Eron anatomia ja siitä selviytyminen

Olen tullut siihen tulokseen, että (onnistuneessa) erossa on pohjimmiltaan kyse pelon kohtaamisesta. Eroa saatetaan pitkittää ja lykätä pitkäänkin, koska on helkkarin niin monta asiaa, mikä siinä pelottaa. Parisuhteessa ihmisen elämät kietoutuvat niin tiiviisti ihan talouttakin myöten yhteen, että voi olla todella hankalaa arvioida, mikä erossa pelottaa; itse rakkaasta ihmisestä eroaminen, vai siihen liittyvät muut asiat ja tiedottomuus siitä, mitä sitten tapahtuu. Minä en kannusta eroon, mutta kannustan onnellisuuteen ja vapautumiseen. 

Jos ollaan tultu siihen tulokseen, että ero on väistämätön, voi sen tehdessä parhaimmillaan kokea samanlaisen helpotuksen ja onnistumisen tunteen, kuin minkä tahansa pelon kohtaamisen jälkeen. Mitään ei käynytkään. Olen elossa, nukun, syön, nauran. Minä tein sen. 

kaisaminni-2.jpg

Joku kysyi minulta, miksi olen niin iloinen vaikka olen vasta eronnut. Minulle tuli huono omatunto, vaikkei tarvitsisi. Olen eronnut elämäni aikana yhteensä neljä kertaa, ja jokainen kerta on ollut hyvin erilainen, mutta kuitenkin niissä on toistunut tunteiden tasolla melko samat piirteet. Paniikki, järkytys, lamaantuminen, suru, viha, suru, viha, ilo, onni, energisyys, kiitollisuus, suru, kiitollisuus… 

Jos eron käsittely päättyy lopulta kiitollisuuteen ja tietynlaiseen neutraaliuteen, tiedän onnistuneeni siinä. Tiedän, että olen säilönyt suhteen opit ja kivat muistot talteen, ja unohtanut sen ikävyydet. Elämä jatkuu rikkaampana. 

kaisaminni-5.jpg

Olen jokaisen entiseni kanssa hyvissä väleissä ja pidämme yhteyttäkin. He ovat minulle rakkaita. Nyt koittaa ihana klisee: Eihän se rakkaus häviä, se vain muuttuu erilaiseksi. Sellaiseksi tuttuudeksi ja mutkattomaksi olemiseksi. Joskus saatan soittaa jollekin entiselle ja kertoa jostakin tärkeästä asiasta, sillä uskon hänen olevan ainoa joka ymmärtää. Ja niin hän aina ymmärtääkin.

Kyllähän meidän entiset tuntevat meidät lopulta aika hyvin. On sääli heittää niin isoa osaa yhteisiä kokemuksia ja kultaista ihmissuhdetta jonnekin katkeruuden romukoppaan. Joskus tietenkin suhde on ollut niin kompleksinen, että ikuinen ystävyys sen jälkeen on ihan että over my dead body. Sekin on ok. Tämän eron loppukohtalostahan ei vielä voi sanoa mitään, sillä prosessi on luonnollisesti kesken.

kaisaminni-4.jpg

Ihmiset käsittelevät kyllä tosi eri tavoin eroa. Itselläni jokaisen eron aktiivinen käsittely on saattanut kestää suhteellisen vähän aikaa, mutta passiivinen, alitajunnassa tapahtuva järjestely ja analysointi on saattanut kestää vuosiakin. Ja omalla kohdallani tiedän, että niin se tulee varmaan aina menemäänkin. Joskus ihmisillä tulee eron jälkeen niin iso vapauden purkaus, että olo tuntuu täysin terveeltä, onnelliselta ja valmiilta uuteen elämään. Kuukauden parin päästä tilanteen tasaantuessa voi kuitenkin eteen tulla myös käsiteltäväksi vaikeammat tunteet. Ja se on ihan ok, että se menee niin päin. Itseään kun ei voi pakottaa tuntemaan tiettyjä tunteita, on vain elettävä päivä kerrallaan. Osa unohtaa vanhansa vasta, kun on uusi ihminen, jota rakastaa. Sekin on ok, ja tavallaan täysin luonnollistakin, mikäli tunteitaan käy kuitenkin läpi, eikä vain lyö laastaria laastarin päälle.

Myös yksin on hyvä oppia olemaan. Itsensä rakastaminen on lopulta kaikkein hedelmällisintä. Tällä hetkellä suurin pyrkimykseni olisikin pysyä sinkkuna pidemmän aikaa. Kuulostaa ehkä hassulta pyrkimykseltä, mutta tuntuu, että aina löydän jonkun upean tyypin ja taas sitä mennään. Välillä olisi kiva olla vuosia yksinään ja katsoa, että mitä sieltä löytyy.

kaisaminni.jpg

Kiinnostaa tietää, monta kertaa te olette eronneet? Onko eron anatomia aina jokseenkin sama?

Kommentit (24)
  1. Ei tarvitse vastata jos liian henk koht kysymys.
    Eron aloite taisi lähteä sinun puolelta? Miksi Kaisambu kanava ja videot katosivat:( Ja Sambun kaikki muutkin kuvat…

    1. No Kaisambu-kanava nyt lähti ihan sen takia, että ei olla enää yhdessä. Uusia videoita ei siis tule tehtyä, koska emme vietä (ainakaan toistaiseksi) aikaa yhdessä, ja toisekseen olisi vähän hassua jättää kanava ja videot nettiin ottaen huomioon, että meidän molempien elämät menee eteenpäin ja tulemme tapaamaan uusia ihmisiä jne. 🙂

       

  2. Voi voi, entäs jos ei ole koskaan päässyt edes seurustelusuhteeseen. Olen 23 ja näyttää siltä että ikisinkku. Silti on kiva lukea näitä sun postauksia.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *