Pikku taateliniksi aka terveellistä karamellia

Voi taatelit, olette niin ruman näköisiä mutta niin suloisen makuisia. Kuivatut taatelit on ehkä makeinta terveysherkkua ikinä. Kun nappaa yhden (tai kaksi, tai kolme…) taatelin suuhunsa niin makeanhimolle voi (ehkä) sanoa hyvästit. Ne on vieläpä ihan karkin kokoisia ja siksi sopivia naposteltavia. Vaikka täysin luontaisesti makeat taatelit ovat vain kuivattuja hedelmiä, minun mielestäni niiden koostumus ja itseasiassa makukin muistuttaa siirappia. Hunajaa. Toffeeta. Taateleissa on myös kuituja, eikä imeytyvät hililarit siksi nouse läheskään niin korkealle kuin karkeissa.

IMG_9840

Taateli makeuttajana? Kyllä. Taateleilla saa ekstramakeutta blendaamalla niitä smoothieisiin, leivonnaisiin, puuroon, maapähkinävoin sekaan ja niin edelleen. Taateli on myös huomattamasti tujumpaa kamaa kuin banaani, jota yleensä käytän makeuttajana. Kuten esimerkiksi stevia, taateli ei anna kitkerää sivumakua vaan siirappisen ja aidosti makean, jopa imelän, lopputuloksen. Olen aika innosta piukeana taateleista nykyään! Jouluresepteissä niitä tuleekin varmasti esiintymään jonkin verran 🙂 Hamstratkaa siis kaapit täyteen taateleita! Itse roudasin niitä Prahasta.

IMG_9845

Mutta syy, miksi olen täällä papattamassa itseselvää tietoa taateleista on se, että haluan jakaa teille pikku taateliniksin! (engl. = date tip, elikkäs treffivinkkejä, hoho) Tiesittekö, että kun taatelin kuorii hellästi vedessä kastetuilla sormilla, muussaa haarukalla tahnaksi ja lisää pienen säväyksen suolaa, siitä saa hyvän toffeen korvikkeen? Karamellitahnaa. Tujua siirappia. Sitä vaaleanruskeaa tahmaa, jota suklaapatukoissa on?

IMG_9851

Lusikoi suoraan suuhun, syö puuron (ja maapähkinävoin) kanssa, leivän päällä, tai kehittele siitä vaikka terveellisiä karkkeja! Tahnaa voi myös maustaa esim. makeuttamattomalla kaakaojauheella, kanelilla, vaniljalla tai piparkakkumausteella! Sinulla on rajattomat mahdollisuudet tuunata oma karamellilevite.

IMG_9855

Ei muuta kun deiteille!

Kommentit (21)
  1. Heip! Tässä taateli-vinkkini: laita taatelit jääkaappiin, rasiaan sen verran että juuri peittyvät, likoamaan yön yli ja laita niitä aamulla puuron tai maustamattoman jugurtin sekaan. On muuten hyvää!

  2. Haa, olipas pakko heti kokeilla tätä vinkkiä, koska makeannälkä vaivaa ja kaapissa on taateleita. Murskasin viisi taatelia haarukalla, laitoin hippusen suolaa ja vähän vaniljasokeria ja pyörittelin niistä pieniä palloja! Nyt ne ovat jääkaapissa maistelua vailla.

    Btw kokeilin toissapäivänä kikhernekeksejä ja tuli tosi hyviä! Tuli oikein ahaa-elämys että mihin kaikkeen kikherneitä voikaan käyttää ja kuinka hyviä keksinkorvikkeita niistä saa.
    Sitten tein toisen satsin ja valitettavasti lisäsin joukkoon kookoshiutaleita ja ehkä liikaa stevia-jauhetta…

    Tästä tuli mieltä vaivannut kysymys mieleen, eli miksi aina puhut stevia-tablettien käyttämisestä noissa leipomuksissa? Itse olen ostanut stevia-jauhetta jota saa kätevästi lisättyä rahkaan ja puuroon ym.

    1. Moikka! Tarkoitat varmaan ”laimennettua” steviaa, joka on makeudeltaan yhtä makeaa kuin sokeri? Myydään isommissa tötsissä? Käytän tabletteja siksi, koska ne ovat (melkein) täyttä steviaa ilman muita turhia aineita. Steviajauhe, josta (luultavasti) puhut, on laimennettu eräällä todella nopeasti imeytyvällä hiilihydraatilla (en juuri nyt muista nimeä). Sitä kun vaikka desin pistää leivonnaisiin niin hiilarit ja kalorit nousee jo pikkasen! Tietenkään pari lusikallista ei vielä merkkaa mitään… Mutta nimenomaan mahdollisimman ”pelkkää steviaa” pyrin käyttämään 🙂 tabujen lisäksi steviatipat on kans aika tujua ja puhdasta steviaa! Jauhe on toki helpompikäyttönen, mutta oon siirtyny tabletteihin ihan sen takia, että käytän kyseistä makeutusta aika paljon ja siitä sit tulee helposti ylim. hiilaria ja kaloreita! 🙂 jossei oo niin justiinsa näiden kanssa niin toki jauhetta voi käyttää ihan hyvällä omatunnolla! 🙂

      1. Ahaa nyt ymmärrän… Hyvä kun joku valaisee tietämätöntä. Joo juuri sitä hieman isommassa putelissa myytävää jauhetta tarkoitin. Itselleni kun stevia on ihan uusi tuttavuus ja joku aika sitten blogisi innoittamana päätin sitä ostaa, ja päädyin sitten jauheeseen kun ajattelin että sitä on helpompi lisätä rahkoihin ym. Enkä sitten ollut tietoinen että se on laimennettua.

        Kaloreitahan siinä on 2 per teelusikka, että ei siitäkään kamalasti kaloreita kerry mutta jos suurempia määriä käyttää vaikka leivontaan niin tosi äkkiähän tuo purkki tyhjenee! Pitänee seuraavaks ostaa niitä tabletteja sitten 🙂

        1. Steviaa myydään myös jauheena, siis ihan oikeaa steviaa..

          1. Ostin oikeata steviajauhetta punnitse&säästä-kaupasta, pikku pussukka maksoi 13€ mutta 1/3 ml jauhetta vastaa desiä sokeria. Maustemitallinen siis vastaa 3-4 dl sokeria.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *