Maailman terveellisin porkkanakakku

IMG_0436

Oh god, nyt sitä taas mennään. Valmistautukaa huijaamaan vieraitanne kahvipöydässä (taas kerran), nyt teillä on siihen oiva työkalu: porkkanakakku ilman ainuttakaan epäterveellistä ainesosaa!

Kuten kerroin aikaisemmin, tällä viikolla päätin että nyt on aika kokeilla tehdä teidän niin kovasti toivoma porkkanakakku Kaisan tyyliin. Samana päivänä nautimmekin sitä ja viimeisiä syksyn auringonsäteitä terassilla kahvin kera. ”Siellähän on kylmä”, väitti äitini, mutta miksei terassikahvitella voisi takit ja kaulahuivit päällä? Myös syyslomalla oleva siskoni oli tullut kyläilemään ja samalla sain makutuomarin. Hän onkin kova sanomaan suoraan mitä ajattelee, eli sain siis täydellisen kriitikon kuin tilauksesta!

IMG_0416

IMG_0401

IMG_0419

On kiva huomata kuinka koko ajan kehittyy reseptien kehittelyssä. Tuntuu että reseptit samaan aikaan muuttuvat sekä entistä terveellisemmiksi, että paremman makuisiksi. Voiko se olla totta? Kohta se nähdään, olen nimittäin juuri junassa matkalla Helsinkiin siskon järjestämälle brunssille kyseistä porkkanakakkua mukanani. Eräs toinen brunssivieras tuo mukanaan myös porkkanakakkua – sitä oikeaa siis! Eli kova skaba tulossa: terveellinen vs. epäterveellinen! Haha, saa nähdä pärjääkö mun kakku ensinkään… Vai onko se peräti se versio, joka meneee kuin kuumille kiville? 😉 No, voin ainakin pitää nasevan myyntipuheen kakun ainesosista! Nyt minulla on nimittäin puolueettomia brunssituomareita. Huikkaan tännekin sitten, minkä tuomion kakku sai!

IMG_0426

Kaikki syyskahvitteluille osallistuneet rakastuivat kakkuun! Tosin itse maistoin siinä vielä muutamia puutteita, jotka täytyi korjata. Toisen version vetäsin heti parin päivän päästä ja sitten pystyin minäkin olemaan tyytyväinen, jes! Joskus käy näin ihanasti, että onnistuu ekoilla kerroilla. Se fiilis… se on sanoinkuvaamaton! Niin, ja syyskahvittelulla koko kakkuhan vedettiin neljään pekkaan, ehkä se kertoo jotain kakun mausta!

Porkkanakakku á la Kaisa

Pohja:
4 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1/2 tl suolaa
5 tablettia steviaa

1 prk (125g) esim. Nestle Bona -hedelmäsosetta, tai muuta hedelmäsosetta, johon ei ole lisätty sokeria. Maku vapaavalintainen.
5 kuivattua taatelia
2 kananmunaa

2,5 dl porkkanaraastetta

Tuorejuustokuorrute:

1 dl raejuustoa
1,5 dl maitorahkaa
1/2 sitruunan kuori raastettuna
4-5 tablettia steviaa
1/2 tl vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljasokeria)
2-3 rkl maitoa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa kaurajauhot korkeaan mukimaiseen kulhoon ja jauhota ne sauvasekoittimella kaurajauhoksi. Voit myös blenderöidä hiutaleet jauhoiksi. Kun kaurajauho on tasaista ja hiutaleetonta, siirrä se leivontakulhoon. Murskaa steviatabletit (esim. lusikan selkää käyttäen) ja lisää loput kuivat aineet joukkoon mukaanlukien stevia.

Blenderöi/survo sauvasekoittimella vauvansose ja taatelit tasaiseksi soseeksi. Mikäli taatelit jäävät pieniksi paakuiksi, ei hätää, sillä paakut tasoittuvat kyllä kun sose saa lisää massaa. Lisää siis munat ja jatka soseuttamista, kunnes munat ovat saaneet kuohkeutta ja taatelinpalaset ovat poissa.

Kaada neste kuivien aineiden joukkoon, lisää porkkanaraaste ja sekoita varovasti käännellen. Kun homma on sekaisin, kaada se pyöreään kakkuvuokaan, jossa on irroitettavat reunat. Kannattaa pohjustaa leivinpaperilla, että kakku irtoaa pohjasta. Tasoita jämäkkä taikina nuolijalla tasaisesti vuokaan. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia, tai hieman alle. Kakku on kypsä, kun se tuntuu jämäkältä mutta suht pehmeältä, ei liian kovalta eikä liian kostealta.

Nosta kakku jäähtymään ja valmista kuorrute. Blenderöi/survo sauvasekoittimella raejuusto tasaiseksi tahnaksi. Onnistuu parhaiten pitkässä ”mukissa”, mikäli käytät sauvasekoitinta. Murskaa steviatabletit ja lisää loput aineet. Survo vielä tasaiseksi. On äärettömän tärkeää, ettei kuorrutteessa ole ainuttakaan kokonaista raejuustopalaa tai edes pieniä könttejä! Tarkista maku! Makeutusta voi aina lisätä oman maun mukaan.

Kun kakku on jäähtynyt, levitä kuorrute tasaisesti sen päälle. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi tekeytymään. Ja viimeinen vaikein vaihe: koita malttaa odottaa!

IMG_0447

IMG_0450

Käyttäkäähän taas hashtagia #thegoodmorning Instagramissa esitellessänne tuotoksianne ja kommentoikaa ihmeessä kokemuksia ja mielipiteitä! Jaiks, en malta odottaa teidän reaktiotanne kun maistatte tätä! Kihelmöin jännityksestä!

x kaisa

PS. Asia joka on häirinnyt minua tämän leivoksen tiimoilta: ONKO SE PORKKANAKAKKU VAI PORKKANAPIIRAKKA?

Kommentit (61)
  1. Heiii!!!! Aivan mieletön resepti!! Hienoa, kun joku laittaa näitä terveellisempiä reseptejä tänne.. Kokeilin tätä reseptiäsi muffineina (harjoituserä huomista varten). Itsellä käytössä jauhemainen Stevia, jota kokeilin 1tl/1tabl. kohden, mutta totesin sen liian pieneksi annokseksi.. Pohjaan laitan seuraavalla kerralla enempi mausteita mahd. enemmän porkkanaa tai ripaus kardemummaa.. Täytteestä tuli loistava.. Huomenna koitan tehdä tätä kakkuna ja tarjoon anopille.. Saas nähdä, mitä anoppi tuumaa, kun hän itse käyttää joka ruuassa/leivonnaisessa mielettömiä määriä rasvaa ja sokeria.. Kiitos sulle vielä kerran.. Jatkan ehdottomasti reseptiesi seuraamista jatkossakin..

  2. Moi!

    Rakas siskoni kiikutti äsken meille ihanaa perinteistä porkkanapiirakkaa. Terveysintoilijana piirakan herkullisuus yhdistettynä laskujeni mukaan noin 6000 kaloriin koko piirakassa, pisti vihaksi.
    Suunapäänä googletin terveellisen porkkanapiirakan, ja päädyin tähän sun blogiin, jonka reseptejä oonkin nyt ahkerasti lueskellut! Nyt oon täydellisen inspiroitunu siitä kuinka mahtavaa ja kekseliästä on että perinteisistä jauhojälkkäreistä on oikeasti aivan mahdollista toteuttaa myös terveellinen, yhtä herkullinen ja mikä parasta, vähäkalorinen vaihtoehto!
    En malta odottaa että pääsen kokeilemaan tätä ja muita blogisi reseptejä.
    Kiitos ja kumarrus inspiksistä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *