Remonttikuulumisia

Nyt on kuulkaas tohina päällä! Remppa seisoi ties kuinka monta viikkoa ilman, että mitään tapahtui, mutta nyt mennään vauhdilla eteenpäin.

Työmaanjohtaja (a.k.a poikaystävä) on luvannut, että remontti valmistuu elokuun aikana. Iiks! Se on pian totta! Se tapahtuu! Kohtahan tässä voi siis alkaa panikoimaan, kehittää ahdistuksen asuntolainasta ja myydä koko kämpän pois.

Viimeiset kolme päivää olen viettänyt flunssasta huolimatta aamusta iltaan raksalla, kun kerran saatiin apujoukkoja pääkaupunkiseudulta saakka. Tässä vähän saldoa:

Tätä en osannut edes ajatella asuntoa ostaessa: remontin ylivoimaisesti työläin, aikaavievin ja ärsyttävin vaihe on vanhojen ovenkarmien ja ovien entisöinti! Tätä on tehty nyt monta viikkoa eikä työstä ole vieläkään valmiina kuin osa. Ei ollut betoniseinän kaato ja betonitiilien kantaminen kaatopaikalle juttu eikä mikään tähän verrattuna... se oli ehkä fyysisesti rankkaa, mutta tuo maalin raaputtaminen on puhtaasti psykologista sodankäyntiä.

Ovet ja karmit on kuitenkin pakko restauroida, koska niihin on vuosien saatossa lätkitty niin monta kerrosta erilaisia maaleja, että ovet eivät mene enää kunnolla kiinni. Lisäksi joku edellinen asukas on ilmeisesti tehnyt maalaushommia kännissä - päällimmäinen kerros maalia on törkeän paksu ja täynnä valumia. Voi argh. Sen ihmisen nimen ja osoitteen jos saisin käsiini...

Tämä siis tiedoksi kaikille, jotka unelmoivat vanhoista peiliovista ja koukeroisista karmeista. Kyllä nuo kaunottaret ovat minusta edelleenkin kaiken tämän vaivan arvoiset ja asuntomme paras puoli valon ja ikkunoiden ohella, mutta tietäkää, että tähän hommaan kannattaa varata aikaa ja hermoja. (Itselläni ei juuri nyt olisi kumpaakaan.)

Raksalla hienointa on se, kun kaikkien synkät tyyliluurangot kaivetaan kaapeista esiin. Tää tasoittajamies on esim. joskus ollut ihan out of control. Onneksi en ole tuntenut sitä silloin.

... toisaalta meikän ei ehkä kannattais sanoa tästä aiheesta mitään.

Meillä on katto! Katsokaa, kuinka kaunis, valkoinen ja sileä! Makkarin katto oli haljennut, ja halkeamaa oli sitten peitelty ihmeellisellä vaneriviritelmällä. Nyt koko höskä purettiin, korjattiin, tasotettiin ja maalattiin.

Makkarin katon alkuperäinen rosetti oli tietysti kadonnut tuon rikkoutumisen myötä, mutta kävin alakerran asunnossa vakoilemassa (siis ihan luvalla, vaikka hiipparointi muiden asunnoissa onkin juuri nyt Turussa muotia, hui kauhia...) millainen rosetti tuolla on alunperin ollut, ja poikaystävä teki siitä kopion. Saadaan siis sekin kaunis yksityiskohta nyt takaisin, hurraa!

Remppa lähestyy valmistumistaan, roju sen kun lisääntyy.

Tämmösiä salaperäisiä kirjoituksia paljastui karmeista maalin alta. Kaunis käsiala ollut timpurilla! (Tällaiset yllätykset on parhaita vanhan talon remppaamisessa. Tasaisin väliajoin epätoivo meinaa iskeä, koska kaikessa kestää niin saakelin kauan, kaikki on niin työlästä ja hankalaa - mutta sitten vastaan tulee timpurin puumerkki, viiden pennin kolikko tai ikivanha sanomalehti ja muistaa että ai niin, vanhat talot onkin parhaita.)

Perjantaina mentiin illan päätteeksi rempparemmillä Vaakahuoneen paviljongille syömään pizzaa, juomaan viiniä ja kuuntelemaan jazzia. En ollut ollut siellä aikaisemmin, ja olihan se vähän sellainen mammat viihteellä -paikka, mutta livemusiikki on aina kivaa ja pizza oli todella positiivinen yllätys.

Kyllä tämä remontti vaan valtaa ihmismielen ja koko elämän. Äsken ajettiin yhteen kahvilaan katsomaan, onko siellä vaaleanharmaat vai tummanharmaat saumanauhat laattaseinässä. (Paikan päällä selvisi, että se laattaseinä onkin eräässä helsinkiläisessä kahvilassa.)

Ja mitäköhän kertoo ihmisestä se, että sunnuntai-iltana odottaa, että olispa jo arkipäivä niin saisi taas käyttää tasohiomakonetta?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää nyt ei liity mitenkään asiaan, mutta luin ihan hirveän monta kertaa että ne ovet on täynnä valiumia :D toivottavasti et sentään tee sellaisia löytöjä, vaikka tuollaiset ihanan muistutukset talon iästä onkin parhautta ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiva lukee remppakuulumisia! Meillä aloitellaan maalla isän lapsuuden kodin muuttamista meidän sisarusten perheiden kesäkodiksi; kaikkine rappaamisineen projekti vie varmaan useamman kesän.. mutta kun sit just niin ihanaahan se remppa on (kaikista kyyneleistä huolimatta)!

Päivi

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja täällä voi aina aika ajoin löytää kuulumisia meidän raksalta (ensi kesänä vasta enemmän mutta siihen asti ja sittenkin kaikesta muusta kyllä): http://howsheloves.blogspot.fi/

Päivi

Marika/madeinlakeus (Ei varmistettu)

Voimia. Täällä käydään samaa psykologista sodankäyntiä. Tosin ovia on vain yksi (maalikerroksia valkoinen, turkoosi, vihreä ja punainen...) eikä sitä aiota enää käyttää ovena. Mutta huuh, tuota rapsuttamista! Peilien kohdalta maali ei edes rapsuttamalla lähde vaan vaatii taistoon kuumailmapuhallinta.

Mutta, valmista tulee, ennemmin tai myöhemmin. Teillä varmasti ennemmin, vaikka mulla ovia onkin vain se yksi... :P

Eeva Kolu

Vierailija, äläpä sano, saattais tulla tarpeeseen tässä remppastressissä! ;)

Päivi, hah, musta remppaaminen on aivan kauheeta! Tosin ehkä sekin olis ihan kivaa, jos olisi koko tän ajan asunut jossain oikeassa kodissa eikä täällä väliaikaiskopperossa... tollanen kesäprojekti voisi vielä oikeasti olla ihan kiva, kun se ei vaikuttaisi omaan arkeen samalla tavalla. Tsemppiä siis ja nautinnon hetkiä!

Marika, voih, meillä ovia on vaivattomat 9 kpl ja karmit päälle :) Tsempit siis vaan, ja kannattaa käyttää kuumailmapuhallinta jos matskut vaan suinkaan sallii. Meillä on kinkkistä se, että 4:ssä ovessa on lasiosia, jolloin tuo kuuma ei tule kyseeseenkään, mutta muissa se oli kyllä ihan laite paikallaan!

Hahaa olen edelleen se hämärä tyyppi joka kertoo tykkäävänsä kaikista noista remppajutuista joita muut vihaa :) Pari kesää sitten putsailin vanhaa peiliovea kuumailmapuhaltimen kera (+ yhden vanhan takan) ja musta se oli niin rentouttavaa puuhaa! Tosin tilanne vähän eri kuin teillä; omaan arkeen remontti ei juuri vaikuttanut, vanhempien luota vaan napattiin ovet pois ja sit vanhan maalaistalon pihalla auringonpaisteessa niitä putsailin! Eli juuri hyvää kesähommaa. Teillä taas on kyllä vähän ikävä kun kaikki tuollainen on varmaan vaan "este" sen muuttamisen ja ihanan kodin välillä.

 

Mutta nyt ihan fiiliksissä odottelen että pääsen taas tuonne lapsuudenkotiin remppahommiin, saunamökin ikkunoiden lasitukset ja kittaukset odottaa mua :)

 

Mutta voimia odotukseen, kyllä se remppa siitä ihan just valmistuu ja sitten teillä on siellä mitä mahtavin koti... Omia muovimattoja katsellessa käy kateeksi, silleen hyvällä tavalla kuitenkin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oletteko jo päättäneet millainen keittiö teille tulee, modernit vai vanhanaikaiset kaapit? Mistä aiotte ostaa?

Vierailija (Ei varmistettu)

tsemppiä, tsemppiä! ihana siitä tulee :) joo noiden ovien rappaamisten yms kanssa kannattaa unohtaa kokonaan se valmiiksi tuleminen, kannattaa vaan vaikka kuunnella jotain hyvää musiikkia ja keskittyä siihen samalla kun tekee, niin urakka menee nopeammin:)

AnnaAusseista (Ei varmistettu)

Hooh, ovista maalien poisto. Joo, ei ollu kivaa puuhaa. Plus jos käyttää maalinpoistoainetta esim. NitroMorttia nii se on iha oikeesti myrkyllistä, eikä vaa sille "käytäppä ny vähä hanskoja varmuude vuoks" :D

Eeva Kolu

Anna Mai, näinhän se on. Varmaan olisin ihan voinut tykätäkin tästä remontoimisesta, jos en olisi sen takia joutunut 7 kuukautta asumaan väliaikaisessa asunnossa ilman omia tavaroitani. Itse tekeminenhän on kyllä hauskaa, elämäntilanne vaan on se, mikä tässä mättää.

Vierailija, keittiöstä tulee moderni - epäilen, että vain hullu haluaisi oikeasti 20-luvun keittiön :D Puolet tilataan puusepältä mittatilaustyönä ja puolet haetaan Ikeasta.

Vierailija, kiitos kiitos :) Musiikkia ei ikävä kyllä kuule tuon kuumailmapuhaltimen pauhussa, mutta onhan siinä sentään omat ajatukset seurana :D

AnnaAusseista, Nitromorsien ja vastaavien oikeasti vaikuttava aine kiellettiin EU:ssa pari vuotta sitten, joten tätä nykyä edes noilla myrkyillä ei saa maaleja pois!

 

 

 

 

VierailijaT (Ei varmistettu)

Ihanat ovet! Valmistuttuaan tuntuvat varmasti kaiken vaivan arvoisilta.
Ja elokuu on onneksi ihan kohta :)
Päästiin pari vuotta sitten muuttamaan omin käpälin rakentamaamme taloon, ja vaikka kaksi vuotta kestänyt raadanta raksalla oli tuskaa, haaveilen jo uuden talon rakentamisesta (sen Täydellisen).
Aika tekee ihmeitä, tsemppiä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei!

Ei liity aiheeseen mitenkään, mutta olemme menossa miehen ja 2vee lapsen kanssa Turkuun loppuviikosta, emmekä tunne kaupunkia juuri ollenkaan. Onko sinulla jotain vinkkejä missä ehdottomasti pitäisi käydä? Jotain hyvää kahvilaa? Kivaa shoppailualuetta?

Kiitos jo etukäteen!!

Anna :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kokeilepa ottaa järeät aseet käyttöön ovien maalipintojen rapsuttamisessa. Hiustenkuivaaja täydellä teholla pehmentämään maalia ja leveä, ohut teräslasta sipaisemaan pehmentynyt maali pois. Tietty varsinainen kuumailmapuhallinkone on tätä varten luotu, mutta hiustenkuivaajakin ajaa asian. Itselleni tämä "rapsiminen", kuten sitä meidän maaseudulla nimitetään, on suorastaan terapeuttista.

Tsemppiä remonttiin, hyvältä näyttää!

puolukka (Ei varmistettu)

Hei Eeva! Kun olet ahkera keittiön käyttäjä, kyselisin minkälaisen keittiötason olet uuteen keittiöösi valinnut? Itse haaveilen puisista työtasoista, mutta epäilyttää sen hoito. Olen lukenut internetistä kauhutarinoita tahroista ja tummentumista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse oon käyttänyt Liberonin Stripper maalin- ja lakanpoistoainetta aika hyvällä menestyksellä ikkunapokien maalin poistoon. Pari kertaa joutuu sivelemään, mutta helpottaa huomattavasti maalin rapsuttamista pois. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hehee, en mä nyt tarkoittanut oikeasti vanhaa keittiötä, vaan lähinnä ovien mallia, peiliovia jäljittelevät, sileät vai mitkä :) 20-luvun keittiö saattaisi olla mielenkiintoinen.
t. Keittiöstä kysynyt Vierailija

Procella

Tsemppiä remonttiin, kyllä se vanhan kunnostaminen vaivan arvoista on! :) Olen aina tosi iloinen kun joku remontoi vanhaa kunnioittaen - erityisrispektit alkuperäisen kaltaisen kattorosetin laittamisesta. :) Niin virkistävää vaihtelua siihen yleiseen "muutetaan vanhaan taloon mutta revitään kaikki vanha pois ja laitetaan tilalle ultramodernia" -kaavaan.

Meillä tällä hetkellä pienempi projekti päällä, makuuhuoneen pintaremppa. Pari vuotta sitten tehty putkiremontti (jonka yhteydessä tehtiin myös keittiö- ja lattiaremppa) kummittelee vielä sen verran mielessä. Siinäkin täytyi oikein urakalla tehdä selväksi sitä omaa kantaa, että halutaan remontoida asunto sen vanhaa fiilistä ylläpitäen, oletusarvona kun oli että kaikki revitään ja laitetaan uutta tilalle. Meidän kämpälle on aikojen saatossa tehty kyseenalaisia ratkaisuja, muun muassa alkuperäiset vuosisadan vaihteen kaakeliuunit purettu (mikä on mielestäni ihan käsittämätöntä), mutta kyllä tämä tästä vielä kuntoon tulee. Niin kuin teilläkin, olette jo voiton puolella! :)

Eeva Kolu

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRRRRRGHHHHHHHHHH käytin juuri 45 minuuttia teidän kommentteihin vastailuun ja se kommentti katosi taivaan tuuliin.

Nyt ei pysty lähtemään siihen urakkaan uudestaan, pahoitteluni - oli vaan pakko päästä kajauttamaan ilmoille tämä vääryys. Kiitos kuitenkin kaikille kommenteista ja tsempeistä!

puolukka (Ei varmistettu)

Aaaargh :)! Hihkaise edes nopeasti puutasoille, joo vai ei.

Eeva Kolu

Puolukka, no meille tulee se pelätty täyspuinen saarnitaso! Vähän jännittää, mutta eiköhän sen kanssa selvitä. Voin vaikka kirjoittaa siitä enemmän sitten, kun asiasta on oikeasti käytännön kokemusta :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.