Elämäni turhimmat ja kalleimmat ostokset

Viimeaikoina minut on temmannut mukaansa moni nykyajan trendeistä kuten konmarittaminen, kulutuksen vähentäminen, ja rahan säästäminen. Näiden taustalla on nuoruus jossa tein useita tyhmiä kulutusvalintoja, ja vaikka ne eivät koskaan olletkaan lähellä ajaa minua taloudelliseen ahdinkoon, en ole voinut olla ajattelematta kuinka paljon rahaa minulla olisikaan nyt säästössä jos olisin ne jättänyt välistä. Mutta koska tällainen ajattelutapa ei ole tervettä, haluan sen sijaan arvioida virheitäni objektiivisesti siinä mielessä mitä voisin niistä oppia. Menetettyä rahaa kun ei voi enää mitenkään takaisin saada, niin pitää vaan keskittyä siihen miten estää sen turha tuhlaus tulevaisuudessa.

Tästä inspiroituneena haluankin jakaa teille omia kulutusvirheitäni, ajatuksia mikä niihin johti ja mitä niistä opin. Ja koska haluan vahvistaa positiivista ajattelua olen yhdistänyt listaan myös hyvin samanlaisia ostoksia, mutta joilla taas on ollut aivan päinvastainen vaikutus ja esineet ovat jääneet pysyväksi osaksi elämääni.

Virheostos 1: Michael Korsin Jet – Set laukku

Mikä tekee laukusta sitten epäonnistuneen ostoksen juuri minulle? Ihan vain se että laukkua oli epämiellyttävä käyttää. Vaikka hihnat olivat hyvin kestävät niin jopa pienikin paino aiheutti ohuiden hihnojen epämukavan tunteen olkapäillä ja laukku ei koskaan pysynyt hyvin olalla. Loppujen lopuksi sain myytyä tämän 50 eurolla Kampin kirppiksellä. Olin ostanut sen vuonna 2013 Selfridgesiltä Lontoosta ja maksanut siitä postituksineen lähemmäs kolmesataa, mutta koska trendi oli hiipunut jo vuonna 2018 ei laukku ollut enää yhtä arvokas.

Mitä opin: Älä osta merkkilaukkua kokeilematta sitä ensin ja arvioimatta kuinka mukava sitä on käyttää

Oikea ostos 1: Michael Korsin Rannekello

Ostin kellon samoihin aikoihin, ehkä vähän ennen, kuin ostin edellämainitun laukun. 2010-luvun alku kun oli selvästi Korsin hallitsema, ainakin muotia ajatellen. Mutta toisin kuin laukun kanssa, tämä kello on säilynyt minulla lähes päivittäisessä käytössä jo seitsemän vuotta. Syy on se että se on muotoilultaan hyvin klassinen ja se sopii asun kuin asun kanssa. Ja vaikka se onkin raskas sitä on silti miellyttävä käyttää. Ja mikä parasta ostin tämän second handinä jolloin se oli myös hyvin ekologinen ostos.Kello maksoi posteineen noin parisen sataa euroa.

Virheostos 2: Burberryn kashmir huivi

Mikä tekee huivista sitten epäonnistuneen ostoksen juuri minulle? Ostin sen sovittamatta ja se osoittautui mieltymykseeni liian pieneksi ja koska se oli erittäin kallis nuukailin sen käytön kanssa jos vaikka sattuisin hävittämään tai tahrimaan sen.

Mitä opin: Saman kuin Korsin laukun kanssa. Ostin tämän itseasiassa juuri ennen kuin ostin laukun joten tein tämän virheen kahdesti samaan aikaan.

Miten pääsin siitä eroon: Ostin tämän kuitenkin käytettynä joten en maksanut siitä uuden hintaan, ja itseasiassa koska huivin arvo oli noussut sillä hetkellä kun myin sen eteenpäin sain siitä takaisin aika hyvän summan verratuna siihen minkä olin siihen käyttänyt. Tätä auttoi toki se että en ollut käyttänyt huivia kuin vain muutaman kerran.

Oikea ostos 2: Aidosta villasta valmistetut huivit

Toki kuten burberryn huivi, on nykyään suurin osa vaatekaapistani löytyvistä huiveista tehty aidoista luonnonmateriaaleista, sillä kyllästyin kuinka nopeasti akryylihuivit nukkaantuivat  (kuvassa harmaa on juurikin akryylihuivi mutta olen sen pitänyt lenkkihuivina). Burberryyn verrattuna nämä villahuivit ovat tarpeeksi isoja ollakseen talvella todella lämmittäviä ja nämä maksoivat paljon vähemmän kuin Burberry olen uskaltanut käyttääkin yleisesti koska en pelkää niiden unohtumista jonnekin tai tahriintumista  niin paljoa. Tässä kohdalla siis todellakin opin virheistäni, sillä analyysini perusteella tiesin nyt millaisia huiveja ostaa.

Virheostos 3: Sims 3 pelisarja kaikkine lisäosineen

Mikä tekee peleistä sitten epäonnistuneen ostoksen juuri minulle? Olen pelannut Simsiä siitä hetkestä kun pelisarjan eka osa tuli markkinoille ja Sims 2 fani olin ollut uskollisesti suurimman osan elämääni. Hyppäsin kuitenkin kakkosesta suoraan neloseen ja kun nelonen ei vastannutkaan ihan kaikkia odotuksiani ajattelin että kokeilisin viimein sarjan 3:tta osaa jota en ollut edellisen vanhan ja tehottoman tietokoneen takia voinut aiemmin kokeilla. No jostain syystä tämä peli ei temmannutkaan oikein mukaansa ja kaikki päätyivät jälleenmyyntiin.

Mitä opin: Viistainta olisi ollut ostaa ensin peruspeli ja sitten katsoa oliko se niin kiinnostava että voisin hankkia sille kaveriksi lisäosatkin, mutta päädyin ostamaan kaikki yhtenä settinä. Onneksi ostin käytettynä jolloin pystyin myymään ne eteenpäin samaan hintaan.

Miten pääsin tavarasta eroon: Koska olin ostanut nämä käytettynä sain niistä tori.fissä aika hyvin rahat takaisin

Oikea ostos: 3

Se Sims 2 silloin vuonna 2004. Ostin siihen kaikki osat varmaan useammalla sadalla eurolla mutta toisaalta pelasin sitä kaikki ne vuodet ennen kuin Sims 4 tuli kaupoille. Sitä tosin en ole pelannut yhtä paljon mutta kuitenkin tarpeeksi etten ajattele rahan menneen siinä hukkaan.

Virheostos 4:

Mikä tekee huonekaluista sitten epäonnistuneen ostoksen juuri minulle? Viimeinen virheostos listallani onkin aika tuore, ja se on tämä Ikean Stockholm rottinkikaappi ja saman sarjan penkki/sohvapöytä. Ostin nämä uuteen vuokrakämppääni viime kesänä sillä minusta ne oli vaan niin kauniit ja elegantit. Mielipide ei siitä ole vaihtunut mutta olin jo tuolloin tykästynyt vintagemaisempaan sisustukseen mutta silti ajattelin että saisin nämä sopimaan siihen hyvin. No en saanut.

Mitä opin: En osta enää sisustustavaroita jos ne eivät sovi sisustustyyliin

Miten hankkiuduin näistä eroon:  Makkariin on nämä modernit kalut itseasiassa  vielä jääneet, sillä en halua niitä myydä (koska tykkään niistä ja jos vaikka tulevaisuudessa saisinkin ne sopimaan johonkin uuteen kotiini)  Täydellisessä maailmassa saisin nämä säilöön vaikka vintille siksi aikaa, ja hommaisin tilalle vanhat artekin ritiläpenkin ja koivuisen liinavaatekaapin mutta mitään säilöntäpaikkaa näille ei valitettavasti ole. Ja koska nämä enemmän kuin hyvin ajavat funktionsa (säilytys ja viherkasvien esittely) niin ei ole ollut isoa syytä vaihtaa.

Oikea ostos 4:

Samaan aikaan kun ostin nuo rottinkiset huonekalut ostin tämän vanhan lipaston tv-tasoksi. Se on myös vaaleaa puuta mutta sopii tyyliltään mieltymykseeni täydellisesti.

Mitä opin yleisesti ottaen:

  1. Älä osta mitään sovittamatta sitä ensin
  2. Älä osta mitään mikä vaan tuntuu ihanalta vaan tavaralle pitää olla järjellinen syy (toki tämä neuvo ei sovi kaikille mutta koska olen käytännön ihminen minulle se on oleellista)
  3. Jos tekee isoja ostoksia kannattaa ostaa käytettynä koska jos siihen ei olekaan tyytyväinen rahaa ei mene hukkaan niin paljon kun myyt sen eteenpäin

Naurattaa kuinka itsestäänselvyyksiä nuo vinkit onkaan, mutta näköjään mun ajatustenjuoksu ei aina ole kovin looginen vaan se tarvitsee tällaisia muistutuksia. Mielestäni olen kuitenkin kehittymään päin, sillä viime aikoina olen ollut hyvin innokas säästäjä ja sijoittaja, ja se on taas saanut minut nuukailemaan ennennäkemättömin tavoin. Tämä taas estää extempore ostosten tekoa, sillä minun pitää isoja ostoksia varten säästää siihen ensiksi rahat joko tekemällä lisätöitä tai säästämällä se viikkobudjetistani.

Mitkä on olleet teidän epäonnistuneimmat ja toisaalta onnistuneimmat ostokset?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *