Otin mustan hennatatuoinnin ja siksi tulen olemaan ikuisesti blondi

Otin Marokossa ollessani hennatatuoinnin ja kasuaalisti kuvasin toimituksen Instagramiin (taiteilijan luvalla). En ajatellut siinä sen ihmeempiä, kuin että vitsit miten magee tatska… kunnes directini täyttyi huolestuneista viesteistä. 

kaisaminni-iphone-9 kopio.jpg

Sain hyvin nopeasti tietää, että hennatatuointi, jonka olin ottanut, ei ollutkaan mikään perus henna (siis tällainen hippikaupoissakin myytävä ruskea henna, jolla olen joskus aiemmin kavereiden kanssa tehnyt parissa päivässä pois haihtuvia tatuointeja), vaan musta henna, joka voi käytännössä olla hengenvaarallinen.

Hennojen ero on se, että mustaan hennaan on lisätty kemikaali nimeltään parafenyleenidiamiini (PDD). Tätä kemikaalia on esimerkiksi lähes kaikissa hiusväreissä ja sen tarkoitus on yksinkertaisuudessaan tehdä hennatatuoinnista pitkäkestoisempi ja tummempi. Kuitenkin se aiheuttaa hyvin potentiaalisesti ihmisessä allergisen reaktion, joka ei harmillisesti ole pelkkää kutinaa, vaan esim. kemiallinen palamisreaktio iholla, arpeutuminen ja allergisoituminen koko lopuksi elämää PDD:tä sisältäville hiusväreille ja -sävytteille.

kaisaminni-iphone-10.jpg

Itselläni kemiallinen palamisreaktio alkoi noin puolen tunnin kuluttua hennan ottamisesta. Kättä kirveli ja kuumotti, mutta tatuointi oli niin hieno, etten halunnut pyyhkiä sitä pois. Tässä vaiheessa en siis vielä tiennyt, minkälaisen hennan olin ottanut. Siinä vaiheessa, kun tajusin saaneeni allergisoivan mustan hennatatuoinnin, tatuointi oli jo ”kiinnittynyt” kokonaan. Polttelua ja kirvelyä jatkui koko loppuloman ja tietenkin tarkkailin tilannetta. Oireiden pahentuessa olisimme menneet sairaalaan, mutta koska ihoa ”vain” poltti, kärvistelin sen tunteen kanssa loppuloman. Oikeastaan oireet olivat kokonaan poissa vasta sitten, kun henna oli haihtunut. Tähän taisi mennä viikko pari.

Hennan ottamisesta on nyt aikaa n. 2 kuukautta, ja sen jättämät arvet ovat tällä hetkellä seuraavanlaiset:

musta henna black-2.jpg

musta henna black-4.jpg

musta henna black.jpg

Hauskinta arvessa on mielestäni sen kuvio. Ennen kuin henna oli haihtunut iholta ja tiesin sen jättävän mahdollisesti todella näkyvän arven, lohduttauduin sillä, että ainakin arvesta tulee esteettisempi kuin keskiverto palovamma, hahah. Mietin jopa, että kävisin tatuoimassa myöhemmin arven päälle oikean tatuoinnin, joka olisi kopio hennasta. No, arpi jäi kuitenkin melko huomaamattomaksi ja useimmissa valaistuksissa se näyttää ”vain” verisuonilta tai ihon pigmentin epätasaisuudelta. Harmi sinänsä. Arpihenna olisi ollut aika next level-tatska.

Sitä, olenko tästä johtuen herkistynyt PDD:tä sisältäville hiusväreille ja -sävytteille en ole uskaltanut kokeilla, sillä mikäli laittaisin nyt päähäni jonkin PDD:tä sisältävän sävytteen tai hiusvärin (eli käytännössä minkä tahansa sävytteen tai hiusvärin), saattaisi pääni turvota sekunneissa ja hengitystieni tukkeutua ja elämäni päättyä, ennen kuin ehtisin puhelinta korvalle nostaa.

Eipä siis auta kuin olla kiitollinen siitä, että on blondi! Toisin sanoen ainoa kemikaalikäsittely, mitä hiuksilleni säännöllisesti teen, on värinpoisto. Siinä ei luonnollisesti PDD:tä ole. Olemme myös kampaajani kanssa tarkasti katsoneet ne sävytteet, joita saan turvallisesti käyttää ilman riskiä. Mutta kyllähän tämä mahdollinen herkistyminen lopun elämää mukana kulkee. 

IMG_3706_Facetune_10-02-2018-21-59-12.jpg

Ajattelin aluksi olla kirjoittamatta koko keissistä, mutta kun jatkuvasti tapaan ihmisiä, jotka eivät ole kuulleet mustasta hennasta mitään (kuten en minäkään ollut!), niin tuntuu melkeinpä velvollisuudelta hyödyntää tätä asemaani joukkoviestinnässä ja laittaa sana kiertämään. Jos tämän postauksen ansiosta joku välttää allergisoitumisen ja arvet, niin job well done!

Muutamaa asiaa ihmettelen: Miksi musta henna on olemassa? Herkistääkö se kaikki, vai vain suurimman osan ihmisistä? Miksi niitä tehdään edelleen, vaikka vaaroista on puhuttu? Tietääkö tekijä, että riskeeraa taiteellaan asiakkaan hengen?

Varokaa Marokon markkinoilla!

Kommentit (27)
  1. Mä kuulin mustan hennan vaaroista joskus 5-4 vuotta sitten, kun olin tosi kiinnostunut tekemään noita hennatatuointeja itse, ja meinasin tilata netistä itselleni omat hennat. Tosi nopean googletuksen jälkeen löytyi paljon tietoa tosta mustasta hennasta. Mua järkyttää, miksi tuollaisia allergisoivia, vaarallisia tuotteita on markkinoilla, ja miksi ihmisiä ei tästä aiheesta enempää infota. Mun mielestä hennatatuointien riskejä pitäisi olla merkattuna esimerkiksi matkakohteiden tiedoissa, tai vaikka mustaa hennaa käyttävien alueiden hotelleissa, kun niistä riskeistä kuitenkin tiedetään.

    Eli erittäin hyvä, että kirjoitit aiheesta! Ehkä nyt joku toinen säästyy siltä, mitä sä kävit läpi.

  2. Kannattaa lukea lisää tästä ppd:stä. Ppd vapaita kestovärejä ja sävytteitä ei oikeasti ole olemassa, koska niissä joissa ei ole ppd:tä, on sen johdannaisia, jotka ovat jopa voimakkaampia kuin ppd, ja vähemmän tutkittuja. Johdannaisia käytetään, jotta voidaan tuotetta markkinoida ppd vapaana tuotteena.

    Suosittelen lukemaan esim kemikaalikimarasta lisää hiusvärien ongelmallisuudesta. Tässä lainaus:
    ”Tyypillisesti todetaan, että tuote ei sisällä ammoniakkia, alkoholia, parabeenejä tai herkistävää ainetta parafenyleenidiamiinia PPD:tä, mutta jätetään kertomatta, että värisarja sisältää muita yhtä herkistäviä aineita. Käytännössä lähes kaikki hapettavat kesto- ja kevytvärit sisältävät PPD:tä tai sen johdannaisia”

    Ja linkki:
    http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2014/01/hiusvarit-ja-harhaanjohtava-mainonta.html?m=1

    1. Jos kemikaalikimara-blogi ei ole tuttu, niin voisin mainita kirjoittajasta se, että hän on
      kemiantekniikan diplomi-insinööri ja kirjoittaa asiatekstiä kemikaaleista 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *