Artekin vanhan pöydän ehostaminen

Muutaman vuoden kimppakämppä asumisen jälkeen muutin viime kesänä pitkästä aikaa omaan vuokrayksiöön ja ostettavaksi tuli lähes kaikki huonekalut. Olin pitkään haaveillut Artekin ruokapöydästä ja sain sellaisen ostettuakin. Sain sen myös yllättävän halvalla koska ostin kannen ja jalat erikseen, ja myös koska niiden kunnossa ei ollut kehumista.

Molemmat, pöytä ja jalat, olivat täynnä naarmuja, maalitahroja ja vesivahinkoja, mutta olin silti ostokseeni tyytyväinen, koska ajattelin että pöydän voi kunnostaa sitten kun on aikaa. No se kunnostaminen sitten jäi yli puoleksi vuodeksi kunnes…

No tiedätte kyllä. Tänä talvena sitä vapaa-aikaa totisesti oli kun jäin vielä töistä etätöihin kotiin ja en liikkunut missään muualla kuin ruokakaupassa kolmeen kuukauteen. Päätin siis tehdä pöydälle jotain. En halunnut sitä aluksi lähteä muokkaamaan liikaa joten kokeilin ensin vain  poistaa  siitä vesitahrat ring-removerilla. Naarmut ja vesivauriot olivat kuitenkin harmikseni liian syviä ettei aine ei niihin päässyt. Kovempi operaatio olisi paikallaan. Koko pöytää en kuitenkaan halunnut peittää maalilla ja otin lähinnä mallia muista artek pöytä yksilöistä maalamassa vain kannen. Väriksi valikoitui valkoisen sijaan musta, jolloin se tulisi sopimaan sisustukseen paremmin.

Ensin kuitenkin poistin tahrat ja liat jaloista huonekalujen puhdistusaineella. Niihin en muuten koskenut vaan otin käsittelyyn ainoastaan pöytälevyn. Sen hioin käsin huolellisesti ensin karkeammalla ja sitten hienommalla hiomapaperilla. Sitten puhdistin sen ja leivitin maalin. Maalasin aluksi pari kerrosta Clas Ohlsonin mustalla puolihimmeällä huonekalumaalilla, mutta jäljestä en saanut millään tasaista edes pensselillä tai telalla. Sen jälkeen levitin pintaan spraymaalia joka levittyi paljon tasaisemmin. Lopputulos näyttikin yllättävän samalta kuin aito linoleum!

Lopuksi viimeistelin pinnan useammalla kerroksella puolihimmeää suihkulakkaa. Olen tulokseen tyytyväinen, joskin pinta näyttää sivulta katsottuna hieman epätasaiselta.Reunat oli maalausprosessin ajan teipattuina sillä halusin terävän rajan tason ja sen sivujen väliin. Maalia tihkui ärsyttävästi jonkin verran läpi mutta se lähti aika hyvin jynssäämällä pois.

Lisäksi lakkapinta on ehkä liian matta sillä tuntuu että siihen jää helposti rantuja ja sitä on vaikea pitää puhtaana. Ehkä maalaan sen vielä kiiltävämmällä ja paksummalla lakalla. Loppujen lopuksi se sopii mielestäni ainakin sisustukseen nyt paljon paremmin! Varsinkin kun pöydän parina on tuo ikean Stockholm tuolit.

Ja maalauskaan ei niin harmita kun tiesin ostaneeni aika jämä yksilön enkä tuhonnut siis mitään priima-artekia.

Värikkäiden kesäverhojen ollessa ikkunassa musta taso tuo tilaan jämäkkyyttä.

Oliko teillä talven aikaan omia sisustusprojekteja?

Kommentit (6)
  1. Kiva lopputulos! Tykkään muutenkin tällaisista postauksista kun minulla ei ole juuri itsellä kokemusta huonekalujen kunnostamisesta – tällaisesta saa jonkinlaisen käsityksen siitä mitä voi tehdä ja miten – ja ettei se olekaan ehkä niin vaikeaa kuin saattoi luulla. 😉

    1. Kiitos! Kiva että oli hyötyä. Mäkin vasta aloitellut tällaisia projekteja ja muista blogeista on kyllä ollut paljon apua kun osaa sitten myös välttää niitä asioita mitä ei kannata tehdä 🙂

  2. Hyvännäköinen pöytä siitä tulikin!

    1. Kiitti! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *