Missä on maailman paras kirjakauppa?

Kaksi-nolla

Rakastan kirjakauppoja. Ne ovat minulle samanlaisia hengittämisen, levon ja unelmoinnin paikkoja kuin taidemuseot. On ihanaa haahuilla kirjakaupassa pari tuntia päämäärättä ja hipaista ohimennen kauniiden kirjojen selkämyksiä. Tai  kulkea määrätietoisesti lempiosastolle, tehdä täsmäostos ja olla ulkona kymmenssä minuutissa.

Näin siis teoriassa.

Kävin lomalla i-ha-nis-sa kirjakaupoissa. San Franciscon City Lights on kaupungin beat-kulmien legenda, tunnelmallinen ja inhimillisen kokoinen kauppa, jonka puuportaat natisevat nostalgiaa. Kaiken lisäksi asuimme sen naapurissa, lucky us.

Haight streetin hippikulmien The Booksmith on matkakirjataivas. (Heh, matka. Heh.)

Seattlessa sekosin maailman ihanimmassa karttoihin ja karttakirjoihin erikoistuneessa Metsker Mapsissa.

Mutta yksi oli ylitse muiden - myös ahdistuksen aiheuttajana. Portlandin trendikkäällä Pearl Districtillä sijaitseva Powell's Books on maailman suurin ketjuihin kuulumaton kirjakauppa.

Maailman suurimmalta se tuntuikin. Korttelin kokoinen, kolmikerroksinen kauppa (joka on vain yksi Powellsin kuudesta toimipisteestä) on jaettu superinformatiivisesti eri värein koodattuihin huoneisiin: violetissa huoneessa antropologia ja arkkitehtuuri, oranssissa ruoka ja neulonta ja niin edelleen.

Mutta ei se paljon auttanut. Kirjoja on yksinkertaisesti valtavasti. Tajuttomasti. Liikaa. Miljoona. Vietin pelkästään musiikkikirjahyllyn ääressä puoli tuntia, hengitin katkonaisesti enkä osannut tarttua oikein mihinkään.

Pientä lohtua toivat sinne tänne ripotellut pikku hyllyt, joissa oli esillä henkilökunnan suosittelemia kirjoja. Kirjojen kansissa on post it -lappu, jossa myyjät tiivistävät kirjasta olennaisimman yhteen lyhyeen lauseeseen. Tätä USAssa tavallista käytäntöä kaipaan muuten Suomeenkin - nythän noita kivoja ja hyödyllisiä post it -viestejä näkee jo joissakin levykaupoissa.

Ja mitäkö kannoin Powellsista  kotiin? Yhden ainoan kirjan. Parempaan en pystynyt, mutta pidän sitä yhtäkin työvoittona.

Tomin jutun kommenteissa listattiin taannoin ulkomaisia kirjakaupparakkauksia. Lomakokemusteni jälkeen tahoisin tietää, oletteko törmänneet uusiin, suosittelun arvoisiin kirjataivaisiin. Mikä kauppa aiheutti viimeksi sydämentykytystä? Entä mistä suomalaisista kirjakaupoista tykkäätte eniten? Jakakaa viisautenne!

 

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Olen niiiiiiin kateellinen sun reissusta, nyt vielä enemmän :) sekosin new yorkin kirjakauppoihin täysin, nuo kuulostavat yhtä ihanilta, elleivät vielä paremmilta.  Ja nuo post it-laput ovat mahtavia, niiden kirjoittaminen olisi kiva sivutoimi. Tai miksei ihan täyspäiväinenkin.

Helsingissä on vanha ja uusi Arkadia Bookshop. Kävin uudessa vasta äskettäin, ja se on ihana. Paljon vieraskielisiä kirjoja, mutta myös edullisia vanhempia kotimaisia, kahvia, sohvia, alakerrassa luku- ja pöytänurkkauksia, pengottavia laatikoita ja tikapuita joiden avulla kiivetä ylimmille hyllyille. Lisäksi paljon tapahtumia, kirja-iltoja yms. Kantsii käydä.

http://www.arkadiabookshop.fi/new-arkadia/

Lukija (Ei varmistettu)

Täytyy olla tylsä ja antaa ääni Helsingin Akateemiselle kirjakaupalle. Siellä rauhaisa ja jollain tapaa arvokkaampi tunnelma kuin vaikkapa kilpailijan kirkuvanpunaisissa liikkeissä.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Helmi, mä en olekaan käynyt uudessa Arkadiassa, mutta vanha on tuttu - ja tosi kiva. City Lights on hieno kirjakauppa, ja sen vieressä on ihana baari Vesuvio, joka oli Jack Kerouacin kantis San Franciscossa. Ah, siellä nautin iltana jos toisenakin Sierra Nevada pale alen tai martinin.

Lukija, minäkin tykkään Akateemisesta kirjakaupasta. Siinä tosiaan on arvokkuutta ja classya tunnelmaa. Silti kaipaan Suomeen lisää sellaisia kotoisia, täyteen ahdettuja paikkoja, joista voi tehdä löytöjä. Mutta onhan tietty antikvariaatit.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Muutama vuosi sitten reissatessani kiinassa kävin Pekingissä monikerroksisessa kirjakaupassa. Ostamieni kirjojen ympärille laitettiin silkkipaperia ja sidottiin narulla pinoksi. Ei tylsiä muovipusseja!

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Oi. Kaunis paketti on melkein yhtä tärkeä & ihana asia kuin kirja paketin sisällä, sanoo esteetikko.

Siri (Ei varmistettu)

Nyt on yks lemppari kirja(ja lehti)kauppa Helsingin Artekissa kylässä eli Do You Read Me?! Se on ihana.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Kiitos vinkistä Siri, pitääpä käydä tutustumassa.

rai (Ei varmistettu)

Turussa pieni kirjapuoti ja sammakon kirjakauppa ovat suosikkejani! Molemmissa sellainen leppoisa, ajantajun kadottava tunnelma ja ystävällinen henkilökunta!

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Rai, minäkin tykkään molemmista. Käyn aina jommassakummassa, kun olen Turussa. Pikku puodeissa on tunnelmaa.

Kat E (Ei varmistettu) https://viinisnobi.wordpress.com/

Ahhahah, voi kyllä! Powell's on tullut tutuksi muutamien Portlandin vierailujen aikana, mutta joka kerta se onnistuu hämmästyttämään. Olisin voinut myös suositella San Franciscossa Green Apple -kirjakauppaa, joka on meidän suosikkimme. Kaupalla on kaksi liikettä samassa korttelissa Richmond districtillä, toisessa pääasiassa musiikki ja toisessa kirjat, ja sielläkin saa helposti iltapäivän kulumaan!

Kommentoi