Dippien kuningatar hummus

Kun viettää tarpeeksi aikaa kotona, voi saada silloin tällöin päähänsä joitain kummallisia kotitalouteen liittyviä projekteja, jotka ovat yleensä hyvin tuulestatemmattuja ja irrallisia. Kuten: pesenpä kaikki kämpän keittiö- ja käsipyyhkeet. Pakastanpa tertun banaaneja. Järjestelenpä kosmetiikkatuotteet niiden käyttötiheyden mukaan omiin koreihinsa. Hinkkaanpa tämän yhden esineen tässä puhtaaksi… Kyllähän näitä riittää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En ole ihan varma, mitä ajattelin, kun liotin koko paketillisen kikherneitä aikeissani valmistaa jättikulhollinen hummusta. Kai ajattelin, että paljon hummusta, nam. Projektiksi sitä voi kutsua siksi, että päätin tehdä sen ensimmäistä kertaa kuivatetuista kikherneistä yön yli liotuksineen kaikkineen.

Ainakin sain syyn pyytää maailman parhaan gluteenittoman leivän tekijän kylään eilen ihanana sunnuntaina, kun olin närppinyt hummusta jo muutaman päivän ja pelko sen pilaantumisesta alkoi kasvaa. Ja sieltähän sitä sitten saavuttiin tattarijauhot repussa. Ja täten käsillämme oli rento dippaus / närppimis / finger food -päivällinen uunituoreesta rapeasta gluteenittomasta peltileivästä, hummuksesta ja tuoreista kasviksista. Juomaksi isot kupit vihreää teetä. Niin sunnuntaita. Leivän resepti löytyy juhannuspostauksesta. Samasta postauksesta selviää, miksi hummus on dippien kuningatar eikä kuningas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muuten, kun jääkaapissa on kulhollinen hummusta, sille keksii yllättävän paljon käyttöä. Yhtäkkiä jokaista ruokaasi koristaa nokare kikhernerakkautta ja siellä tulee dipattua vähän kaikkea, kuten banaania.

Hummuksen voi esimerkiksi valmistaa seuraavista raaka-aineista:

kuivattuja kikherneitä (huuhdottu, liotettu 8h, keitetty n. 1h) tai valmiita tölkkikikkejä
valkosipulin kynsiä
sitruunanmehua
MCT-öljyä tai oliiviöljyä
aurinkokuivattuja tomaatteja
tahinia (ei pakollinen, en itse yleensä laita)
suolaa, reilusti
jeeraa
chiliä

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juuri tällaisten tahnojen kohdalla sitä on onnellinen että tuli hankittua VitaMix, joka blenderöisi varmaan telkkarinkin. Pipsa kertoi kerran sekoittaneensa hummukseen tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia ja lopputulos maistui kuulemma aivan pizzalta. Kokeilin kikkaa, mutta pizzamaisen makumaailman sain aikaan oikeastaan vasta kun silppusin päälle Seriously Strong Cheddar juustoa. Oregano voisi toimia vielä kirsikkana kakun päälle. Mielestäni tärkeintä hummuksen valmistamisessa on vahva maustaminen. Jos hummus maistuu kikherneeltä, siinä ei ole vielä tarpeeksi mausteita.

Seuraavaksi otan varmaan projektiksi sen perinteisen: vaatekaapin läpikäymisen syksyn tullen. Onneksi nyt pitäisi sataa jonkin aikaa, niin saa kaikkea hyödyllistä kotona aikaiseksi.

Mahtavaa alkanutta viikkoa!

Kommentit (19)
  1. hahahah, ”paljon hummusta, nam.” 😀 ihana! Itsekkin rakastan hummusta :))) yksi ehdottomasti parhaista levitteistä tai lisukkeista mihin sitten ikinä huvittaakin sörssätä:)) on se jännä miten kikherneistäkin saa jotain noin nannaa aikaiseksi 🙂

  2. Blogisi innokas lukija
    26.8.2014, 16:41

    Kysymykseni ei nyt mitenkään liity postaukseen, mutta kysynpä silti:D superfoodeihin kun olet ”kiintynyt” (pahoittelen surkeaa sanavalintaa, mutta se nyt ei ole pointti tässä) niin olet varmaan myös macaa testannut? Missä sitä käytät? Itselläni macapussi väijyy tuolla kaapissa, kyllähän se teelusikallinen puurossa menee mutta ei se kovin herkkua ole -_- vinkit olisivat tervetulleita! 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *