SUPERFOOD-SUNNUNTAI: MACA

Ihanaa sunnuntaita murupullat! Miten teidän viikon chillein päivä on lähtenyt käyntiin? Itse heräsin neljältä taiteilemaan teille jotain kivaa… nimittäin tästä lähtien sunnuntait ovat värikkäämpiä kuin koskaan, kun blogissa alkaa uusi postaussarja! TÄTTÄDÄÄ! Saanen esitellä:

Sain idean viikottaisesta superfood-postauksesta, kun keskustelimme Puhdistamon kanssa iloisesti rullaavan yhteistyömme kehittämisestä. Superfood-sunnuntai, eli kavereiden kesken ihan vain SFS, käsittelee joka sunnuntai yhden uuden superfoodin kertoen sen terveysvaikutuksista, sekä tarjoilee meikäläisen omin pikku kätösin omassa pikku keittiössä tehtailemia reseptejä, joilla kyseistä, mahdollisesti ennestään tuntematonta superfoodia, voi päästä heti käyttämään omassa arjessa helposti. Kaikki superfoodeihin liittyvä on ollut niiiin toivottua teidän puolelta, ja kun kerran erinäiset pulverit, tipat ja rasvat ovat olleet itselläni aktiivisessa käytössä kohta nelisen vuotta, tietoa ja taitoa niistä on ehtinyt kertyä. Laitetaan siis hyvä kiertämään! Oikeastaan vielä enemmän kuin itse superfood-sunnuntaista, olen innoissani siitä, että saan jonkin säännöllisesti julkaistavan postauksen blogiini (ensimmäisen ikinä!). Helpottaa kummasti työtä, kun tietää edes vähän mitä tekee ja milloin, heh. Pari sanaa vielä niin sanotuista superfoodeista, ennen kuin aloitetaan. Sanaa superfood tai superruoka käytetään tarkoittamaan erityisen ravinnetiheitä ruoka-aineita, kuten vaikkapa mustikkaa, tyrniä, raakakaakaota, spirulinaa tai macaa. Osa superfoodeista on kevyempiä, ja osa taas tujumpia vaikutuksiltaan. Olemme yksilöitä, joten on selvää, että kaikki ei sovi kaikille. Omalle kropalle sopivat superfoodit löytääkin vain sekä ennakkoluulottomasti kokeilemalla niitä, että tutustumalla niiden mahdollisiin vaikutuksiin etukäteen vaikkapa internetissä, tai Kaisaminnin superfood-sunnuntaissa.

Onko väliä ”minkä merkkisiä” superfoodeja syö?

On. Laatu vaihtelee rankasti aina siitä, ettei tuotteiden alkuperää tiedetä/haluta kertoa siihen, että koko tuotantoprosessi on täysin läpinäkyvää kuluttajalle, ja jokainen erä on tutkittu ja testattu ennen kauppojen hyllyille päätymistä. Itse suosin Puhdistamon tuotteita, sillä heidän ideologiaan kuuluu tarjota aina kategorian laadukkain ja puhtain vaihtoehto, mitä maailmasta löytyy. Tämä ei myöskään jää pelkäksi puheeksi, sillä heiltä löytyy laatutakuu-järjestelmä, jonka avulla tuotteiden laadun voi todeta itse. Olen myös omassa käytössä huomannut Puhdistamon tuotteet erityisen laadukkaiksi ja myös raikkaamman makuisiksi, kuin monet kilpailijoiden tuotteet. Muistattehan, että Puhdistamo tarjoaa teille tuotteistaan -15% alennuksen koodilla ”rakkaus” 🙂 No niin, alustukset alustettu, eiköhän käydä hommiin! Meillä on koluttavana kymmeniä sunnuntaita ja kymmeniä superfoodeja, jotka auttavat meitä jaksamaan paremmin, nostavat vireys- sekä ravitsemustasoamme, poistavat mahdollisesti erinäisiä vaivojamme ja tekevät meistä säkenöiviä. Ensimmäinen jakson päätähtenä saa kunnian olla superfoodien kuningatar, meidän kaikkien himoitsema, aluksi yh-niin-kitkerän ja tunkkaisen makuinen, mutta alkututustumisen jälkeen jo hieman siedettävämpi voimaa, kestävyyttä, suorituskykyä ja seksuaalista halukkuutta lisäävä, Perussa jo tuhansia vuosia käytetty juurikasvi maca! (Huh, mikä lause.) Ensin tylsä, mutta erittäin tärkeä osuus: maca sisältää 18 aminohappoa, runsaasti vitamiineja (B1, B2, B6,C, E) sekä kivennäis- ja hivenaineita; kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, rikkiä, rautaa, fosforia, sinkkiä, kuparia, piitä ja mangaania. Sitten mielenkiintoisempaan: Maca on klassisimpia lemmenrohtoja. Se tasapainottaa hormonitoimintaa sekä miehillä että naisilla. Miehillä sen on todettu lisäävän seksuaalista halukkuutta ja siemennesteen sekä siittiöiden määrää, ja naisilla puolestaan macasta on ollut apua PMS:n, kuukautiskipujen, limakalvojen kuivumisen ja kuumien aaltojen hallinnassa. Itse olen myös huomannut macaa säännöllisesti nautittuani kuukautisten kestävän huomattavasti lyhyemmän aikaa, kuin normaalisti. Lisäksi liukuvoiteen käyttö on ollut historiaa jo kauan.

Siinä missä Inka-soturit käyttivät macaa lisätäkseen niin henkistä kuin fyysistä suorituskykyään ennen taistelua, nykyihmiselle se toimii oivallisesti treenibuusterina. Moni huomaakin saavansa macasta lisäpotkua lenkkipolulle ja voimaa salitreeniin. Rakkauspuuhiin ja raivokkaampaan raudan paiskomiseen ei macan hyödyt jää. Tätä ikivanhaa juurta on nimittäin perinteisesti myös käytetty selkeyttämään mieltä, kehittämään muistia, helpottamaan masennusta, ahdistusta sekä anemiaa ja parantamaan keskittymiskykyä sekä unen laatua. Mitä vielä? No maca on voimakas adaptogeeni, mikä tarkoittaa sitä, että se lisää kehon kykyä mukautua muuttuvaan ympäristöön. Käytännössä maca siis ehkäisee stressiä, jonka haastavat olosuhteet tai hektiset ajanjaksot meissä saattavat laukaista. Adaptogeenit toimivat tasapainottaen kehon verenkierto-, hermosto- ja lymfajärjestelmää, jotka ovat koetuksella juurikiin esim. stressissä.

Huomioitavaa:

Täytyy muistaa, että koska maca on vahva adaptogeeni, sen käyttö ei ole samankaltaista kuin vaikkapa porkkanan. Täytyy siis aloittaa pienin määrin ja edetä sitten kropan tottuessa suurempiin annoksiin. 0,5 tl – 1 tl macaa on hyvä kerta-annos aloittelijalle, josta sitä voi halutessaan nostaa ruokalusikallisiin. Mikäli macan käytön aloittaa liian rajuilla määrillä, saattaa siitä seurata pahoinvointi-/levottomuuskohtauksia ja päänsärkyä. Niitä me ei haluta, vaan me halutaan parempaa seksiä ja kovempia treenejä. Siispä aloitetaan maltillisesti, kehoa kunnioittaen. Macan käytöstä on myös hyvä pitää välillä taukoa, jotta sen teho pysyy yllä. Viikko taukoa yhtäjaksoisesti per kuukausi toimii.

Miten tätä ihmekasvia sitten oikein käytetään?

Hauskaa kyllä, mutta ehkä yleisin viesti jonka saan snäpissä, kuuluu ”millä saan peitettyä macan maun?”. Voisin toki kuluttaa aikaani miettimällä, miten ihmeessä päädyin tähän, tai sitten vain ottaa maca-ekspertin tittelin kunnialla kontolleni. Maca ei välttämättä ole maun puolesta meidän kaikkien suosikki. Itse olen jo niin tottunut sen makuun, ettei suuretkaan määrät minua juuri hetkauta, mutta aluksi macan makua saa kyllä ihan hyvällä omatunnolla piilotella. Mielestäni macan paras kaveri maullisesti on toinen lemmenrohto eli raakakaakao. Sen vahva aromi on tarpeeksi vahva peittämään macan, jota ei ole siunattu yhtä herkullisella aromilla. Itsetehdyn raakasuklaan seassa maca menee varmaankin huomaamattomimmin. Toinen on kirpeät marjasmoothiet tai makeat banaanipohjaiset smoothiet. Macan maun piilottaminen on siis mahdollista. Seuraavaksi tulee kaksi maca-smoothiereseptiä, joista ei muuten takuuvarmasti maistu maca läpi! Jos maistuu, niin sitten on kyllä jäänyt macaa kielen alle viime kerrasta.

Marjaisa ja kevyt smoothie macaloittelijalle

2 annosta

4 dl marjoja (kuvan smoothiessa puolet vadelmaa, puolet mustaherukkaa) 2 banaania (kirpsakampaan versioon, kuten kuvassa, 1 banaani) 2 tl macaa 3 dl kauramaitoa (tai vettä)

Sekoita kaikki ainekset blenderissä tasaiseksi. Nauti! PS. Sopii hyvin vaikkapa ennen treeniä!

 

Suklainen hieman täyttävämpi smoothie macaloittelijalle

1 iso tai 2 pientä annosta

1 dl kaurahiutaleita 1 banaani 1 dl luomu vanilja heraproteiinijauhetta 1 rkl raakakaakaojauhetta tai rakkauspakkausta 1 tl macaa 3 dl kauramaitoa (tai vettä)

Sekoita kaikki blenderissä, kunnes tasaista. Kaada lasiin ja venaile halutessasi hetki, jotta kaura on imenyt itseensä nestettä ja tehnyt koostumuksesta vanukasmaisen. Nam! PS. Sopii hyvin vaikkapa treenin jälkeen, tai apuvälineeksi PMS-kiukun taltutukseen.

Kiitos jakson ensimmäiselle vieraalle, macalle! Ensi sunnuntain tähdeksi saa heittää kommenttiboksiin toiveita!

Koodilla ”rakkaus” -15% Puhdistamon verkkokaupasta. <3

Kommentit (16)
  1. Silloin kun ulkomaiset superfoodit tuli pinnalle jokunen vuosi takaperin, kokeilin monia ja sain useimmista vain vatsani kipeäksi, en mitään hyötyjä ja esim. MSM sai aikaan vain kamalasti finnejä, eikä tilanne tasoittunut joten lopetin. Vakikäyttöön jäi ainoastaan raakakaakaojauhe, chiasiemenet ja reishi (joka auttaa ihanasti rentoutumaan!). Nyt kuitenkin äkillisessä mielenhäiriössä ostin Puhdistamon premium macaa ja Cocovin chlorellajauhetta testiin. Molempia olen käyttänyt reilun viikon pienellä annoksella ja ainakin vielä vatsa kestää, tänään myös juoksu kulki mahdottoman hyvin, jaksoin juosta noin 40 minsaa pysähtymättä, mikä ei ole itsestään selvää vaikka kerran viikoon juoksulenkin heitänkin 🙂

    1. Jeah! Haluan myös mainita, että kaikki macat ja kaikki spirulinat eivät tietenkään ole samanlaisia. Onhan lihankin laadussa isoja eroja riippuen eläimen kasvatustavasta. 🙂 Eli jos vuosia sitten kokeilit tietyn valmistajan MSM:ää, ja nyt jonkun toisen (tai vaikkapa samankin valmistajan) niin koko tuote voi olla jo ihan eri, kun kilpailu on kovempaa niin laatukriteeritkin on isommat. Itse diggailen juuri siksi Puhdistamoa, että niiden tuotteiden laadukkuudesta voi olla varma!

  2. Tavallinen nainen
    11.10.2017, 09:07

    Piti heti kokeilla molempia! Ennen ja jälkeen treenin vaikka en ihan uusi macailija olekaan Mieskin on innostunut käyttämään macaa, kun olen kertonut vaikutuksista miehiin Ihan huippu postaussarja!!

    1. Jee, huippua! 😀 Win-win 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *