retkillä

Kaikki mitä rakastin

"I suppose I'm going to have to stop off here and explain in the briefest and simplest of terms, if I can, the nature of collegiate life at Cambridge. Only Oxford has a comparable system, and there's no reason why anyone should understand how it works, without having lived inside it, and of course, no reason anyone should care. Unless you are curious, in which case I love you."

- Stephen Fry, The Fry Chronicles

 

 

Elämässäni on uusi, hyvä rutiini. Käyn joka aamu reilun tunnin kävelyllä. Hortoilen pitkin kaupunkia vailla minkäänlaista suunnitelmaa ja annan puhelimen GPS:n johdattaa minut kotiin. (Ne-ro-kas keksintö!)

 

En ole aikaisemmin pitänyt lenkkeilystä, oli se sitten kävellen tai juosten tehtävää, koska se on minusta aina vähän tylsää. Vaikka maisemia on kiva katsella, niin eivät ne samat puut yksinään saa minua lenkkipolulle päivästä toiseen. Eikä musiikkikaan oikein auta asiaa. Vaikka biisi olisi kuinka hyvä, minä tiedän, mitä siinä tapahtuu seuraavaksi. Kaikki tuntuu puuduttavan samalta.

 

Vaan nytpä olen löytänyt ratkaisun, joka tuo jotain uutta ja tuntematonta jokaiseen lenkkiin: äänikirjat ja Podcastit!

 

 

Tällä viikolla lenkkikaverinani on ollut Stephen Fryn The Fry Chronicles. Herra Fryn ääni ja lausunta on minun korvilleni kauniimpaa musiikkia kuin yksikään musiikki, kuuntelisin vaikka puhelinluetteloa kyseisen miehen lukemana. Vaan eipä tarvitse, sillä saan kuunnella hänen nuoruuden muisteloitaan Cambridgesta ja muita jorinoita maan ja taivaan väliltä. Humps vaan, ja kuusi kilometriä on mennyt kuin huomaamatta.

 

 

Tämä kävelyhomma on tehnyt minulle todella hyvää. Hesarissa kirjoitettiin jokunen aika sitten tutkimuksesta, jossa metsässä oleskelu oli todettu kenties kaikista tehokkaimmaksi stressitasojen laskijaksi, siis paljon tehokkaammaksi kuin esimerkiksi sohvalla makaaminen tai jooga (tietysti hieman ironista puhua tehokkuudesta, kun puhutaan stressin karkoittamisesta). Ja voin kyllä allekirjoittaa väitteen vaikka heti.

 

Lenkkipolulleni osuu usein metsää ja järvenrantaa, ja kun niihin yhdistää kaikessa rauhassa käppäilyn, raittiin ilman ja hyvän kirjan, ei tarvitse kuin katsoa vierestä kun huolet vierähtävät hartioilta. Äänikirjat ovat minulle ihan uusi maailma, joten osaisittekos suositella teoksia, jotka toimisivat hyvin äänikirjana?

 

 

Kommentit

Pilvi (Ei varmistettu)

Sinuhe Egyptiläinen. Siinä riittää kuunneltavaa useammaksikin lenkiksi, ite kuuntelin sen viime vuonna joululomalla. Kuuntelin, kuuntelin, söin konvehteja, ja piirsin samalla.

Niin ja tietysti Mielensäpahoittaja on ihana.

Aliisa (Ei varmistettu)

En suosittele kirjaa, vaan katua. Noin kuukauden kuluttua kannattaa suunnata kengänkärkensä jälleen Käpylään ja Teljontielle, sillä uskallan väittää, että siinä on lähitienoon kaunein tie – varsinkin jos lunta on jo satanut. Tämän tien asukkaat nimittäin ripustavat tietä reunustaviin puihin valosarjoja ja ne näyttävät pimeällä niin kauniilta, että tekisi mieli vähän itkeä tihrustaa!

Eeva (Ei varmistettu)

Pilvi: oikein kunnon eepos siis lenkkikuunteluun. Kiitos vinkistä! Mielensäpahoittajan olen lukenut kirjaversiona, mutta toisaalta sen varmasti jaksaisi kuunnella uudemmankin kerran :) ******************** Aliisa: oi, kiitos vinkistä, enpä edes muuten tiennyt, että Tampereeltakin löytyy Käpylä. Sinne siis!

Terhi (Ei varmistettu)

Nää sun ottamat kuvathan siis on Käpylästä... ;)

Eeva (Ei varmistettu)

Terhi: minun kartalla siinä kohtaa lukee Lappi! :)

Laura (Ei varmistettu)

Kirjasuosituksia en osaa antaa, mutta podcast-vinkkejä hyvinkin. Areenasta löytyvät Yle Radio 1:n ohjelmat Aristoteleen kantapää ja Julkinen sana viihdyttävät minua kävelylenkeillä, etenkin Aristoteleen kantapää Pasi Heikuran juontamana on ihana!

päivi (Ei varmistettu)

Ihana idea! Uuden työn myötä minulla tulee lisääntymään työmatkailu reippaanpuoleisesti ja olen myös ajatellut ryhtyä harrastamaan äänikirjoja. Mutta kerrohan uusavuttomalle mistä niitä saa hankittua jos vanhanaikainen kirjastosta lainaaminen ei onnistu? Saako niitä ostaa/vuokrata jostain elektronisena versiona?

Kata (Ei varmistettu)

Itse kuuntelin viime vuonna kaikki Potterit juurikin elämäni rakkauden eli herra Fryn lukemana ja voin kyllä lämpöisästi suositella. Nautiskelin myös hiljattain Lolita Jeremy Ironsin lukemana, mutta sen taisit itsekin lukea vain vähän aikaa sitten. Näillä kahdella sedällä on täydellinen ääni ja artikulaatio äänikirjabisnekseen.

Eeva (Ei varmistettu)

Laura: hei loistavaa, kiitti tästä! Kuuntelen Aristoteleen kantapäätä aina aivan riemuissani jos se sattuu vahingossa tulemaan radiosta oikeaan aikaan. Enpä tiennyt, että saa podcastinakin. Menee heti tilaukseen! :) ************** Päivi: ihan tavallisista kirjakaupoista voi ostaa äänikirjoja! Ja netistä voi ladata esim. Elisa Kirjat -palvelusta sekä iTunes Storesta, siellä tosin taitaa olla vain näitä englanninkielisiä.

Eeva (Ei varmistettu)

Kata: tuota Potteria mietin itsekin, siinä ei ainakaan heti loppuisi materiaali kesken :) Jeremy Ironsin ääntä en olekaan ajatellut koskaan, nyt pitää heti mennä etsimään jostain ääninäyte...

Hosuli / hosuli.blogspot.com (Ei varmistettu)

Mulla on tuo sama lenkkiongelma - kiitti vinkistä, kuulostaa erittäin toimivalta!

sinisofai (Ei varmistettu)

Hei, onko tuo Fryn kirjan hyvä? Mietin poikaystävälle joululahjaksi, kun se on ihastunut Fryn vetämään QI-ohjelmaan. Ja toimiikohan se äänikirjanan paremmin, kun nimenomaan kuulee Fryn äänen?

juno (Ei varmistettu)

asiaan sen enempää liittymättä tuli tästä mieleen entisen poikaystäväni kertomus siitä kuinka eräässä oxfordin maineikkaassa collegessa keskusteltiin aamiaismunista. ellen aivan väärin muista, joku teki collegen johdolle ehdotuksen, että tarjolla voisi olla muutakin kuin kokkelia. pitkällisen väännön ja kokoustamisen jälkeen johto päätti, että tarjolla tulee olemaan jatkossakin vain kokkelia, koska niin on aina ollut. melkein teki mieli hakea kyseiseen opinahjoon itsekin, mutta sitten muistin ne dormeissaan itkevät stressaantuneet opiskelijat ja päätin toisin..

Eeva (Ei varmistettu)

Hosuli: ei sit muutaku ulos ja menoks :) ************* Sinisofai: olen itse kuunnellut tuota kirjaa vasta jotain 2,5 tuntia (ei hajuakaan, mitä se vastaa sivuissa?) joten en osaa sanoa. Mutta jos poikaystäväsi ei ole lukenut Fryn ensimmäistä muistelmateosta Moab Is My Washbot niin sitä suosittelen koko sydämestäni, se on aivan LOISTAVA. Äänikirja vs. kirja-kirja taas on ihan mieltymiskysymys, itse tykkään enemmän lukea paperilta, mutta lenkkeillessä nämä äänikirjat on hyviä. ************* Juno: pidän täysin mahdollisena sitä, että tuo tarina on totta :) Itse olen onneksi jo liian vanha Oxfordiin, joten olen saanut hiljaa hyväksyttyä sen, etten koskaan tule niitä kirjastoja koluamaan.

Sonja (Ei varmistettu)

Ihan mieletön idea, miten tällainen ei ole koskaan juolahtanut mieleenikään?
Ja sitten herraan nimeltä Fry; luin hiljattain juuri tuon saman kirjan ja aivan sama kohta sai minut hyrisemään - "...Unless you are curious, in which case I love you.".
Nyt minun täytyy päästä kuulemaan sama itsensä Mr. Fry:n äänellä.

Asiaa kysyneelle - Fryn kirja on loistava, minulle se oli kuin sata QI:ta putkeen riemastuttavien taustatietojan kera. Ja se kieli! En varmaan ole koskaan lukenut yhtä rikasta ja herkullista kielenkäyttöä.

MaijuEmilia (Ei varmistettu)

Minäkin suosittelen Sinuhe egyptiläistä. Ja hortoilua, ja metsää ja järveä stressinpoistajina.

Meri (Ei varmistettu)

Mä olen kanssa kuunnellut Fryn lukemia Pottereita, nyt 6. kirja meneillään ja toivonut et oisin "keksinyt" äänikirjat aiemmin, niin hyvää viihdettä. Kuuntelen lenkkien ja matkustelun lisäksi niitä siivotessa ja ennen nukkumaan menoa, uni tulee lempeästi, miinuksena vaan, et joutuu seuraavan päivänä kuunteleen viimeiset kohdat uudelleen. En ole paperisena Pottereita lukenut, mutta jos sullekin vieraita, niin suosittelen lämpimästi äänikirjana. Niitä kuunnellessa askareiden lomassa tosin tulee toisinaan tirskuttua itekseen ja välillä joutuu pyyhkimään kyyneleen tai pari.

Ida (Ei varmistettu)

Siis MITÄ, olin juuri tulossa pyytämään sua kirjoittamaan hieman siitä, miten liikut. Tämähän tuli kuin tilauksesta! Lykkyä lenkkipolulle, toivottavasti innostus pysyy päällä :-)

anna-elina (Ei varmistettu)

En osaa kirjaa suositella (mulle tuli vaan ekana Muumikirjat mieleen, onkohan niitä äänikirjoina?), mutta siis voi että miten mahtava idea! Olen koittanut innostua musiikin kuuntelusta lenkkeilyn aikana, mutta ei se vaan tee siitä yhtään hauskempaa... Nyt vaan pitäis vielä hankkia puhelimeen GPS (en köhköh ole tosiaan ensimmäisenä ollut jonossa kun suuntavaistoa on jaettu) ja sitten ylös, ulos ja lenkille :)

Ann (Ei varmistettu)

Itse kuuntelin viime kesän työmatkoilla pelkästään äänikirjoja. Mitään hirvittävän pitkiä en kuunnellut, maksimi taisi olla n. 10 tuntia. Parhaiten toimi Steinbeckin Helmi ja Hemingwayn Vanhus ja meri. Lukijat olivat aivan mahtavia, karismaattisia herroja. Agatha Christiet toimivat myös luettuina. No oikeastaan mikä vain toimii luettuna, kunhan lukija on oikea! Sen sijaan Hiiriä ja ihmisiä -kirjan lukenut Esko Salminen näytteli kirjan ääneen niin, että alkoi muistuttaa jo kuunnelmaa - en pitänyt.

Btw, ilmaiseksi äänikirjoja voi ladata ainakin täältä: http://librivox.org/

Tiinamria (Ei varmistettu)

Tämä sivuaa nyt vähän aihetta, mutta kun kyselit tuossa taannoin Facebookin puolella vinkkejä uuden puhelimen ostoon niin mihinkäs merkkiin päädyit?
Ps stephen fryn ääni = <3

sannis (Ei varmistettu)

Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie toimi minulle jostain syystä äänikirjana paremmin kuin luettuna versiona. Suosittelen!

sannis (Ei varmistettu)

Niin ja lisäyksenä vielä, että nimenomaan Veikko Honkasen lukemana. :)

tuuli (Ei varmistettu)

Bill Brysonin "History of nearly everything" ja "At home". Hauskaa ja mielenkiintoista populaarihistoriaa, eikä haittaa vaikka ajatukset välillä eksyvät muualle. Kuuntelin ensimmäistä viime talvena lumitöitä tehdessäni, ja sen jälkeen lumesta on aina tullut mieleen sammalet ja fossiilit ja evoluutio.

Loki (Ei varmistettu)

Kiitos, kiitos vinkeistä kaikille! Viime aikoina olen lenkkeillyt sanotaanko VALLAN MAHDOTTOMASTI (tosin en nyt pariin päivään kiitos viisaudenhampaan poiston) ja olen myös viehättynyt äänikirjojen kuuntelusta samalla kun juoksen. Viimeksi kuuntelin Monty Pythonin sketsejä. En suosittele. Oli noloa tyrskähdellä ja vastaantulijat mulkkasivat. Hyvä se siis oli mutta... Nyt tartuin Ishiguron When we were orphans -äänikirjaan ja Steinbeckin Helmeen. Pitäisi vielä latailla ne koneelle, soittimeen ja sitten lähteä juoksulenkille.

Emma (Ei varmistettu)

Heh, itse tykkään myös kuunnella herra Fryn juttuja lenkkeilessäni. Ainut huono puoli on se, että meinaan säännöllisin väliajoin kompastua jalkoihini. En voi lopettaa nauramista, nimittäin. (Tai vaihtoehtoisesti itkemistä. Minut kohdatessaan vastaantulijat siirtyvät kadun toiselle puolelle joka tapauksessa.)

Viv (Ei varmistettu)

Onpa hyvä idea! Täytyy kokeilla itsekin. Äänikirjoja minulla ei valitettavasti ole suositella, en ole kuunnellut vielä ensimmäistäkään.

Laura (Ei varmistettu)

oi, oonkin halunnut lukea tuon "the fry chronicles"in! mutta ehkä olis tosiaan hyvä kuunnella äänikirjana, niin kuulis sen stephenin itse lukemana!

K (Ei varmistettu)

Ylen Radioteatterin Knalli ja sateenvarjo, mitä mainioin kuunnelma, jaksojakin löytyy varmaan sata ! Hauska ja sopivan ironinen !

maui (Ei varmistettu)

Itse olen myös viime viikkoina lenkkeillyt äänikirjojen kanssa. Se on ihan mahtavaa, ei tule keskityttyä kävelemiseen, vaan matka taittuu ihan huomaamatta.

Olen kuunnellut Harry Pottereita, tietämättäni juuri Stephen Fryn lukemana. Piti ihan kuunnella youtubesta ääninäyte varmistukseksi :D. Suosittelen ehdottomasti! Paitsi että Hermionen ääni kuulostaa hassulta...

lotta (Ei varmistettu)

Mäkin olen rakastunut Stephen Fryn ääneen iltalenkeillä! Muita viimeaikaisia lemppareita ovat olleet Fannie Flaggin Fried Green Tomatoes ja Donna Tarttin The Secret History, kirjailijoiden itsensä lukemina. Tykkään kävellessäni kuunnella myös iTunesin ilmaisista podcasteja (NPR:n All Songs Considered!) ja luentoja (nyt menossa Yalen Introduction to Psychology, nörtti loppuun saakka). Mä olen kasvanut Agatha Christien äänikirjoilla, Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmilla sekä Noita Nokinenällä. Miinuspuolena kyllä se, että äänikirjaa on tavallista kirjaa vaikeampi "selata taaksepäin", mikä on vähän kurjaa tällaiselle huonomuistiselle otukselle.

lotten (Ei varmistettu)

Mä olen kuunnellut vuosien aikana paljonkin äänikirjoja yms. lenkillä. Suosittelen lataamaan Ylen elävästä arkistosta Miten minusta tuli minä -ohjelmia. SIellä on myös paljon muuta. Kjell Westön Missä kuljimme kerran sekä Arne Nevanlinnan Marie olivat lenkillä hyvää seuraa. Samoin Leena Lehtolaisen dekkarit.

www.magicgazelle.blogspot.com (Ei varmistettu)

A student life in such a lovely place like that must be so mush easyer. (I don't know if it's about that you're talking about, but I deduce because of the phrase in english. lol)

tea (Ei varmistettu)

Mighty Boosh -radioshow (brittiläistä outoa komediaa)

Just wondering (Ei varmistettu)

Eivät ne samat puut ole samoja jos ajatukset vaihtuvat.

Hilla (Ei varmistettu)

Mä oon kuunnellut äänikirjoina oikeastaan kaikki hyvät kirjat, jotka vaan oon siinä muodossa löytänyt :) Dekkareita en muuten jaksa kauheasti lukea, mutta äänikirjoina toimivat! Erityisesti siivotessa, ommellessa ja kutoessa on kiva kuunnella. Ja Muumeja suosittelen, ne taitaa lähes kaikki löytyä äänikirjoina.

Johanna (Ei varmistettu)

Itse olen myös huomannut äänikirjat hyväksi lenkkiseuraksi silloin, kun muuta seuraa ei ole saatavilla. Lenkille tekee mieli lähteä useamminkin, jos kirja jää jännään kohtaan ;) Jos yhtään tykkään Hynysen jutuista, niin suosittelen Rakkaudella, Hynynen -kirjaa. Hynynen lukee siinä itse ja hänen oivalluksensa ovat usein aika hauskoja. :)

Tanja (Ei varmistettu)

Ylen Areenassa on Suomalaisia klassikkoteoksia podcasteina. Sopivat erittäin hyvin juuri tuohon hortoiluun kaupungilla :).
http://areena.yle.fi/info/183

Alisa (Ei varmistettu)

Suosittelen myös aivan ehdottomasti Sinuhe Egyptiläistä. Aivan uskomaton. Lisäksi Hilja Valtosen Nuoren opettajattaren varaventtiili, ihan huippu !

Elina (Ei varmistettu)

Suosittelen podcastia This American Life:
http://www.thisamericanlife.org/

Hyvin toimitettuja, mielenkiintoisia tarinoita ja pohdintoja. Pohjoisamerikkalaiset ovat usein hyviä tarinaniskijöitä, niin tässäkin. Joskus ohjelma on vähän alentuva, mutta sen ei kannata antaa häiritä liikaa.

Lintsi (Ei varmistettu)

Mä suosittelen Ylen Radioteatterin Linnunradan käsikirjaa liftareille. En tiiä, ootko lukenut sen jo kirjana, mutta se on tosi hauska! Kuunnelmaa on myös ihan kiva kuunnella, vähän erilaista kuin tavallista äänikirjaa.

Dorit (Ei varmistettu)

NEROKAS IDEA! KIITOS!!! :)

Jenni (Ei varmistettu)

Kiitti, ratkaisit äänikirjaongelmani (aikaisemmin luovuin toivosta niiden suhteen ja ajattelin etten pysty ollenkaan kuuntelemaan äänikirjoja kuoliaaksi pitkästymättä mutta liikunnan ja äänikirjan yhdistelmä tosiaan toimii).

Danilsa (Ei varmistettu)

Gosh, I wish I would have had that information erailer!

Reem (Ei varmistettu)

That's a cunnnig answer to a challenging question

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.