Paljain jaloin kengät jalassa

Ihastuin metsäretkellämme metsässä kävelyyn ikihyviksi. Jos ei edes ajatella maisemia tai metsää rentouttavana ympäristönä, niin pelkästään metsä kävelyalustana oli mahtava. Epätasainen, mäkinen, täynnä kuhmuja, kovia ja pehmeitä osuuksia. Sopivasti haastava jaloille, mutta samalla paljon miellyttävämpi ja pehmeämpi kuin asfaltti.

Olen vakuuttunut siitä, että asfaltin lisäksi nykyihmisen (tai ainakin minun) jalkani ovat tuhonneet liian tukevat kengät. Meillehän nimenomaan mainostetaan, miten hyvän kengän tulisi tukea nilkkaa ja jalkapöytää ja vaimentaa kaikki iskut, mutta olen kyllä ihan eri mieltä. Sehän on ihan sama kuin kulkisi kaikkialle autolla ja sitten ihmettelisi, miksi lenkkeilykunto on huono.

Ollessani vuosia sitten pidemmän aikaa Thaimaassa kuljin koko loman 2 euroa maksaneilla kumisilla flip flop-tossuilla. Kuinka ollakaan, nämä jokaisen terkkarin painajaiskengät olivat mahtavaa treeniä jalkapolosilleni! Kuukauden jälkeen ongelmajalkani olivat aivan eri näköiset: jäntevät ja kokoa pienemmät. Kivut olivat hellittäneet, asento parani ja jalkapöydän lihakset olivat selkeästi kehittyneet. Lättänä jalka oli ikään kuin vetäytynyt kasaan. Ikävä kyllä paluu Suomeen, asfaltille ja umpinaisiin kenkiin tarkoitti myös sitä, että tulokset hävisivät melko nopeasti...

Nyt olenkin miettinyt jonkinlaisten paljasjalkakenkien ostoa, jotka ehkäpä metsäkäppäilyyn yhdistettynä voisivat jeesata jalkavaivoja. Näitähän on nykyään markkinoilla useita erilaisia, mutta idea kaikissa on sama: simuloida paljain jaloin kävelyä ilman, että täytyy kärsiä paljain jaloin kävelyn haittapuolista, kuten lasinsiruista tai kummeksuvista katseista ohikulkijoilta.

Vibramin FiveFingersit (kuvassa ylimpänä) tuskin tuota jälkimmäistä ongelmaa ratkaisevat, sen verran rumat ovat. Vivobarefootin ja Feelmaxin kengät näyttävät astetta hillitymmiltä, mutta jotenkin epäilisin, että FiveFingersit vahvistaisivat tehokkaammin varpaiden lihaksia.

Onko teillä kokemuksia paljasjalkakengistä? Onko niistä hyötyä silloin tällöin lenkillä käytettynä, vai pitäisikö nuo rumilukset kiskaista jalkaan joka päivä?

Kollaasin kuvat valmistajilta.

Kommentit

Beatrice (Ei varmistettu)

Mun entinen (miespuolinen) kämppis vannoo noiden fivefingerssien suhteen! Kuulemma todella hyvät! Ja samaa ihastelua olen kuullut muiltakin naispuolisilta ystäviltäni. Ne nilkkaa tukevat kengät kannattaa jättää maastoreissuja ja huikeita korkokenkiä varten. Niillä yritetään estää nyrjätämisvammat ainakin meiltä joilla on yli liikkuvat nivelet jotka menee helposti sijoiltaan. Ja sellaisia vaimentavia käytän vain jumpissa joissa hypitään ahkerasti ilmaan. Noita jalkapohjan lihaksia voi myös treenata niinkin että ostat ohut pohjaiset ballerinat ja kävelet paljon niillä. ;)

Fiia (Ei varmistettu)

Itse olen käyttänyt Vibramin FiveFingersien KSO-mallisia kenkiä reilu vuoden verran ja suosittelen lämpimästi. En todellakaan käytä niitä joka päivä (haluan käyttää myös kauniita kenkiä välillä) vaan lenkillä, punttisalilla, kevyillä päivävaelluksilla ym liikunta -tai urheilujutuissa. Niillä voi myös uida! Jos on todella kivikkoinen ranta tai jos täytyy varoa esimerkiksi merisiiliä (ainakin Välimeren alueella on niitä), FiveFingersin suojaavat jalkoja hyvin.

Olen huomannut, että jalkani ja nilkkani ovat vahvistuneet ja varpaat liikkuvat jotenkin paremmin nykyään, vaikka en käytä niitä kenkiä edes joka päivä.

Feelmaxeja olen myös käyttänyt, ja nekin ovat oikein mukavat. Feelmaxien etu on juuri tuo hillitympi ulkonäkö ja ne on helpompi laittaa jalkaan ja ottaa pois. Feelmaxien kanssa voi tietenkin käyttää normaaleja sukkia, kun taas FiveFingersit vaativat erisukat (jos siis haluaa sukkia käyttää). FiveFingersien etu on tuo varpaiden erottelu, joka mahdollistaa varpaiden luonnollisen asennon. Yleensä kengät pakottavat varpaat liian tiukasti yhteen, kun tuollainen pieni varpaiden harotus on luonnollista.

Itse olen jo niin kiintynyt omiin FiveFingerseihini, että ne eivät edes näytä rumilta enää! :D

Poutapäivä (Ei varmistettu)

Sattumoisin luin tämän eilen nettiä selaillessani. Ehkä ei siis heti pitkiä juoksulenkkejä :)

http://aamulehti.elixir.fi/juoksu/laakarit-varoittavat-paljasjalkakengat...

Fiia (Ei varmistettu)

Erikoissukat siis piti kirjoittaa tuohon edelliseen kommenttiini!

Vierailija (Ei varmistettu)

En nyt vastaa oikein kysymykseen, mutta koska aihe herätti kiinnostukseni, niin omasta (karvaasta ja loppuelämän muuttaneesta) kokemuksestani kerron sen verran, että vaimentavat kengät, nimenomaan kunnon pohjavaimenteet sekä kannan että päkiän alla, ovat selkärangan välilevyille ystävällisiä. Kaikkiahan tämän asian miettiminen ei koske, mutta jos suvussa on rasitteena sellaisia selkävaivoja, jotka liittyvät rangan kulumiin tai välilevyvaivoihin, niin vaimentavat kengät - tai joustavat lienee parempi termi - pohjaltaan ovat erittäin tärkeät huomioida nimenomaan kovalla alustalla kävellessä eli asvalttipohjalla ja vastaavilla. Suora pohja ei myöskään ole em. tapauksissa paras vaihtoehto. Korostan, että kerron nyt vain omasta kokemuksestani ja sen myötä opituista jutuista, jokainen meistä on aina yksilö.

Vierailija (Ei varmistettu)

Suosittelen kyllä itsekin kävelyyn ja miksei jopa juoksuun barefoot-kenkiä. Muistaa vaan tehdä jalkoja notkistavia ja vahvistavia liikkeitä aina välillä, niin jalat eivät kipeydy kauheasti (kuten käytön alussa saattaa tapahtua). Five fingersin sivuilta löytyy ohjeita venyttelyyn ja jalkojen lihasten vahvistamiseen.

Mun mielestä kauheat vaimennukset ja tuet todellakin turruttaa jalan... Ei kivikautisilla esi-isilläkään ollut mitään asicsen tossuja jalassa ja varmana tulivat toimeen ihan hyvin!

Vierailija (Ei varmistettu)

Itseäni noissa paljasjalkakengissä mietityttää lähinnä se, miten ne sopivat asfaltille. Kyllähän esi-isät talsivat paljasjaloin, ja totta kai kesäisin on muutenkin välillä kiva kulkea ilman kenkiä, mutta mitenkäs jos tekee pitkiä juoksulenkkejä kovalla alustalla? Eikös ne kaikki vaimennukset tavallisiin juoksukenkiin ole laitettu juuri siksi, että suurin osa kuitenkin juoksee jalkoja rasittavilla ja kaikenlaisia tärähdyksiä aiheuttavilla kovilla alustoilla, eikä pehmeällä metsänpohjalla. Toisaalta paljasjalkakengät varmaan sopivatkin pehmeille alustoille paremmin, ainakin voisin maalaisjärjellä näin kuvitella, siis ilman käytännön kokemusta.

Lotta Katariina
Pumpui

Suosittelen kokeilemaan FiveFingersejä. Jos vain kehtaisin, pitäisin niitä kaiket päivät :) juoksussa, kävelyssä ja reissussa ihan ykköskengät. On tullut blogattua niistä muutamaankin kertaan: http://www.lily.fi/palsta/pumpui?tag=7219

Ihan heti ei kannata mennä juoksemaan pitkiä lenkkejä asfaltilla, mutta nopeasti kyllä jalka alkaa arvostaa luonnollista liikkumatapaa!

Eeva Kolu

Kiitos kaikille kommenteista, joita olikin tullut runsain määrin!

Haluan vielä korostaa, että en todellakaan kehota huonosti tukevien ja lättänöiden kenkien käyttöön ASFALTILLA, esim. omat polveni ja nilkkani huutavat hoosiannaa jos käytän lättänäballerinoja 5 minuuttia kauemmin. Nykyajan ihmisten jalkaongelmat ovat seurausta sekä asfaltista että vääränlaisista kengistä, mutta asfaltista emme ikävä kyllä taida päästä eroon, joten jonkinlainen korko tai tuki on kengissä kaupunkikäytössä hyvä olla.

Sanomatta on varmaan myöskin selvää, että tilanne on ihan eri, jos kärsii oikeasti pahoista jalka/selkäongelmista - totta kai silloin voi tarvita tukea. Toisaalta nämä tuet johtavat yleensä ikävään oravanpyörään: omat jalkaongelmani johtuvat pitkälti huonoista jalkapöydän lihaksista, joten joudun käyttämään tuettuja kenkiä, mutta toisaalta tuetut kengät huonontavat entisestään niitä lihaksia, joiden puutteesta koko ongelma taas johtuu.

Tässä jutussa oli kuitenkin kyse metsässä kävelystä paljasjalkakengillä, jotta asfalttia lempeämmällä ja samaan aikaan haastavammalla pohjalla kävelystä saisi ne hyödyt irti ilman lenkkareiden turruttavaa vaikutusta :)

jennilina
auringon noustessa

Juurikin näin eli komppaan täysin Eevan viimeisintä kommenttia, nuo paljasjalkakengät ovat oikein ihanteelliset metsään tai minne vaan luonnontilaan käytettäväksi, rannalle, pellolle, ehkä jopa pururadalle. 

Se on myös mielenkiintoista kuinka joutuu" jalkaoravanpyörään", liian tuetut kengät kun ihan oikeasti laiskistaa jalan omat lihakset. Itselleni tosin on käynyt parin vuoden lähes ainoastaan flipfloppien käytöstä johtuen niin, että jalkapöytä on läsähtänyt ihan kasaan. Haaveilen ajasta jolloin voin taas alkaa käyttää kenkiä, jotka tukevat hieman jalkapöytää ja nostavat holvikaarta. Raskaus ja Mombasan kuumuus pitävät huolen siitä, että siihen menee vielä jonkin aikaa.

jennilina
auringon noustessa

Ps. Unohdin mainita, että kävelytekniikka puhumattakaan juoksutekniikasta on tietysti vähintään yhtä tärkeässä roolissa kuin itse kengät.

Lotta Katariina
Pumpui

täytyy kompata jennilinaa, uuden juoksutekniikan opettelu on tärkeää. Luin eräästä kirjasta että barefoot-kengillä pitää juosta niin, että kuvittelee että reisien päällä on pannukakut ja yrittää käännellä niitä ympäri juostessaan :D

Mutta voi itku, että nuo FiveFingersit osaavatkin olla RUMAT. Tuolla ulkoasulla niissä pitäisi ehdottomasti olla myös tarttumavarvasominaisuus, muuten hyöty-ulkonäkösuhde ei todellakaan ole tasapainossa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on noi fivefingersit ja olen käynyt jumpassa ne jalassa koko kevään ja nyt olisi tarkoitus on myös juosta niillä. Paskat nilkkani ovat voimistuneet huomattavasti ja osteopaattini mukaan tuollaisilla kengillä treenaa paremmin syviä vatsalihaksia kuin pilateksessa. Feelmaxit omaa poikkis ja niissä pohja on selkeästi ohuempi eikä vanha malli sovellu asfaltilla kävelyyn.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on noi fivefingersit ja olen käynyt jumpassa ne jalassa koko kevään ja nyt olisi tarkoitus on myös juosta niillä. Paskat nilkkani ovat voimistuneet huomattavasti ja osteopaattini mukaan tuollaisilla kengillä treenaa paremmin syviä vatsalihaksia kuin pilateksessa. Feelmaxit omaa poikkis ja niissä pohja on selkeästi ohuempi eikä vanha malli sovellu asfaltilla kävelyyn.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämmöseen artikkeliin törmäsin noin vuosi sitten: http://nymag.com/health/features/46213/

Vierailija (Ei varmistettu)

Jossakin tutkimuksessa oli tutkittu pikkulasten jalkojen kehittymistä ja yllättäen tavalliset tennarit oli todettu kalliita, jalkoja tukevia ensikenkiä paremmiksi jalan kehityksen kannalta. Voiskohan tavallisten lättäpohjaisten tennareiden käyttökin auttaa asiaa?

Hampaat irvessä

 

Niin mä kerran
tieni aloin,
niin mä kuljen:
paljain jaloin.
Avohaavat
syvät näissä
ammottavat
kantapäissä:
rystysihin
joka kiven
jäänyt niist´ on
verta hiven.
– Mutta niinkuin
matkan aloin,
päätän myös sen:
paljain jaloin.
Silloinkin, kun
tuska syvin
viiltää, virkan:
– Näin on hyvin.
– Tapahtukoon
tahtos sinun,
Kohtaloni,
eikä minun.
(Uuno Kailas)
 
Anteeksi, mutta oli ihan pakko laittaa koko runo. Tykkään kävellä kengillä, joista maa tuntuu läpi. Pohdiskelin taannoin eräässä blogipostauksessa, miksi vauvoille suositellaan ensiaskelkengiksi tukevia kenkiä. Samalla logiikalla voisi kipsata koko jalan niin ei ainakaan painuisi mihinkään virheasentoon. Muutenkin kaikki, missä asentoa tuetaan paikoilleen pitkiksi ajoiksi epäilyttää. Niinkuin vaikka toimistotuolit. Itse ainakin keikun joka tapauksessa työpäivän aikana sadassa ja yhdessä eri asennossa, oli säädöt sitten laitettu miten vain. Siksi kulkisin mielelläni töissäkin sukkasillani ja istuisin jumppapallon päällä.

Hampaat irvessä

^ja tietysti tuo säntillisesti rivitetty Kailaan runo tuossa yläpuolella meni pötköksi. Hö.

Mua on muutenkin kiinnostanut tällasen holvittoman lättäjalan omistajana se, onko jalkaa parempi tukea väkisin ns. oikeaan asentoon, vai antaa jalan olla luonnollisessa mutta ns. väärässä asennossa? Koska, se ongelmahan on todennäköisesti tukirangassa jossain korkeammalla kuin jalassa, ei aina se oireileva ruumiinosa ole ongelmien alkulähde - aika harvoin, itse asiassa.

Eli jos korjataan ongelma, tässä tapauksessa lättäjalka, holvituellisella kengällä, aiheuttaako se virheasentoja ja kulumia muihin niveliin? Pitäisi varmaankin käydä ryhtikartoituksessa tmv jotta saisi selville, missä se ongelma OIKEASTI on, jotta pystyisi vahvistamaan oikeita lihaksia tukemaan oikeita liikeratoja jne. In the meantime...

Mä pidän hirvittävästi kengistä, joissa on ohut pehmeä pohja ja jalalla mahdollisuus tehdä töitä. En tiedä kamalampia kenkiä kuin korkeavartiset nilkkaa tukevat, paksupohjaiset iskuja vaimentavat vaelluskengät.

Five fingersit siis himottaa, niiden ostohinta tähän tilanteeseen vain on kovin suolainen. Jonakin päivänä vielä... :)

Kaunis runo oli :)

Meillä on erhevalmennusryhmän kanssa keskusteltu juuri aiheesta kengät, ja ranskalaisagenttimme kertoi, ettei ainakaan Ranskassa suositella vauvoille tukevia ensikenkiä vaan nimenomaan ... paljaita jalkoja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi, olen monesti miettinyt paljasjalkakenkien ostoa, varsinkin kuin luin jostakin lehdestä juttua niistä..mutta mistä niitä oikein voi ostaa, kun tuskin ihan tavalliset kenkäkaupatkaan niitä myyvät? :D Olen jo sen verran netistä katsellut, että hintavat ne ainakin ovat.

Lotta Katariina
Pumpui

Helsingissä laajin valikoima FiveFingersejä on Kampin kauppakeskuksen 4Runnersilla. Partiokaupoissa ja Stockmannilla jne saattaa olla joitain malleja.

Lauranna (Ei varmistettu)

Tilasin juuri tämän kirjoituksesi innoittamana Vivobarefootilta ballerinamalliset kengät. Toivotaan, että jalkaongelmat vähän helpottavat - paksut tukipohjalliset ovat tuskaisen kuumat ja ikävät varsinkin kesällä. Pidän noissa kengissä myös siitä, että niissä on varpaille tarpeeksi tilaa. Omani eivät kestä enää ollenkaan kapeakärkisiä kenkiä.

Molly (Ei varmistettu)

Kärsin aiemmin penikoista ja polvivaivoista lenkkien jälkeen, mutta sitten kuvioihin astui FiveFingers (pun intented) ja kaikki vaivat katosivat. Nyt keväällä investoin Merrelleihin, joissa on Vibramin tekemä pohja. Sama lafka tekee myös FiveFingersejä joten ostopäätös oli nopea, kunhan sain vaan valittua oikean värin... Merrellit ovat "normaalimman" näköiset kuin FiveFingersit, joten niitä on mukavampi käyttää salilla.

Voin lämpimästi suositella paljasjalkakenkiä lenkille että salille. Koska kengät ovat niin kevyet niitä ei edes huomaa treenatessa. Lisäksi liikunta tuntuu sujuvammalta ja luonnollisemmalta verrattuna muihin kenkiin. Metsässä liikkuessa ne ovat täysin ässät, koska niissä todellakin tuntee maan ja sen muodot. Jos lähellä on hakkeella päällystettyjä kuntoratoja niin kannattaa kokeilla. Niillä juokseminen on kuin pumpulissa kirmaisi. Joo, olen rakastunut.

Mirja (Ei varmistettu)

Nyt on pakko kommentoida, vaikka en itse tiedä aiheesta mitään. Parhaan ystäväni mies kirjoittaa blogia paljasjalkajuoksuharrastuksestaan! Huh mikä sana, tulikohan nyt joku yhteenkirjoitusvirhe... :D Joka tapauksessa linkkaan sen sinulle, sieltä löydät varmasti paljon vinkkejä noista minimalistisista kengistäkin. http://paljasjalkamatti.blogspot.com/

Vierailija (Ei varmistettu)

Oon entinen tanssia ammatiksi opiskellut ja paljonkin käynyt fysioterapiassa nilkkojen, virheasentojen, rasitusvammojen ym ym ym kanssa ja melkein kaikki huippufyssarit on sanoneet, että ei pidä ajatella niin, että yhdet kengät ovat absoluuttisesti paremmat kuin toiset. Jaloille parasta tekee mahdollisimman monenlaisilla kengillä vaihtelevasti kulkeminen mahdollisimman monenlaisessa maastossa. Ainakin minulle tämä käy hyvinkin järkeen: jalkojen lihakset saavat näin monenlaista treeniä. Erityisen nannaa tekee kävellä ohutpohjaisilla kengillä mukulakivikadulla!

Kaoka (Ei varmistettu)

Mulla on Vibramin fivefingerssit joita käytän lenkkeilyyn ja "lenkkeilyyn" (=kaupungin laitapuistoissa käyskentely ja muu rypeminen). Asfaltilla juostessa mulla menee jalat hetkessä kipeiksi, mutta kyllä jotkut vissiin asfaltillakin nuilla juoksee. Hiekalla ja soralla ei käy jalkoihin juuri yhtään!

Minä en mene sanomaan mitään mistään terveysvaikutuksista, itselleni pääasia nuissa on ehkä se keveys ja yleinen maanläheinen & hauska tunne. Vibrameilla ei myöskään mielestäni kompastu niin helposti, kun tuntee maanpinnan paremmin. Parasta on kuitenkin se, että tuntee ne kaikki risut, hiekanmurut ja männynkävyt jalan alla, ilman että kuitenkaan sattuu (:

Marika/madeinlakeus (Ei varmistettu)

Mieheni on hullaantunut Merrelin barefooteihin ja todella vannoo niiden nimeen. Sellaiset voisin hankkia jopa itsekin, sillä kyseisiä kenkiä ei varsinkaan tuolla lailla mustina erota oikeastaan mitenkään tavallisista kengistä. :) Fivefingersejä en kyllä kehtaisi käyttää ja joskus olen todennut varvassukatkin erittäin epämiellyttäviksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

balettitunnille, niin jalkapöydän ja jalkaterän pienet lihakset alkavat vahvistua! siinä samalla hyvä harrastusvinkki (jos et vielä ole kokeillut), kun niiden perään huhuilit tovi sitten :)

TiinaMaria (Ei varmistettu)

Työn puolesta suosittelen Eccoja: http://biom.ecco.com/en-XI/BIOM-TRAIN
Ihan älyttömän mukavat jalassa ja ulkonäöltäkin musta paljon paremmat kuin mitkään kuvissa. Tai ehkä mä oon puolueellinen :) Testattu itse katukäytössä Berliinissä ja reissussa Kreetalla . Mulla itsellä on nämä: http://www.eccoshop.fi/product_info.php?products_id=80200305375

San-na (Ei varmistettu)

Semmoiset on kans olemassa kun huaraches sandaalit, jotka voi tilata täältä: http://www.invisibleshoe.com/store/ joko valmiina tai sitten paketista tehdä itse. Aika pitkälti perusvarvassandaalin näköiset ovat, mutta pohja on tosi ohkanen ja toimii just paljasjalkakenkänä. Hinta ei ole kovin suolainen, eikä ulkonäkökään kovasti hirvitä. Eli tuntuu musta aika ihanteelliselta paljasjalkakenkien kokeilulta! Tulivat myös nopeasti, kun tilasin. Meikäläisellä nuo tarvikkeet tuolla odottavat vielä askartelua, mutta kovat on odotukset :)

Vierailijatar (Ei varmistettu)

Komppaan vierailijaa ja patistan balettiin, siella saavat ne "oh-my-gosh-onko-mulla-tassakin-lihas!"-lihakset treenia. Mutta notkeavarpaisille sitten varoituksen sanainen, etta varvaskengissa juoksulla pitaa varoa ettei yksikaan varvas jaa vahingossa askeleen alle, muuten on varvasmurtumia tiedossa turhankin helposti.

Niina S. (Ei varmistettu)

Mun poikaystävä on kans alkanut lenkkeillä barefoot-kengillä (Merrel) ja tykästynyt hommaan kovasti. Alkuun pitää ottaa iisisti ja treenata lyhyillä kävelyillä ja juoksulenkeillä ja pidentää niitä pikku hiljaa kun jalka (ja muu kroppa) alkaa tottua. Ei oo tosin vielä harrastanut barefoot-juoksua ku muutaman kuukauden, joten pidemmän ajan vaikutuksista tai kokemuksista en osaa valitettavasti sanoa.

Aiemmille kommentoijille kysymys: miksi jumpassa/salilla ylipäätään täytyy käyttää paljaita jalkoja simuloivia kenkiä, eikö yhtälailla voi sitten jumapata ihan paljain jaloin tai vaikka sukkasillaan? Niin mä oon usein tehnyt. Toki vauhdikkaassa jumpassa sukat voi olla vähän liukkaat, mutta varsinkin tanssillisemmilla tunneilla sekin on pikemmin plussaa kuin haitaksi.

Napsutar (Ei varmistettu)

Moi!

Itse suosittelen lämpimästi tutustumista ECCO:n valikoimasta löytyviin Biom jalkineisiin. Niissä on nimenomaan ideana tavoitella paljain jaloin kävelyä, ja kengät on suunniteltu siten että jalan luonnollinen asento säilyy. Kengät vahvistavat näin myös jalan omia lihaksia. Eli jos haluaa käyttää vähän "siistimmän" näköisiä luonnollisia kenkiä, niin kannattaa tutustua valikoimaan.. :) Itse omistan kolmet erilaiset Biom jalkineet, ja olen aivan rakastunut!

http://brightcolorsofmine.blogspot.com/

Vierailija (Ei varmistettu)

ˆˆNiina S. Jumpissa monesti pompitaan vauhdikkaasti, alastulossa tärähtää kantapäässä, rikkoo tällöin jalan rasvapatjaa ja siirtää sen paikkaa. Siksi suositellaan sellaisille tunneille jalkineita jotka vaimentaa iskuja. Jos tarpeeksi kovaa tapahtuu tuo isku niin se voi tuntua jalan hermossakin, testattu on. Taas sellaisilla jumppatunneilla joissa ei hypitä kovin korkealle ja usein, niin saa ja usein suositellaankin olemaan paljain jaloin. :)

Molly (Ei varmistettu)

Niina S.: meidän puntilla on pakko käyttää jotain kenkiä. Itse koen että kengillä saa paremman gripin lattiasta ja näin puhtaamman tekniikan painojen kanssa leikkiessä.

Tanssitunneilla viipotan yleensä paljain jaloin. Sukat eivät oikein sovellu tanssiin kun niitä käyttäessä tuntuu aina kaatuvan joka suuntaan. Toisaalta välillä hirvittää meidän liikuntasalien lattiat. Ne irvistelevät aika kivasti ja monesti treenikaverit ovat saaneet lankuista tikkuja jalkoihin. Unisport on unohtanut lakata lattioitaan...

Vierailija (Ei varmistettu)

Mutta nuo varvaskengäthän ovat niin söpöt Röllin varpaat! Jos ne vielä maalaisi itse raidallisiksi.....

salla tässä terve (Ei varmistettu)

heippa eeva! ihan näin varvaskenkiin liittymätön kommentti, mutta heitinpä siulle haasteen oman blogini puolella :)

http://dear-dear-sally.blogspot.com/2012/05/11-kysymysta-haaste.html

Anuhei (Ei varmistettu)

Mä hankin keväällä itselleni Merrelin paljasjalkakengät ja olen kävellyt niillä paljon :) Suosittelen lämpimästi ja ovat mielestäni paremman näköiset kuin fivefingersit (huom. Ulkonäkö mun henk.koht. mielipide).

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin juostessa kuin jumpissakin pitäisi muistaa oikea tekniikka. Pomppiminen ei tärähdä kantapäähän jos hypyistä tullaan oikein alas. Ei kannalla vaan päkiältä kannalle rullaten ja polvia koukistaen. Ja juostessa varsinkin paljasjalkakengillä tulisi askel siirtää enemmän päkiälle/jalan keskiosalle tai selkeästi päkiälle niin asfalttijuoksukin onnistuu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kommenteja on niin paljon, etten jaksanut selata ja katosa, onko joku mahdollisesti jo puhunut kirjasta Born to run (McDougall). Kun oot kova lukemaan, ehkä innostut tästäkin! Mä ainakin opin paljon ja uskon, että kirjailijan jutuissa on totuuden siemen, vaikka kirja onkin erittäin amerikkalainen tyyliltään. Faktan ja fiktion yhdistelmänä melkoisen toimiva ja erittäin helposti luettava. Liittyy juurikin paljasjalkajuoksuun ja valotetaan hieman ihmisen fysiologiaa yms. Kannattaa vilkaista, vaikka ei juokseminen itsessään kiinnostaisikaan.

http://www.chrismcdougall.com/

riiikka (Ei varmistettu)

Hei!
Olen kanssasi samaa mieltä, itse työskentelen allalla ja olen tutustunut eri valmistajien paljasjalka jalkineisiin. Muutamia asioita toisin mielelläni esille tässä
1. Jalkaterän lihakset passivoituvat tuetuissa ja vaimennetuissa kengissä, ja suurin osa lättäjaloista onkin seurausta tästä. Paljasjalat altistaa jalkaterän luonnollisille tärähdyksille ja rasituksille, jolloin jalkaterä joutuu tekemään töitä ja jopa osalla asiakkaistani tämän ansiosta on päästy eroon lättäjaloista(:
2. On kuitenkin huomioitava alusta millä kuljet lenkkeillessä, eli pehmeä alusta, metsäpolku tai muu jossa jalka ei pääse liialti tärähtämään. Asfaltille vaimennettu kenkä on lähes ehdoton.
3. Askellustyyppi, mikäli juoksuluistaa päkijällä on kenkien käyttö suotavaa kaikenlaisilla alustoilla. Kannankautta rullaajat katsoo kohdan 2.

Siinäpä muutama pointti tossuja valittaessa. Itse juoksen fingersseillä lyhyttä 30min lenkkiä päkijällä, tienreunassa. Pitemmät lenkit menee vaimennetuilla tossuilla. Ainoaksi kengäksi liikkumiseen en suosittele, mutta loistava toiseksi kengäksi. Loistavat työkekinä(: Toivottavasti jollekkin on apua!

VierailijaKaroliina (Ei varmistettu)

En nyt jaksanut lukea kaikkia kommentteja, mutta itselläkin on ollut aikeissa ostaa jotkin paljasjalkakengät. Suosittelen kirjaa Born to Run - Syntynyt Juoksemaan, mielenkiintoinen kirja ja heti teki mieli lähtä juoksemaan...

P (Ei varmistettu)

Itse olen käyttänyt Feelmaxeja jo kolme kesää ja olen ollut todella tyytyväinen. Niissä on paljon ohkaisempi pohja mitä noissa muissa merkeissä, joten kävellessä oikeasti tuntuu, kuin kulkisi paljain jaloin. Ja vaikka kengät eivät hirveästi silmiä hivele, niin kyllä ne ihan huomaamattaan vetää jalkaan toisten kenkien sijasta, koska niissä on yksinkertaisesti niin hyvä olla ja liikkua. Feelmaxit tosin kestävät asfalttia melko huonosti ja yhden kesän käytön jälkeen on pohjan reunoihin kulunut pieniä reikiä, joista vesi pääsee läpi. Talvisin olen käyttänyt Feelmaxejani sisäläytössä (salilla, töissä jne.). Täksi kesäksi mallia on ilmeisesti uudistettu, että pohja on hieman paksumpi ja siten olettaisin niiden kestävän paremmin käyttöä.

Freud (Ei varmistettu)

Onko kellään teistä paremmin asioista tietävistä mitään tietoa näistä ortomalli-muotopohjallisista, joissa pitäisi kai noiden jalan lihasten aktivointi olla pääasia? Kun tosiaan itelläni on olemassa muitakin kenkiä kun noi fivefingerssit, mutta muita kenkiä käyttäessäni alkaa jalat kipeytyyn todella paljon ja väsyn tosi nopeesti..

Ideana tää paljasjalkajuttu on aika hauska, kun tää tulee ns. "uutena asiana", vaikka todellisuudessa mennään tuhansia vuosia taaksepäin, (mikä on aikas hyvä juttu :))

Vierailija (Ei varmistettu)

Muutama viikonloppu takaperin törmäsin Hyvinkään erämessuiila jossain teltassa missä oli paljasjalkakenkä maahantuojat. (Five Fingers, Vivobarefoot ja Merell). Kaikissa noissa idea on periaattessa sama, eli simuloidaan paljain jaloin kävelyä ja juoksua. Kaikki maahantuojat kertoivat, että nuo perinteiseset korkolenkkarit, muuttavat ryhtiä, lyhentävät pohjelihasta ja akilesta sekä jättävät jalkapohjan lihakset toimettomiksi.

Erot noiden kolmen kesken oli (ulkonäön poislukien) lähinnä lestissä. Eli Mereleit olivat kapea lestisimmät ja Vivobarefoot leveämpiä. Toisaalta Vivobarefootissa oli koko pohjan pituinen pistosuoja ja kenkä oli kuulemma noista kolmesta se alkuperäinen ja egologisin.

Koitin kaikkia jalkaani ja minulle parhaat olivat Vivot, kska minusta tuntui, että siellä oli jalka kaikista mukavimmin sisällä (luulin muuten että minulla on kapea lesti, vaan eipä ollutkaan :).

Lopulta tilasin itselleni tällaiset: http://brandstore.fi/tuoteinfo-174-Vivobarefoot-Neo%20L%20Hydro%20Phobic...
Ja nyt kahden viikon jälkeen olen alkanut hylkiä kaikkia muita kenkiä, koska ne tuntuvat omituisilta :D

- Stina -

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo linkki ei näköjään tullut oikein. Mutta katsokaa http://brandstore.fi ja sieltä Vivobarefoot

- Stina -

Matsu (Ei varmistettu)

Heippa.

Tutkimustietoa löytyy, esim. jalkapohjan kivut seurausta kenkien käytöstä. Myöskään asfaltilla ei saisi olla kengässä yhtään korkoa eikä ylöspäin nousevaa kengän kärkeä (kärkikäyntiä) ja varpaiden kohdan pitäisi olla niin leveä, että kaikki varpaat mahtuvat olemaan suoraan eteenpäin. Tavallisessa kengässähän lesti väntää varpaat suppuun ja ylöspäin, mikä estä jalkaterän verenkiertoa, jolloin altistuu esimerkiksi jalkapohjan kalvojänteen rappeutumiselle.

Sen sijaan asfaltin haittavaikutus lienee totta. Kengän pitäisikin asfalttikävelyssä tai -juoksussa olla tukematon tasapohjainen, mutta pohjan pitäisi olla erittäin pehmeä. Kuitenkin, taas tullaan tutkimustuloksiin. Tutkimuksessa testattiin, miten erilaisten kenkien käyttä vaikuttaa polvien rasitukseen. Ensin käytettiin tukevia kannallisia kenkiä. Tämän jälkeen sama testi tehtiin kevytjalkineilla ja paljain jaloin. Arvatkaa, missä oli polvelle pienin rasitus? Suurin iskutus syntyi tukevista kengistä ja terveellisintä ihmiselle oli kävellä paljain jaloin. Kevytjalkineella tulokset olivat näiden kahden välillä, mutta kuitenkin lähempänä paljasjalkaisuutta. Kannattaa siis muistaa, että kävelemme kuitenkin iskunvaimentimien päällä. Esim. jalkaterässä yksinomaan on tuhoton määrä jänteitä ja lihaksia, jotka aktiivis-passiivisesti varaavat liike-energiaa siirtäen se taas seuraavaan askeleeseen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.