Asunnon ostaminen – Mitä kodiltani haluan?

Aloitin ASP-säästämisen viime vuoden tammikuussa, ja laskelmieni mukaan minulla tulee olemaan säästettynä tarvittava säästösumma ensivuoden lopussa jolloin saan vihdoin ostettua oman kodin. Säästämisen ohella olen tähän mennessä tyytynyt selailemaan asuntoja oikotiellä miettien mikä olisi mahdollista minun budjetillani mutta myös se millaisen kodin oikeasti haluan.

Asun tällä hetkellä Lauttasaaressa, ihanassa 50-luvun kerrostalokaksiossa, ja en haluaisi lähteä täältä minnekään. Mutta ikävä kyllä minun budjetillani en asuntoa omaksi saa (pitäisi maksaa noin kaksinkertainen määrä) joten sijainnin vaihto ainakin on pakko tehdä. Mielikuvissani olenkin jo asunut milloin tyylikkäästi Kalliossa pienessä koirankopissa ja toisinaan pohjois-Espoossa torpassa metsän keskellä. Ja vaikka rakastankin Lauttasaaren vuokra-asuntoani on siinä myös ärsyttäviä piirteitä joista haluaisin eroon. Näihin ajatuksiin perustuen, ja nyt selattuani asuntoilmoituksia noin puoli vuotta on minulle vihdoin alkanut selkiintyä kuva tästä tulevasta kodista.

Ja se onkin hyvä sillä näin isoa sijoitusta tehdessä täytyy olla aivan varma että se on juuri mieleinen ja omaan tilanteeseen sopiva. Tässä vähän ajatuksiani:

1 . Neliöitä 30 – 50 välillä

Asun tällä hetkellä 35 neliöisessä asunnossa, ja tila tuntuu täydellisen kokoiselta. Pienempää en siis halua mutta vähän isompikin kävisi. Minulla on tällä hetkellä myös oma makuuhuone mutta voisin omassa kodissa hyvin tyytyä myös alkoviin kunhan olohuone olisi riittävän iso että sinne mahtuisi sängyn lisäksi vaatekaappi, ruokaryhmä, sohva sekä tv-taso ja vitriini. 25-30 neliön pikkuasunnoissa tämä ei toimisi millään.

2. Riittävästi säilytystilaa

Kun (edullisia) asuntoilmoituksia selaa pk-seudulta niistä löytyy usein säilytystilaksi vain eteisestä pieni kaappi. Jos se on tarkoitettu siivouskomeroksi niin sitten vaatekaappi pitäisi ostaa erikseen ja aina se ei sovi asuntoon jos se on yksiö ja liian pieni sellainen.  Iso erillinen komero ja vaatekaappi olisi niin ihana löytää valmiina, kuten minulla nyt vuokrakämpässä onkin.

3. Asunto, joka on joko neutraalisti remontoitu tai remonttia kaipaava

Asuntoja selatessa tulee inhottava tunne kun näkee jonkin tosi kivan asunnon, joka on huippu paikalla ja hyvän kokoinen ja mallinen, mutta se on remontoitu aivan päinvastaisesti omaan makuun nähden. Tuntuisi niin turhalta alkaa repiä alas hyväkuntoista sisusta ja maksaa itsensä kipeäksi siitä että ne vaihdetaan vain sellaisiin joka sopii paremmin omaan silmään. Niin epäekologista! Onneksi minulle kelpaavat sekä uudiskohteet (joissa yleensä neutraalit materiaalit) ja vanhemmat talot joten valinnanvaraa on.

4. Metron varrella

Olen asunut Helsingissä lähes viisi vuotta ja siitä neljä ja puoli aivan kivenheiton päässä metroasemalta. Ja ai että se on niin kätevää. Junaa jouduin käyttämään vuoden ajan työmatkaan  ja siitä en tykännyt yhtään. Nyt länsimetron laajetessa mahdollinen tuleva asuinalueenikin laajenee silmissä. Raidejokeri on toki myös tulossa mutta pohjois Helsinki ja pohjois Espoo eivät oikein houkuttele syystä joka ilmeneekin seuraavasta kohdasta.

5. Lähellä merta ja luontoa

Samoin kuin olen asunut lähes viisi vuotta jo metron varrella, olen myös asunut lähellä mahtavia ulkoilumaastoja ja ennen kaikkea merta. Tästä syystä en haluaisi muuttaa pohjois-Helsinkiin tai pohjois-Espooseen.

6. Alle puolituntia töihin

Töistä puheenollen sain hiljattain vakkaripaikan Espoosta ja työ tuntuu sen verran mukavalta että näen itseni pidättäytyvän siinä useamman vuoden. Vaikka etätyö toki lisääntyy, niin haluaisin silti että työmatka säilyisi kohtuullisena. Tätä hankaloittaa se että olemme tällä hetkellä väistötiloissa kunnes oikea toimistorakennus peruskunnostetaan ja tähän saattaa mennä myös useita vuosia. Kodin pitäisi olla siis lähellä näitä molempia, tarkkaan ottaen Espoon keskusta ja Aalto Yliopistoa.

7. Tuloihin sopiva hinta

Viimeisenä siihen budjettiin! Asuntoa varten minun täytyy ottaa lainaa se on päivänselvä. Maksan tällä hetkellä vuokraa n. 800e/kk ja se on vähän päälle kolmannes nykyisistä tuloista. Enempää en asumisesta maksa, joten haluan että joudun asunnosta lyhentämään lainaa ja maksamaan yhtiövastiketta enintään tuon 800 euron verran. Päälle 20 vuoden aikana tulotasoni varmasti nousee mutta haluan kyllä silloinkin ettei kaikki tuloni mene asumiseen ja säästöön ja sijoittamiseen jää hyvin varaa.

Loppuajatuksia:

Näihin toiveisiin perustuen tällä hetkellä tarkoituksenani onkin vuoden päästä etsiä asuntoa joka 1) sijaitsee Espoonlahden tai Kivenlahden lähellä (vuodesta 2023 eteenpäin sieltä pääsee metrolla puolessa tunnissa Helsingin keskustaan) ja 2) jossa on tilaa sen 30 – 50 neliön välillä. Tässä yhdistyy aika hyvin nuo toiveeni budjettiin, kokoon, työmatkaan, metroon sekä mereen ja luontoon liittyen. Pelkäsin aluksi että minun pitäisi tehdä liian isoja kompromisseja niin että se syö iloa oman kodin ostamiselta mutta tällä hetkellä ei siltä tunnu.

Tosin en ole vielä ehkä sisäistänyt ajatusta siitä että minusta tulisi Espoolainen. Olen tykännyt asua Helsingissä ja lähellä keskustaa ja jopa vuoden takainen muutto itä-Helsingistä länsi-Helsinkiin aiheutti identiteettikriisin. Nyt kyllä koen itseni täysin Lauttasaarelaiseksi, mutta mitenköhän käy kun joudun muuttamaan aivan länsi-Espooseen asti?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *