Proteiinipannukakku uunissa + terveellinen ”kermavaahto”

IMG_3881.jpg

Kuten olen Instagramissa jo vähän vihiä antanut, mulla on ollut tässä viime aikoina työn alla ns. ”oikea” pannukakkuresepti. Ei mitään jenkkejen pannulla paistettavia wannabe lettuja, mitä blogin pannukakuilla tähän mennessä on tarkoitettu, vaan ihan perus uunissa paistettava suomalainen pannukakku!

Oikeastaan idea koko hommaan lähti kun tein pannukakkuja (niitä jenkkejen) aamupalaksi aineksista, mitä siskon kämpältä nyt löysin. Pannukakut oli kuitenkin tosi vaikea kääntää ja ne hajosivat koko ajan pannulle. Maku oli kuitenkin jotain taivaallista! Ja koostumus myös erinomainen. Siitä sitten sain päähäni että jos lätyt paistaisi uunissa niitä ei tarvitsisi kääntää… ja ping lamppu syttyi!

IMG_3893.jpg

Tekaisin samanlaisen satsin kotiin päästyäni vielä uuniversiona ja sehän toimi loistavasti! Olin jo liian innoissani reseptistä, kunnes tajusin että hei.. pannukakun ideanahan on se, että siitä tehdään pellillinen. Itse olin toteuttanut pannarin juuri leipävuokaan, joka oli 1/3 pellistä. Aloin laskea kuinka monta munaa sitä tarvittaisiinkaan koko pellilliseen…. KAHDEKSAN! Ja kuinka monta banaania… Ja sitten muistin koko pannukakun idean! Sehän oli se, että maitoa tuli hirveästi joka sitten tasapainotettiin hirveällä määrällä vehnäjauhoja. Mun pannukakkureseptissä ei ollut pisaraakaan maitoa. Ja sanomattakin selvää ettei myöskään vehnäjauhoja.

Ja ei muuta kuin uutta yritystä. Jospa saisin reseptistä jotenkin venytettyä pellillisen. Tuplasin perusreseptin, lisäsin desilitran maitoa, ja vähän lisää proteiinijauhetta. Kaadoin sen pellille ja ilokseni huomasin että se täytti siitä vain puolet. Jes, hyvä Kaisa.  Ei muuta kun taikinat toiselle, pienemmälle pellille ja uuniin.

Kaiken sähläyksen jäljiltä mulla on kaksi reseptiä, joista kumpikaan ei täytä koko peltiä. Tällänen terveysleivonta ei kai sitten vaan toimi mikäli pitää hirveitä määriä leipoa, kun ravintotiheys on niin suurta…

Toivottavasti teiltä löytyy sellaisia puolikkaan pellin kokosia uunivuokia, että saatte tehtyä. Tai voihan joku hurja koittaa vielä tuplata nämä reseptit pellilliseen pannaria…

Mietin hirmu pitkään kumman reseptin jaan, maitorahkalla vai maidolla toteutetun. Maku molemmissa oli kutakuinkin sama, ainoa ero oli oikeastaan koostumuksessa ja paistoajassa. Maitorahkalla toteutettu oli ehkä vähän ”pannarimaisempi” ja kuohkeampi, ja omasi pannukakulle tyypilliset nousevat reunat, niin kuin kuvassa näkyy. Maidolla toteutettu oli taas selkeesti ”proteiinisempi” ja vähän makeampi. Se muistutti oikeastaan pikkusen proteiinileivoksia, joiden reseptin joskus blogissa jaoin.

Päätin siis jakaa molemmat. Tällä hetkellä mulla on jääkaapissa niitä maidolla tehtyjä, joita käyn kokoajan napsimassa… Kuvissa esiintyy taas se kuohkeampi versio, kuten olettaa saattaa… Mutta tehkää kumman vaan lystäätte, tai voihan ratkaisu olla selkemmin tehtynä katsomalla jääkaappiin, löytyykö sieltä maitorahkaa vai maitoa 🙂

IMG_3894.jpg

Kuohkea proteiinipannari uunissa (ilman maitoa)

puolikas pellillinen

4 munaa
2 keskikokoista todella kypsää banaania
2 rkl maitorahkaa
1 1/2 dl vaniljan makuista heraproteiinijauhetta (itse käytän stevialla makeutettua Whey-80 Steviaa)
2tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Muussaa banaani ja vatkaa sekaisin munien ja maitorahkan kanssa. Voit myös blendata nämä kaikki kolme yhtenäiseksi seokseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa ja yhdistä märkiin. Sekoita ja tarkista ettei ole paakkuja. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pienelle pellille tai vuokaan ja paista n. 10 minuuttia.

Proteiinipannari uunissa 

puolikas pellillinen

4 munaa
2 keskikokoista todella kypsää banaania
1dl maitoa
2dl vaniljan makuista heraproteiinijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Muussaa banaanit tai soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää munat ja maito ja vatkaa yhtenäiseksi seokseksi. Sekoita kuivat aineet erillisessä kulhossa ja yhdistä ne märkiin. Vatkaa vielä sekaisin ja kaada leivinpaperilla vuoratulle puolikkaalle uunipellille tai vuokaan. Paista 20 minuuttia, tai vähän alle jos haluat pannukakusta kosteampaa.

Finnish Oven-Baked Pancake

makes half sheet pan, 9 servings
4 eggs2 medium sized really ripe bananas2 tbsp quark1 1/2 dl (0.6 cups) Vanilla Whey2 tsp baking powder1/2 tsp salt1 tsp cardamom
Preheat your oven to 200 C (390 F). Mash the bananas with a fork or use a blender/hand mixer. Add the eggs and the quark and stir well. In another bowl, mix all the dry ingredients and combine with your banana-egg-mixture. Stir well and make sure there is no any clumps in there. Pour it over a half sized baking sheet and bake for about 10 minutes. Enjoy! 

IMG_3898.JPG

Minkä kanssa tätä sitten syödään? Vaniljaherasta johtuen pannukakussa on itsessään aika hyvin flavoria, ja mulla se ainakin meni ihan loistavasti ilman mitään päällysiä! Mutta hei, eihän pannari ole pannari ilman hilloa ja kermavaahtoa!

Hillona käytin ihanaa Meridianin karhunvatukkahilloa, joka on makeutettu omenamehulla. Se on jo vakkarikamaa jääkaapissa maapähkinävoin lisäksi, suosittelen lämpimästi! Oman purnukkani ostan aina Punnitse&Säästä-liikkeestä.

”Kermavaahto” syntyi naurettavan yksinkertaisella kikalla. Ette ehkä usko kun kerron tämän, mutta maitorahka muuttuu aivan taivaallisen pehmeäksi, kun siihen lorauttaa vähän kevytmaitoa (tai jopa täys). Rasvaton maito ei saata tehdä samaa efektiä, mutta itse ainakin kahvin kanssa käytän aina luomukevytmaitoa, joten sitä löytyy jääkaapista on a daily basis. Makeutukseen steviaa ja voila! Kermavaahto on valmiina ilman ainoatakaan vatkausta. Kokeilkaa ihmeessä!

IMG_3900.jpg

Macrot laskin jälkimmäisen reseptin mukaan. Kaloreita koko satsissa 826kcal, proteiinia kokonaiset 84g ja hiilareita 53g. Rasvoja en laske, tosin tässä käytännössä ainoat rasvat tulisivat kananmunista.Mikäli pannarin jakaa yhdeksään osaan, ravintoarvot per pala näyttäisivät seuraavalta:
92 kaloria9g proteiinia6g hiilihydraattia

Huh, pitkä postaus! Kuulen mielelläni kommentteja ja arvioita kummastakin reseptistä.

Kivaa sadepäivän jatkoa, mikä täydellinen päivä tämä onkaan pitää pannarikestit 🙂

Kommentit (50)
  1. Törkeen hyvää! Ja helppo tehdäkin . Jopa mies tykkäs ja se ei yleensä innostu näistä mun proteiinileivoksista!

  2. Heippa! Kokeilin tätä ohjetta joskus rahka versioon ja sain siintä piirakan kokoisen, mut sit tänään päätin vähän soveltaa tätä, laitoin kaksi kukkurallista teelusikallista maitorahkaa , psylliumia noin 3 tl. Muussasin banaanin keltuaisten kanssa, laitoin maitorahkan siihen sekaan ja erikseen vaahdotin valkuaiset kiinteäksi massaksi ja lisäsin sen banaanimassaa varovasti sekottaen. Tämän jälkee kuivat aineet normaalisti varoen sekottaen. Ja tuli muuten koko pellillinen ! Enkä käyttäny ku 2 banaania 4 valkuaista vaahdotettuna ja 3 keltuaista + kuivaaine lisänä psyllium! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *