Syksyn ehkä ihanin leffa: Koskemattomat

Koskemattomat kuulostaa ihan joltain westernin nimeltä, eikö totta?

No, tämä Koskemattomat sijoittuu villin lännen sijaan Pariisiin, ja hevosten sijaan siinä edetään pyörätuolilla.

Tuntuu, että pitäisi nyt keksiä jotain kriittistä sanottavaa, mutta voi että minä tykkäsin tästä elokuvasta. Siinä karski katujen kundi Pariisin lähiöistä päätyy vähän sattumalta henkilökohtaiseksi avustajaksi sikarikkaalle, neliraajahalvaantuneelle miehelle. Alkuasetelmassa olisi hirvittävä riski Disney-tyyliseen siirappiin, mutta elokuva on raikas, hauska ja aidosti koskettava.

Leffa on Ranskan kaikkien aikojen menestyneimpiä elokuvia, enkä ihmettele miksi. Vaikka Koskemattomat raapaisee kevyesti pinnalta myös yhteiskunnan ja elämän varjopuolia, elokuvan päätyttyä pieni pala uskoa ihmiskuntaan on jälleen palannut.

Ehkä siksi, että Koskemattomat perustuu tositapahtumiin. Tai sitten siksi, että näyttelijäsuoritukset ovat niin mahdottoman hyviä, että tämän uskoo todeksi. Tai siksi, että Omar Syn hymy valaisee koko huoneen ruudun päästäkin.

Etenkin amerikkalaiset kriitikot ovat jo ottaneet leffan hampaisiinsa rasistisuuden vuoksi (koska siinä valkoinen mies on rikas ja musta mies on köyhä ja vieläpä palvelee rikasta valkoista miestä), mutta minä sanoisin siihen, että älkää aina jaksako, nyt haukutte väärää puuta.

Elokuva oli juuri Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla ja laajempaan teatterilevitykseen se tulee Suomessa myöhemmin syksyllä. 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan ihana leffa !! Näyttelijävalinnat oli niin osuvia ja muutenkin sellainen tosi hyvänmielen leffa olematta siirappinen.

Mörri (Ei varmistettu)

Itsekin pidin leffasta aivan valtavasti. Olin viime syksynä Ranskassa ja tästä leffasta puhuttiin todella paljon siellä. Kyllä ne fransmannit osaavat!

Mahdoton Nainen

Näin leffan trailerin joitakin viikkoja sitten elokuvateatterissa ja olen odottanut sen saapumista siitä lähtien ihan into pinkeänä. Valitettavasti R&A meni tänä vuonna ohi koska olen Lapissa kuvaamassa elokuvaa (oh, the irony!) mutta toivon pääseväni näkemään Koskemattomat pian Finkkarin ohjelmistossa.

Ja mitä tulee tuohon väitettyyn rasismiin, niin kyllähän varmaan maailman miljonääreistä yli 90% on valkoihoisia miehiä, elikkäs mistä lähtien todellisuuden kuvaaminen on ollut rasistista? Hulluja nuo amerikkalaiset.

Alva (Ei varmistettu)

Kiitos hei tästä, mulla onkin juuri etsinnässä hyviä ranskankielisiä leffoja kielitaidon preppaamista varten! Intouchables pääsi välittömästi listalle :)

Unia

Olen nähnyt leffan trailerin pariin otteeseen ja ensimmäisellä kerralla piti tirauttaa itku :D Eli ehdottomasti aion mennä katsomaan! Ihanaa että tällaisiakin elokuvia tehdään. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Twitterissä Jonah Hill twiittasi tästä keväällä ja sanoi että paras leffa pitkään aikaan. Menin heti katsomaan trailerin ja päätin että tämä pitää etsiä käsiin jostain. Leffa kuitenkin unohtui ja nyt se muistutti itsestään täällä! Mutta mahtavaa jos se tulee ihan elokuvateattereihin jee!

i (Ei varmistettu)

katoin ton jokin aika sitten kun työkaveri suositteli! Poikakaverin kanssa päivitellään vieläkin että olipas ihan mielettömän hyvä leffa ;D

Vierailija 002 (Ei varmistettu)

Ihan pakko kommentoida tuota "älkää aina jaksako". Mun mielestä taas näistä asioista ei puhuta tarpeeksi, ei ollenkaan. Näkisin, että pointtina ei ole leffan hyvyys tai huonous vaan se, millaiseen rooliin musta mies on otettu näyttelijäksi: köyhäksi rikolliseksi. Se onkin suurin piirtein ainoa rooli, johon musta mies (tai nainen) pääsee jatkuvasti. Rooleja normaaleista (eli ei rikollinen/muuten "huono" ihminen) ihmisistä ei kirjoiteta ja sitten anneta tummaihoisille ihmisille. Eikä ole edes kyse siitä, etteikö esimerkiksi kirjoista tehtävissä leffoissa olisi tummaihoisille rooleja tarjolla jo valmiiksi. Sen sijaan, että alunpitäen etnisiin (koska tämä ei kosketa vain tummaihoisia vaan ihan kaikkia ihmisiä, joiden iho ei ole valkoinen) rooleihin otetattaisiin näyttelijä oikeasta etnisestä taustasta, korvataan hänet valkoihoisella näyttelijällä. Termi tälle on whitewashing. Ja tätä tapahtuu koko ajan, esimerkiksi Yön ritarin paluussa oli neljä ihmistä, joiden rooleihin oli otettu valkoinen näyttelijä sen sijaan, että olisi palkattu näyttelijä, jonka etninen tausta olisi sama kuin sarjakuvissa alunperin. Voihan väittää, että ehkä sopivaa näyttelijää ei vain löytynyt, mutta kissanviikset. Hollywood on täynnä näyttelijöitä eri etnisyyksistä, joilla on lahjoja ja halua menestyä, mutta joiden menestyksen rasismi estää tai ainakin pahasti jarruttaa.

Nämä ovat isoja asioita ja niistä minun mielestäni kuuluu puhua jatkuvasti ja niin paljon kunnes rasismi on kitketty mielellään koko maailmasta. Helppohan se on täällä valkoisena suomalaisena huudella, että älkää aina jaksako, sillä ei se puhumattomuus meihin vaikuta, ei niin mitenkään. Mutta esimerkiksi minun amerikkalaisten ystävieni elämään rasismi vaikuttaa jokaikinen päivä, jokaisella elämän osa-alueella ja siksi näistä asioista on tärkeää puhua myös silloin, kun itse ei enää jaksa kuunnella.

Jos haluaa tutustua amerikkalaiseen rasismin kulttuuriin viihteen keinoin, hyvä elokuva on esimerkiksi Crash (2004).

Mutta kiitos elokuvavinkkauksesta, menee katsottavien listalle!

Vierailija 003 (Ei varmistettu)

Komppaan vierailija 002sta: se, ettei itse ole herkistynyt joidenkin ongelmakohtien havainnoimiseen, tai on kyllästynyt niistä kuulemaan, ei riitä mielestäni perusteluksi väheksyä keskustelua jota ne herättävät. Sitä paitsi elokuvan asetelma vaikuttaa houkuttelevan myös kriittiseen pohdiskeluun, vaikka kyseessä ei olisikaan haudanvakava draama.

Kiitos kuitenkin Eeva (jälleen) hyvästä tekstistä ja leffasuosituksesta!

Eeva Kolu

Vierailija 002, no voi jumpe, kirjoitin hirveän pitkän kommentin, mutta se katosi.

Tiivistettynä:

- amerikkalaisen rasismin konteksti on oma juttunsa, eikä RANSKALAISTA elokuvaa voida saumattomasti sijoittaa siihen, ja sehän tässä siis pännii

- olet oikeassa siinä, että ei-valkoihoisille näyttelijöille on tarjolla liian vähän, liian pieniä ja liian yksiulotteisia rooleja, ja juuri siksi tämän elokuvan arvosteleminen rasistisena tuntuu niin absurdilta, koska Omar Syn rooli on ihan kaikkea muuta

- ehkä ymmärrät kommenttini aiheesta sitten, kun olet nähnyt leffan :) Rasismi on ongelma sekä tosielämässä että (populaari)kulttuurissa, mutta sitä ei myöskään pidä tarkoituksellisesti pyrkiä näkemään siellä, missä sitä ei ole.

-... ja ylipäänsä, miksi se on aina rasismia, jos etnisten ryhmien elinolot esitetään huonoina? Jokainen lehtiä lukenut tai Pariisin turistialueiden ulkopuolella käynyt tietää, että Pariisin lähiöissä asuu iso, afrikkalaissiirtolaisten ja näiden jälkeläisten ryhmä, joiden elinoloissa ei aina ole kauheasti hurraamista. Eikö tämän näyttämistä elokuvassa voida ajatella myös kritiikkinä vallitsevaa tilannetta kohtaan?

Eeva Kolu

 

Vierailija 003, olen herkistynyt näiden asioiden pohtimiseen (kiitos vaan luottamuksesta!) enkä ole "kyllästynyt kuulemaan rasismista". Mutta sanotaan se nyt vielä: 

En kritisoi rasismikeskustelua, vaan sitä, että elokuvan tekijät ovat mielestäni aiheetta saaneet ryöpyn rasismisyytöksiä niskaansa. 

En itse näe jokaista populaarikulttuurin ei-valkoihoista hahmoa automaattisesti rasistisena, mutta näemmä moni näkee. Kenestäköhän se sitten kertoo, elokuvan tekijöistä vai katsojista...

Piret
lainahöyhenissä

oioi tämä elokuva oli älytön ! katsottiin sen Kreikan reissulla ja viimeisen vartin itkin lähes hysteerisesti <3 

Salla-Riina (Ei varmistettu)

Rasismi-keskustelussa komppaan Eevaa: ei siinä ole mitään rasistista, että esitetään eri etnisten ryhmien kokemat yhteiskunnalliset olosuhteet ja syrjintä sellaisina, kuin ne todellisuudessa ovat. Kuka tahansa Ranskan suurkaupunkien lähiöissä käynyt tietää, että kyllä se köyhyys ikävä kyllä keskittyy tietyille etnisille ryhmille! Monet ranskalaiset pelkäävät noita alueita ja niiden asukkaita, osin hieman irrationaalisesti, joten ranskalaisessa kontekstissa on hyvä, jos lähiökundia kuvataan tarkemmin, näytetään ihmisyys. (Huom. En ole nähnyt elokuvaa, joten en osaa sen kummemmin kommentoida tämän tietyn elokuvan hahmoa.)

Vierailija 002 (Ei varmistettu)

Piti itse asiassa lisätä tuohon ensimmäiseen kommenttiin, ettei tätä rasismi-kontekstia voi ehkä täysin liittää ranskalaiseen elokuvaan. Mutta amerikkalaiset katsovat elokuvan oma kulttuurinsa taustalla ja siksi ehkä kommentteja on tullut. Itse ainakaan en tiedä ranskalaisesta tilanteesta yhtään mitään. Mutta on totta, että jos elokuva on hyvin tehty ja näyttelijän rooli moniuloitteinen, ei rasismi-syytteille ole välttämättä perustaa. Olen samaa mieltä siitä, ettei rasismia pitäisi yrittää nähdä paikoissa, joissa sitä ei ole. Enkä yrittänyt osoitella sormella nimenomaan tätä elokuvaa ja huutaa "rasisti" vaan halusin ihan vain jakaa yleisesti tietoutta siitä, mitä elokuvamaailmassa oikeasti tapahtuu. En voinut tietää, että olet aiheeseen tutustunut ja rasismi on aihe, josta avaan suuni helposti, koska koen sen tärkeäksi. Tuota älkää jaksako- juttua saa kuunnella niin usein myös tilanteissa, joissa on selvästi kyse rasismista tai yleensä syrjinnästä, joten pomppaan sen kuullessani aika äkkiä. :D

Ja kyllä, huonojen elinolojen kuvaaminen voi olla yhteiskunnallista kritiikkiä, ei siinä mitään. Se vaan riippuu niin paljon siitä, kuinka leffa on tehty, että näyttääkö se siltä vai vahvistetaanko taas yhtä rasistista stereotypiaa. Mutta kuten sanottu, en yrittänyt enkä edelleenkään aio osoitella tätä elokuvaa sormella ennen kuin olen sen itse nähnyt. :)

// Haha, ja nyt ystäväni tuossa skypen päässä kertoo, että miksi elokuva on rasistinen. Kuulemma kyseessä on ilmiö nimeltään magical negro, joka on kyllä amerikkalaisen historian asia. Mutta kuten sanottu, amerikkalainen katsoo elokuvan amerikkalaisen silmin, ei ranskalaisen tai suomalaisen.

Eeva Kolu

Vierailija 002, joo ymmärrän kyllä, että tämä on aika tulenarka aihe. Ehkä tein nyt sen virheen, että kuvittelin lukijoideni tässä vaiheessa tietävän arvo- ja ajatusmaailmani sen verran hyvin, ettei kukaan vetäisi tuollaista johtopäätöstä. Se on tietysti virhe, koska tätä blogiahan voi sattua lukemaan kuka tahansa koska tahansa.

Mielestäni juuri tuo magical negro-kommentti tiivistää hyvin sen, mikä minua tässä keskustelussa jurppii (ei siis nyt tässä meidän kahden välisessä, vaan yleisesti). Magical negro on nimenomaan yksiulotteinen hahmo, jolla ei ole omaa historiaa, tulevaisuutta tai taustaa, ja jonka ainoa merkitys on olla olemassa valkoihoista päähenkilöä varten. Tässä elokuvassa niin ei ole, vaan kummallakin miehellä on oma tarinansa, mutta koska (aikaisempia) elokuvia analysoimalla on löydetty magical negro -ilmiö, nyt rasistisuudesta syytellään jokaista kulttuurintekijää, joka kirjoittaa valkoista tyyppiä jeesaavasta tummaihoisesta tyypistä.

Joskus tuntuu, että moni "tavallinen katsoja" olisi valmis katsomaan roolihahmoja roolihahmoina, ei tietyn värisinä roolihahmoina, mutta juurikin kriitikot, tutkijat ja eturyhmät ovat niitä, jotka aina osoittavat, kuka on musta ja kuka on valkoinen. Se on mielestäni aika ironista, ja ennen kaikkea harmillista ja turhaa. Siksi minun tekee aika usein mieli sanoa, että "älkää AINA jaksako". Sama koskee kyllä myös esim. naisasiakeskustelua, ja kyllä, pidän itseäni feministinä... Toisinaan vaan tuntuu, että hyvää tarkoittavat ihmiset tekevät asioista vain pahempia jokaista asiaa (yli)analysoimalla ja näkevät syrjintää sielläkin, missä sitä ei ole. 

Joka tapauksessa kiitos kiinnostavasta keskustelusta :)

Oi tää oli hyvä! Tai no, en voi ihan pyyteettömästi sanoa koska oon nähnyt tästä vaan yli puolet frendin läppäriltä työreissulla, mutta ehdottomasti haluan nähdä kokonaan. Vaikutti!

Vierailija (Ei varmistettu)

Elokuva on fantastinen! Eikä se mielestäni ole rasistinen, koska Spyn rooli voisi aivan hyvin olla kirjoitettu vaikka Kiinasta, Romaniasta tai Uruguaista tulleelle maahanmuuttajalle/toisen polven siirtolaiselle. Elokuvassa pureudutaan maahanmuuttoon ja Ranskaan kotiutumiseen liittymiin ongelmiin, joiden myötä on syntynyt toisen luokan kansalaisia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Elokuva on loistava.
Mitä tulee siihen että miksi valitaan musta mies esittämään jne. jne.
niin ihan siksi ainakin, että tämä elokuva perustuu tosi tapahtumiin ja asetelma on sen mukainen. Ja siksikin, että Omar Sy on loistava näyttelijä.
Piilomajan Kati

Vierailija 003 (Ei varmistettu)

Tervehdys taas,
kommenttiesi perusteella uskon tulkinneeni alkuperäisen kirjoituksesi väärin, pahoittelut mikäli aiheutin mielipahaa. Vaikka mediassa hyviä keskustelunavauksia rasismista on ollut myös Suomessa, niin monesti tuntuu, että arkitasolla ihmiset kokevat siitä puhumisen vaivaannuttavana ja/tai ärsyttävänä. Mukava kuulla, että sinulla on uskallusta tarttua kyseiseen aiheeseen.

R&A (Ei varmistettu)

Kävin katsomassa kyseisen leffan sunnuntaina Rakkautta&amp;Anarkiaa -festivaaleilla. Leffa sai (välillä hyvinkin vaativalta) festivaaliyleisöltä osakseen varauksetonta rakkautta. Kesken leffan joku sutkautus sai yleisöltä jopa spontaanit aplodit ja myös leffan lopussa kaikki taputtivat, vaikkei paikalla ollut ketään elokuvan tekijöistä. Takanani istunut nuori mies valitti nauraneensa niin paljon leffan aikana, että niska kramppasi. Leffa on koskettava ja hauska, ja kumpaakin näistä aina kyyneliin asti. Suosittelen lämpimästi kaikille!

http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Mitä, eikö tämä vielä ole Suomessa levityksessä? Saksassa tämä on ihan huikea menestys, jostain käsittämättömästä syystä leffa löytyy nimellä The Intouchables. Nautimme elokuvasta saksaksi dubatttuna, kun englanninkielistä ääniraitaa ei paikallisen videovuokraamon versiossa ollut.

Tämä on ehdottomasti vuoden paras elokuva!!

Vieraileva vakilukija (Ei varmistettu)

En nyt kommentoi elokuvaa tai mitään siihen liittyvää, vaan haluan tässä ensimmäisessä kommentissani ikinä blogissasi, Eeva kiittä niistä lukunautinnollisista hetkistä jota olet jo muutaman vuoden kirjoittamisellasi (ja aivan hurrrrmaavia valokuvia unohtamatta) tarjonnut! Niin blogissasi kuin kolumnien muodossa.

En ole niitä lukijoita jotka käy joka päivä tarkistamassa että onko jo uusi juttu tullut, vaan aukaisen tämän blogin ainoastaan silloin kun kotona aamu- tai iltapäivällä edessä on kuppi capuccinoa tai teemuki, istun mun lempparikahvilassa läppärin kanssa, ja mikä parasta; mulla on oikeasti aikaa! Kännykkä äänettömällä, Facebookin väli-ikkuna ainakin kiinni.

Tässä blogissa kiehtoo niin kaikki ja samaistun juttuihisi useasti. Kirjoitustyylisi on kaikista iskevintä koko blogissa; sanavalinnat, mielikuvat, kaikki! Pukeutumistyylisi on ihana ja monta kertaa olen tätä kautta löytänyt uusia ihastuksen kohteita ja toiveita vaatekaappiini. Leffasuosituksista oon ihastunut moneen, moneen uuteen lemppariini! Haaveilen samanlaisesta kodista; isoista valoisista ikkunoista, lankkulattiasta, lasisista pariovista, maustettuna uudella designella ja ajattomilla klassikoilla. Arempia aiheuta käsittelevät postaukset saavat mut nyökyttelemään päätä ja huutamaan sisäisesti hurraata, että joku sanoo asian samoin kun sen itse ajattelen. Erityisesti koskettavia aiheita on ollut paino ja liikunta. Ja ah, kun köyhänä opiskelijana ei aina ole varaa leikkokukkiin, ni ihanaa kun saa katsella niitä kauniisti asetelluissa kuvissa! (Ostaisin kukkia ja söisin pelkkää puuroa mielelläni, mutta kun poikaystävä ei halua elää kanssani samalla puurolinjalla : D Voitko kuvitella?)

En ehkä oikein osaa kirjoittaa kaikista niistä ajatuksista mitä blogisi minussa herättää, mutta haluan kiittää siitä että teet loistavaa blogia, pysy juuri sellaisena kuin olet, ja erityisesti kaikkea hyvää Sinulle!

http://30newthingsby30.wordpress.com (Ei varmistettu)

Yhdyn ylistävien kommenttien kuoroon: aivan mahtava elokuva! Näin tämän jo viime kesänä Saksassa ja ihastuin ikihyviksi kyllä kertaheitolla. Muistan nauraneeni ja itkeneeni (välillä yhtä aikaa) niin paljon, että leffan jälkeen oli suorastaan puhdistunut olo. Upeaa, että tämä tulee vihdoin myös Suomeen, voisikin käydä katsomassa uudestaan.

PS. Eeva, kuvailusi Omar Syn hymystä osui tismalleen nappiin. :)

En amour avec ton blogue! (Ei varmistettu)

Tämä on aivan valloittavan ihana leffa, yksi kaikkien aikojen parhaimmista! Eeva, jos et ole vielä sattunut katsomaan kohtalaisen uutta ranskisleffaa nimeltä le Prénom, niin suosittelen! Kiitos vielä ihanasta blogista, tää pelastaa päivän kuin päivän! :) xx

Stiinaniina (Ei varmistettu)

kävin myös katsomassa elokuvan R&amp;A-festareilla. olin vähän krapulassa ja ilmeisen herkällä tuulella; itkin ja nauroin elokuvan alkuteksteistä loppuun saakka. ihana elokuva :´)

Vierailija (Ei varmistettu)

Traileri herätti mielenkiintoni leffateatterissa hmm ehkä kuukausi sitten. Ehdottomasti katsottavat elokuvat-listallani.

Riina Pariisista (Ei varmistettu) http://pariisistapaivaa.blogspot.fr/

Minä myös pidin Intouchables-elokuvasta, ja minulle oli pieni järkytys, että amerikkalaiskriitikot pitivät sitä rasistisena. Pyörittelin asiaa blogissani viime talvena: http://pariisistapaivaa.blogspot.fr/2012/02/mustia-valkoisia-ja-mustaval...

Kiva kuulla, että leffa tulee yleisempäänkin teatterilevitykseen Suomessa! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.