vuoden ensimmäinen lukuelämys

 Joulukuun lopussa se alkoi, kummallinen kyllästyminen kirjoihin ja niiden lukemiseen. Ei vaan huvittanut, silmiin sattui, aivoja väsytti.

 

Maaliskuun neljäntenä päivänä läiskäisin ensimmäisen vuonna 2012 luetun romaanin takakannen kiinni. Totta puhuen senkin sain luettua vain lukupiirin ryhmäpaineen ajamana. Mutta pakko johtaa joskus hyviin lopputuloksiin.

 

Päällisin puolin liki 800-sivuinen sukuromaani ei ehkä ole se, jota lähtisin ensimmäiseksi suosittelemaan kevyeksi verryttelylukemiseksi parin kuukauden tauon jälkeen. Jeffrey Eugenidesin palkittu ja rakastettu Middlesex oli kuitenkin niin helppolukuinen ja mukaansatempaava, että selvisin siitä kunnialla. Alkuun kirjaan oli tosin vähän hankala päästä sisälle, mutta jossain sivun 200 paikkeilla elin jo tapahtumia täysin mukana.

 

 

Tämän kirjan kohdalla olisi loogisinta aloittaa kuvaus kirjoittamalla Middlesex kertoo hermafrodiitista, mutta kertoo se paljon muustakin, oikeastaan ehkä enemmän siitä kaikesta muusta. Se kertoo erään kreikkalaissuvun ja samalla harvinaisen geenin tarinan Turkista Yhdysvaltoihin. Kirjassa on paljon kaikkea kiinnostavaa - paitsi henkilöhahmojen kohtalot, myös siirtolaisuuden, kreikkalaisuuden ja hermafroditsmin teemat sekä kiehtovaa ajankuvaa eri aikakausien Detroitista, jota riepottelevat niin rotumellakat kuin teollisuuden suhdanteetkin.

 

Middlesex edustaa sitä harvinaista romaanityyppiä, joka on samaan aikaan helppolukuinen mutta silti kieleltään älykäs ja kaunis. Pidin kirjasta valtavan paljon, joskin lopussa tunsin itseni aavistuksen petetyksi. Minulle tuli vähän sellainen olo, että Eugenides oli rakentanut upean tarinan, sivusi siinä samalla niin Stephanidesin suvun kuin Yhdysvaltain ja Detroitin historiaa, ja lopuksi kyllästyi ja sutaisi lopun kasaan nopeasti melko dramaattisine juonenkäänteineen. Jäin kaipaamaan vielä hieman lisää - mitä sitten tapahtui? Miten päähenkilö päätyi aikuisena siihen tilanteeseen, johon päätyi? 

 

Tästä huolimatta kerrassaan hieno, hieno kirja. Suosittelen lukemaan.

 

Kommentit

Sneaker (Ei varmistettu)

Hermafroditismia kutsutaan muuten nykyään intersukupuolisuudeksi. Hermafrodiiteista puhutaan mytologian ja eläinten yhteydessä, mutta ihminen, joka ei ole fyysiseltä sukupuoleltaan yksiselitteisesti mies- tai naispuolinen on intersukupuolinen.

Ihana kirja, muuten, ja ihana blogi! Olen lukenut pitkään, tämä taitaa olla ensimmäinen kommenttini, joten pahoittelut, että se oli kritiikki. Ja onnea remonttiin! Mukavaa lukea, että joku voi olla tuosta sinänsä työläästä tehtävästä noin innoissaan.

Eeva (Ei varmistettu)

Sneaker: kirjassa puhutaan yksinomaan hermafrodiiteista, joten sinänsä on minusta ihan asiallista käyttää ko. sanaa myös kirjasta kertovassa kirjoituksessa. On ollut kirjailijan valinta käyttää juuri tuota sanaa, joten en lähde sitä nyt kritisoimaan kun ei ole asiasta sen enempää tietoa. Pahoittelen jos tällä sanalla nyt loukkasin jotakuta. Kiitokset kehuista :)

Evita (Ei varmistettu)

Kerrankin kirja, jonka itse olen jo lukenut, yleensä kirjapostauksiesi sisältö menee sellaisenaan to read -listalleni. :) Tykkäsin kovasti tästä myös, hieno kirja, ja totta mitä sanoit helppolukuisesta, mutta älykkäästä tekstistä. Toisaalta on myös pakko allekirjoittaa tuo kritiikkisi kirjan lopusta, mutta se ei kyllä pääse lukuelämystä pilaamaan, kaukana siitä. Uskaltaisikohan sitä antaa tilaisuuden Virgin Suicides-romaanille nyt, viimeksi (vajaa kymmenen vuotta sitten, krhm) se ei kolahtanut enkä päässyt kovin pitkälle ennen luovuttamista.

Emma (Ei varmistettu)

Oon lopusta niin samaa mieltä! Ihanaa päästä puimaan tätä.

Kipparin morsian (Ei varmistettu)

Rakastan kirjojen lukemista, mutta niin vain on turhan vähän tullut nautittua kirjallisuudesta. Oli miten oli, on mahtavaa, että bloggaat kirjoistakin välillä. Näitä vinkkejä on kiva laittaa ylös, jottei aina päätyisi lukemaan vain itselle tyypilisiä opuksia.

Sneaker (Ei varmistettu)

Ah, muistelinkin, että kirjassa käytettiin (varmaan mytologiaviittauksia tavoitellen?) tuota sanaa. No. Tulipahan mainittua, että ei-fiktiiviset ihmiset saattavat siitä loukkantua, jos heihin sillä viitataan. :-) Kirjailija on varmasti sanavalintaansa miettinyt ja hänellä on sille jotkin perusteet.

Laura (Ei varmistettu)

Hihi... lopetin saman kirjan, samana päivänä kuin sinä, myöskin pidemmän kirjattoman kauden jälkeen :).

Kaisa (Ei varmistettu)

Kiitos Eeva blogistasi, tänne on aina ilo palata! Luin joulunaikaan Eugenideen kolmannen romaanin Marriage plot enkä voi muuta kuin suositella! Teoksen keskiössä on collegesta valmistunut kolmikko, jonka elämänvaiheita seurataan yhden vuoden ajan. Enempää en viitsi paljastaa :) Tarina imaisi mukaansa, ja kirjoittajan kieli on tosiaan kaunista ja älykästä. Jostain blogista taisin lukea, että suomennos olisi tulossa, mutta suosittelen kyllä alkuperäisteosta. Mukavaa kevään jatkoa!

Tiiu (Ei varmistettu)

Middlesex on yksi mun lempikirjoista.

Kaisan kanssa olen eri mielta The Marriage Plotista. Olin siihen kamalan pettynyt; se muistutti hammastyttavan paljon Jonathan Franzenin Freedom:ia, josta en myoskaan pitanyt ollenkaan. Molempien kohdalla minua hairitsi hirveasti, etten kiintynyt kylmanoloisiin henkiloihin lainkaan.

Kaoka (Ei varmistettu)

Hyi, ekana tuli "sukuromaanista" mieleen Sadan vuoden yksinäisyys, joka oli ensimmäinen, ja vannomani mukaan viimeinen tyylilajin kirja jonka luin! Ehkä pitäisi tarttua härkää sarvista ja vilkaista tuota Middlesexiä, jos se todella on helppolukuinen :D

Hennu (Ei varmistettu)

Eeva! Toi on mun kaikkien aikojen lempikirja =)! Oikein kukaan ei ole ikinä kuullutkaan siitä, joten olipa yllätys nähdä se täällä. Olen vasta alotellut sitä uutta the marriage plot:ia, mutta se ei oikein lähde käyntiin (tai minä en lähde käyntiin)..

katja (Ei varmistettu)

tätähän voisi harkita jopa lukevansa, jos löytäisin jostain kaupungin kirjastokortin. Itselläkin lukuinto meni kunnes löysin himoshoppaajat, vaivatonta hauskaa ja jossain määrin nokelaa. :) hirvittää vaan jaksanko lukea muutaman sata sivua tajutakseni jotain..

Babooshka (Ei varmistettu)

Middlesex on kaikkien aikojen suosikkikirjani. Ja olen onnellinen jokaisesta ihmisestä, joka löytää sen ja tajuaa sen nerouden. Joten kiitos, kun toit sille näkyvyyttä :) Pääsevät monet muutkin ihmiset nauttimaan.

juno (Ei varmistettu)

ei voi kyllä puhua freedomista ja marriage plotista samassa lauseessa. freedomilla on heikkoutensa, mutta kyllä siinä aika ansiokkaasti käsitellään vapauden, vastuun, valintojen ja niiden motiivien teemoja, kun taas marriage plot on köykäinen tekele, jonka kaikki keskeiset ajatukset tuntuu olevan lainattuja. sen henkilöhahmot on yksiulotteisia, jotenkin epäuskottavia niiden kaikenmaailman ongelmat. oikeesti aika paska kirja, en suosittele.

Auth (Ei varmistettu)

A provcoative insight! Just what we need!

voegbodq (Ei varmistettu)

2XRjxc mzknyouvivhi

ahjhfym (Ei varmistettu)

szKi4m grhoivexnqqs

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.