Ladataan...
Kaksi-nolla

En malta olla palaamatta vielä viime perjantaihin ja Akateemisen kirjakaupan näyteikkunaan. Koska kaikki teistä eivät voineet olla paikalla, tässä parhaat palat Lilyn kirjailijahaastatteluista, olkaapa hyvät! Saanko esitellä: Tuomas Kyrö ja Essi Tammimaa.

 

Lily Taiteiden yössä / Essi Tammimaa from Dialogi on Vimeo.

Mitä kirjailija tekee seuraaaksi, kun on ensin kirjoittanut romaanin kolmesta sisaresta, heikoista vahvoista naisista ja äitiydestä? Essi Tammimaa paljastaa myös, mitä ainakin aikoo lukea tänä syksynä.

 

Lily Taiteiden yössä / Tuomas Kyrö from Dialogi on Vimeo.

Miten Tuomas Kyrön kirjat syntyvät? Mitä Mielensäpahoittaja sanoisi näyteikkunassa istumisesta?

 

Ilta päättyi kirjapaneeliin, jossa ruodittiin verkossa käytävää kirjallisuuskeskustelua.

Kirjainten virrassa -blogia pitävä Hanna Pudas (vas.) luonnehti itseään vertaislukijaksi enemmin kuin kritiikkien kirjoittajaksi. Hän teki kaksi juonipaljastusta blogistaan:

-Minulla on blogissani Miten luet -niminen juttusarja, koska ihmisten lukutavat ja -mieltymykset kiinnostavat minua paljon. Sarjassa on puhuttu esimerkiksi takakansiteksteistä. Lisäksi luen syksyllä kaikki Eeva Kilven kirjat.

Kirjailija-toimittaja Miina Supinen toivoo tänä syksynä näkyvyyttä erityisesti kahdelle esikoiskirjalle, Anna Tommolan novellikokoelmalle Seitsemäs käsiala ja muita kertomuksia sekä paneeliin juontaneen Pekka Hiltusen esikoiskirjalle Vilpittömästi sinun.

Parnasson päätoimittaja Jarmo Papinniemi kertoi kärsineensä kesän ajan pienestä bloggausväsymyksestä. Hän esitti illan synkimmän näkymyksen: Pahimmillaan kirjallisuuskeskustelu verkossa on sitä, että kaikki on vain kivaa.

-Huonoimmassa tapauksessa kirjallisuuskeskustelu typistyy tulevaisuudesa Twitterin 120 merkkiin: ”Tykkäsin.” ”Ei ollut hyvä”, Papinniemi heittäytyi synkistelemään.

Muuta synkkää Lilyn järjestämässä kirjallisuusillassa ei sitten ollutkaan. Itse asiassa meillä kaikilla oli niin mukavaa, kuten kuvasta näkyy. Ensi kertaan!

 

Videot ja kuvat: Joel Laine

Ladataan...

Ladataan...
Kaksi-nolla

"En olekaan aiemmin istunut akvaariossa", tokaisi kirjailija Tuomas Kyrö, kun ohjasin hänet eilen illalla Akateemisen kirjakaupan näyteikkunaan. 

Mutta akvaariossa oli mukavaa. Lily  jututti kiinnostavia kirjaihmisiä eilen Kirjojen yössä, ja pitkin Espaa Taiteiden yönä vaeltaneet ihmiset pysähtyivät kuuntemaan meitä ikkunan taakse. Tunnelma oli rento, ihmiset hyväntuulisia ja kirjailijat huippuja - kaikin puolin onnistunut ilta siis. (Enkä malta olla lisäämättä tähän sitä pientä mihinkään liittymätöntä yksityiskohtaa, että bongasin illan aikana Akateemisen liepeiltä lähes kaikki elossa olevat Suomen entiset pääministerit.)

Minäkin pääsin haastatteluhommiin, kun Ina sairastui eikä surukseen voinut tulla paikalle. Lähetin kuumien spottivalojen alta lämpimiä ajatuksia Inalle ja samalla iloitsin yllätyspestistäni. Essi Tammimaan kanssa puhuimme hänen uusimmasta kirjastaan Paljain käsin, ja kirjailijan intohimoinen suhtautuminen naisten ja naiseuden kuvaamiseen sykähdytti. Jos äitiyden raamit tuntuvat ahtailta, kannattaa lukea tämä kirja. (Essiä itseään sykähdyttivät myös kolme kirjallisuuslehteä, jotka hän osti junalukemiseksi kotimatkalle.)

Kiteyttämisen mestari Tuomas Kyrö puolestaan syytää kuolemattomia one linereitä niin tiuhaan ja vaivattoman tuntuisesti, että sekä kuulijoita että haastattelijaa melkein hengästyttää. Puheenaiheena oli Kyrön pian ilmestyvä satiiri Kerjäläinen ja jänis, jota suosittelen lämpimästi kaikille niille, jotka haluavat uutta näkökulmaa romanikerjäläisistä käytävään keskusteluun.

Kyrö muuten kieltäytyi luonnehtimasta itseään yhteiskunnalliseksi kirjailijaksi, hän on mieluummin jekuttaja. Ja jos Kerjäläisestä ja jäniksestä tehtäisiin elokuva, sen ehkä ohjaisi Martin Scorsese. Ehkä.

Illan lopuksi ikkunassa keskusteltiin siitä, mikä on muuttunut, kun kirjallisuus menee verkkoon. Kirjablogeja ja e-kirjoja ruotivat Pekka Hiltusen johdolla Parnasson Jarmo Papinniemi, kirjailija Miina Supinen ja mainion Kirjainten virrassa -blogin pitäjä Hanna Pudas.

Ja mikä siis muuttui? Hanna Pudas iloitsi siitä, että ainakin kirjoista keskusteleminen on lisääntynyt, eivätkä sanoma- ja kirjallisuuslehtien kriitikot ole enää ainoita, jotka pääsevät kertomaan mielipiteensä kirjoista muillekin kuin omille kavereilleen.

Papinniemi tarjosi lohtua sähkökirjaa pelkääville: Painettu kirja ei kuole, koska ihmiset sitotutuvat siihen. E-kirja jätetään kesken huomattavasti todennäköisemmin kuin paperinen versio. Supinen muistutti, että sähkökirja on taivaan lahja niille, jotka vihaavat siivoamista - hyllyllinen kirjoja kun kerää aika paljon enemmän pölyä kuin lukulaitteellinen proosaa ja runoutta.

Kaikesta tästä lisää ensi viikolla. Lisäkuvien ja videoiden kera!

Ladataan...

Ladataan...
Kaksi-nolla

Menen perjantaina seisomaan näyteikkunaan. Jännittää. Ja yhtä aikaa olen innoissani. Lily on mukana Akateemisen kirjakaupan Kirjojen yössä perjantaina. Valtaamme Akateemisen Espan-puoleisen näyteikkunan koko illaksi, kello 17-22. Ikkunassa Lilyn kirjavelho Ina haastattelee kiinnostavia kirjailijoita ja osallistuu paneeliin, jossa käsitellään kirjablogeja.

Mukana paneelissa ovat myös Parnasson päätoimittaja Jarmo Papinniemi ja kirjailija Miina Supinen. Keskustelun juontaa Pekka Hiltunen, Imagen toimituspäällikkö ja tämän syksyn esikoiskirjailija. (Kyllä, arvon Pekan kirjat tuota pikaa!)

Illan aikana ikkunassa näyttäytyvät myös Mondon päätoimittaja Heikki Valkama ja  Mondon matkaoppaiden kirjoittajat.

Tulkaahan pistäytymään! Aikataulua voipi katsoa täältä.

Niin ja minä olen se, joka juontaa. Ja tietysti kerron tapahtuman parhaat palat jälkeenpäin.

Kuva: Riikka Kantinkoski/A-lehtien kuvatoimitus

Ladataan...

Pages