Ladataan...

Päivän oppi: Takerru hyviin juttuihin.

Allekirjoittanut on potenut viime päivät jonkinmoista myötätuntoflunssaa Sekopääjuoksijan sairastuttua oikein kunnon flunssaan. Niinpä männäpäivien rötväilyt ja nessuvuoret eivät ole oikein kirvoittaneet postausaiheita, joten tästä syystä pienoinen blogihiljaisuus. Toivotaan, että sekä myötätuntoflunssa että kunnon flunssa on kohta selätetty ja päästään tekemään jo jotain muutakin kuin neppailemaan sohvalla. Ainakin viikon kuluttua on näköpiirissä jotain kauan odotettua, kun suuntaamme kahden viikon aktiivilomalle Madeiralle. Olemme nimenneet tuon reissun korkeanpaikanleiriksi, sillä Madeiralla jos missä riittää polkujuoksumestoja ja mäkitreenimahdollisuuksia. Odotan tuota lomaa jo niin paljon, että en meinaa lenkkareissani pysyä. 

No pysytään nyt silti vielä hetki. Lupasin taannoin kirjoitella käyttökokemuksia Salomonin Fellraiser –maastolenkkareista, joten lunastetaanpas nyt vihdoin lupaus. Kilsoja lenkkareille on niiden käyttöönottopäivän eli Jouluaaton jälkeen kertynyt 122,27km. Säälittävä määrä, mutta kyllä tuonkin perusteella pystyy jo jonkinmoista analyysia vetämään.

Alustukseksi on todettava pari asiaa. Ensinnäkin (harmi kyllä) Salomon ei edelleenkään sponssaa meikäläistä, joten kirjoitan testikokemuksia puhtaasti omaksi ilokseni ja toiveena, että joku maastolenkkareita metsästävä saisi kenties tästä jotain apuja lenkkarimeressä kahlaamiseen. Fellraisereista ei löytynyt yhtään suomenkielistä testiä tai blogikirjoitusta, joten siinäkin mielessä voi olla hyvä idea julkaista ”käyttökokemuksia”. Toiseksikin haluan korostaa sitä, että lenkkarien valinta on hyvin yksilökohtainen prosessi, johon vaikuttaa moni eri tekijä. Niinpä kerron tässä jutussa ainoastaan lenkkarin ominaisuuksista omien kokemusten kautta, enkä ryhdy suosittelemaan kenkää tietyntyyppiselle juoksijalle. Lenkkarien sopivuuden itselle tietää vain testaamalla. Tästä jutusta kannattaa siis ottaa vinkkejä lähinnä siihen, millaisiin olosuhteisiin lenkkarit voisivat sopia.

Itse valitsin Fellaraiserit alunperin syystä, että kaipasin kevyempää maastolenkkaria Salomonin Speedcrossien tilalle. Juoksukenkien keveys houkutti, mutta samalla myös pelotti, sillä kevyempi kenkä olisi väistämättä huonommin vaimentava, mikä taas saattaisi aiheuttaa ongelmia. Myöskin siirtyminen Speedcrossin korkeasta 11mm dropista Fellraiserin 6mm droppiin mietitytti. Lähinnä spekuloin sillä, miten ongelmajalkani reagoisivat tuohon dropin madaltumiseen eli olisiko seurauksena akilles- tai kantapäävaivoja.

Keveyden suhteen Fellraiserit lunastivat odotukset. Vaikka Speedcrossien ja Fellraiserien painossa ei ole eroa kuin 30 grammaa, niin silti Fellraiserit tuntuivat jalassa huomattavasti kevyemmiltä. Tämä oli vähän mohlojenkin oloisten Speedcrossien jälkeen todella miellyttävää ja tykästyin Fellraisereiden juoksutuntumaan saman tien. Kevyet lenkkarit toimivat hyvin polkujuoksussa, joka ei ole tasaista taivaltamista, vaan välillä loikitaan juurakoiden ja kivien välissä. Speedcrossien kanssa olin kärsinyt toistuvasta nilkkojen nyrjähtelystä, mikä johtui ehkä ainakin osittain juurikin tuosta korkeasta dropista. Fellraisereiden kanssa tätä ongelmaa ei ilmennyt, vaan nilkkojen nyrjähtely loppui niiden kanssa kokonaan. Toinen muutos tapahtui askelluksessa. Kantapää edellä askeltava juoksutyylini tuntui muuttuvan enemmän päkiävoittoiseksi. En tiedä voiko askellus muuttua noin radikaalisti ainoastaan vaihtamalla mataladroppisempaan kenkään vai kiinnitinkö vain aiempaa enemmän huomiota juoksuteknikkaani. Niin tai näin, mutta Fellraiseraille juostessa tuli jotenkin sellainen fiilis, että jalat tulevat paremmin kropan alle, minkä ansiosta juoksu muuttui (hivenen) vaivattomammaksi.

Fellraiserien pito pehmeämmällä pohjalla juostessa on erinomainen. Toimivat loistavasti sateen pehmittämillä poluilla ja mutaisilla pätkillä. Sen sijaan kovilla alustoilla ja liukkailla pohjilla kenkä ei toiminut. Minun testijaksolleni sattui liukkaiden pohjien kelijakso, jolloin jouduin myös pois metsäpoluilta koville ja jäisille ulkoilureiteille. No sanomattakin on selvää, että peilijäällä ei toimi kuin nastalenkkari, mutta Fellraiserit eivät toimineet myöskään jäisellä, hiekoitetulla alustalla. Niiden pohjassa olevat gripit ovat niin korkeat, että lenkkari jää vain sutimaan jään päälle tarraamatta kiinni hiekoitukseen. Lisäksi kovalla alustalla Fellraisereiden vaimennus on minun jalalleni auttamattomasti liian huono. Eritoten kantapäät olivat kovilla näiden kanssa ja olisin kaivannut lisävaimennusta. Selkeästi kyseessä on pehmeiden pohjien maastolenkkari, joita ei voi suositella asfalttijuoksuun ja koville pohjille.

Lenkkari ei myöskään mielestäni tukenut jalkaa juurikaan, mikä saattaa meikäläisen kohdalla pidemmillä matkoilla johtaa siihen, että kropan väsyessä jalan mahdolliset asentovirheet korostuvat. Toisaalta mielenkiintoista on se, että juoksemillani yli 20km lenkeillä ongelmia ei ilmaantunutkaan oikeaan jalkaani, jossa tuota pientä ylipronaatiota ilmenee, vaan vasempaan jalkaan, jonka kanssa ei ole aiemmin ollut juurikaan ongelmia. Testijakson aikana kärsin lievistä penikkaoireista vasemmassa jalassa sekä juoksijan polvi tyyppisestä kipuilusta samaisessa jalassa. No nämä ongelmat tosin saattoivat johtua myös juoksualustoista ja omasta kropan käytöstäni eikä lenkkareista. Moninaisia ovat juoksijan jalkavaivojen tiet....

Yksi positiivinen asia Fellraisereista pitää vielä mainita. Nimittäin ne kuivuvat todella nopeasti. Jos astuu lätäkköön, niin vedessä puljaaminen ei kauaa menoa haittaa. Vesi pumppautuu lenkkarista ulos nopsaan ja jalat kuivuvat hetkessä. Tämä on kyllä iso plussa, sillä kuka nyt haluaisi märin jaloin juosta. Polkujuoksussa tuo puljaaminen tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, joten tuota ominaisuutta kyllä arvostaa lenkkarissa paljon.

Kaiken kaikkiaan tykkäsin Fellraisereista. Ne jäävät käyttööni ainakin lyhyemmille polkupätkille ja pehemeille alustoille. Haluan kuitenkin testata myös hieman paremmin jalkaa tukevia ja vaimentavia kenkiä, joten seuraavaksi testiin lähtee Salomonin Wing Pro kakkoset. Niitä suositeltiin minulle Salomonilta alunperin, mutta hylkäsin ne silloin, koska halusin testata noita kevyempiä Fellraisereita. Wingseillä en ole vielä päässyt lenkille asti, mutta jo pelkästään ensisovituksella ne vaikuttavat aikalailla erilaisilta kuin Fellraiserit. Jään odottamaan ekaa lenkkiä niillä sekä sponsorisopimusta jonkun lenkkarivalmistajan kanssa.... Tulis meinaan ihan tarpeeseen jo. Melko kalliita kokeiluja nämä meikäläisen lenkkaritestit....

Salomon Fellraiser: ylläoleva tekniset tiedot infolaatikko kopioitu http://www.salomon.com/fi/

Salomon Fellraiser plussat ja miinukset:

+ kevyet
+ miellyttävä juoksutuntuma pehmeällä pohjalla
+ kuivuvat nopeasti
+ hyvä pito mutaisella ja pehmeällä pohjalla

- vaimentaa huonosti kovilla pohjilla juostessa erityisesti kantapäästä 
- ei tue jalkaa kovin hyvin
- ei toimi jäisellä pohjalla