Oodi ja ylistys jokirannalle

Minulta kysytään tosi usein, mikä Turussa on parasta.

Siihen on helppo vastata, etenkin tähän aikaan vuodesta. Turussa aivan ylivoimaisesti parasta on jokiranta. Suosittelen sitä ihan jokaiselle.

On tavallaan vähän hassua, että Suomessa poikkeuksellisen ihania asioita kuvataan usein lauseella se on ihan kuin ois ulkomailla, mutta Turun jokiranta kesällä kauniina päivänä on tosiaan ihan kuin ois ulkomailla.

Ranta on toki aina ollut kiva, mutta viime vuosina se on puhjennut vielä aivan uuteen kukoistukseen. Jokirannassa ihanaa on myös se, että se on ihan erilainen riippuen siitä, mitä kello on. Itse pidän siitä jokaisena vuorokaudenaikana.

Aamulla rannassa on hiljaista, mutta Café Artin terassi alkaa täyttyä heti kymmeneltä. Silloin pöydissä on usein yksin istuskelevia elämästänauttijoita aamukahvilla - heidän joukossaan hyvin usein muuan E.K., joka eksyy usein aamutorin ja työpäivän välissä tankkaamaan kofeiinia ja stalkkailemaan ohi jolkottelevia koiria aamulenkillä.(Kannattaa pitää sormet ristissä, että Joona-niminen barista on töissä. Kaikki Artin baristat ovat tosi hyviä, mutta Joonan cappuccino on kaveripiirissäni legenda.)

Lounasaikaan jokiranta on taas täynnä elämää, kun ravintoloiden terassit aukeavat. Rannassa on vieri viereen ravintoloita, joissa jokaisessa on laadukas ja kohtuuhintainen lounas. Ilmapiiri on rento mutta sivistynyt. Täällä saa juoda viiniä lounaalla ilman vinoja katseita. Ihmisillä ei tunnu olevan hengenhätä ja kiire siitäkään huolimatta, että suurin osa on palaamassa töihin ruuan jälkeen.

Huomasin tänään, että siihen Roccan ja Mamin viereen ollaan avaamassa taas yhtä uutta ravintolaa. Ihan mahtavaa, että Läntisestä rantakadusta on yhä vahvemmin tulossa eurooppalaistyylinen ravintolakatu. Semmosist mää tykkään. Niillä on kiva kävellä silloinkin, kun on itse vain läpikulkumatkalla.

Alkuillasta suosittelen etenkin lämpimänä iltana Sergio'sin terassia. Se on täynnä turkulaisia ja turisteja (ja niitä turunitalialaisia, joita mahtuu tämänkokoiseen kaupunkiin hämmentävän paljon), ilmapiiri on sopiva sekoitus Turkua ja Italiaa ja fiilis huipussaan, jos kadun toiselle puolelle on vieläpä eksynyt katusoittaja. Lämpimänä iltana vanhan puutalon ikkunat avataan sepposen selälleen. Ihan kyljessä on myös Piccola Cantina, josta huhujen mukaan saa paikan päällä tehtyä, huippuhyvää italialaistyylistä jäätelöä.

Myöhäisillasta jokiranta on taas ihan omanlaisensa, kun terasseilla alkaa soida musiikki ja ranta täyttyy nurmikon pussikaljoittelijoista ja terassien skumppakilistelijöistä. Illalla rento ja viihtyisä terassi on esimerkiksi Roccassa, jossa tuntuu tätä nykyä kokoontuvan kaupungin hip ja cool -porukka (viimeksi siellä käydessäni siellä oli dj:n lisäksi myös saksofonisti). Roccan terassilla on myös niitä aiemmin mainittuja jätskejä myyvä pieni koju.

Itse tykkään paljon E.Ekblomin terassista, joka on rauhallisempi, ja josta saa kohtuuhintaista samppanjaa laseittain. Täl pual jokke on myös tietysti jokilaivat sekä Pinellan ilmeisen suosittu samppisterassi, jossa en tosin itse ole vielä käynyt.

Ja voihan jokirannassa toki myös kävellä, pyöräillä, piknikeillä ja pussikaljotellakin. On se vaan ihana!

Kuvat kännykkäräpsyjä tunnin takaiselta lounaalta Mamissa. Kuten olen ennenkin sanonut, Mamin lounas on yksi niitä suuria pieniä onnenaiheita ihmisen elämässä.

Kommentit

Sveva (Ei varmistettu)

Kävin itse pari viikkoa sitten Helsingistä visiitillä Turussa, ja aivan sama fiilis jäi! Ihanaa! Vaikka Helsinkiä rakastankin, niin ei täällä mitään tuollaista ole...

Eeva Kolu

Sveva, totta. Vaikka Helsingistä kovasti tykkäänkin niin tällaista tunnelmallista ravintola- ja kahvilakatua siellä ei oikein ole. Jokirannassa tulee hyvä fiilis, vaikka vain kävelee sen läpi, ei tarvii edes itse pysähtyä mihinkään.

bambiinas (Ei varmistettu)

Sanoisin, että jos yhden asian saisin Suomesta tänne ulkomaille, olisi se ehdottomasti Turun jokiranta. Kyllä, se on "melkein kuin ulkomailla", mutta ei lähelläkään, sillä eihän täällä (kaikista upeista paikoista huolimatta) mikään vedä vertoja tuolle romantisoidulle rannalle jossa voit katsella likaista vettä, mutta joka silti on "se upein juttu" Turussa, ja melkeimpä koko Suomessa (:

Helena123 (Ei varmistettu)

Sun kirjoitustyyli tuo lämminhenkisyydessään ja humoristisuudessaan mieleen ihanan Vivi-Ann Sjögrenin, jonka tuotannon lukeminen saa aina veden kielelle ja elämän tuntumaan vähän kevyemmältä.

Eeva Kolu

Bambiinas, haha, totta! Aurajoki ei ehkä ole se maailman kaunein joki (kröhöm) mutta Turun jokirannan lumosta kertoo paljon juuri se, että jotenkin se kuravesikään ei häiritse tunnelmaa, kun näillä rannoilla käppäilee!

Helena123, voi kiitos, suuri kohteliaisuus!

netta jasminet

Koiraystävällinen ravintola! Ihana idea. 

Manse (Ei varmistettu)

Nyt täytyy lähtee täältä Tampereelta Turkua kohti! Tuli sen verran kotimaanmatkailukuumetta.

Onko Eevalla tai jollain muulla lukijalla vinkata halpaa keskustassa olevaa majoitusvaihtoehtoa? Birgittalaissisarten majoitus kuulostaa eksoottiselta, mutta onko jotain muuta vinkkiä?

P.S Eeva, sun mustikkalätyt on ihan parhaita. Ne ja vanilijajäätelö. Täydellistä.

Aamu (Ei varmistettu)

Aivan mahtavaa lukea tätä mahtavaa ylistystä, kun oma kone nousee viikon sisällä ja tuo maailmalta hetkeksi kotiin. Nousispa se kone jo huomenna... Koska se tunne, joka jokirannassa kävelystä tulee on jotain, joka kutkuttaa vatsanpohjaa, lämmittää sisältä ja nostaa hymyn huulille. Ja tunne on sama oli sitten paukkuvat pakkaset tai lämmin kesäpäivä.

Aamu (Ei varmistettu)

Aivan mahtavaa lukea tätä mahtavaa ylistystä, kun oma kone nousee viikon sisällä ja tuo maailmalta hetkeksi kotiin. Nousispa se kone jo huomenna... Koska se tunne, joka jokirannassa kävelystä tulee on jotain, joka kutkuttaa vatsanpohjaa, lämmittää sisältä ja nostaa hymyn huulille. Ja tunne on sama oli sitten paukkuvat pakkaset tai lämmin kesäpäivä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Rocca taitaa olla levittäytymässä siihen entisiin Ottomaanin tiloihin, tietääkseni ei uutta tulossa...

Hanne_ (Ei varmistettu)

Nyt tulee oikein kunnon ikävä Turkuun! Asuin siellä pari vuotta opiskelun vuoksi, nyt vietän perhe-elämää (opinnot maisterivaiheessa) Espoossa. Asuimme Jokirannassa, täl pual jokke ;) ja parhaita hetkiä olivat varsinkin ne syysillat, kun pyöräiltiin yliopistolta tai kaupungilta kotiin: ravintolalaivojen valot, maatuvien lehtien tuoksu ja sateesta kiiltävä tienpinta toivat ihanaa fiilistä! Cafe Artissa käytiin myös useampi kerta boheemilla taiteilijaporukalla, ja sinne on edelleenkin joka Turun-reissulla päästävä! Turussa ihanaa on se, että joka paikkaan pääsee pyörällä, eikä ihmisillä ainakaan tunnu olevan sitä samaa hektistä tunnetta päällä kuin Helsingissä lähes ympäri vuoden (kesä on ehkä poikkeus).

paulahelena
ALUAP

Turku on ihana<3 Tänä kesänä en sinne taida päästä mutta joskus taas. Viimeaikaisten Tamperelle ja Prahaan suuntautuneiden visiittieni sekä tämän postauksen ja yleisten turkufiilistyjeni perusteella oon kyllä vahvasti sitä mieltä että Helsingin keskustasta puuttuu joki.

Valentine

Kyl tää meidän Turku on vaan niin huippu! Kuvailit jokirannan fiiliksen just nappiin. Se todella on niin, että sitä tulee hyvälle fiilikselle jos vaan käveleekin Läntisen Rantakadun päästä päähän. Mäkin lounastin tänään Vähätorin rennoissa fiiliksissä ja viipyilevissä minuuteissa, ja illalla ollaan menossa jokirantaan istuskelemaan, Auroraan tai Roccaan. Love this place.

J/www.skipped-heartbeats.blogspot.fi (Ei varmistettu)

Oi, oi ja oi! Tämä on yksi niistä syistä miksi palaan taas pian Turkuun täältä Tampereelta. Tampere on ihan kehno paikka tällä hetkellä Turkuun verrattuna... juuri tuo kävelykatukulttuuri jne on se mitä kaipaan täällä. Täällä katuja tuntuu määräävän autot, jopa Ojakadulle autoja parkkeerataan. Kuulostan auto-vihaajalta, on totta että en ole niiden suurin ystävä, mutta nekin ovat ok, jos vain kävelijöidelle ja pyöräijöillekin annettaisiin tilaa hengittää pakokaasuilta :) Turussa tämä asia on kohdillaan. Katselinkin huvikseni asuntoja....

Vierailija (Ei varmistettu)

Oletko testannut jo uuden Pub Niskan? Itselläni ei ole varaa lounastaa joka päivä ulkona, mutta elän sun ihanista lounaskuvista.

Hampaat irvessä

jokiranta on ihana, paljon merkityksellisempi kuin itse joki. tykkään kävellä edestakaisin lapsi rattaissa, vaikken pysähtyisi missään muualla kuin kirjastossa. ilahduin, kun mainitsit joonan, ollaan yliopistolla istuttu samoilla luennoilla hänen kanssaan. minun pääaineeni ei kylläkään ole kahvitaide.

Tiffy
Tästä Elämästä

Ihania kuvia! Kävelen joka päivä töihin tuosta Mamin ohitse ja yritän samalla nauttia ihanasta jokirannan ympäristöstä:) 

kevjumbaforever

IIIHANA JUTTU!! on se kiva kun kaikki tekee lilyssä juttuja. mä oon tehny bloggeriinki! siel on myös videoita joten hei tsekatkaa tää mun blogi. mä koitan saada julkkiksen huomaamaan mut ja se onnistuu vaa kaikkien tuella. tää onnistuu vielä! pitää uskoo unelmiinsa! tässä linkki:

 

www.http://wwwkevjumbaforever.blogspot.fi

LOVE YOU XOXOXO

Mellu <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Ah, oon sanonut sen miljoonasti (kevyttä liiotteluu kentiessen) ja sanon taas että JUMA EEVA, sä kyllä saat mut aina rakastumaan kotikaupunkiin uuestaas ja uuestaas!

Turku on parasta ja sä tosi vahvana kakkosena heti perässä. Toivon ettet ikinä koskaan lopeta kirjottamista, voit melko varmasti kirjottaa ihan mistä vaan ja oisin silti ihan että Haaaaalleluujah ja tippa linssissä samalla hihitellen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oi mikä oodi rakkaalle Turulleni! Miten paljon voikaan ihminen rakastaa kaupunkia, onneksi aikanaan ymmärsin muuttaa juuri tänne. &lt;3

Onko tuo "koirat tervetulleita"-kyltti Mamin terassilla siis? Koirani haluaa nauttia tunnelmasta joten tonne voisi mennä joku ilta jos näin on :)

Laurennn (Ei varmistettu)

Piccola Cantinan sitruunasorbetti on uskomatonta! &lt;3

Oih olipa ihana kirjoitus! Juuri eilen, kun kävelin kirjastosta kotiin ja istahdinkin sitten hetkeksi jokirantaan lueskelemaan, kuuntelin miten Cafe Artin edessä vaihdettiin kuulumisia espanjaksi ja aurinko lämmitti poskilla, mietin että ihan kuin tosiaan olisi jossain ulkomailla. Ja niihin ulkomaihin verrattuna ihan parasta on se, että jokiranta on viiden minuutin päässä kotoa! Eli päivittäin saa annoksen jostakin noin ihanasta.

Mutta kuten joku jo aikaisemminkin sanoi, Turku-aiheiset tekstisi saavat taatusti rakastumaan tähän kaupunkiin jos rakkaus jossain välissä on vähän päässyt hiipumaan!

Hella & houkutus (Ei varmistettu)

Kolme vuotta sitten syntyperäisenä turkulaisena Helsinkiin muuttaneena tällaiset postaukset saavat aina mielettömän Turku-ikävän aikaan...

Kiitos, että pidät meidän sydämeltään ikuisesti turkulaiset mukana menossa näillä fiilistelyillä! :)

http://hellajahoukutus.blogspot.fi/

Paulaa (Ei varmistettu)

Voi ei, lisäilin Instagrammiin suosikkibloggareita seurattavakseni ja klikkasin sinutkin, kunnes tajusin että sehän on yksityinen :) Sitten muistelinkin, että olet aiheesta tänne kirjoitellut ja palasin lukemaan Instagram-postauksen :) Lyhyt onpi muisti. Haha. Kivaa kesän jatkoa! Ihanaa katsoa kuvia FB:n puolella :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun mielestä on ihana lukea näitä Turku-postauksia, kun osaat kuvata kotikaupunkiamme niin lämminhenkisesti. Ite oon asustellut Turussa lapsesta saakka mutta kun lukee sun juttuja, niin tunnut löytävän aina jotakin uutta ja mielenkiintoista tästä kaupungista. Tai no uutta ja uutta, jokirannassa tulee pyörähdettyä viikoittain, mutta sitä kun on niin rutinoitunut tiettyihin paikkoihin ja aikoihin, niin olisi hyvä kokeilla joskus vaikka sitä aamutoria tai lounasta jokirannassa.

Piristävää välillä lukea jotakin positiivista ja innostavaa pääkaupunkiseudulle muuttaneiden kavereiden "miten voit viihtyä siellä tuppukylässä, eihän siellä oo mitään!" -vuodatusten sijaan :)

Mörkkis (Ei varmistettu)

Nämä sinun Turku-postauksesi ovat ihan parhaita.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jee, Turku! Itse lisäisin tähän vielä tintån, maailman parasta pizzaa (ja on se viinilistakin aika hyvä). Lomalla pääsin vihdoin sinne myös lounaalle ja kyllä kannatti. Toi Koirat ovat tervetulleita -kyltti on mun mielestä E. Ekblomin terassilla :).

idamannisto
idamannisto

Ihana Turku. Itse 2008 vuonna poismuuttaneena koin taas haikeaa ikävää. Kävin kyllä Turussa tänä kesänä, tietysti Blankossa ja jokilaivoilla! On pitänyt toi Mami testata jo kauan! Ehkä vielä jos tänä kesänä ehdin käymään toisen kerran Turussa!

~ Ida M.

www.idamannisto.wordpress.com

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.