Seuraava projekti: Kapseligarderobi

Olen tänään lukenut ahkerasti capsule wardrobe -pukeutumisesta.

Kapselipuvustolla (vapaa suomennokseni) tarkoitetaan pientä, mutta toimivaa puvustoa, jossa kaikki sopii yhteen. Laajemmin ajatuksen voi ymmärtää myös niin, että kaikki vaatteet ovat omia suosikkeja, eikä sinne päästetä mitään keskinkertaista ihan kiva -osastoa.

Perinteisesti tällaisen puvuston ajatellaan käsittävän tietyn määrän sesongista toiseen toimivia perusvaatteita, joiden ympärille sitten hankitaan pieniä piristyksiä. Viime aikoina on kuitenkin putkahdellut esiin blogeja, joissa ajatusta sovelletaan vähän eri tavalla. Itse olen ihastunut erityisesti Un-Fancy-blogiin, jossa teksasilainen Caroline valitsee kaapistaan 37 vaatetta (sisältäen kengät) jokaista kolmen kuukauden sesonkia varten ja pukeutuu ainoastaan niihin. Toinen tunnettu blogi aiheesta on Project 333.

Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa idea vaatii varmasti muokkaamista, mutta jossain muodossa aion kokeilla! Olen jo vuosia sitten huomannut, että pukeutuminen aamuisin on sitä helpompaa, mitä vähemmän kaapissa on vaatteita, mutta luulen että vaatteiden rajaaminen tiettyyn lukumäärään tekee hommasta vielä toimivamman. Näin tulee jokaisen vaatteen ja kenkäparin kohdalla mietittyä, onko se tosiaan niin ihana, että haluan käyttää yhden vaatekaappini vapaista paikoista siihen. Samalla vapautuu aikaa, tilaa ja rahaa muuhun, ja vaatteiden yhdistely on paljon helpompaa. 

Lisäksi on kiva ajatus pakata osa vaatteista muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan pois. Paksut neuleet tuntuvat aivan uusilta taas syksyllä, kun ne kesän kynnyksellä vie pariksi kuukaudeksi pois silmistä.

Projekti on omalla kohdallani vasta ajatuksen tasolla, mutta raportoin etenemisestä!

Kommentit

Hertta
Lilou's Crush

"kapsuli" :) Ihana sana!

Eeva Kolu

Joo, kapselihan se on! Vaan Hertta osaa huomauttaa kieliopista noin herttaisesti :)

Hertta
Lilou's Crush

Eikun se oli just ihana! Ei huomauttamista :)

Hertta
Lilou's Crush

...vaadin kapsulin paluuta!

Sini / Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Eeva! Sinä se sitten osaat aina kirjoittaa juuri oikeista asioista! Minä olen tutustunut aiheeseen jo viime syksynä - vaatekaappia on karsittu ja tänä vuonna olen jollain tasolla testannut tuota 333-projektiakin. Tosin olen lieventänyt sitä niin, että vaihdan sään vaihtuessa ulkovaatteet/-kengät sopiviksi (vaatteiden määrä kuitenkin pysyy samana) enkä ole laskenut mukaan asusteita. Se kyllä toimii, on niin paljon helpompi pukeutua kun valinnanvaraa on vähemmän ja kaikki vaatteet on omia lemppareita. Sen lisäksi jää enemmän aikaa kehitellä uudenlaisia asuyhdistelmiä. Olen lisäksi kirjoittanut pidemmän aikavälin vaateostoslistan (kevät, kesä, syksy), jota en toki noudata pilkuntarkasti, mutta se auttaa muistamaan, mitä vaatekaappiin tarvitsee ja keskittymään niihin ostoksilla. Eipä ole tullut viime aikoina hutiostoja tehtyä! Tälle illalle olikin juuri vaatekaapin inventaariohomma varattuna, taitaa lähteä taas jotain huutonetiin - vähistä vaatteista kun huomaa ne, jotka jäävät kaappiin aamu toisensa jälkeen. Olen myös tämän projektin myötä miettinyt aika paljon omaa tyyliäni, sitä mistä se koostuu ja mitkä vaatteet minua pukevat, ja on ollut kiva huomata, että tunnen oman tyylini jo aika hyvin (se on sellainen minimal chic/classic, hyvät hakusanat muuten ko. tyylin asukokonaisuuksien etsimiseen myös pinterestistä). Kaikista parasta on tietysti se, että tyyli saa ja voi aina muuttua ja kehittyä! Joten kiinnostuneena odottelen sinun kokemuksiasi aiheesta! :)

Annee (Ei varmistettu)

Yritin tuloksetta kommentoida Instagramiin....siis se kuva missä olit mallina...siis oletko sinä se tyylikäs nutturapää mustassa mekossa keskellä kuvaa? WOW!

Komppaan, näytit Eeva upealta!

Ja kapsuli kiinnostaa. Nimimerkillä vaatekaapin siivous menossa

Vierailija (Ei varmistettu)

Yksi lukuvinkki tuohon 333-projektiin on Rinna Saramäen kirja Hyvän mielen vaatekaappi. En muista, onko siitä ollut tässä blogissa aiemmin. Innostuin kirjan myötä pakkaamaan varastoon ne vaatteet, joille ei juuri nyt ole käyttöä. Käytössä on tällä hetkellä siis noin 33 vaatetta, ja elämä on helppoa. Vaatekaappikin on siisti ja ihanan väljä. Nyt kaikki suosikkivaatteet ovat oikeasti säännöllisessä käytössä. Projektin etu on myös se, että mistään vaatteesta ei ole heti alkuun ainakaan pakko luopua. Siellä ne odottavat varastossa syksyä. En olisi ikinä uskonut, miten paljon tämä vaaterajaus selkiyttää ja helpottaa elämää. Ah.

Vierailija (Ei varmistettu)

Suosittelen Rinnan blogia myös!

Tiinanen (Ei varmistettu)

Rinnan kirja oli vastaus kaikkiin mun vaateongelmiin! Olen lukenut kymmeniä tyylistä ja pukeutumisesta kertovia kirjoja vaikka olisin tarvinnut vain tämän yhden. Kirja on yhtä aikaa kepeä ja informatiivinen eikä tuputa mitään "vaatekaapin klassikot: hankinämähetinyt niin pelastut loppuelämäsi asukriiseiltä"- tyyppistä shaibaa.

Suosittelen, varsinkin jos hakee innostusta 333-projektiin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kävelin tänään sua vastaan Kapteeninkadulla vaunuja työnnellen. Olin että onpa kaunis nainen ja vasta ohi käveltyäni että sehän oli suosikkiblogistini. Kevät pukee sinua, sinä puet Kapteeninkatua. Yksi mielikuvituspioni, kas näin, ole hyvä. Riikka

papayana (Ei varmistettu)

Miten kutkuttava postaus! Itse olen mennyt yhä vahvemmin kohti tätä " vähemmän on enemmän"- ajattelutapaa, niin kodin, vaatekaapin kuin kosmetiikankin suhteen. Odotan siis innolla mietteitäsi aiheesta jatkossakin :)

eliz (Ei varmistettu)

Toivottavasti valaiset kuvin omat vaatevalintasi!
Olen opiskelemassa ammattiin, jossa käytössä on koulun antamat työvaatteet. Nykyään en enää edes osta uusia vaatteita, koska niin harvoin tarvitsen omia vaatteitani. Harvat luentopäivät ovat luksusta, kun saa oikeasti pukeutua, miettiä asukokonaisuuksia ym. hömpötystä :) Aika selväksi on tullut ne omat lemppariasut. Vaatekaappini on jaettu juurikin kolmeen eri vuodenaikaan: talvi, kesä ja välikausi. Kätevää ja ihanan vapauttavaa omistaa vain harvoja, tosin rakkaita, vaatteita :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Näkisin mielelläni millaisista peruspilareista sinun kapselisi koostuu. :)

Joogapäiväkirjat

Kiitos vinkistä, Eeva! En ollut aiemmin kuullutkaan tästä villityksestä, koska en oo kovin kiinnostunut muodista ja pukeutuminen on lähinnä ahdistavaa (kun ei oo mitään mitä laittaa päälle). Tästä jutusta innostuneena kurkkasin vinkkaamiisi blogeihin ja innostuin kokeilemaan kapseligarderobia. Luulin, ettei mulla olis edes olemassa kolmeakymmentäseitsemää vaatekappaletta (urheilu- ja alusvaatteet poisluettuna), kuinka väärässä olinkaan... Rakkausvaatteet löyty tosin melkein ennen kun koko vaatekaappi oli edes sängyllä ja edellisestä vaatekaapin puhdistuksesta selvinneitä vaatteita oli yllättävän helppo laittaa poistopinoon. Nyt on niin kevyt olo!

Vierailija (Ei varmistettu)

Koin parin viime vuoden aikana sis. oivalluksen asian suhteen. Lopetin shoppailun. Ennen olin aina himoitsemassa kaikkea...Muutokseen tarvittiin tosin aika rankkojakin juttuja, jotka sai katsomaan elämää ylipäätään erilailla. Tiedän, että näin on parempi. Ehkä 1,5 vuoteen en oo ostanu paljo mitään vaatteita. Nyt on olo, että niitä on paljon. Olen alkanut kaipaamaan yhä enemmän selkeyttä, välillä melkeen toivon, että niitä olisi vähemmän. Ajattelen nyt, että ostan jotain vain kun todella koen tarpeen. Yhdet lempihousuistani jäi liian tiukoiksi (olen myös kyllästynyt olemaan luuviulu) ja käyttöön jäi kahdet housut. Sillon alko tulla sellanen olo, että yhet housut lisää olis kiva. Löysin samanlaiset kuin ne vanhat, numeroa isommat. Nyt tuntuu, että kolmet housut on ihan riittävä määrä. Joskus mä mietin, että huomaako joku töissä, että mulla on vaan kolmet housut. Sitte mietin, että hitto mitä väliä! Sitä paitsi tuskimpaa kukaan laskee :).
Myös olen huomannut hyväksi pitää erikseen sellasta osastoa, jossa on vaatteita, mitä ei käytä nyt, mutta ehkä joskus vielä saattaa.
On oikeastaan ihana tunne mennä ostamaan vaikkapa kenkiä, koska MULLA ON NYT VAAN KUMISAAPPAAT JA SANDAALIT, PAKKO LÖYTÄÄ JOSTAIN KENGÄT. Tulee sellanen elämän maku, sellanen, jonka olin kadottanut, mutta jota nyt tajuan kaivaneeni. Sellanen olo kuin lapsena kun mentiin äitin kanssa kauppaan ettimään jotain. Ja äitihän ei koskaan ostanut mitään ylimäärästä. Paitsi paljon myöhemmin, kun olin jo aikuinen, koska aika muuttui ja kuluttamisesta tuli jonkinlaista elämän sisältöä, materia menetti arvonsa ja se vaikutti ihmisten asenteisiin. Oikeastaan se on jonkinlaista elämän kunnioittamista, ettei kohtele materiaa, jota tarvitsee pysyäkseen hengissä, lämpimänänä tai sosiaalisen statuksen vuoksi jne. jonain kertakäyttötavarana tai tuhlaillen.
Niin ja juu, se vielä, mistä Eevakin mainitsi, että tajuaa, miten paljon muutakin, arvokkaampaa sisältöä elämässä on. Että mielummin laittaa sen kaks kymppiä hyvään ateriaan ku henkkamaukan paskalaatuseen paitaan. Mutta joo, pari vuotta sitte en tajunnu tätä, tai tajusin jos joku sano, mutta en TAJUNNUT.

Muikkis (Ei varmistettu)

Hei! Mä olen myös kokeillut kesävaatteet säilöön talveksi ja toisinpäin. Tuntuu oikeasti toimivan ja todella tuntuvat ihan uusilta kun ottaa ne sitten uudestaan ilmojen muuttuessa esiin. Samalla on jotenkin selkeämpää esim talvella katsoa, että hei mitä mä juuri nyt oikeasti tarvitsen.
Toi vaatteiden kontrollointi tiettyyn lukumäärään vois olla hyvä. Kiitos vinkistä!
Sun blogi on ihana :)

lukija (Ei varmistettu)

Kiitos inspiraatiosta! Olen lueskellut viime aikoina samasta asiasta, ja tänään sen sitten tein, eli siirsin kaapista vaatetangolle 33 vaatetta, joilla aion pärjätä loppukevään (sit kun tulee oikeasti kesä, otan seuraavat 33 ja siirryn suositeltuun 3 kk rytmiin).
33 vaatetta tuntui yllättävän paljolta. Vaikka mulla on paljon vaatteita, niin sain tangolle siirrettyä kaikki kauden suosikkivaatteet, siis ne, mitä OIKEASTI käytänkin. Ulkopuolelle jäivät ne "ihan kivat" joita ei tule käytettyä, mutta joista ei raaski luopua. Luulen, että tämä P333 tulee olemaan tosi silmiä avaava kokemus, melkein jännittää :) Varmasti tulee muuttamaan ajatustapaani ja suhdettani vaatteisiin ja ostamiseen...

Whatta (Ei varmistettu)

NYT IHAN OIKEESTI! Onko jonkun mielestä todellakin valtava oivallus pakata talvivaatteet kesäksi varastoon? :) Ihan peruskevätsiivoustahan se on, että keväällä pestään talvitakit, toppahousut, villapaidat ym. ja siirretään ne kesäksi varastoon. Vai millaiset vaatekaapit teillä on, jos kaikkien vuodenaikojen vaatteet mahtuvat sinne yhtä aikaa? :)
Tämä siis kommenttina kommentteihin! Sen sijaan Eevan postauksessa mainitsema vaatekaapin karsiminen kuulostaa hauskalta uudelta idealta saada ryhtiä vaatekaappiin. Ja nopeuttaa myös vaatteiden valintaa aamulla!

Vierailija (Ei varmistettu)

No meille joillekin se on oivallus :)

amayta (Ei varmistettu)

Tätä mäkin ihmettelin. Mutta näemmä pyörä on aina keksittävä uudelleen :) Mutta sinänsä kannata minimoimista ja karsimista ja shoppailusta luopumista!

sirpula (Ei varmistettu)

Haha, no mulla ainakin mahtuu kaikkien vuoden aikojen vaatteet vaatehuoneeseen samanaikaisesti ja jää vielä tilaakin. (En toki omista yksiäkään toppahousuja.) Eikä nyt siis puhuta edes mistään Carrien unelmavaatehuoneesta! :D En ehkä kyllä myöskään kokenut asiasta mitään suurempaa oivallusta, mutta oishan se kiva, että vuodenajat näkyisi paremmin garderobissa. Nyt olen jättänyt kesäisin vaan villapaidahyllyn huomioimatta.. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olisi ihan mahtavaa, jos Lilyssä järjestettäisiin teemaviikko, jonka aikana tyylitaiturit blogien takana esittelisivät omien vaatevarantojensa peruspilarit tai tekisivät haavekollaasit omista kapselistaan! Nim. Kiperästi inspiraatiota kaipaava minimalistinen, ekologisuuteen pyrkivä funktionalisti

Tiina G (Ei varmistettu) http://www.fannijakaneli.com/

Mahtavaa, käynnistän saman projektin! Olen pitkään kipuillut vaatekaapin setvimisen kanssa. Tuntuu, että mitenkään ei löydy sopivaa, mukavaa ja nättiä - ja ennen kaikkea monipuolista ja yhteensopivaa. Tätä idistä soveltamalla ja kevätfiiliksen voimin lähden uudistamaan kaappia!

JessieJ-pricetag (Ei varmistettu)

Olen tällä hetkellä yli puolessa välissä P333-projektia. Olen pitänyt asiasta päiväkirjaa kun en jaksanut postata aiheesta joka päivä. Ehkä joskus jaksan tehdä pukeutumisestani kollaasin. Tuossa yks päivä koin oivalluksen ja ymmärsin että jotkut ne klassikkovaatteet ei vaan istu kehollani, heitin viisi bleiseriä uffiin ja ostin tilalle yhden. En edelleenkään osaa määrittää vartalotyyppiäni mutta osaan jo ostaa oikeanlaisia vaatteita vartalolleni! Huzzaah! Kun aloitin projektini helmikuussa piti osata päässä delegoida se että on pakkasta ja sitten vielä alkava kevät, voin sanoa alussa kauhistuttaa mutta se kaikki onnistuu!

Kaikelle tälle sain idean poikasen siitä Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi -kirjasta, oli kyllä pikkasen ahdistavaa lukea nykypäivän tuotantomenetelmistä. Olen paatunut himoshoppaaja, ekan kuun kuitenkin kykenin olla lainkaan shoppaamatta, nyt olen muutaman kerran lipsahtanut. Hiljalleen hyvä tulee. :)

Tiina Yu (Ei varmistettu)

Moi Eeva! Miten kapsuliprojekti etenee? Sulla on niin kauniita vaatteitakin, että olisi ihana nähdä joku kollaasi kesävalikoimasta!

Caps Look (Ei varmistettu) http://kapseliluukki.blogspot.fi/

Hei kapselista kiinnostuneet! Olen perustanut aiheen ympärille suomenkielisen blogin. Hyviä englanninkielisiä lähteitä kun on jo riittäämiin. Tervetuloa tutustumaan:) -Iina

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.