihtaa öljyä välillä - toistaiseksi olen käyttänyt vain kookosöljyä, ja kaikista epämiellyttävin hetki on juuri se, kun sulamisprosessi alkaa. :D Yyh. Mentaalinen este enemmänkin kai.

Kiva, että kirjoitat tämmöisistä terveys- ja hippeilyjutuistakin välillä! Ja silleen jalat maassa -otteella. Tykkään.

Mahdoton Nainen

Mulla olis muutama kysymys Eevalle tähän liittyen:

1) Miten raivokkaasti purskuttelet? Ei varmaan riitä että öljy vaan lilluu suussa, kun ohjekin on purskuttelu, mutta itse en ainakaan jaksa koko 20 minuuttia täysillä purskutella.

2) Onkohan tällä mahdollisesti vaikutusta hammaskiveen (poistaako, estääkö syntymästä)?

3) Miten pian aloittamisen jälkeen huomasit vaikutukset, siis muitakin kuin että hampaat tuntuvat puhtailta.

4) Onko oleellista että purskuttelun tekee joka päivä? Olen myös kuullut että jotkut tekevät tätä kuuriluontoisesti, esim. kerran kuussa?

Itse olen nyt kolmena päivänä neljästä purskutellut, ihmeempiä vaikutuksia ei vielä havaittavissa ja hampaat tuntuvat about yhtä puhtaille kuin sähköhammasharjan jälkeen muutenkin.

Kiitos kuitenkin postauksesta!

Eeva Kolu

1) Ei tarvii ihan täysillä, mutta kevyesti purskutella ja huljutella :)

2) Pitäisi olla. Tuolla alempana joku kommentoi, että hammaskiveä on lähtenyt jopa palasina irti!

3) Parin viikon jälkeen alkoi tuntua/näkyä selkeitä vaikutuksia ikenissä ja hampaiden värissä. Välittömiä vaikutuksia tuo puhtauden tunne sekä aamunaamaturvotuksen väheneminen.

4) Käsittääkseni on oleellista tehdä päivittäin, tai ainakin useamman kerran viikossa (vrt vaikka ihon rasvaamiseen). Varmaan voi kokeilla myös kuuriluonteisesti, mutta ehkä ennemminkin niin, että parin viikon jaksoja silloin tällöin? 

 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten onnistut olemaan nielemättä koko tuon ajan? Siinä kertyy jo aika paljon sylkeäkin. Olen kokeillut muutaman päivän ja ainoaksi ongelmaksi muodostuu se, että väkisinkin tulee nielaistua välillä ihan refleksinomaisesti. Ei toki suuria määriä, mutta silti ajatus likaisen öljyn nielemisestä ällöttää...

Eeva Kolu

Hmm, tässä en ikävä kyllä osaa nyt jeesata, kun ei ole ollut mulle ongelma. Ehkä tämä tekniikka tulee joillekin luonnostaan ja toisilta se vaatii vähän reeniä? Tsemppiä!

Vierailija (Ei varmistettu)

tietääkseni öljyn voi vaihtaa purskuttelun välillä "tuoreeseen" esimerkiksi puolivälissä (:

katiK
Punainen tupa

No, menin sitten kokeilemaan oliiviöljyllä. Ymmärrän hyvin, miksi kookosöljy on varmasti parempi vaihtoehto. Lusikallinen oliiviöljyä suussa on yllättävän ällöttävä, kakomisreaktiota aiheuttava asia.

Eeva Kolu

Joo, oliiviöljy on ruuassa ihanaa, mutta tässä tarkoituksessa maistuu ihan hirveältä!

Emppa (Ei varmistettu)

Plakkia oil pulling ei tietenkään poista, se tarvitsee aina myös ns fyysisen ärsytyksen (harjaus, lankaus). Hammaskivi lähtee vain suuhygienistin toimesta :)

Eeva Kolu

Juu tarkoitin sitä, että öljyn purskuttelu ehkä jotenkin irrottaa/pehmittää plakkia/hammaskiveä, jolloin se lähtee harjalla paremmin.

Ja itse asiassa erittäin moni on kertonut oil pullingilla olevan myönteisiä vaikutuksia hammaskiveen. Sittenpähän näen kun parin kuukauden päästä menen taas suuhygienistille, että onko edelliseen käyntiin verrattuna eroa :)

emmiwi (Ei varmistettu)

Voitko kertoa sitten shg:n kommentit (jos vielä muistat sitten parin kk päästä)? Shg-opiskelijana kiinnostaisi kuulla ammattilaisen näkemys siitä onko muutosta kliinisesti tapahtunut ! :) En siis mitenkään halua väheksyä sun omia tuntemuksia, mutta olis mielenkiintoista tietää koska olen omille potilaille kookosöljyä suositellut esim. kuivan suun oireita helpottamaan.

Emppa (Ei varmistettu)

Olet päässyt tällä blogitekstillä jo näköjään Suun terveyden edistäjien-ryhmän seinälle facebookissa :)
Itsekin siis harrastan kyseistä toimintaa, hammaskiveä minulle ei muutenkaan kerry helposti, mutta mielenkiinnolla odotan mitä hygienistisi sanoo. Epäilen kuitenkin oil pullingin poistavan jo syntynyttä hammaskiveä. Kauhean vähän mitää tutkimusta aiheesta vielä tehty, mutta luotto on kova! ;)
Oil pulling ainakin kosteuttaa suun limakalvoja, jolloin suun ja syljen ph on hyvä, myös hampaat viihtyvät :)

pienisisko
Spin off

Nyt ihan supersupertyhmä kysymys. Oletan että kookosöljy pitää sulattaa ensin? Näin tein tuossa viikonloppuna ja kokeilin, mutta meinasin vaan oksentaa koko ajan :( Ehkä pitää ostaa jotain vähän freesimpää öljyä, tuo vanha maistui jotenkin eltaantuneelta ja jotenkin "emulgoitui" purskuteltaessa, eli meni ihan semmoiseksi valkoiseksi. 

Harmi, niin haluaisin koittaa tätä! Ehkä seesamöljyllä seuraavaksi...

Mahdoton Nainen

Kookosöljy sulaa suussakin melko nopeasti, koska sen sulamispiste on 25 astetta. Itse ainakin kaapaisen reilun teelusikallisen (ruokalusikallinen tuntuu tosi paljolle) kiinteää kookosöljyä suuhun jossa annan sen sulaa.

Eeva Kolu

Kookosöljy sulaa suussa ihan parissa sekunnissa! Ja kaikki öljy kyllä muuttuu valkoiseksi purskuteltaessa, mutta eltaantunut maku ei kieltämättä kuulosta hyvältä. Kannattaa kokeilla vielä, ja vaikka tuolla neitsytseesamöljyllä, jos sen maku olisi miellyttävämpi. (Itsekään en kauheasti tykkää kookosöljyn mausta.)

pinni-- (Ei varmistettu)

Mulla lähti parin ekan purskuttelukerran jälkeen osa hammaskivestä pois. Käytin purskuttelun jälkeen hammaslankaa ja -tikkua ja hammaskivi irtosi palasina pois. Hämmentävää! Jäi sitä vielä vähän ienrajoihin, mutta hammasvälit puhdistuivat hyvin (en tiedä onko tää nyt too much information, mutta kiva kuitenkin jakaa kokemuksia)

Haittapuolena mulle tuli kurkkukipua. Ajattelin, että on vain sattuma, että flunssa iski kun aloitin purskuttelun, mutta jännä tietää että kipu johtuikin ehkä purskuttelusta.

Mahdoton Nainen

Hei kiva kuulla että hammaskiveenkin voi tehota! Se on mulla aina ollut ongelma ja inhoan sitä hygienistillä käymistä. Aina on koko leuka kipeä kun tulee puhdistuksesta...

Eeva Kolu

Mahtava kuulla, kiitos kokemuksen jakamisesta! Olen itse neurootikko hammaskiven suhteen ja käyn suuygienistillä 6 kuukauden välein poistattamassa, vaikka mulle ei sitä edes kauheasti kerry. Nyt toivon kovasti, että oil pullingin ansiosta vielä entistäkin vähemmän, jee!

JB (Ei varmistettu)

Minäkin etsin tietoa tuon kurkkukivun takia, "kiva" kuulla, että se kai sitten kuuluu asiaan!

Tauno (Ei varmistettu)

Olen myös purskutellut nyt neljä päivää - tämä on aivan mainio vinkki. Minulla on pitkään ollut ienrajassa hyvin arka kohta, joka on vaikeuttanut ruoan pureskelua. Tämä öljyhoito on rauhoittanut ikeniä ja vaiva on poissa. Hampaat tuntuvat hyvin puhtailta ja suun kuivuuteen tämä varmasti auttaa. Mieheni (olen siis Tauno-niminen nainen) mukaan hampaat näyttävät valkoisemmilta ja hänkin innostui purskuttelusta. Kiitän tästä vinkistä, oikein mainiota! Kiitos!

Tauno (Ei varmistettu)

Hyvä kuulla myös noista asiaan kuuluvista flunssaoireista, sellainen olo mullakin on. Niin kuin olisi nuha tulossa.

Eeva Kolu

Onpas kiva kuulla, että vinkistä oli apua!

napakettu

Mitenkäs hammasraudat vaikuttaa asiaa? Siis hammasrauta-sillat hampaiden "sisäpuolella", ei sellaiset perinteiset telaketjut. Voiko niille käydä ajanmittaa köpelösti?

Eeva Kolu

Tähän en osaa ikävä kyllä vastata! Voisikohan rautojen valmistajalta kysyä, voiko öljy vahingoittaa materiaalia?

Kattisq (Ei varmistettu)

Hampaita en kyllä harjaisi heti purskuttelun jälkeen. Öljy, kuten kaikki muukin ruoka aiheuttaa happohyökkäyksen. Sen aikana harjaamalla pääsee vähitellen eroon kiilteestä. Vähintään puoli tuntia pitäisi olla väliä, ellei sitten ennen purskuttelua harjaa.

Eeva Kolu

Hmm, minulle on opetettu että happohyökkäyksen syntymiseen tarvitaan hiilihydraattia tai happoa. Öljyssä ei ole kumpaakaan? Mutta pitänee tutkia tätä asiaa...

kattisq (Ei varmistettu)

Rasvahappoja löytyy ainakin.

Eeva Kolu

Totta. Mutta nyt menee niin kemiaksi että täytyy nostaa kädet pystyyn - pitäisi siis tietää vaikuttaako rasvahapot suun pH:n laskemiseen. Anybody? Kaikissa lukemissani ohjeissa käsketään harjata hampaat oil pullingin jälkeen. Varmasti voi toki pelata varman päälle ja odottaa puoli tuntia, jos vain aamulla on aikaa moiseen. 

kattisq (Ei varmistettu)

Asia kannattaa tarkistaa suoraan hammaslääkäriltä. Itse olen joskus saanut hammaslääkäriltä ohjeen, että kaikki muu paitsi vesi, musta kahvi ja ksylitoli aiheuttaa happohyökkäyksen. Ehkä kannattaa harjata hampaista plakki pois ennen öljyn purskutusta ja puhdistaa suu sen jälkeen ihan vaan vedellä tai suolavedellä purskuttamalla. Menetettyä kiillettähän ei enää takaisin saa.

(Ensin, tänks Fffifi).

Toiseks: Kattisq:n hammaslääkärin ohjeeseen on voinut vaikuttaa sekin, että hänelle ei välttämättä ole tullut mieleenkään ruokaöljyn olevan asia, jota jengi purskuttelisi. Ja jos moinen ei tule mieleen, se ei myöskään pääse sallittujen tai kiellettyjen aineiden listalle.

FFFifi
Fitness Führer

Mä olen tekemässä postausta tästä ja kävin haastattelemassa hammaslääkäriä. Hän sanoi että tämä on ihan turvallista, mutta ei missään tapauksessa korvaa kunnollista puhdistusta. Kasviöljyissä on tosi vähän happamuutta joten näillä tiedoilla en olisi huolissani.

Eeva Kolu

KIITOS!!!

Ja ei missään nimessä ole tarkoitus korvata tällä hammasharjaa, -lankaa tai suuhygienistiä, ennemminkin tukea näitä :)

Hammaskeiju (Ei varmistettu)

Rasvat (myöskin kookosrasva) eli triglyseridit muodostuvat rasvahapoista ja glyserolista. Rasvahapot ovat suun olosuhteissa sitoutuneet glyseroliin eivätkä vapaina happoina. Rasvojen aineenvaihdunta alkaa ohutsuolessa, jossa haiman lipaasientsyymi pääse hajoittamaan triglyseridin ja vasta näissä olosuhteissa rasvahapot vapautuvat, tosin hetkellisesti sielläkin.

Happohyökkäystä on kahdenlaista: happohyökkäyksen syynä on joko

1) Ruoka-aineen sisältämä happamuus ->hapot, esim. sitrushedelmät, etikat, fosforihappo ym., joiden happamuus siis liuottaa hammaspintaa.

tai

2) Bakteerien aineenvaihdunnassa syntyvä happamuus. Pääsääntöisesti kariesbakteerit hyödyntävät aineenvaihdunnassaan ravinnon hiilihydraatteja, aiheuttaen happamia aineenvaihduntayhdisteitä.

Hammaskeiju (Ei varmistettu)

Täsmennyksenä vielä edelliseen:

* Kohdassa 1) hampaan pinnan liukeneminen suoraan ravinnon happojen vaikutuksesta on eroosiota
* Kohdassa 2) bakteerituotteen vaikutuksesta johtuva hampaan pinnan liukeneminen = hampaan reikiintyminen eli karioituminen

hmmm (Ei varmistettu)

Luin jostain, että myös hampaiden paikat alkavat "löytymään" ja joillain oli lohjennut lopulta pala paikasta...tiedä sitten johtuiko edes tuosta, mutta lienee syytä myös tutustua mahdollisiin haittoihin.

Kookosöljyllä on antibakteerisia vaikutuksia, joten lienee paras öljy tähän tarkoitukseen...

Eeva Kolu

Seesamöljy on myös antibakteerinen, joten molemmat hyviä.

Ja kiitos, täytyykin tsekkailla voiko tällä olla vaikutusta paikkoihin ja onko paikkojen materiaalilla merkitystä.

tiituliitu (Ei varmistettu)

Aloitin tämän joskus viimetalvena ja sitten se hyvin pian vain jäi. Nyt olen muutaman päivän taas purskutellut ja hampaat kyllä tuntuvat heti puhtaammilta. Itse luin sellaisen ohjeen, jossa hampaat harjataan ennen purskuttelua ja purskuttelun jälkeen suu huuhdellaan suolavedellä.

Suu tuntuu pysyvän puhtaana pidempään, hampaat tuntuvat liukkailta, eikä niihin jää helposti ruokaa kiini. Lisäksi verenvuoto langatessa on loppunut parin päivän jälkeen kokonaan ja ikenet eivät muutenkaan ole enää arat, vaikka aiemmin ärtyivät tosi helposti.
Jään innolla odottelemaan pidemmän ajan vaikutuksia :)

IdLe (Ei varmistettu) http://joskuskayniin.blogspot.com/

Kokeilin myös purskuttelua parin viikon ajan (+ suolavesihuuhtelu) kunnes sain jonkun ienärtymyksen. En siis kauttaaltaan ikeniin vaan parin takahampaan väliin. Koska mulla ei ole koskaan mitään ienongelmia ollut, lopetin purskuttelutouhun siihen. Lisäksi Kattisqn kommentissa voi olla perää koska mulla on helposti vihlovat hampaat ja olen saanut homman kuriin vihloville hampaille tarkoitetuilla hammastahnoilla. Oil pullingin aikana hampaita alkoi taas vihloa normaalisti vaikka käytin samaa hammastahnaa purskuttelujen jälkeen.

En tiedä tarttisko antaa vielä uus mahis...

emmiwi (Ei varmistettu)

Se vihlomista vähentävä hammastahna ei varmaan pääse enää öljyisen pellikkelin läpi vaikuttamaan vihlontaa aiheuttavaan tekijään..?

Ouza (Ei varmistettu)

Itselläni ei ole vihlonut, vaikka hampaissani on paha eroosio. Käytän aristavien hampaiden hammastahnaa. En tosin noudata orjallisesti purskutteluohjeita. Purskuttelen aina vasta syönnin jälkeen (x 3/pv) Ja pidän vähän taukoa, ennenkuin harjaan hampaat. Muovipaikkoja on paljon, eikä purskuttelu ole niitä irrottanut. Kuluneet hampaat sen sijaan tulevat puhtaamman oloisiksi, kun öljypurskuttelee. Kookoksen maku alkaa ällöttää, seuraavaaksi kokeilen jotain muuta öljyä.

Lisssu (Ei varmistettu)

Täällä kans yks hurahtanut! Mä teen kyllä niin, että purskuttelen öljyn heti ekana herättyäni, järkeilin että siten pääsen eroon suuhun yön aikana kertyneistä bakteereista. En juo edes vettä ennen purskuttelua etten kisko niitä epäpuhtauksia takaisin elimistöön. Ensin huomasi hampaiden vaalentuvan selvästi, nyt (4kk jälkeen) vaalentumista ei enää tapahdu mutta hampaat tuntuvat puhtailta ja suu hyvinvoivalta. Henki haisee myös vähemmän vaikka edellisestä hammaskiven poistosta on jo päässyt kulumaan aikaa.

Mother of three (Ei varmistettu)

Voiko tätä tehdä aamun sijaan illalla? Aamuihin ei tällainen mahdu, mutta iltaisin vois purskutella lasten nukahdettua telkkaria katsellessa.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.