Q&A WORK AND STUDIES

qa3Elätätkö itsesi bloggaamalla ja kuinka se käytännössä toimii?
Elätän. Bloggailen ID:llä ja he maksavat minulle palkkiota. Indiedays ei kuitenkaan ole työnantajani, kuten välillä luullaan, vaan toimin vapaana ”freelancerina” heille.

Mitä olet opiskellut?
Olen käynyt lukion. Viime vuoden ylioppilaita.

Opiskeletko jotain atm?
En ole missään kirjoilla, opiskelen ja opin toki muuten, hehe!

Onko sulla mitään opiskeluhaaveita tällä hetkellä?
Jossain vaiheessa luultavasti opiskelemaan, mutta vielä en ole ihan varma että mitä. Eikä tässä vielä kiirekään ole.

Kiinnostaako lähtökohtaisesti yliopisto vai amk enemmän?
Lähtökohtaisesti yliopisto. Tosin, onhan niitä vaihtoehtoja yliopiston ja AMK:n ulkopuolellakin.

Millainen tavallisen päiväsi rytmi on? Tarkoitan siis, onko sinulla mitään pakollisia menemisiä kun et töissä tai koulussa ole. 
Käsite ”pakolliset menemiset” on hieman tulkinnanvarainen, sillä itseasiassa kellään meistä ei ole pakollisia menemisiä, muuta kuin oppivelvollisuus ja aikanaan sitten arkkuun. Muuten saamme luoda elämäämme vapaavalintaisesti. Tottakai meitsin päiviin sisältyy yhtä lailla kaikki blogia varten tehtävä duuni ja ”meneminen”, satun vain tekemään tätä ilman työnantajaa tai muuta piiskuria. Tähän duuniin saa joka päivä helposti kulutettua ihan perus työpäivän verran. Siihen sisältyy paljon kaikkea aina ideoinnista kuvaamiseen, kirjoittamiseen ja tekniikan kanssa säätämiseen. Päivilläni ei oikeastaan ole toistuvaa rytmiä, vaan jokainen päivä muotoutuu sen päivän menojen sekä tietty fiiliksen mukaan.

 

QA2Mainitsemastasi narsistisuudesta tuli mieleen, että etkä koe itsestäsi kertovan blogin pitämisen olevan sitä?
Tavallaan joo. Koen että monessa ammatissa tarvitaan ripaus narsismia. Muistan lukion psykologian opettajani sanoneen, ettei opettajan ammatissa kykene olla ilman pientä narsismia (nyt ei siis puhuta persoonallisuushäiriöstä, vaan piirteestä). Kyllähän se, että lähes kaikki tässä duunissa pyörii minun itseni ympärillä, on välillä aika rasittavaa ja raskastakin. Joskus vapaa-ajalla haluaisi irtaantua itsestään, mutta se ei ainakaan konkreettisesti ihan onnistu.

Paras asia, jonka olet saavuttanut blogisi ansiosta?
Hmm, vaikea kyllä nimetä yhtä. Varmaan mahdoton määrä niin erilaisia ja kouluttavia kokemuksia, joiden myötä henkinen ikä on noussut jonnekin 35 veehen, haha. No ehkä se, että saan tällä hetkellä tehdä sitä mistä nautin. Nyt kun alan miettiä, niin itseasiassa melkein kaikki mahtavat jutut, joita olen viime vuosina elämääni saanut, liittyy jonkin mutkan kautta blogiin. Jopa nykyinen parisuhteeni!

Mitä aineita kirjoitit yo-kirjoituksissa ja mitä arvosanoja niistä sait? 🙂
Kirjoitin äidinkielen, pitkän matematiikan, englannin, psykologian ja terveystiedon. Jätetään arvosanat työpöydän laatikkoon pölyttymään! 😉

Mitä haluaisit tulevaisuudessa opiskella?
Jotain sellaista, mikä kiinnostaisi minua ihan älyttömästi. Jotain sellaista, jonka parissa viihtyisin ja kokisin oloni merkitykselliseksi. Jotain, minkä ajattelu saisi minut innostumaan ja ajattelemaan että vau, täällä sitä vain opiskellaan.

Mikä olis unelmaduunisi?
Mikä tahansa minne olisi kiva mennä ja mistä olisi kiva poistua. Nykyinen 24/7-duuni passaa toki myös! ;D Sen olen huomannut, että kaikki työ, jolla on itselleen tärkeä merkitys, on unelmatyötä. Mikäli pystyn blogillani piristämään jonkun päivää tai antamaan ajateltavaa niin olen iloinen!

untitledMiten päädyit bloggaajaksi?

Perustin blogin ja sille alkoi tulla lukijoita. Hain Indiedays Inspirationiin (joka oli juuri lanseerattu) ja pääsin. Luin sähköpostin yöllä enkä meenannut saada enää unta! Vähän kuluttua siitä sain puhelua ID:ltä että kiinnostaisko liittyä isojen jengiin… Tästä on nyt kaksi vuotta.

Mitä ajattelet blogimaailmasta?
Hyvin mielenkiintoinen ja rehellinen kysymys ja vastaan yhtä rehellisesti: melko ristiriitaisesti! Blogimaailmassa on paljon hyvää; se inspiroi, korvaa (sekä hyvässä että pahassa) aikakauslehtiä ja muuta kirjallisuutta, antaa vertaistukea ja yhdistää samanhenkisiä ihmisiä. Blogit ilahduttavat ja aidoista bloggaajista voi löytää jopa esikuvia itselleen. Sitten on myös se toinen puoli, kuten kaikessa on.

Karu fakta on, että rahoitus on mainoksissa kiinni. Mutta se on hinta siitä, että te saatte meidän tuotoksia ilmaiseksi lukea. (vrt. aikakauslehdestä maksetaan, ja siellä on silti mainoksia.) Blogien kaupallisiin postauksiin olen löytänyt itselleni hyvän omantunnon tien. Niin kauan kuin tuote on sellainen, jonka voisin itse käydä ostamassa, ja josta lukijanikin voisivat kiinnostua, lähden messiin. Muuten yhteistyö ei palvele oikein ketään.

Alkutotuttelu blogimaailmaan oli hieman… haastavaa. Ja opettavaista. Blogeista suurin osa on muotiblogeja ja peräkylän ruokabloggaajana oli hieman vaikea tuntea oloaan juuri miksikään heidän suuressa laumassaan. Olin Indiedaysin ensimmäinen ruokablogi ja alussa koin olevani musta lammas, mutta toki olo oli myös imarreltu. Olin id:n ruokakiinnike! Sittemmin kaikkien blogien genret alkoivat löystyä ja nykyään tuskin yksikään blogi on puhtaasti pelkkää ruokaa tai muotia. Löysin kyllä hyvin nopeasti oman juttuni ja homma lähti luistamaan. Ei pitäisi miettiä, millainen bloggaajan täytyy olla, vaan pistää kaikki peliin mitä itseltään löytyy ja katsoa minne päästään. Aitous palkitaan.

Mikä oli pienenä unelma-ammattisi?
Laulaja oli unelma, laulutaidoista viis. Koululeikeissä parasta oli tosin olla opettaja. Mutta tokaisin myös ala-asteella että ”musta tulee isona siivooja”, kun näin miten puhtaan kiiltävää lattiaa siivoojan moppi jätti jälkeensä. Hän nauroi ja sanoi: ”Voi kuule, älä noin sano. Älä siivoojaks rupee, kouluttaudu korkeammalle!” Ihmettelin tätä kovasti, kunnes isompana tajusin että on olemassa jokin typerä ammattihierarkia. Yläasteella puolestaan halusin olla lääkäri ja lukiossa tanssija, silloin tanssinkin enemmän kuin ehdin koulussa käydä.

qa4

 

Onko sinua koskaan koulukiusattu?
Ei ole. Siltä olen säästynyt.

Mikä bloggaamisessa on parasta/pahinta?
Parasta on se, että narut on koko ajan omissa käsissä ja omia ideoita saa hyödyntää välittömästi. Parasta on myös se, kun lukijat kommentoivat tai muuten välittävät hyvää palautetta. Silloin tuntuu, että omalla duunilla on merkitys. Se saa oikeasti hymyilemään ja motivoi tekemään parempaa sisältöä! Pahinta on paine ja se kun alkaa ajatella liikaa. Itsevarmuus ja -tuntemus täytyy olla koko ajan priimakunnossa.

Minkälainen oppilas olit koulussa?
Sanotaanko että perus hyvä, mutta mikäli jokin asia kiinnosti erityisesti, niin erinomainen. Priorisoin tosin paljon mielenkiintoni mukaan. Tykkäsin niistä opettajista, joiden opetuksesta näkyi intohimo opetettavaa aihetta kohtaan. Se oli todella inspiroivaa.

Moniko tunnistaa sut kadulla?
Vähän vaikea sanoa hymyilläänkö mulle siksi että mut tunnistetaan, vai siksi että hymyilen aina muille. Mutta väliäkös tuolla! On kivaa kun välillä tullaan juttelemaan.

Monessa työpaikassa olet työskennellyt?
Jos kesätöitä ja random työkeikkoja ei lasketa, niin en yhdellekään. Indiedaysillä toimin freelance-tyyppisesti, eli ei voi puhua varsinaisesta työpaikasta.

Tunnetko olevasi kuuluisa?
Noo en. Aika pienet piirit loppupeleissä tietää bloggaajia. Me olemme kuin toimittajia, jotka toimivat korostetun paljon omilla kasvoillaan ja kirjoittavat elämästään.

Kommentit (8)
  1. Oot niin aidon ja kypsän oloinen persoona! Sua olisi ilo tuntea ”irl”.:-D Oot harvoja bloggaajia, joiden mieliala välttyy aina tekstien välityksellä, mikä tekee lukemisesta paljon mielenkiintoisemman ja susta helposti lähestyttävän. Samaa mallia vain, hei! 🙂

    http://www.tyhjaajatus.blogspot.com

    1. Vau kiitos paljon! 🙂

  2. ”Me olemme kuin toimittajia, jotka toimivat korostetun paljon omilla kasvoillaan ja kirjoittavat elämästään.”

    Kui hienosti tiivistetty yhteen lauseeseen mitä bloggaaminen on. Upeeta.

    1. Kiitos! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *