Huippumallista kirjailijaksi

Kaupallinen yhteistyö: WSOY

Ihana ajoitus. Juuri kun olen alkanut taas lukemaan enemmän (ja somettamaan vähemmän), saan WSOY:lta kirkkaan keltaisen romaanin, johon käydä käsiksi oikein blogin puolesta eli täydellisen hyvällä omatunnolla. 

Kyseessä on huippumalli ja näyttelijä Cara Delevingnen esikoisteos Mirror, Mirror. Minusta on upeaa, että ihminen, joka ei ole julkisuudessa osoittanut minkäänlaista taipuvaisuutta kirjoittamiseen, astuu yhtäkkiä kirjansa kanssa parrasvaloihin. (Delevingne paljastui kyllä pikaisen googlettelun tuloksena melkoiseksi multitalentiksi, joten enpä ihmettele.)

mirrormirror-cara-delevingne.jpeg

Cara Delevingne kirjoittaa siis kirjan ja se on… fiktiota! Erittäin mielenkiintoista. Moni olisi varmaan lukenut naiselta myös jotain hänen omaan elämäänsä liittyvää, mutta sen sijaan Delevingne kirjoittaa tarinan neljästä ongelmiensa kanssa kipuilevasta teinistä. Todistaa muuten omalta osaltaan sen, ettei kenenkään tarvitse miettä mitä saa ja voi tehdä. Täällä elämässä kun saa ryhtyä ihan mihin huvittaa! Vaikka nuortenkirjailijaksi kaksvitosena.

kaisaminni-10.jpg

Mielenkiintoinen valinta myös, että Delevingne on kirjoittanut kirjan yhdessä kirjailija Rowan Colemanin kanssa, mitä tosin tunnutaan kannen perusteella hieman vähäteltävän. Toivonkin sydämeni pohjasta, että kirja todella on yhtä isosti Delevingnen käsialaa, kuin kansi antaa olettaa, ja että Coleman on ollut lähinnä esikoiskirjailijan mentori ja rakennekoutsi. Vajaa 400 sivua kun ei välttämättä ole mikään helppo nakki kasassa pidettäväksi.

Oppi numero kaksi: Sen lisäksi siis, että saa tehdä mitä huvittaa, on ok myös pyytää apua, kun jokin uusi projekti tuntuu liian haastavalta itse kannateltavaksi. En ollut aiemmin Delevingneen sen syvemmin tutustunut, mutta tämän kirjan myötä oli aivan pakko – ja hän vaikuttaa anteeksipyytelemättömältä, aidolta ja kovapäiseltä tekijältä. Rakastan!

kaisaminni-11.jpg

Itse romaaniin. Mirror, Mirror on tarina neljästä Lontoossa asuvasta nuoresta, jotka kipuilevat identiteettinsä, ihmissuhteidensa sekä joukkoonkuulumisen ja -kuulumattomuutensa kanssa. Perhedraamalta, kiroilulta, väkivallalta, alkoholismilta, karkaamisilta ja päihteiltä ei vältytä. Eri taustoista tulevia nuoria yhdistää yhteinen bändi nimeltä Mirror, Mirror, joka on heidän henkireikänsä ja turvansa kaiken turvattoman keskellä. Tarina alkaa siitä, kun yksi neljästä bändin jäsenestä katoaa ja löytyy myöhemmin tajuttomana Thames-joestaJäljelle jäävät kolme ystävystä lähtevät selvittämään, mitä heidän koomassa makaavalle ystävälleen on oikein tapahtunut.

cara-delavingne-mirror.jpg

En ole nuortenkirjoja lukenut ”sitten oman nuoruuteni”, ja tuossa kirjaa lueskellessani mietin, että mikä oikeastaan erottaa nuorten ja aikuisten kirjat. Ilmeinen tekijä on tietenkin se, että nuortenkirjan hahmot ovat useimmiten nuoria ja aikuisten kirjan hahmot useimmiten aikuisia. Tämän lisäksi tajusin, että nuortenkirjoissa käytetään yleensä huoletta kliseitä, sillä ne eivät ole nuorille vielä kliseitä! Vasta aikuisena alkaa janoamaan erikoisempia lopputulemia ja monitulkinnallisempia kommunikatio- ja tarinankerrontatyylejä. Teini taas ei välttämättä saa niistä mitään irti, vaan ne ovat hänelle tylsiä ja mitäänsanomattomia. Ja kun miettii, niin teini-ikähän oli ihan nolouteen asti yhtä kliseetä. Se oli inspiroivaa silloin. 

Vaikka kirjan aiheet ovat poikkeuksellisen raskaita ja nuorten ongelmat aika äärilleen vietyjä, pääsee sen kautta kyllä käsiksi omaan vähän viattomampaan teini-ikään ja sen ihanuuksiin ja kamaluuksiin. Siihen, kun omaa identiteettiä etsitään niin kuin se olisi maailman tärkein asia (teinille se on), ja siihen, kun kukaan ei ymmärrä. Rakastin myös sitä, kuinka kirja toi yllättävällä tavalla mukaan LGBT-teeman, jota ei liiaksi ainakaan minun lukemissani kirjoissa ole ollut.

kaisaminni-14.jpg

Lähes 400 sivua teinirappioromanttiikkaa voisi itsessäänkin olla ihan mielenkiintoinen lukukokemus, mutta tämän lisäksi juoneen on ympätty dekkarimainen rakenne, sekä aika raskas loppuratkaisu, joka lävähtävää kasvoille kirjan viimeisessä kolmanneksessa. Ihmisen pahuutta ja ihmiskuntamme yhtä suurimmista ongelmista ei tässäkään teoksessa pakoon pääse.

Mirror, Mirror on saatavilla Suomalaisesta Kirjakaupasta.

Kommentit (2)
  1. Mahtoikohan tosiaan Cara Delevigne kirjoittaa kirjan, vai saneliko ideansa ghost writerille.. :p

    1. Jep, tämähän näissä ”stara x ja kirjailija x kirjoittavat yhdessä kirjan” -keisseissä aina mietityttää! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *