Entistä terveellisempi kesäkurpitsalasagne

Mitä eroa on tavallisella kesäkurpitsalasagnella ja kesäkurpitsalasagnella á la Kaisa?

– Kaisan versiossa myös juustokastike on loihdittu terveelliseksi!

Tein kesällä pariin otteeseen kesäkurpitsalasagnea ison vuoallisen jääkaappiin. Kesällä oli paljon tekemistä ja tapahtui koko ajan kaikkea, joten oli kätevää että ruoka oli valmiina jääkaapissa. Sieltä sitten napsin sitä päivälliseksi, yöpalaksi, joskus juhlimisen jälkeen aamupalaksi tai muuten vaan välipalaksi. Niin hyvä ja niin kätevä ruoka! Kun pasta korvataan kesäkurpitsalla ja juustokastike raejuustokastikkeella, lasagne saa kymmenen pistettä ravintoarvoista ja muuttuu samalla todella kevyeksi kotiruoaksi. Jopa niin kevyeksi, että mielestäni se sopii melkeinpä paremmin vähähiilariseksi välipalaksi kuin itse ateriaksi, riippuen tietenkin kuinka paljon sitä syö ja mitä sen kanssa syödään.

IMG_4883

Voi että mitä kesämuistoja tulikaan mieleen kun kaivoin nuo lasagnekuvat iPhotosta. Kreisi kesä. Tulen kotiin aamuyöllä kun pihalla on jo valoisaa. Maha murisee. Linnut laulavat. Nurmikko on kostea. Ilmassa tuoksuu kesä. Hiivin jääkaapille ja nostan sieltä keittiönpöydälle aarrearkun: lasagnevuoan. Hivutan vuokaa suojaavan folion pois, nappaan ison lusikan ja alan lappoa lasagnea suuhun. Kylmänä, jääkaapissa muhineena. Mehevänä, maukkaana. Maha rauhoittuu. Kömmin nukkumaan ja herään vasta puolen päivän jälkeen. Voin hyvin.

Voi ihana kesä, minkä teit. Menit karkuun.

Kesä on ja oli ihana, mutta ainoa hyvä asia sen loppumisessa on se, että suosikkivuodenaikani syksy alkaa! Kesällä fiilis oli jotenkin niin hupshei, ettei tullut mieleen istahtaa alas kirjoittamaan lasagnepostausta. Mutta nyt, kappas, ilmat viilenevät ja ajattelin että lämmin vuokaruoka maistuis varmaan teillekin! Pitää itsekin vissiin kesän muistoja verestäen taas tekaista vuoallinen kesäkurpitsalasagnea joku päivä.

IMG_4885

Kesäkurpitsalasagne on toki hieman työläämpi tehdä kuin tavallinen lasagne, mutta omasta mielestäni se maistuu jopa paljon paremmalta ja on todellakin kaiken vaivan arvoinen! Kokeilkaa vaikka, ette tule katumaan! Mausta ei koskaan uskoisi, ettei siinä ole käytetty yhtään pastaa tai rasvaisia juustoja!

KESÄKURPITSALASAGNE Kaisan tyyliin

Jauhelihakastike:

2 sipulia
400g hirven jauhelihaa (mikäli ette ole yhtä onnekkaita mestästäjän tyttäriä kuin minä, nauta käy myös, tai mitä tahansa muu liha, tai jopa soija kasvissyöjille!)
2-3 kynttä valkosipulia
1 lihaliemikuutio
1 tl pizzamaustetta
muutama pyöräytys pippurimyllystä
2 steviatablettia (voi korvata parilla painalluksella ketsuppia, itse käytän stevialla makeutettua Felixiä!)
1 prk paseerattua tomaattia
1 rkl viinietikkaa (ei tarvita, mikäli korvasit steviat ketsupilla)

Juustokastike:

2,5 dl raejuustoa
1 muna
ripaus suolaa (maistele!)

Muuta:
2-3 kesäkurpitsaa
1 köntti Mozzarellaa (ei pakollinen)

1. Leikkaa kesäkurpitsoista pitkittäissuunnassa n. puolen sentin paksuisia läpysköitä. Yhdestä kurpitsasta tulee about 6 levyä.

2. Itketetään kesäkurpitsoista ylimääräinen neste pois. Asettele kesäkurpitsalevyt leivinpaperin päälle ja ripottele niiden päälle suolaa. Anna suolan imeytyä kesäkurpitsan huokosiin 5-10 min samalla kun teet jauhelihakastiketta. Kun kesäkurpitsan pinta näyttää vetiseltä, pyyhi talouspaperilla ylimääräiset vedet niiden pinnalta pois. Käännä läpyskät, suolaa toinenkin puoli, itketä, ja pyyhi 5-10 min päästä nesteet pois.

3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista jauhelihakastike ruskistamalla jauheliha ja kuullottamalla sipulit pannussa. Kypsennyksen loppuvaiheilla murskaa valkosipulit joukkoon ja heitä lihaliemikuutio ja mausteet sekaan. Lisää paseerattu tomaatti, stevia ja viinietikka ja anna tekeytyä rauhassa liedellä pienellä lämmöllä samalla kun itketät kurpitsoja.

4. Valmista juustokastike soseuttamalla kaikki ainekset blenderissä/sauvasekoittimella, kunnes koostumus on tasaista ja hieman ilmavaa.

5. Aloita kerrostaminen! Lado vuoan pohja ensin peittoon kesäkurpitsasiivuilla (käytä 1/3 kaikista siivuista tähän). Yksi kerros riittää. Varmista, ettei vuoan pohja pilkota mistään kolosta! Seuraavaksi sivele päälle 1/3 juustokastikkeesta. Lisää juuston päälle 1/3 jauhelihakastikkeesta tasaisesti joka kohtaan. Aloita sitten taas uusi kerros kesäkurpitsasiivuista. Toista tämä ruljanssi siis 3 kertaa. Lopuksi päälle jää jauhelihakastike. Sen päälle voit asetella vielä viipaloidut mozzarellat, jotta lasagne saa kauniin pinnan ja juustomaisen maun! Paista 200 asteessa 45-60min. Lasagne on valmis kun pinta on kauniin ruskea ja haarukka työntyy lasagneen vaivatta (kesäkurpitsat ovat pehmenneet).

6. Nostettuasi vuoan pois uunista, anna sen hetki seisahtua, tartu patalapuilla vuoan reunoista kiinni ja valuta ylimääräistä kesäkurpitsoista tullutta nestettä pois. Anna taas seistä hetki, ja valuta nestettä pois. Toista niin monta kertaa, kunnes lasagne ei enää ”ui” nesteessä. Nestettä ei kuitenkaan kannata valuttaa liikaa pois, ettei lasagnesta jääkaapissa tule kuivaa ja kovaa.

IMG_4889

IMG_4890

Oiva lasagnevälipala kera tuoreiden lisukkeiden! Ainiin, tiedättekö mikä kruunaa lasagnen ainakin minun mielestäni? Ketsuppi! Oon tosi tykästynyt Felixin stevialla makeutettuun ketsuppiin. Suosittelen kokeilemaan!

Huippua tiistaita! Tägäilkäähän taas Instagramiin #thegoodmorning mikäli testailette tätä tai jotain muita blogin juttuja 🙂 Tuotoksianne on niin ihana katsella!

x kaisa

Kommentit (43)
  1. Heippa osaatko kertoa kesäkurpitsalasagnen vaikka 100g:n kalorit?:) Tykkään kovasti resepteistä mut jäin kaipaamaan energiat kaikista :/ kun en itse osaa laskea näin erilaisista ruoista 🙂

  2. Oi kiitos ihanasta reseptistä! NAM. Lähinnä ongelmana se, että joudun taistelemaan itseäni vastaan etten syö puolta vuokaa kerralla!! Tuunasin juusto kastikkeen erästä toista ohjetta soveltaen sinun omaasi: pari munaa, purkki kevytkermaa ja raejuustoa vähän reilummin kuin ohjeessa. Tuli ihan huippuhyvää! Mozarella loistava lisä komeuden päälle, en olisi itse osannut tälläisessa yhteydessä sitä edes käyttää. Rahkapannarit seuraavaksi testiin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *