Pankkitilimaniaa eli kuinka hyödyntää nettipankkia budjetoinnissa

Nettipankki on ihan mahtava keksintö. Syitä on monia, mutta ylivoimaisin on että sillä voi parilla klikkauksella luoda itselleen niin monta tiliä kuin vain senttejä riittää (en itseasiassa tiedä onko tämä oikeasti totta mutta haluaisin niin kuvitella), ja ne voi nimetä itse kuten omat rakkaat lapsena. Huomattuani tämän mahdollisuuden on pankkiini siunaantunut lukuisia lapsukaisia, sillä rakastan sitä järjestelmällisyyttä jonka tilit elämääni tuovat. Ja mikä oleellisinta, kuinka ne auttavat minua hallitsemaan monimutkaista rahanjuoksua ja näin pysymään budjetissani.

Tällaisia tilejä minulta löytyy:

 1. Pankkikortti-tili
 2. Palkkatili
 3. Säästöpossu
 4. Siirtotili
 5. Puskuritili
 6.  ASP – tili
 7. Rahastosalkku
 • Korttitili on pankkikorttiini sidottu tili, jolle siirrään rahaa joka viikko sen 150 e (käyttöraha + ruokaraha). Jos taas siirtäisin koko kuukauden summan kerralla olen varma että eläisin viimeisen viikon pelkällä näkkärillä.
 • Palkkatilille tulee kuukausipalkka, josta siirrän rahaa olemassa olevan budjetin mukaisesti käyttötilille, aspiin ja rahastoihin. Loput jätän kyseiselle tilille, sillä maksan siltä pari kertaa vuodessa vakuutusmaksut yms. ekstrakuluja ja haluan tottakai että tililtä ei raha koskaan pääse loppumaan. Jos rahaa on päässyt kertymään vuoden loppuun mennessä turhan paljon siirrään ylimääräisen sijoituksiin tai aspiin.
 • Säästöpossuun tulee tuloja, jotka olen saanut palkkatyön ulkopuolelta esim. redbubblesta ja kirpparilla myymistä tavaroistani. Säästöt saan tuhlata ihan mihin tahansa haluan kunhan se on jotain hauskaa.
 • Siirtotilille säästän myös ed. mainittua ylimääräistä rahaa, ja jonka kerryttyä tarpeeksi siirrän ne joko asp-tilille tai rahastoon. Tämä on siis ed.mainitun säästöpossun vastakohta sillä raha päätyy tältä aina johonkin tylsään paikkaan. Yleensä pyrin laittamaan tänne väh. 1/3 extratuloista.
 • Puskuritilillä minulla on säästössä kuuden kuukauden pakollisia menoja vastaava rahasumma. Tämä on muista poiketen kasvutuottili sillä en näe että joutuisin sieltä nostamaan rahaa muuten kuin pahimmassa hätätapauksessa.
 • Asp- tili ja rahastosalkku ovat taas itsestään selvyyksiä. Ne molemmat minulla on eri pankeissa joissa en vieraile kovin usein, mikä on ihan kiva sillä en haluaisi esim. nähdä rahastoni arvon laskua jos se koronasta johtuen notkahtaa.

Loppujen lopuksi olen huomannut että tilien ja rahojen ns. korvamerkkaaminen auttaa minua todella hyvin hahmottamaan ja ennen kaikkea hallitsemaan rahan kulkemista aina palkkapäivästä seuraavaan. Mikä tärkeintä se estää minua kuvittelemasta esimerkiksi että voin ihan hyvin ostaa uuden Marimekon paidan, koska yhdellä ainoalla tililläni on ihan sikana rahaa, kun taas todellisuudessa ne on kaikki kiinni jossain muussa tärkeämmässä asiassa.

Ennen ongelmani juuri olikin, että palkkapäivän tullessa sokaistun helposti rahan määrästä, jolloin käytin sitä heti ensialkuun aivan liikaa, ja sitten taas loppukuusta inhotti kun huomasin kuinka vähän palkasta olikaan säästöön jäänyt. Nyt harjoitan siis ennakointia kun siirrän rahat heti palkkapäivän jälkeen omiin”koreihin” joista ne myöhemmin lähtevät lätkimään lopullisiin määränpäihinsä.

Vinkki pankkitiliviidakkon hallintaan:

Lopuksi vielä vinkki helpottamaan tätä eri pankkitilien välillä sekoilua, nimittäin tilisiirtojen ja laskujen automatisointi. Tämän (varmasti monelle tutun) työkalun avulla saa siis kaikki tilisiirrot ja laskut automatisoitua niin että nämä ennalta määrätyt summat vaihtavat paikkaa kukin omana vaadittuna ajankohtanaan kuin taikatempulla. Kun tilejä on näin paljon, ja raha vaihtuu niiden välillä tiheään, niin tämä taktiikka vähentää manuaalista työtä huomattavasti. Toki on vielä pari asiaa jotka teen itse:

1) se että pidän huolta viikoittain siitä etten ylitä sen viikottaista 150e ruoka+käyttöraha budjettia, koska olisi noloa huomata joskus kaupan kassalla ettei korttia hyväksytä kun siellä ei ole enää rahaa

2) Jos ylimääräistä rahaa sattuu esim. redbubblesta tipahtamaan paypal-tililleni hajautan ja siirrän sen itse siirtotilille tai säästöpossuun. Tämä sen vuoksi koska summa on aina erisuuruinen ja haluan itse päättää kuinka paljon siitä lähtee hurvitteluun ja paljon säästöön sen hetkisen rahantarpeen mukaan. 

Mutta nuo eivät ole mitenkään isoja ja aikaa vaativia hommia, ja näin ollen tunnen että tämä rahan korvamerkkaaminen tilien avulla ja maksujen automatisointi hyödyttää minua valtavasti.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *