Ruokavaliotrendit ja oman kropan kuuntelu

Puhuin kesällä maidottomasta ruokavaliosta (sivuten vähän myös viljattomuutta) sekä sen aiheuttamista positiivisista kokemuksista omassa kehossa sekä hyvinvoinnissa. Kuten moni on huomannut, otin maidotuotteet joissain määrin takaisin, sillä riittävä proteiininsaanti muodostuikin hankalammaksi, mitä aluksi kuvittelin. Lihaskivut ja -säryt sekä uupumuus tulivat jokapäiväisiksi riesoiksi. Maitotuote, kuten rahka, on vain niin helppo välipala.

Opin kuitenkin tuosta maidottomasta jaksosta jotain merkittävää. Nykyään osaan kuunnella kroppaa siinä suhteessa, että tiedän milloin maitotuotteita on tullut nautittua vähän liikaa. Iho osoittaa mieltään ja olo on kuin kipeällä. Samaan syssyyn menee usein liika gluteenin nauttiminen, sillä no, hyvä ruoka nyt vain on hyvää ja sisältää usein molempia. Sitten vähennän maidot ja leivät hetkeksi ja olo paranee taas. Tai siis normalisoituu. Hyvä olohan pitäisi olla se perustila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASandro, Helsinki

Kuten kesälläkin julistin, suosittelen edelleen kaikkia kokeilemaan maidotonta ja/tai gluteenitonta ruokavaliota hetken ajan. Ihan vain testiksi. Kroppa opettaa ihmeellisiä juttuja itsestään, kun sitä haastaa erilaisilla ruokavalioilla. Monessa ruokavaliotrendissäkin parasta tuntuu olevan se, että niiden kautta oppii aina uusia asioita oman kehon toiminnasta.

Itse esimerkiksi opin hiilarittoman trendin myötä sen, että kehoni aivoineen ja lihaksineen tarvitsee aika paljon hiilihydraatteja toimiakseen ideaalisesti. Vähähiilihydraattinen ruokavalio saa minut kyllä energiseksi (lue: välttämällä hiilaripöhö ja verensokerin vaihtelu), mutta en pysty rauhoittumaan illalla nukkumaan, ellen silloin viimeistään nauti hiilareita. Käyn siis henkisesti ylikierroksilla. Treenikään ei kule ilman hiilihydraatteja; hiilarit ovat tärkeitä treenitehojen kannalta, mutta eritoten kunnollisen palautumisen vuoksi. Olen iloinen että olen oppinut sen näin nuorena, jotta minun ei jatkossa tarvitse sortua kokeilemaan hiilareiden suhteen uusia tempauksia.

P1010400OLYMPUS DIGITAL CAMERACafe Klaus, Tallinna

Mielestäni ei ole mitään väärää lähteä mukaan ruokavaliotrendeihin. Päin vastoin! Omaa syömistä saa kyseenalaistaa ja muokata sen hetkisten kiinnostustensa mukaisiksi. Siinä vaiheessa kuitenkin tullaan umpikujaan, kun jotain dieettiä noudatetaan oman hyvinvoinnin kustannuksella. Kehossamme hallitseva olo kertoo paljon, onko uusi terveystrendi toimiva juttu itselle. Onneksi kukaan ei määrää, mitä syömme tai emme syö. Tietoa voi etsiä ja muiden kokemuksia lukea, mutta vain itse tietää, mikä on hyväksi juuri minulle. Kuinka? Kokeilemalla. Näen sen eräänlaisena tutkimusmatkana oman kehon toiminnan syövereihin.

Tutustumisen arvoisia ruokavaliotrendejä voisi olla vaikkapa gluteeniton ruokavalio, paleo-ruokavalio, fruitarismi, ”fitness-ruokavalio” ja vegaaninen ruokavalio. Syy, miksi en itse tällä hetkellä koe kuuluvani mihinkään tiettyn ruokakirkkoon, on se, että elämäntilanteeseeni juuri nyt sopii fiilispohjainen syöminen. Ehkä sitä innostuu taas jostain uudesta trendistä kohta! Takaisin kehiin puskenut salitreeni on kyllä viilannut ruokavaliota tiettyyn suuntaan. Kun aineenvaihdunta jyllää niin kovaa, ettei kolmea tuntia enempää pysty olemaan syömättä, ei myöskään osaa arvostaa niin paljon pientä ja siroa kulinarismin esiintymää suurella valkoisella lautasella, vaan ravintoa on saatava suurempia määriä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAHima

Mitä ajattelette ruokavalioista? Uskotteko, että jokaisen kropalle on olemassa ihan oma räätälöity ruokavalio, vai löytyykö jokin kultainen keskitie, joka sopii kaikille?

Kommentit (19)
 1. Mitä oot laittanut viimeisen kuvan ilmeisesti tonnikalasta tehtyyn mössöön? Tulipa nälkä näistä kuvista!

 2. #hugaveganday
  26.9.2014, 10:42

  Törmäsin sun blogiin vasta pari kuukautta sitten ja sen jälkeen oonkin ehtinyt urakalla kahlata postauksia läpi. Tossa aamupalaa häärätessäni ja tiskatessani tulit mieleen, kun jossain postauksessa mainitsit, että sun mielestä hyvään aamuun kuuluu keittiön käyttäminen. Oon jotenkin hyvällä tuulella tänään ja ajattelin sitten repäistä oikein kunnolla kommentoimalla tähän blogiin siitä, miten inspiroiva ja symppiksen oloinen ihminen oot, jos vaikka saisin sun päivää piristettyä.

  Tän uusimman postauksen aihe kuitenkin on sellainen, että pakko siihenkin jotain sanoa, kun itsellä nää samaiset jutut pyörii todella paljon mielessä. Mullahan on siis ollut vatsavaivoja oikeastaan aina, 9-vuotiaana ravasin terveyskekuksessa viikoittain kipujen takia, testattiin laktoosi-intoleranssi, keliakiakia ja allergiat, mutta syy ei koskaan oikeastaan selvinnyt.
  Vuosi sitten kokeilumielessä vaihdoin viikoksi vegaaniselle ruokavaliolle – ja sille tielle jäin. Tosin aivan heti olo ei parantunut, kunnes tajusin olevani soijalle allerginen, kun aina soijalaten litkimisen jälkeen iski kuumeinen olo ja henki ei kulkenut. Alussa olin tosi ehdoton, ja esimerkiksi jäätelöön tai raejuustoon ”sortumisesta” tuli lievien vatsanväänteiden ja pöhötyksen lisäksi henkisesti paska fiilis. Oon vähän joko – tai-ihminen ja vahdinkin jokaista suupalaa tosi tarkasti. Jossain vaiheessa ymmärsin tekeväni itselleni vain hallaa stressaamalla turhia, eikä syömishäiriötaustankaan vuoksi tehnyt hyvää rajoittaa ruoka-aineita liikaa.

  Fyysisesti vointi on kuitenkin viimeisen vuoden ollut erinomainen, vähensin samalla vielä entisestään pastan, leivän, sokerin ym. käyttöä, joten silläkin varmasti osuutensa asiaan. Oon hiljalleen löytänyt sen kultaisen keskitien ja nykyään ei jää huono mieli siitä, jos kerran kuukaudessa tulee herkuteltua jäätelöllä tai tilattua kaverien kanssa se darrapitsa. Kyllä syömisestä tulee voida nauttia fiilispohjalla porukassa, kunhan on valmis kestämään ne seuraukset.

  Mun ruokavalio oli lähtökohtaisesti melko perusterveellinen, aika samaa mitä joissain fitness-blogeissa vilahtelee (miinus maitorahkat ja protskupatukat-/jauheet) ja luulin voivani hyvin. Parin vegaaniviikon jälkeen olin kuitenkin ihan eri sfääreissä enkä voisi enää kuvitella ottavani maitotuotteita, kananmunia tai lihaa osaksi päivittäistä tai edes viikoittaista ruokavaliotani. Monet bloggarit näyttää tosi terveiltä, vaikka niitä syövätkin, mutta sama ruokavalio ei vaan sovi kaikille ja tapoja syödä terveellisesti on monia. Osoituksena ihan sekin, että monet ruoka-aineet, joiden yleisesti sanotaan ärsyttävän suolistoa, ei tunnu mulla missään, vaan voin kauhoa kaalia ja papuja mielin määrin.
  Tää on mun mielestä mielettömän kiinnostava aihe ja jaksaisin keskustella tästä loputtomiin, tosi jännä aina kuulla/lukea miten erilaiset tai suorastaan päinvastaiset jutut toimii ihmisestä riippuen.

  Ja loppuun se, mitä tulin alun perin tänne näppäilemään.
  Sun blogi on aivan mahtava. Tykkään siitä, ettet oo ennalta-arvattava, vaan joka kerta saa vähän yllättyä, minkälaisen postauksen oot päätynyt tekemään. Aiheesta riippumatta tän lukeminen piristää mua aina ja herättää ajatuksia. Myöskin sun kirjoitustyyli on miellyttävä, selkeä ja persoonallinen. Mulla on susta ihmisenäkin tosi positiivinen mielikuvä, vaikka suurin osa bloggareista yleensä lähinnä ärsyttää. Vaikutat siltä, että sulla on terve itsetunto ja hyvä asenne elämään sekä omaan tekemiseesi, ja just sen takia tätä on niin inspiroivaa lukea.
  Tunnelmallista syksyä sulle ja jatka samaan malliin! :*

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *