Vanhanajan dekkaripläjäys: Samppanjaruhtinas

Kaikki mitä rakastin

En juurikaan koskaan lue dekkareita. En oikeastaan tiedä edes miksi en, pitäisiköhän? Onko hyviä suosituksia? Ei mitään kidutusraiskausmässäilyä, kiitos, mutta kaikelle muulle olen avoin.

Kåre Halldénin Samppanjaruhtinas oli kuitenkin joulunajan kirjani tarkoitukseen nimeltä "luen peiton alla makoillen ennen kuin nousen sängystä" (eikö joululoma keksitty juuri tätä tarkoitusta varten?).

Tähän dekkariin minunkin oli pakko tarttua, koska kirja sijoittuu Champagneen samppanjatilojen kuplivaan maailmaan. Ja lisäksi onhan siinä tuollainen joulunpunainen kansi.

Samppanjaruhtinas alkaa kun ruotsalainen Harald on turistina samppanjatilalla ja todistaa kuuluisan kellarimestarin viimeiset minuutit. Kirja on vähän hupsu (on salaperäinen nainen, sukuriitoja, filmitähti ja tietysti pari natsia), ja dekkarina edustaa ehdottomasti vanhaa koulukuntaa eikä suinkaan sitä (inho)realismia, josta pohjoismaiset rikoskirjailijat ovat nykyään kuuluisia.

Viihdyttävä pläjäys, joka saa haaveilemaan kiertomatkasta Champagneen ja ehkä tarjoaa monille jotain uutta tietoakin tästä kuplivasta aiheesta.

Suosittelen sopivan helpoksi iltalukemiseksi, junamatkalle tai lennolle. Mutta kannattaa varata pikkolo-pullo kuohujuomaa matkaevääksi, samppanjahammasta alkaa meinaans tätä lukiessa kolottaa.

Kommentit

Omppunen (Ei varmistettu)

Minä joka en myöskään pidä dekkareista saati kauhuleffoista yllätin itseni lukemasta Sherlock Holmesia kun herran seikkailut löytyivät paksuna pokkarina kauppareissulla.

Moira (Ei varmistettu)

Totuus Harry Quebertin tapauksesta (Joël Dicker). Viihdyttävä ja koukuttava juoni. Ei perinteinen dekkari, mutta dekkarimaisia aineksia. Kepeyden alla aika rankka tarina kuitenkin.

Sain just tämän Dickerin kirjan joululahjaksi ja odotan kovasti että pääsen aloittamaan sen, vaikuttaa tosi kiinnostavalta! Kiitos siis suosituksen vahvistamisesta. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä tykkään just tommosista vanhan koulukunnan dekkareista, kenties tämän voisi lisätä lukulistalle! Vois tehdä ihan hyvää välillä vaihtaa. Mulla on nimittäin vähän hassu tapa, että luen jatkuvasti Agatha Christieitä. Siis mulla on omana suurin osa niistä kirjoista, joita sitten luen vuorotellen uudelleen ja uudelleen. Aina ennen nukkumaanmenoa on vaan pakko saada lukea. Oon aloittanut tän joskus ala-asteikäisenä, kun kirjastosta lainatut kirjat loppuikin yllättäen jollain lomalla kesken. Tietysti välissä luen vähän jotain, hmm, haastavampaa, mutta kyllä yks Christie aina on kesken. Sen ajan Englannissa on jotain tosi rauhoittavaa ja ihanaa. Murhathan niissä on aina vähän sivuseikkoja, hahmot ja miljöö johtolankojen etsintä ja muu perinteinen ratkaisutoiminta paljon tärkeämpiä. Aina haaveilen että löytyis joku yhtä hyvä, lempee ja älykäs dekkaristi mut ei oo vielä näkynyt.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei ihanaa, hengenheimolainen, mä vaan teen tuon niin että katson kerta toisensa jälkeen noita christieitä dvd:ltä :-D kyllä niissä vaan on oma taikansa, ja juuri tuo rauhoittava elementti.

Looking for...

:D Sukulaissieluja!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hahaa, eikä! En oo vielä koskaan tavannu ketään (mun isän lisäksi, joka siis mut näihin Christieihin ohjasi) joka tykkäis tosi paljon! Ne leffat on myös hyviä ja sekoittaa mukavasti päätä kun niissä on vähän muuteltu juonta ja henkilöitä. On kiva lukea niitä kirjoja, kun tulee tavallaan yllätyksenä mitenkäs niissä sitten kävikään :D

En myöskään tykkää normaalisti mistään rakkausromaaneista, mutta esim. neiti Marpleissa on parasta se että aina joku rakastuu! Varmasti osaltaa sitä rauhoittavaa tunnelmaa.

t. ensimmäinen Vierailija

Vierailija (Ei varmistettu)

Hahaa, eikä! En oo vielä koskaan tavannu ketään (mun isän lisäksi, joka siis mut näihin Christieihin ohjasi) joka tykkäis tosi paljon! Ne leffat on myös hyviä ja sekoittaa mukavasti päätä kun niissä on vähän muuteltu juonta ja henkilöitä. On kiva lukea niitä kirjoja, kun tulee tavallaan yllätyksenä mitenkäs niissä sitten kävikään :D

En myöskään tykkää normaalisti mistään rakkausromaaneista, mutta esim. neiti Marpleissa on parasta se että aina joku rakastuu! Varmasti osaltaa sitä rauhoittavaa tunnelmaa.

t. ensimmäinen Vierailija

Chilli (Ei varmistettu)

Mä taas harvoin luen mitään muuta kuin dekkareita! Voisin suositella sulle Eeva esim. näitä: Katarina Wennstamin kirjat, joita on nyt ilmestynyt kolme, niistä erityisesti ensimmäinen, Tahra, kannattaa todellakin lukea!
Toinen suositus voisi olla Måns Kallentoftin sarja, niissä on joitakin raakojakin juttuja, mutta tunnelma kirjoissa on mun mielestä hyvin erityinen ja vähän taianomainen.

Kay (Ei varmistettu)

Minä en oikeastaan muita luekaan kuin dekkareita, suosittelen lämpimästi PD Jamesia alkuperäiskielellä eli englanniksi, tekstiä on ilo lukea. Myös Donna Leonin dekkarit kuuluu suosikkeihin, ihana katsaus italialaiseen elämänmenoon ja ruokaan rikosten ratkaisun ohella. Ja tapahtumapaikkana Venetsia! Suosittelen molempia kirjailijoita lämpimästi! Hyvä lukuhetkiä :)

NK (Ei varmistettu)

Suosittelen tarttumaan Alan Bradleyn Flavia de Luce -kirjoihin. Vanhanaikaista tyttökirjahenkeä yhdistettynä neiti Marpleen.

Eeru
Packing peanuts

Sain juuri samppanjaruhtinaan jatko-osan, Cavakuningas, joululahjaksi. Sormet syyhyävät jo kovasti sen kimppuun, mutta ajattelin säästää sen nautiskeltavaksi parammalla ajalla kun tästä jouluhässäkästä on päästy yli. Toivottavasti jatko-osa jatkaa samalla tyylillä kuin tämä eka. Mielestäni ylipäätään ajatuksena wine crime on kovin kiehtova.

Blue Peony (Ei varmistettu)

Saattaisit pitää myös 20-luvun Englantiin sijoittuvista Frances Brodyn Kate Shackleton -dekkareista.

Merja K (Ei varmistettu)

Suosittelen Christien lisäksi Tarquin Hallin Vish Puri dekkareita. Niissä on sopivasti pilkettä silmäkulmassa, eikä liikaa väkivaltaa.

amv (Ei varmistettu)

Dorothy L. Sayersin lordi Peter Wimsey -kirjojen uskoisin uppoavan jokaiseen perinteisistä dekkareista pitäviin. Tyyliltään perinteisiä, mutta uusia ovat Simon Brettin dekkarit. Itse pidän erityisesti Fethering Mysteries -sarjasta.

jellona89 (Ei varmistettu)

Mua ei muuten haittaa ns. inhorealismi, mutta jostain syystä se ärsyttää dekkareissa, joissa usein puidaan poliisien kotiongelmia ja otetaan kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Cozy mystery -dekkarit ovat siis varmasti sinullekin mieluisempia. Agatha Christie on ehkä kuuluisin esimerkki, mutta paljon muitakin löytyy esim. Goodreads-sivustolta. Parhaat ovat juuri niitä, joissa ei mässäillä väkivallalla vaan keskitytään rikoksen ratkaisuun ja tuunelmaan. Ajankuvaakin löytyy mukavasti rivien välistä.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Joo, muakaan ei siis haittaa relismi dekkareissa eikä myöskään se, jos otetaan kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin tai kuvataan "yhteiskunnan nykytilaa". Mutta en halua lukea mitään liian vastenmielistä jossa mässäillään väkivallalla ihan mässäilemisen ilosta :(

Tiina S. (Ei varmistettu)

Luulen, että saattaisit tykätä Sue Graftonin Aakkosdekkarisarjasta.Ensimmäinen kirja on A niin kuin alibi...sarjassa seikkailee naisyksityisetsivä. Viimeisimpiä ei ole vielä suomennettu, mutta englanninkielisinä ne jo löytyvät. Kay(aiempi kommentoija) suositteli Donna Leonin Venetsiaan sijoittuvaa sarjaa, minä jatkan samalla linjalla.
Tiina

Aino.emilia (Ei varmistettu) http://vapausmatkalla.blogspot.fi

Kymmenen pientä neekerinpoikaa on ehotomasti 'pakko lukea' aineistoa. Suosittelen koko sydämestäni!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

KIITOS kaikille vinkeistä! Christietä on tullut itselläkin nuorempana luettua, voisi ehkä pitkästä aikaa kaivella Agathat esiin :)

Kuulisin mielelläni vinkkejä myös niihin nykyaikaisempiin pohjoismaisiin dekkareihin, onko hyviä joiden takia ei kuitenkaan näe painajaisia? Esim. äitini on erikseen kieltänyt mua lukemasta Stieg Larssenit :D

inxu (Ei varmistettu)

Miä niin suosittelen norjalaisen Jo Nesbon koko tuotantoa, etenkin Harry Hole -sarjaa. Yksinkertaisesti toimivaa kerrontaa. Wikipediaa lainaten Nesbo kirjoittaa kahdesta kirjoittamisen arvoisesta aiheesta eli murhasta ja rakkaudesta. Harry Hole muuttuu sarjan myötä sympaattisemmaksi hahmoksi sitä mukaa kun hänen ulkoinen habituksensa muuttuu rujommaksi.

Olen itse aika herkkä, mutta en nähnyt painajaisia näiden kirjojen vuoksi :)

sokeris (Ei varmistettu)

Sain juuri uusimman Nesbon joululahjaksi. Se ei ole Harry Holea, mutta erittäin toimiva sekin.

Onneksi en juurikaan näe unia, koska Nesbon Lumiukko olisi saattanut saada aikaan jonkinmoisia painajaisia. :)

Chilli (Ei varmistettu)

Tuolla mun ylempänä mainostamien Katarina Wennstamin ja Måns Kallentoftin lisäksi tosi hyviä kirjoja on mm. Kristina Ohlssonilla, Håkan Nesserillä ja Kaberböl & Friisillä. Lisäksi suomalaisista paras on mun mielestä Kati Hiekkapelto, jolta on ilmestynyt kaksi kirjaa tähän mennessä. Suosittelen!

Vierailija (Ei varmistettu)

Stieg Larssonit on kyllä ihan mielettömän hyviä! (ehkä sananmukaisesti...) Suosittelen tosi vahvasti. En itsekään tykkää väkivaltamässäilystä enkä oikeastaan lue dekkareita paljonkaan. Larssoneissa on kyllä raakoja juttuja, mutta ei ne ole mitenkään keskiössä. Henkilöhahmot on nerokkaita ja mielenkiintoisia, jotenkin tosi aitoja. Suosittelen kyllä lämpimästi!

dekkaristi (Ei varmistettu)

Kaksi on ylitse muiden dekkarimaailmassa: Christie ja Nesbo. Christien kirjat ovat kesyä kesäluettavaa ja rakastan Hercule Poirotia enemmän kuin ketään toista kirjallisuuden hahmoa. Nesbot taas ovat luonteeltaan hyvin erilaisia, toisinaan raakojakin ja ahdistavia, mutta kirjat koukuttavat sujavan kerronnan vuoksi. Kunhan vaan pääsee yli päähenkilö Harry Holen kliseisestä bad cop -imagosta, kirjat ovat todella nautinnollista luettavaa. Mikäli tartut tähän kirjasarjaan, suosittelen lukemaan kirjat kutakuinkin järjestyksessä, jotta välttyisit spoilereilta aikaisempiin kirjoihin liittyen, nimim. kokemusta on.

amv (Ei varmistettu)

Fred Vargas! Miten saatoinkaan unohtaa Vargasin. Ranskalainen palkittu ja arvostettu dekkaristi, jonka päähenkilöt ovat varsin persoonallisia, eivätkä rikokset/mysteeritkään ole ihan tavallisia. Miten olisi kommuunissa asuva historiantutkijatrio, joka ryhtyy selvittämään naapurin pihaan yön aikana kasvaneen pyökin arvoitusta? (Pystyyn, kuolleet!)

Cami (Ei varmistettu)

Skandidekkarit on parhaita, munkin ikilempparin Jo Nesbon lisäksi pseudonymi Lars Keplerin tarinat on hieman samankaltaisia kun Nesbon, aika raakoja mutta täydellisen koukuttavia. Vähän pehmeämpiä on Camilla Läckbergin loistava Fjällbacka-sarja, eivät aiheuta liiaksi maailmanahdistusta mutta tarjoavat hyvän mysteerin! :)

Alibullenin neiti (Ei varmistettu)

Itse nautin älyttömästi Christiestä.
Mutta sitten taas tuo Camilla Läckbergin Fjällbacka-sarja on jotenkin mauttomasti kirjotettu. Inhottaa ruotsalaisdekkaristien tapa sotkea tekstiin englanninkielisiä laulunsanoja, ilman hyvää tarpeellista juonellista ja tehokeinollista syytä, ja englanninkielisiä lausahduksia. "SO THAT YOU KNOW, BENGT ÅKE SANOI ASTUESSAAN KOMISARION HUONEESEEN". EI NEJ NEJ NEJ NEJ.

Ja mun mielestä Åsa Larsson voittaa Camilla Läckbergin, koska tää nyt vaan on taistelu.

Minnah (Ei varmistettu)

Minä puolestani rrrakastan dekkareita :) suosittelen Åsa Larssonin kirjoittamia. Ne ovat viime aikojen löytöni numero 1. Päähenkilö on alter egoni ;) Suomalaisista kirjailijoista Leena Lehtolaisen Maria Kallio -sarja on koukuttava (ensimmäiset osat).

Lartsa (Ei varmistettu)

Mari Jungstedt on tosi hyvä ruotsalainen! Sopivan jännä :) Läckberg taas ei iske muhun yhtään.

Kao Kao

Mäkin tykästyin tän tyypin tuotantoon.. Harmi että Cavakuningas vasta julkaistiin, nyt menee ikuisuus saada sarjan seuraava osa. Mut hyvää kannattaa odottaa.

Kommentoi