Reissussa: Alba & Barolo

Alba on pieni, semmoinen Riihimäen kokoinen kaupunki Piemontessa, johon jokaisen hyvän ruuan ystävän kannattaa suunnata.

Okei, ei sillä, että Piemontessa voisi muutenkaan välttyä hyvältä ruualta. Mutta menkää silti Albaan. 

Albassa on nääs jotain, mitä Riihimäellä ei. Esimerkiksi lukuisia loistavia ravintoloita edullisen mutkattomista osterioista aina kolmen tähden Michelin-pläjäyksiin. Lisäksi siellä on kuulemma Piemonten paras tori ja viihtyisä pieni keskusaukio, jolla voi nauttia aperitivoa.

Ja Missonin outlet-myymälä!

Alban tunnetuin herkku on tietysti tryffeli, vaikka Inke kyllä valisti minua kertomalla, että myös toinen Italian kulinaristinen ylpeys Nutella on kotoisin Albasta.

Albassa käppäillessä tryffelikaupoilta on vaikea välttyä. Niissä myydään kaikkea tuoreista ja säilötyistä tryffeleistä tryffelipastaan, tryffeliöljyyn ja tryffelivoihin. Maineikkain on maailman kaiketi kallein lajike, harvinainen Alban valkoinen tryffeli, jota maistaakseen saakin jo sitten pulittaa sievoisen siivun matkabudjettia. Mutta ällös huoli, jos tryffeleitä mielii maistaa, siihen ei Piemontessa tarvia paksua lompakkoa. 

Tryffeleiden varsinainen sesonki alkaa syksyllä. Heinäkuussa meidän vieraillessamme oli tarjolla vain kesätryffeleitä, jotka ovat paljon vaatimattomamman makuisia (toki myös huomattavasti edullisempia).

Unelmiin jää: tryffeliretki Alban metsiin syksyllä, tryffelikoirat ja kaikki. Ehkä seuraavalla reissulla...

Nämä kuvat ovat puolestaan Serralunga d'Albasta. Ihan Alban lähellä sijaitseva Serralunga on yksi kuudesta kylästä, joilla on oikeus tuottaa baroloa, Italian varmasti kuuluisinta ja yhtä maailman arvostetuimmista punaviineistä.

Serralungassa teimme visiitin Sukulan tilalle, jossa tuotetaan hyvin pientä määrää tilan omaa baroloa. Tilan valtiatar Riikka vei meidät tutustumaan viiniköynnöksiin (korkkareissa toki - huikea tyyppi), kertoi barolon tuotannosta ja viininviljelijän arjesta.

Visiitti oli mitä inspiroivin. Kun joku, joka tekee työtään täydestä sydämestään ja intohimolla ja ammattitaidolla, kannattaa aina kuunnella. Liittyi hänen työnsä omaan työhösi tai ei.

Itse Barolon kylä on pieni mutta pittoreski paikka, selkeästi saksalaisten viinituristien suosiossa.

Barolossa kannattaa poiketa Barolon vanhaan linnaan rakennetussa, erittäin persoonallisessa (ymmärrätte, kun käytte) viinimuseossa. Aivan ehdoton on visiitti museon yhteydessä olevaan enoteekkiin, jossa pääsee maistamaan kolme eri baroloa vitosella (!).

Tai siis teoriassa vitosella, käytännössähän piemontelainen ei suostunut tästäkään ottamaan rahaa. 

Tällä hetkellä myynnissä on vuoden 2009 vuosikerta, tuliaisina lähti sitä pullo kotiin. Ensi kerralla sitten pakulla maareittejä, piru lentokenttien nestesäännökset periköön (ja perukoon)!

Barolon alueen kivoimmaksi kyläksi Riikka mainitsi Monforte d'Alban, mutta siellä emme ikävä kyllä ehtineet tällä reissulla käydä. No, kuten tässä on tullut sanottua nyt sata kertaa - ensi reissulla sitten...

Kommentit

Emmi L. (Ei varmistettu)

Monforte D'Alba on ihana! Harmi vaan kun oli kaamea sade kun oltiin sinä päivänä liikenteessä niin jäi vähän vähälle kiertely :) Ja Alba, aivan ihana kaupunki! Words can't describe! Harmi kun lompakko ei antanut kotiuttaa mitään tuolta Missonilta. Ja pakko pistää seuraavaa reissua varten muistiin, että missä tuo Sukulan viinitila on kun siitä oli viimeksi puhetta.

Emmi L.
http://happyfeetingblogi.blogspot.com

Emmi L. (Ei varmistettu)

Niin piti sanomani vielä, että kannattaa ehdottomasti tilata tuolla cioccolata calda eli periaatteessa kaakao, joka on tehty Nutellasta ja se on käytännössä melkein puuroa jota voi lusikoida suuhun! Nam!

nansk

Tuo ei voi olla mitään muuta kuin taivaallista... Ooh.

Annita
Keinutellen

Aiaiaiai, tykkään ihan hirmuisesti näistä sinun matkapostauksista! Kuvia ihailessa on melkein jo itsekin käynyt reissussa! :D

Iina Life in order (Ei varmistettu) http://life-order.blogspot.fi

Juuri noista seuduista haaveilen. Vielä joku kesä pakkaan perheen autoon ja vuokraamme tuolta talon kuukaudeksi. ..

MS (Ei varmistettu) http://aboutmissordinary.blogspot.fi/

Ihastuttavia kuvia ihastuttavista maisemista! :)

Tinni
Still Leben

ah, mä pyörryn näihin sinun ihaniin matkakuviin ja kertomuksiin!

:)

Eirene. (Ei varmistettu) http://www.procella.org/tea

Nämä sun matkapostaukset aiheuttavat kohta sen, että laitan kämpän myyntiin ja muutan Italiaan. ;) Jälleen kerran niin kauniita kuvia ja mahtavaa kerrontaa!

RainDrop (Ei varmistettu)

Kiva matkapostaus taas kerran!

Mutta tuo Sukulan Barolon etiketti on kylla ihan kamala...

eveliina23 (Ei varmistettu)

voi jenna!! kauhea ikävä hänen blogiaan :(:( <3

Laara (Ei varmistettu)

Näin harmaansateisena iltana oli ihana tehdä jälleen nojatuolimatka kanssasi. :)

Kysymyksen herätti kuitenkin tuo vertailu Riihimäkeen. Oletkos useinkin käynyt syömässä täällä ravintoloissa? Täällähän löytyy vaikka mitä gurmeeta... ;) Ei vaan, oikeassa olet. Mieluummin minäkin ruokailisin Albassa kuin täällä. :D

Eeva Kolu

Kiitos taas kaikille kivoista kommenteista! Matkapostauksia on tulossa lisää, vieläkin vaan riittää kerrottavaa reissusta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuohon lentokenttien nestesäädöksiin olisin halunnut kommentoida, että eikös ruumassa saa nykyään kuljettaa viiniä melkein rajattomasti EUn sisällä? Itse olen ainakin raahannut aikamoisia lasteja Ranskasta Suomeen...

Tiihei (Ei varmistettu)

MOI!
ihana blogi! Kiitos!
miten pääsitte Sukulan tilalle käymään, soititteko ensin ja varasitte käynnin?
ollaan menossa ensi viikolla Piemonteen... :)

Orvokki (Ei varmistettu)

Olen 100 % :sti Italia fani :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.