Pala Provencea ikkunalaudalla

Minulla on vielä paaaaljon kerrottavaa kaikesta siitä ihanasta, jonka lomallani kohtasin, mutta ne jutut saavat vielä hetken odottaa sitä, että ehdin paneutua kuvien purkamiseen ja sen sellaiseen. 

Yksi unelma jäi toteuttamatta: en päässyt Provencessa näkemään laventelipeltoja. Aika loppuu aina kesken, niin se vaan menee!

Kotiin saapuessani makuuhuoneen ikkunalaudalla odotti auringossa korpuksi kärventynyt sinisilmä, jonka ikävä kyllä olin unohtanut raahata naapurille kasteltavaksi. En jäänyt surkuttelemaan, sillä kukkakaupassa vastaani käveli perhoslaventeli. Siinäpä hyvä lohdutuspalkinto kuolleesta sinisilmästä ja siitä, että missasin Provencen laventelipellot.

Piemontessa ja Provencessa monien talojen pihalla oli laventelipuskia, jotka rehottivat rehvakkaasti aidan läpi tielle asti. Tämä tuntuu muuten olevan laventelille ominaista käytöstä - se ei kerta kaikkiaan pidä aidoista tai muistakaan rajapyykeistä, vaan pyrkii aina kasvamaan pihan ulkopuolelle. Lavenders Without Borders! Joka kerta laventelipuskista ohi kävellessäni hieraisin kukkasta kämmeniini ja imin huumaavaa tuoksua sisuksiini - on se vaan mieletön!

Tämä perhoslaventeli ei ikävä kyllä tuoksu ollenkaan yhtä vahvasti, ja kukatkin ovat vähän turhan tummat verrattuna aitoon kamaan - mutta minkäs teet. Joskus aika lähellä on kuitenkin tarpeeksi lähellä. 

Elän kuitenkin uskossa, että yöllä laventeliruukusta kantautuu sieraimiini tuttu tuoksu, joka kuljettaa minut höyhensaarten kautta takaisin Provenceen... tai edes saippuakauppaan. Ei huono sekään.

Kommentit

tiinapetriikka

Oi, Ranska-postausta odotellessa! Ja voi jopa olla hyvä, että pellot jäi näkemättä. Nyt on taas yksi syy palata ihanaan Provenceen. :) (Taidanpa tämän innoittamana ostaa laventelin ikkunalaudalle tuoksuttamaan.)

Sirkkutäti (Ei varmistettu)

No joo. Täällä ilmoittautuu toinen Provence -hurahtanut. Ja sulla näkyy laventelipuskaa vasten nojaava sama kirja, jonka itse aikanaan ostin. Ja mullakin on laventeli, joka ei juuri laventelilta näytä: tähkälaventeli nimeltään ja niin onnettomat kukat, mutta se tuoksuu siltä itseltään. Ihana!

amv (Ei varmistettu)

Ehkäpä sellainen ruokakaupassa myytävä yrtti-laventeli tuoksuisi enemmän?

Asiasta sammakkoon, mistä noi tyynyliinat on? Tää haluu :)

Vimps (Ei varmistettu) http://tonninstiflat.wordpress.com/

Heh, ostin juuri viime viikolla minäkin laventelin keittiötä sulostuttamaan. Välillä nostan sen parvekkeen pöydälle, sitten takaisin keittiön ikkunalaudalle. Näyttää viihtyvän molemmissa paikoissa. Ja minä viihdyn, laventelin seurassa.

Ah, päästäpä joskus näkemään laventelipellot itse! Täytyykin laittaa se muistikirjaan ylös kohtaan Toteutettavat haaveet.

Liii (Ei varmistettu)

Turun Stockmannilla on myös satunnaisesti laventeleja hintaan 6,90-8,90 - voi kuinka ilahduin! :) Mistä olet löytänyt tuollaisen kartan? Minä olen etsinyt tuollaista karttaa; olen nähnyt tuollaisia vanhoja, ruotsinkielisiä karttoja Suomen kaupungeista viisi vuotta sitten Helsingin Akateemisessa, mutta en enää ole nähnyt. Tai olisikohan siinä kartassa jotakin lisätietoa, joka voisi avittaa etsintää? Kiitos!

Äitylin takapihalla rehottaa hurjana laventelipuska, et kylhä sitä Turuski! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.