Suklaasauna kruunaa kesän

kaisaminni-2.jpg

Aivan pakko palata viime viikonlopun retriitin viimeiseen iltaan. Pääsin nimittäin pitkästä aikaa savusaunaan! Viimeeksi olen muistaakseni käynyt savusaunassa Vantaan Kuusijärvellä talvella. Savusauna ja avanto sinällään on niin timanttinen kombo, että siitä on vaikea pistää enää paremmaksi, mutta täytyy sanoa, että tämä meidän raakasuklaasavusauna viimeisen päälle estottomalla juhannusmeiningillä päihitti jopa äärikylmän ja äärikuuman pyhän liiton.

P1400406 kopio.jpg

Koska savusauna on niin spessu juttu, varauduttiin viettämään siellä aikaa tuntitolkulla optimoimalla nestetasapaino kunnolla. Tämä tapahtui juomalla ihan helkkarin suolaista vettä ennen saunaa. Niin suolaista, että sain fläsärin erääseen baari-iltaan muutaman vuoden takaa, jossa tilatessani tequilaa baarimikko laittoi eteeni kaksi shottilasia ja sitruunaviipaleen. Toisessa shottilasissa oli tequila, toinen oli täynnä suolaa. No, nuolaisin siinä sitten suvereenisti suolat kädeltä, jonka jälkeen kaadoin shotillisen suolaa suuhuni. Elämäni järkyttävimpiä kokemuksia.

Mutta palatakseni tähän kesäiseen saunailtaan, en tiedä johtuiko se juuri hyvästä nestetasapainosta, vai saunan yleisestä tunnelmasta, saunasta ei tarvinnut heikotuksen takia poistua ihan heti. Suolavesi ennen saunaa menköön siis jatkossakin käyttöön! Yleensä saunoessa olo nuutuu pikkuhiljaa, kunnes lopulta on lähdettävä. Tässä saunareissussa näin ei käynyt, vaan pidot sen kuin paranivat. Toki savusaunan luonnekin on sellainen, ettei sen lämpövoima varsinaisesti ylly, vaan rauhoittuu ajan mittaan.

P1400339 kopio.jpg

Retriittimme raakasuklaamestari oli sulattanut meille ison kulhollisen suklaamassaa, jolla hieroimme toisiamme löylyissä. Tämä ei siis ollut ohjelmanumero, vaan meidän kaikkien yhteinen idea. Oikeastaan saunavuorot oli alunperin jaoteltu naisille ja miehille, mutta kun kaikilla kerran oli uikkarit mukana ja isossa porukassa muutenkin usein kivempaa, niin päätettiin yhteistuumin naisten kanssa pyytää miehet meidän vuorolle. Samalla saatiin maksimoitua kaikkien saunomisaikaa.

Savusaunassa oli ihanan hämärää, melkein pilkkopimeää. Oman likaisen elementtinsä toi tietenkin savusaunasta irtoava noki. Myös suklaaseen sekoittunut hiki toi mukavan suolaisen sivumaun siihen. Niin joo, suklaata siis myös syötiin, ellei se vielä ollut käynyt selväksi.

kaisaminni-9.jpgP1400343.jpgP1400354.jpg

Jos sinullakin on mielessä pitkän kaavan mukaan saunominen porukalla, näillä vinkeillä se onnistuu parhaiten:

– Miedot löylyt. Välillä yhteisestä päätöksestä voi heittää löylyä enemmän, mutta mikäli aika halutaan maksimoida, lämmön pitää olla kohtuullinen.

– Suolavesi tai kookosvesi mieluiten ennen saunaa. Tavallinen vesi ei nesteytä yhtä hyvin, vaan tulee nopeasti läpi kehon, joten tehonesteyttäjät kannattaa ottaa käyttöön. Myös saunan aikana voi nauttia kaikenlaisia virvokkeita, mutta tämähän luonnollisesti on Suomessa selvää.

– Saunassa voi tehdä aktiviteetteja! Saunajooga, hieronta tai joku peli pitää virkeystason yllä. Myös erilaiset keskustelut liittyen maailmankaikkeuteen tai fetisseihin toimii.

– Välissä uimaan. Ellei uintimahdollisuutta ole, ulos värjöttelemään tai kylmään suihkuun. Myös iltaviileässä pellossa tai nurmikolla pyöriminen toimii. Itseään kannattaa viilentää niin kauan, että tekee taas mieli mennä takaisin lämpimään.

– Eväitä! Jotain suolaista tai jotain makeaa, tai vaikka molempia. Niitä voi napsia, kun heikotus iskee.

– Juomapullot! En ole varmaan ikinä optimoinut saunomista yhtä paljon kuin viime viikonloppuna. Ensimmäisenä iltana mennessämme saunaan, miehet jakoi kaikille pienet pullot, jotka oli täytetty kylmällä vedellä. En kestä!

– Raakasuklaa, kaakaovoi, kookosöljy, kookossose tai hunaja ovat aina hyviä omalle ja toisen iholle hierottaviksi, mikäli homman toivoo menevän sotkuiseksi. Ja kyllähän sen aina toivoo.

kaisaminni-5.jpg

Viikonloppu asetti kyllä kieltämättä kovat paineet itse saunajuhlien pääpäivälle, eli juhannukselle! Mitä te aiotte tehdä silloin? Onko saunamaratooni listalla? 

Kuvat: Sebastian Trzaska

Kommentit (1)
  1. Siis söitte kuona-aineita ja hikeä täynnä olevaa suklaata?

    Toivottavasti siivositte itse jäljet saunasta, koska suklaan tai kookosöljyn peseminen puisilta lauteilta ja niiden välistä ja alta ei ole ihan pikku homma.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *