Kaikki irti kuukautiskierrosta! Osa 1

Media on täynnä miesvalmentajia jotka paasaavat innoissaan hyvinvoinnista, hiilareiden poisjättämisestä ja jatkuvasta hyvän energian flowsta ja mielenhallinnasta. Me naiset inspiroidumme ja teemme perässä unohtaen erään hyvin tärkeän hyvinvoinnin elementin joka meillä on ja miehillä ei, ja joka juuri siitä syystä monelta hyvinvoinnin ammattilaismieheltä unohtuu. Nimittäin kuukautiskierto. Kyllä, luit oikein. Se on hyvinvoinnin elementti, joka vaikuttaa meissä enemmän kuin uskommekaan. Ja sitä voi oppia hallitsemaan. Tai vähintään kuuntelemaan.

Nyt seuraa siis ainakin Snapchatin puolella tosi toivottu aihe, jonka kirjoittamisen aloittamista olen kyllä itsekin odottanut innolla. Nyt alkaa nimittäin KUUKAUTISKIERTO-POSTAUSSARJA! Tämä aihe jakautuu moniin eri teksteihin siksi, että A. juttua, sitä muuten riittää! ja B. opin itsekin koko ajan lisää ja minulla on kesken eräs ravintokokeilu, jonka tulokset eivät ole vielä selvinneet. Mutta asiaan!Viimeeksi käsittelin tätä naisena olemisen ihanuutta vitsipostauksen muodossa, jonka sinällään sisällytän tähän postaussarjaan ihan sellaisenaan. Se on myös relevanttia tietoa, sillä se on suora kokemuskertomus ko. aiheen uhrilta.

Tällä kertaa viihteen sijasta kuitenkin vähän herättelevämpää pohdintaa. Minustahan on nimittäin tullut viimeisen kuukauden aikana kunnon kuukautiskiertonörtti. Pitkästä aikaa joku asia kiinnostaa niin paljon, että haluan lukea siitä koko ajan lisää samalla seuraten omaa kiertoa ja omia tuntemuksiani! Siis oikeasti, miten olen voinut elää 22-vuotiaaksi asti tajuamatta, kuinka kiertoni hallitsee elämääni, halusin sitä tai en? Se vaikuttaa mielipiteisiini, päätöksiini, tunteisiini. Sinunkin. Olen tässä oivalluksien ihanassa myötätuulessa miettinyt että kuinkakohan monelle miehelle on tullut mieleen kosia kun nainen ratsastaa kierron ns. paremmalla puolella ja kuinkakohan monta extempore-eroa on syntynyt kun ollaan taas siellä pohjamudissa. Kuinka monta irtisanoutumista ja kuinka monta päätöstä ryhtyä alastonmalliksi on syntynyt ihan vain koska kierto?Kaikkiin hormonien heittelyt eivät vaikuta kylläkään yhtä rajusti. Jotkut saattavat ohittaa koko kierron olankohautuksella. Eräs nainen laittoi minulle Snapchatissa viestin, että on jo yli kolmekymppinen ja alkaa vasta nyt heräilemään omaan kiertoonsa. Okei, no PMS-oireet tutkimusten mukaan pahenevat hieman kolmen-neljänkympin tietämillä, että se saattaa osittain johtua myös siitä, mutta silti: mielestäni kierron eri vaiheiden vaikutuksesta meidän mieleen ja kehoon ei puhuta tarpeeksi! Ja siihen minä teen muutoksen.

Muistelin juuri tuossa taannoin mitä peruskoulun tai edes lukion terveystiedon tunneilla kerrottiin kuukautiskierrosta. Öö, että nainen on silloin hedelmällinen kun menkat alkaa ja että munasolu irtoaa joka kuukausi. Really?? No, ehkä nykyään oppikirjat ovat toivottavasti hieman feministisemmät kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten ollessani kuudennella. Kiertohan on paljon enemmän kuin hedelmällisyyttä! Se on perusta koko meidän naisena olemiselle. Sen eri vaiheiden tiedostaminen avaa niin paljon ovia meidän kokonaisvaltaisen hyvinvointimme parantamiseksi.Okei, mitä tämä kuukautiskiertonörtti on sitten oppinut? No, laajassa mittakaavassa ainakin sen, että pahimmillaan kuukautiskierron eri vaiheiden tiedostamattomuus vetää naista kuin pässiä narussa ja elämä on yhtä hallitsematonta ala- ja ylämäkeä, missä kärsimyksen ytimessä oleva nainen on kuin hurrikaani, joka vie moodswingejään sinne minne menee, eikä perimmäistä syytä draamalle osata huomata. Ajatellaan vain että no, olen tällainen ihminen. Parhaimmillaan taas oman kiertonsa tunteminen lisää niiiin paljon armollisuutta ja huolenpitoa itseään kohtaan, opettaa kuuntelemaan, lisää sisäistä viisautta omasta kehosta, tuo läsnäoloa, rytmittää elämää ja ehkä tärkeintä: mielen ja kehon oikut voi todella saada hallintaan. Ensimmäinen askel on riittävä tieto ja oman kierron mukana eläminen, ei sitä vastaan taisteleminen.Kun puhutaan kuukautiskierrosta, puhutaan muuten hyvin usein kuukautisista tai PMS:stä. Se on ymmärrettävää, sillä ne ovat niitä aikoja kierrosta kun havahdumme koko kierron olemassaoloon. Toisin sanoen ne ovat aikoja, jolloin naisena oleminen ei ole niin hauskaa ja sitä alkaa kyseenalaistamaan koko perkeleen systeemin. Mutta kierrossa on myös jonkin verran hyvää. Anteeksi, että jouduin sanomaan jonkin verran. Kirjoitin ensin että paljon, mutta se täytyi korjata vähän realistisemmaksi.Loppuun vielä vinkki! Ellette jo pidä, niin alkakaa pitämään kiertopäiväkirjaa! Silloin voitte helposti palata viime kiertoon ja katsoa mitkä päivät olivatkaan ne pahimmat tai toisaalta parhaimmat. Näin pikkuhiljaa teille syntyy luotettavaa dataa omasta kierrostanne ja elämää osaa ennakoida vähän. Kiertopäiväkirjaa voi pitää kirjoittaen, piirtäen, videoiden tai kuvaten (nämä ovat siitä hyviä että samassa näkyy mm. kasvojen muutokset), merkiten kalenterin alareunaan, excelöiden, tai ihan mitä vaan keksitte! Lupaan, että se on sen pienen vaivan väärti.

PS. Saa jatkaa mulle snäppäilyä! Se on ihanaa ja auttaa tässä prosessissa!

 

Kommentit (13)
 1. Millaisia muutoksia tarkalleen ottaen teitte saadaksenne menkat takaisin? Kuinka kauan piditte esim. liikuntataukoa ja muutitteko ruokavaliota jollain tavalla?

  Terkuin nyt jo normaalipainoinen tyttö jolta menkat poissa useamman vuoden ajan…

  1. Saisin kirjotettua pienen romaanin tähän helposti tästä aiheesta ja siitä mitä ite tein, mutta lyhyesti: viime kesänä päätin et nyt lopetan hetkeksi kaikenlaisen liikunnan ja SYÖN, vaikka paino nousisikin (en oo ite siis ollu ikinä alipainonen, paino vaan tippu jonku verran treenaamisen ja erilaisen syömisen seurauksena jolloin menkat jäi pois). Menkat tuli ku olin kuukauden päivät treenaamatta ja kun olin syöny tosi rennosti, herkutellut kun teki mieli (eli melkein joka päivä) ja koittanut olla stressaamatta ylimäärästä.

   Jos haluut, voidaa meilailla tai jotain myös 🙂

 2. Yllättävän vähän naisen hormonitoiminnasta puhutaan, tai luonnollisuudesta muutenkaan. Ite olen nelikymppinen kolmen lapsen äiti (imetän vielä nuorimmaista) ja kaikenlaista sitä on elämän aikana tapahtunut. Kerronpa esimerkin: syksyllä mieleni masentuu ja väsyn, samalla kiloirauhasarvot huononevat ja kuukautisen jäävät pois (tai kierto on jotain 70 päivää) ja paino nousee. Keväällä alkuvösymyksen jälkeen kroppa vilkastuu, treeni kulkee, mieli piristyy ja kuukautiskiertokin palaa kohtuunormaaliksi jossa se
  Sitten pysyttelee taas kesän. Noita kilppariarvoja seurataan joten siitä tiedän, myös
  Pcos on ollut taustalla joten hormonimuutokset vuodenaikojen mukaan on hurjia.
  Yksi etelänmatka marraskuussa laukaisee jo kuukautiset, hassu juttu?l kalenteri on hyvä juttu kirjata sekä tunteet että kk-päivät, toimii hyvänä itsetutkiskelun välineenä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *