Vintage-sisustajan vinkit: sisustustrendit suoraan 40-luvulta

Ihanan Esmeraldan Eetos blogin suosituksesta päädyin lainaamaan kirjastosta viime viikolla ”Suomalaisia Koteja” (1949) nimisen sisustus-aiheisen kirjan, sillä siinä yhdistyy minua kaksi viehättävää asiaa, eli sisustaminen ja menneisyys. Opus esittelee tuon ajan tavallisten suomalaisten koteja vaihdellen mukavasti eri yhteiskuntaluokkien välillä maalaiskodeista hienoihin kaupunkiasuntoihin. Ja mikä hauskinta jokaisen kodin omistajaa on haastateltu, ja he ovat saaneet kertoa mitä heidän kotinsa ja koti ylipäätään heille merkitsee.

Onpa yksi saamelaiskotikin päässyt mukaan.

Tämän kirjan parhain puoli onkin, että kodit kuuluvat ihan tavallisille ihmisille eivätkä ne ole mitään ns. sisustuslehtikoteja, kuten Esmeraldan eetos-blogi mainitseekin. Vaikka kodit ovat erittäin tyylikkäästi sisustettuja, ne eroavat trendikodeista siinä että ne ovat sisustukseltaan kerroksellisia. Huonekalut ja esineet eivät ole kaikki uusia, sen hetken tyylisiä, vaan suuri osa on vanhoja perintökalleuksia, ja niitä on yhdistelty vapaasti muiden tyylien ja aikakausien esineisiin.  Tämän takia kirjaa onkin helppo mieltää todelliseksi lähteeksi miltä tuon ajan ihmisten kodit näyttivät, sillä nuo ed. mainitut lehdet kun varmasti vääristävät kokonaiskuvaa jollain tavalla.

Toisaalta miksi olen sitten viitannut tämän jutun otsikossa trendeihin? No, näitä kuvia katsellessa ei käy kieltäminen että kodit on toisaalta trendikkäitä siinä mielessä, että niissä toistuu keskenään hyvin paljon samoja sisustuselementtejä. Ja niiden merkitystä lisää mielestäni se, että ne ovat jopa tuohon aikaan, siis ennen nettiä ja instagramiakin, jotenkin päässeet leviämään kodista kotiin.  Ja näistä samoista trendeistä me vieläkin ammennamme inspiraatiota omiin vintagea ja retroa henkiviin koteihimme.

Joten tämän takia halusin jakaa näitä trendejä teille! Tosin täytyy sanoa että mitään yhtenäistä listaa kaikista kirjan kodeista on mahdotonta kirjoittaa, sillä eroavaisuudet nimenomaan maalaistalojen ja hienostokotien (eli ns. kulttuurikotien) välillä näkyi räikeästi. Ihan luonnollista, kun ihmisten ja sukujen varallisuuserot tuohon aikaan olivat isompia kuin nyt. Mutta siis tästä syystä listoja syntyikin kaksi kappaletta.

Kulttuurikodit: TOP 14 Trendit

1. Kerroksellisuus

Kuten alussa mainittu, pidin siitä kuinka ajallisesti kerroksellista kotien sisustukset olivat. Nykyään on niin tottunut siihen, että koko kodin sisustus (ehkä ainakin meillä nuoremmilla kun huonekaluja ei ole jäänyt kulkeutumaan mukana ajan saatossa) on hankittu uutena, että näin kerroksellinen sisustus tuntuu jopa hieman oudolta kun sitä näki lähes jokaisessa kirjan kodissa. Ehkä vain muutama kuva oli sellainen joka selvästi huusi yhtä tiettyä aikakautta eli sitä ns. sisustuslehtikotia.

Tässä esimerkki kerroksellisuudesta:

Ja tässä esimerkki yhdestä poikkeuksesta, jossa huonekalut ja muut elementit henkivät selvästi 50-luvun tyyliä.

2. Kukkasohvat

Näistä tulee aina mieleen Hyacinth Bucket, mutta ne näyttävät näissä kuvissa niin ihanan eleganteilta että ehkä jopa itsekin haluaisin sellaisen.

2. Empire/kustavilais- yms. tyyliset huonekalut, sekä vaaleina että tumman värisiniä.

3. Tummien ja vaaleiden huonekalujen rento yhdisteleminen

4. Maalaukset

Nykypäivään verrattuna julisteet loistivat poissaolollaan. Tilalla on kauniita maalattuja maisemia ja portretteja. Ja katsokaa millaiset kehykset!

5. Taljat

Kukapa ei haluaisi lattialleen nyljettyä jääkarhua

6. Viherkasvit ja etenkin köynnökset

7. Kristallikruunut

9. Suuret itämaiset villamatot

10. Takat

12. Korkeat ja jopa koko seinän tai huoneen täyttävät kirjahyllyt

13. Patsaat

Voitko kuvitella elämänkokoista alastonta naispatsasta oman kotisi nurkkaan?

14. Flyygelit

Kuten näkyy kulttuurikotien suhteen oli olemassa monta niitä yhdistävää tekijää, mutta kuinkas onkaan sitten maalla…

Maalaiskodit : Trendit TOP10

1. Räsymatot

2. Leivinuuni

3. Pirtinpöytä

4. Seinänviertä kulkeva pitkä penkki

5. Keinutuoli

6. Rukki

7. Kiulu

8. Kangaspuut

9. Kaappiseinäkello

10.ryijyt

Loppuajatuksia:

Vaikka jako näiden kahden kodin välillä olikin suuri oli yllätyksekseni kirjassa myös koteja joissa nämä molemmat tyylit yhdistyivät jopa mukavan harmonisesti. Alla muutama esimerkki. Niissä huonekalut ovat talonpoikaistyyliä mutta niihin on yhdistelty koreampiakin esineitä. Ryijyt ja matot tuovat tiloihin lämpöä. Lopputulos on tyylikäs mutta ei liian pramea. Ja ennen kaikkea tunnelma on kotoisa.

Bongasin yhden ainoan artekin huonekalun ja se oli tässä kuvassa oleva ruokaryhmä

Kun muutan joskus kotiin jossa on avokeittiö, haluan ehdottomasti sen ja olkkarin väliin tällaisen köynnöskehikon.

Loppuun vielä sitaatteja kodin omistajilta:

Mitähän Elvi ja Wäinö ajattelisivay nykyajasta, kun niin usea ihminen jakaa kuvia ja ajatuksia kodistaan vapaasti somen välityksellä

Joskus pohdinta oli hyvinkin syvällistä

Ottaen huomioon että kirja ilmestyi vain vuosia sodan loppumisen jälkeen, se aika oli vielä tuoreena muistona näillä ihmisillä ja sai heidät varmasti arvostamaan kotia enemmän

Eli loppujen lopuksi erittäin hauska kirja luettavaksi, ja juuri nuo asukkaiden kertomukset tekivät lukukokemuksesta hyvin lämpimän. Suosittelen siis lainaamista kaikille joita tuon ajan sisustus ja eläminen kiinnostaa.

Kommentit (2)
  1. Esmeralda / Esmeraldan eetos
    18.9.2020, 07:55

    Kappas! Ihmettelin, miksi yhtäkkiä on lukupiikki tässä kirjapostauksessani ja täältähän löytyi vastaus 🤗 Todella kiva, että löysit kirjan ja teit myös siitä postauksen. Menneisyys palaa tavalla tai toisella muotiin aina uudelleen. Kunpa tämän tyyppisiä teoksia, joista löytyy myös aikalaisten kommentteja, ilmestyisi lisää piiloistaan!

  2. Mielenkiintoinen kirja!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *