elämäni ensimmäinen budjetti

Tämän vuoden alussa laadin ensimmäistä kertaa elämässä itselleni ihan oikean budjetin. Vaikka olin aina ollut siinä mielessä vastuullinen että joka kuukausi rahaa jää säästöön edes hitusen, tuntui että ihka oikea budjetti olisi paikallaan muutamasta syystä:

1) olin aloittanut rahastosäästämisen

2) päätin että haluan vuoden 2021 lopulla vihdoin kokoon sen tavoitesumman asuntosäästötililleni, jolla mieleisen kodin ostaminen olisi mahdollista

3) olin hiljattain muuttanut omaan kalliiseen vuokrakämppään jonka jälkeen säästöön menevää rahaa oli paljon vähemmän

Tässä vielä hieman tarkennusta tavoitteistani:

Rahastosäästäminen on minulle ns. eläkesäästämistä, eli tarvitsen rahoja vasta noin 40 vuoden päästä. Siksi en sinne hirveitä summia näin alkuun halua sijoittaa, vaan  sata euroa kuussa on ihan tarpeeksi.

Sen sijaan asp-tilille pitää mennä ainakin 200e/kk, jolloin tavoitteeni paristakymmenestä tonnista olisi koossa vuoden 2021 lopussa. Tarvittava loppusumma ei tosiaan ole paljon, koska asp-tilini koostuu jo suurimmaksi osin entisen säästö/puskuritilini sisällöstä. Puskuritillle jäi vielä se summa joka vastaa noin puolen vuoden pakollisten menojen summaa, mutta ”ylimääräiset” 14 000e olen vuodesta 2019 alkaen porrastaen siirtänyt asuntoa varten. Säästöjen suuruutta selittää 1) se että puolet siitä oli vanhempieni minulle säästämää rahaa 18 ensimmäiseltä ikävuodeltani ja 2) loput oli vuosien 2016-2019 aikana kertyneet palkasta saadut säästöt, sillä astuin tuolloin työelämään, mutta asuin samaan aikaan kimppakämpässä jossa rahaa jäi tosi reilusti käteen.

Mutta siis, nyt olen tämän vuoden alusta alkanut koota sitä asp-tililtä puuttuvaa kuutta tonnia kokoon, koska tajusin että haluankin sen asunnon pikemmin kuin luulinkaan,ja enempää en puskuristani/vanhoista säästöistä pysty poistamaan. Mutta ilokseni uuden työpaikan tuoman palkankorotuksen, tämän budjetin tuoman säästöjen turvin sekä veronpalautuksilla ja lomarahoilla tavoite pitäisi täyttyä. Eli 2400e/ vuodessa tulee budjetin tuomista säästöistä, joka on yhteensä vuosilta 2020 ja 2021 4800e, ja loput 1200e saan veronpalautuksista ja lomarahoista.

Tässä siis budjetti johon olen itse aika tyytyväinen:

Tulot verojen yms. maksujen jälkeen:

= n. 2200e / kk

Kuukauden pakolliset menot:

 • vuokra 795e (sisältää vesimaksun)
 • sähkölasku 10 e
 • talonyhtiön saunavuoromaksu 8e
 • HSL matkakortti 60e
 • puhelin + netti 35e
 • netflix + spotify 18e
 • ruoka 250e
 • WWF kuukausilahjoitus 20e

= pakolliset menot yht. 1196e / kk

=Yhteensä rahaa jää: 1004e / kk

Näin ylimääräinen raha kuluu:

 • rahastoihin 100e
 • asuntosäästötilille 200e
 • käyttörahaa 500e eli n. 100e/vko
 • puskuritilille 224e (puskuritililtä maksan vakuutusmaksut ja yllättävät kulut esim. puhelimen korjaukset joten pidän huolen että tilille aina myös päätyy tuloja)

Tosiaan olen itse aika tyytyväinen budjettiini käytettyäni sitä nyt yli puoli vuotta. Enempää rahaa ei säästöön oikein voikkaan jäädä sillä käyttörahaa saa niin helposti kulumaan tylsiin/ärsyttäviin talous- ja käyttötavaroihin kuten mm. siivoustarvikkeisiin, mattopesulaan, hammaslääkäriin yms. Mutta summa on toisaalta ihan mukavan iso sillä elämästä pystyy nauttimaan kun tietää että on varaa lähteä esim. kavereiden kanssa leffaan ja syömään extrempore.

Ja mikä parasta budjetti toimii myös asp-säästämisen jälkeen! Kun ne säästöt on saatu kokoon, sen 200e voikin sitten helposti sijoittaa. Tavoitteenani onkin oppia lisää suorasta osakesijoittamisesta jolloin voisin esim. joka kvartaali sijoittaa sen 600e (200e/kk x 3kk) osakkeisiin. Tähän olisi varaa hyvinkin, sillä tavoitteena minulla on hankkia asunto jonka lainanlyhennys ja muut pakolliset kulut kuten vastike olisivat yhteensä tuon 800e jonka jo nyt maksan vuokrana.

Kommentit (1)
 1. Kuulostaa erittäin suunnitelmalliselta ja toimivalta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *