Piparinen kaurapuuro

Eräs ystäväni soitti minulle muutama päivä sitten ja sanoi: ”googlasin sanan ’puuro’, ja sun postaus oli heti ekojen ehdotusten joukossa!!”

Jihuu! Kuinka mahtavaa kuulla, että maailman suosituin hakukonekin on noteerannut puuroasiantuntijuuteni. (Vaikkakin huomioni kiinnittyi oikeastaan enemmän siihen, miksi ystäväni oli ylipäätään googlannut puuron… Hän sanoi että halusi lukea siitä Wikipediasta. Harrastan itsekin silloin tällöin wikilukemista. Sieltä löytyy yllättävää tietoa ihan simppeleistä ja arkisista asioista, kuten vaikkapa varpaasta! Kokeilkaa!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Sähän voisit kehitellä joulupuuron!”

”Niin, sillä on kyllä jo nimikin, riisipuuro”

”Eijei, kun kaurapuuro. Tee se joulutwistillä!”

Heti tuon lauseen jälkeen suuni valtasi makea, mausteinen, tumma, lämmin maku. Se se on! Tiesin heti ainesosat, joita tulisin käyttämään puurossa. Sitä kutsutaan makuselvännäkemiseksi. Ja oijoi, kun maistui hyvältä vanha kunnon puurolounas, jonka juuri vetäsin huiviin, unohtamatta tietenkään glögiä. Glögihyllyltä olen bongannut jo ihan arkikäyttöön Marlin sokerittoman glögin. Se on kylläkin makeutettu keinotekoisilla makeutusaineilla, mutta niin kauan kun ainesosissa ei lue aspartaamia, pysyn ihan coolina (pitkin hampain kylläkin).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun mennään lämpimästä kesästä kylmää talvea päin, voi unohtaa kevyet ja kylmät salaattilounaat ja siirtyä hyvällä omatunnolla tuhdimpien, lämpimien lounaiden pariin. Meillä Pohjolan asukeilla on hyvä syy syödä talvena vähän enemmän, sillä lämpöä kropalle on tuotettava ja paljon! Kesäisin ainakin minulle riitti hyvin vain yksi ”kunnon ruoka” päivää kohti, mutta nyt ilmojen kylmetessä kaksi lämmintä ateriaa on ainakin omalla kohdallani ihan must! Tyylejä on tietty monia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä tulee herkullinen joulupuuro lämmittämään koleita aamuja tai pimeneviä iltoja!

Piparinen kaurapuuro
annos yhdelle

1,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vettä
ripaus suolaa

1/2 tai 1/3 banaani
3 taatelia
ripaus suolaa
hieman vajaa 1/2 tl piparkakkumaustetta
muita lempimausteita oman maun mukaan (vanilja, kardemumma, kaneli)

Muussaa banaani haarukalla tai sauvasekoittimella. Mikäli et tykkää kovin erottuvasta banaanin mausta, käytä vain 1/3 banaanista. Muutoin voit käyttää puolikkaan. Muussaa taatelit sekaan. Sauvasekoittimella tämä onnistuu helposti, haarukalla muussattaessa vie hieman enemmän aikaa. Voit lämmittää karkeaa banaanitaatelimössöä mikrossa hetken, ja jatkaa muussaamista kunnes taateli on kutakuinkin muussina. Lisää mausteet sekaan ja maista! Lisää tarvittaessa jotain maustetta. Jätä maustumaan pöydälle.

Keitä puuro mikrossa tai liedellä. Kun haluttu jäykkyys on saavutettu, kauho puuro lautaselle (mikäli valmistit puuron liedellä). Kaavi taatelitahna puuron päälle. Voit jättää sen ikään kuin kuorrutteeksi puurolle, tai käännellä sen puuron sekaan. Tiikerikakkumaisen lopputuloksen saat, kun pyörität lusikalla spiraalia, jolloin taatelitahna marmorisoituu puuron sekaan kauniisti (kuten kuvassa).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yllätä kullannuppusi jouluisella aamiaisella sänkyyn tuotuna tai nauti ihan itseksesi glögin kera! Annoksen voi toki myös tuplata tai triplata tai vaikka nelinkertaistaa koko perheelle tai kaveriporukalle. Taatelitahnan voi myös suoraan lisätä puurokattilaan, josta kukin voi sitten kauhoa herkkua omalle lautaselleen.

Suosittelen syömään puuron jonkin jouluisen kera, kuten manteleiden, pähkinöiden, rusinoiden, kuivattujen hedelmien tai vaikka parin murskatun piparin! Puuron siirappista makua freesaa myös hyvin raejuusto tai jäiset marjat. Ja kuten tiedätte, mikään ei muutu ainakaan huonomman makuiseksi pikku (isolla) maapähkinävoinokareella!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvien tarjotin ja astiat (glögilaseja lukuunottamatta) – Ikea

Meinasin koristaa kuvien glögin lisäämällä sekaan mantelilastuja ja rusinoita, mutten kuitenkaan tehnyt sitä. En nimittäin ollut varma, olisinko saanut niitä näyttämään hyvältä kuvassa, vai olisivatko ne näyttäneet lähinnä epämääräisiltä roskilta, jotka pilaisivat juoman joulunpunaisen hohteen… Maun puolesta lisukkeet mielestäni käyvät glögiin, mutta ulkonäöstä en ole aivan varma.

Siispä päivän kysymys:

Kuuluvatko mantelit ja rusinat glögiin, vai muistuttavatko ne pikemminkin lilluvia roskia jotka ällöttävät uidessa suuhun? Ota kantaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rauhaisaa joulunodotusta!

Kommentit (101)
  1. A I V A N ihanaa! Parahaillaan nautin juuri tästä!!!

    1. Haha, siistiä että vanhat reseptit resonoi!! 😀

  2. Voi, tätä on PAKKO kokeilla iltapuuroksi! Banaanitkin uhkaa jo mustua. ;D

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *